mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Voľný pokec - 

Putinova hybridná vojna

astonm
astonm | 10.10.2019 00:10
Ak ťa zaujíma história vzniku Ruského impéria, tak tu je malá ukážka aj s mapami a historickými údajmi.
http://ferohrabