mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Voľný pokec - 

Putinova hybridná vojna

simetra
simetra | 8.10.2019 16:43
adastra to pekne uchopila, o čo ide..... :)
astonm
astonm | 8.10.2019 16:47
Tak schválne. Čo konkrétne ťa tak pohoršilo? Zišlo by sa, keby si ma citoval a vecne protiargumentoval.
neznámy
neznámy | 8.10.2019 16:48
Mně fascinují lidé kteří se navážejí do zdrojů jako ct24 ale patolízalství takové tv barandov nevidí.
Onehdá jsem jej naladil a vydržel tu jeho masáž hlavy asi 4 minuty. Ale chápu že jsou lidé co potřebují právě takovýto nášup "jejich pravd".
Ono jak jsi poznamenala, ze sve nazory bych mel mit podlozene fakty.
No prave ona fakta si clovek vybira.
A najde vzdy takove ktere podporuji jeho orientaci.
A v tomto smysly zaplatpanbu nejsme vsichni stejni.
neznámy
neznámy | 8.10.2019 17:02
No, teď jsem tě četla v diskuzi o Plutonovi, a to je zajímavé a dobré, ale tady střílíš od boku.
Ptám se tě na zdroje a ty mi sdělíš, že tě fascinují lidé, kteří nevidí patolízalství tv barrandov. Proč? Nejsem sledovatel této tv, ale když mám čas, podívám se na rozhovor s prezidentem, abych si udělala obrázek, jak na tom je. Zajímá mě to ze zcela osobních důvodů.
Na otázku jsi mi neodpověděl, zjevně se v této věci nedomluvíme. Je-li tvým zdrojem např.ČT24, tak ani tam není nikdo, kdo by o politice USA mluvil tak neobjektivně, právě proto, že přece jen nějaká fakta (samozřejmě přebraná), uvést musí. Když spadnou Dvojčata, když začně Irák, atd....
neznámy
neznámy | 8.10.2019 17:14
Sleduje istú obrodu svojej krajiny, ale keďže to nie je uzavretá bublina a sú tam aj ľudia, ktorí budúcnosť krajiny vidia inak (a sú aj v štátnom aparáte) tak vlastne musí riadiť chod tohto veľkého štátu tak, aby to nebola pohroma, a riadiť to vie.
Takú situáciu máme aj u nás. Tiež tu máme ľudí, čo sa chcú držať rôznych sukní a nechcú byť samostatní.
Čo sa týka šírenia démonkracie, to tu bolo spomenuté, na to je dnes odborník inde a svet vidí, že od skutočnej demokracie to má ďaleko. Viaceré štáty sa chcú vybombenej démonkracie zbaviť. Občas uvažujem, že ak karma jestvuje, tak ako veľmi krvavú si ju robia.
V dnešnom svete tá hybridná vojna je, nemyslím si ale, že Američania sa bránia.
neznámy
neznámy | 8.10.2019 17:16
No samozrejme, cekala by jsi snad neco jineho?
V tomto ohledu si mocnosti nemaji co vycitat.
Po roce 89 jsem doufal v upevneni demokracie zapadniho typu v nasi zemi. To se ale nepovedlo zustali jsme nekde napul cesty a ohlizime se zpatky. Prima volba prezidenta je toho dukazem.
Z politiky se stavaji lidove dozinky.
Hranice na zapad zustaly v jistem smyslu zavrene, stale se vnimame vice jako soucast ost-block s "duchovnim velenim" toho co je spravne a jak ma svet vypadat tam nekde na vychode. Zustali jsme vuci zapadu obcany druhe kategorie.
Zajimava paralela se da najit v jelenech kteri obyvaji pohranici sumavy.
Byli zvykli obchazet draty a respektovat-neprekracovat hranici do bavorska. Logicky, byly tam draty.
Ale ani dnes kdyz tam draty uz 30 let (!) nejsou, tyto zvirata stale odmitaji prekracovat teritorium na zapad.
To je pozoruhodny psychologicky jev.
Clovek ktery byl zvykly zit jako vezen, bude stale vnimat strach a obavy ktere ho budou provazet aniz se jich byde umet zbavit.
Teprve az dalsi generace jelenu se snad nauci zit prirozene, pokud ovsem mezitim opet nenatahnou draty. Mnoha lidem by prave toto vuhovovalo, pote co si na tom nasem pisecku rozdelili moc. Aby si mohli vladnout v tom nasem malem koncentracku, podobne jako v guberniich oligarchove v rusku.
neznámy
neznámy | 8.10.2019 17:28
Jeleň sa vo voľnej prírode dožíva priemerne 10 až 13 rokov. Od pádu komunizmu to je skoro 30. Dnes tam nebehajú jelene, ktoré boli zvyknuté na dráty. :-)
neznámy
neznámy | 8.10.2019 17:28
Prepáč, ale akosi ti nerozumiem. Hovoríš tu o rovnakých metódach mocností a zároveň o tom, ako si dúfal v upevnenie demokracie západného typu doma a že vlastne sme takí malí chudáci, čo sa boja dotiahnuť na tú úžasnú úroveň západnej demokracie.
Na jednej strane taktiky Ruska, či USA zrovnoceňuješ a na druhej strane tu hovoríš o nejakej lepšej západnej demokracii. Čo nechápem? :-)
neznámy
neznámy | 8.10.2019 17:54
ako to bolo vysoké? u nás si teda jelene z drôtov ťažkú hlavu nerobia, ak je za plotom niečo, čo stojí za to, plot neplot a mám po paprike :)
simetra
simetra | 8.10.2019 18:14
To je tzv. Fenomén stej opice :)
neznámy
neznámy | 8.10.2019 18:17
tebe sa nozaj vidí, že dnešná západná Európa predstavuje demokraciu a slobodu? my a vy nie sme západ a nie sme ani východ, sme odjakživa v strede európy. Do krajín V4 migruje stále viac západniarov, lebo je tu stále relatívna sloboda proti tomu, čo sa deje v tých úžasne vyspelých krajinách. švedsko je už zničené, nemecko je na najlepšej ceste, anglicko a francúzko sa riadne zapotia, ak by sa rozhodli to zvrátiť...

lgbti propaganda (sexuálna orientácia je osobná vec) a zjavne riadená migrácia a s nou súvisiaca propaganda su dnes tými ostnatými drátmi a s tým teda ozaj Putin a Rusko nemá nič spoločné, toto sú skutočné hrozby pre obyvateľov európy

nechápem ako môžu ľudia čo zažili centrum moci v Moskve volať po centralizácii Bruselskej

to že sme pre západ občanmi druhej kategorie sa isto nezmení strkaním sa do bruselskej zadnice

pokojne nás znovu obetujú a Rusko sa stará o seba, načo by Rusku bola vyplienená islamizovaná europa :)
neznámy
neznámy | 8.10.2019 18:18
Ahoj :-)

toto bol plot na rakúskych hraniciach vraj https://ipravda.sk/res/2015/10/06/thumbs/hranica-plot-zelezna-opona-clanokW.jpg .
Tiež som počul od poľovníkov, že jeleň preskočí človeka :-) a videl som video, kde preskočil cestu aj s autom :-D. Ale na obrázku je plot dosť vysoký, tak ten asi nie.
neznámy
neznámy | 8.10.2019 19:59
Levanta.

Opäť takto zneužijem synov profil, keďže mi došli príspevky, lebo mám na jazyku, čo chcem povedať.
Chce zareagovať na toto... Zajimava paralela se da najit v jelenech kteri obyvaji pohranici sumavy.
Byli zvykli obchazet draty a respektovat-neprekracovat hranici do bavorska. Logicky, byly tam draty.
Ale ani dnes kdyz tam draty uz 30 let (!) nejsou, tyto zvirata stale odmitaji prekracovat teritorium na zapad.
To je pozoruhodny psychologicky jev.


Jelene, ktoré žili pri plote, nemohli vedieť, z ktorej strany je väzenie a z ktorej sloboda... podľa ľudského hľadiska. Z oboch strán mali jelene plot, takže podľa tejto logiky, by museli rovnako neprekračovať hranicu ani jelene z Bavorska na Šumavu. Takže je to veľmi zlý príklad aj z pohľadu generačnosti, pretože ak by tretia generácia jeleńov mala tak rigidné správanie, neschopné pochopiť a prijať nové podmienky, tak v prírode by asi ťažko prežili. Zvieratá sú nútené neustálej adaptácie na podmienky, nežijú v umelom svete ako my.
Druhá vec, čo chcem napísať je, že mne to príde ako znevažujúce pirovnanie tak voči zvieratám ako aj voči ľuďom. Prečo zvieratá aj ľudia neopúšťajú nejaké územia podľa mňa súvisí s geniom loci, zakorenenosťou a čímsi naprosto špeciálnym, čo toto spojenie dokáže prinášať a dávať ľudským spoločenstvám a celým kultúram. A čo nemusí byť z materiálneho hrubého pohľadu vôbec zrejmé a poznatelné tu a teraz v tejto dobe. O ľuďoch v oblasti kde žijem sa hovorilo vždy ako o veľmi rázovitých a rozpoznatelných, typických svojou jedinčnou kultúrou, hudbou a povahou. V starých kronikách sa píše, že moji rodáci omnoho menej odchádzali v časoch biedy do Ameriky, alebo inde hľadať dostatok. Držali sa svojho, svojej zeme, svojej príslušnosti. To z nich urobilo ľudí, ktorí sú ťažko zamenitelní.
To že jelene, alebo ľudia ostávajú na svojom mieste, nie je podľa môjho názoru ich neuvedomelosť, ani rigidita v správaní ani duševná natvrdlosť. To že je to takto chápané, je podľa mňa dôsledkom nerozpoznania. A následne zneváženia.
neznámy
neznámy | 9.10.2019 00:21
Ahoj paní Adam.
Ano naprosto perfektně jsi popsala ten efekt o kterém jsem hovořil.
A to včetně toho ohrazení se vůči nerozpoznání a znevážení.
Kteroužto příslušnost k hobitímu dvorci s tebou sdílím a respektuji.
Člověk má být spokojený tam kde je.

PS. Ano, ty jeleně si svoje vězení neuvědomovaly. Prostě jen respektovaly jim shora dané hranice.
neznámy
neznámy » simetra | 9.10.2019 02:18
No kua musel jsem to nastudovat co to je fenomén sté opice.
Já to znám jako fenomén vyklovaného mlíka.
Lze to pojímat jak v negativním tak v pozitivním smyslu. Jakože co je negativní a pozitivní je také otázkou osobního náhledu.
Pojem osobní náhled mi umožňuje vyhnout se nejapným trapným a idiotským komentářům osob které se potácejí v rozhraní mezi půlnebytím a něčím jako quasibytím.

V pozitivním (anebo negativním?) smyslu je jev vyklovaného mlíka Sheldrakem pozorovaná skutečnost, že na ostrovech kde byla praktikována donáška mlíka do domu před dveře byl vypozorován následující jev.
Jeden zvídavý jedinec rodu ptic vulgaris alias pták obecný který poletoval v těch krajích se soustředil v příhodnou chvíli při dodávce mléka na to co to má znamenat. A soustředil se na láhev mléka která byla pokládána donáškovou službou za dveře.
A jak tak koukal, zvídavost jej přemohla a musel, ..rozkloval vršek láhve který byl z námi známého hliníkového vršku. Ó jak jej známe. A v tom zjistil že se pod víčkem schovává smačný tukový obsah.
A jak tak jsou oportunisté (do kterých osobně řadím i rod hommo sapiens) zjistili že wo co gou, podlehli zcela přirozenému pudu sebezáchovy, neloudili již více po prázdných smetištích a jali se všici papuchalci z ostrovů klovat do hlníkových vršků a tak se z toho stal sheldrakův efekt.
Princip je myslím si stejný.
Jde o tu vyčůranost, zjištění, že za hranicemi našeho současného poznání se nachází další, a pak zase další nepoznaná země skrývající poklady.. což vede jak k příměru Matuškovy země eldoráda, tak k Střihavkově zemi vzdálené. Ovšem Sřihavka operuje ještě ve vodách prvotních vzdálených, tedy nepoznaných. Vzdávám mu za to slávu a čest. Kamile, jsi můj muž. Já miluji také věci nepoznané. Vzdálené.

https://www.youtube.com/watch?v=UW3fKEb4POc
neznámy
neznámy | 9.10.2019 08:17
Tak ako to je s tými jeleňmi z Bavorska na Šumavu? Tiež sa zistilo, že nepreliezajú? :-)
Inak ešte mi neskôr napadlo, že tá generácia jeleňov, čo tam žijú dnes, nie je tretia, ale možno šiesta, deviata, neviem v akom veku sa jelene reprodukujú. Moja úvaha o tretej generácii by bola správna len keby sa reprodukovali na sklonku svojho života. :-)
Takže to už by muselo ísť o poriadne dlhú generačná pamäť.
neznámy
neznámy » astonm | 9.10.2019 11:50
Ospravedlňujem sa, ale s tebou do vecnej debaty nejdem, pretože mám obmedzený počet príspevkov denne, a aby sme dokázali nájsť nejaký konsenzus, tak by som ich musela mať asi 100 denne a aj to by bolo na dlho.
Takže si šetrím energiu na iné, pre mňa dôležitejšie.
Ale oceňujem tvoje pokojné neútočné správanie, u takto zaťažených slniečkárov je to vlastne rarita.
Ak by si mal záujem pochopiť v čom je problém, tak ti ponúknem pár relácií pre začiatok, keby si chcel, ďalšie si dohľadáš sám.

https://slobodnyvysielac.sk/relacie/o-slobode-spolocnosti/
neznámy
neznámy » astonm | 9.10.2019 15:06
Myslím si, že Levanta, chcela vidieť nejako zdokumentovanú hybridnú vojnu, ktorú riadi Putin. Zatiaľ sa vo vecnej rovine k tomu nevyjadril nikto, ale stihla byť pripodobnená k ruskému trolovi. Čo je znak emocionálnej debaty a emocionálneho posudzovania oponenta. Preto trochu emócií možno aj vrátila. :-)

Údaje o HDP sú možno fajn, ale ako argument alebo dokonca dôkaz o niečej hybridnej vojne sú slabé. Je veľa krajín, ktoré majú HDP menšie ako Nemecko, či dokonca Izrael. Patríme medzi ne aj my :-). Máme teda štátnu propagandu? Nie nemáme. HDP je HDP, nič viac. Nehovoriac o tom, že HDP je len jeden z ukazovateľov ekonomiky, ale to už by som zachádzal do inej témy.
To komentovanie HDPčka bolo ale aspoň vecné v tom zmysle, že síce bolo mimo tému ale bolo vo faktickej rovine. Tie ďalšie spomenuté argumenty už boli domnienkami. Nie je sa tam o čo oprieť.
Ak vyžadujeme vecný prístup, buďme vecní sami.
astonm
astonm | 9.10.2019 19:16
Tak som si odtrhol trochu toho času, aby som si vypočul niečo z toho podcastu, ktorý si uviedla v príspevku. Musím sa ale priznať, že ma dosť sklamal a nedokázal som stráviť viac ako 30 min. pri jeho počúvaní. Ale rozumiem, že pre niektorých ľudí to môže byť inšpiratívne. Hlavne ak nie celkom dokážu identifikovať tendenčnosť a manipulovateľnosť týchto príspevkov.
Ale vrátim sa ešte k tvojej reakcii na moju prvú odpoveď, v ktorej ťa prekvapilo moje tvrdenie, že Putin chce oslabiť demokraciu, alebo politiku EU a považuješ toto za nezmysel. Nuž ale potom nevidím účel tvojej pôvodnej otázky. Jedine ak by si chcela vôbec spochybniť existenciu niečoho takého, ako je hybridná vojna vedená zo strany Ruska. Vtedy by to dávalo zmysel. Mimochodom, aj ten "Slobodný vysielač" je veľmi pravdepodobne súčasťou tej hybridnej vojny. Tak ako boli "Hlas Ameriky" a "Slobodná Európa" súčasťou hybridnej vojny proti socialistickému bloku pred rokom 1989. Mimochodom, ako môže byť takáto "hybridná vojna" naozaj efektívna, ukazuje príklad z r. 1954, kedy CIA v akcii nazvanej PBSUCCESS len za 3. mil USD, pomocou 500 žoldnierov a hlavne rozhlasového vysielania, dokázala zvrhnúť vládu v Guatemale.
astonm
astonm | 9.10.2019 21:18
Ale iste. Dokázať hybridnú vojnu je problematické, lebo už jej presná definícia, je diskutabilná. Každý si môže pod tým pojmom predstavovať niečo iné. Ak príjmeme, že existuje, aj na základe vyjadrenia niektorých autorít, ako napr. tu.: https://dennikn.sk/59065/ruska-hybridna-vojna-moze-sposobit-zmatok-v-nato/
tak potom môj komentár, prečo sa tak deje, nemal byť dôkazom existencie takejto vojny, ale len úvahou na otázku Lavanta: "...Čo tým ten sviniar Putin sleduje a aký je jeho cieľ?..."
Mimochodom, ak niekto chce spochybniť existenciu hybridnej vojny, tak, ako sa vraví, "nieje nič jednoduchšie". Stačí vyhlásiť, že to je blbosť, lebo na také niečo neexistujú žiadne dôkazy a to, čo sa ako dôkaz prezentuje je mediálna hra imperialistov z "Wolstrítu".
A ešte k tomu HDP. Nuž, z tvojho komentára je jasné, že nemáš ani šajn, aký význam má výška HDP pre rozvoj a silu krajiny. To nieje len o nejakom čísle, ktoré má každá krajina nejaké a iné. To nieje ani ako číslo podprsenky. Čím väčšie, tým lepšie. To číslo treba vnímať v kontexte veľkosti krajiny, štruktúry, skladby a veľkosti priemyslu, obyvateľstva a jeho životnej úrovne. V tomto zmysle, je Rusko na tom podpriemerne a v podstate bezmocná veľmoc. A preto je hybridná vojna, ktorú vedie, najefektívnejší spôsob boja s hodnotovým a ideovým súperom.
Stránka:
< 1 2 3 4 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...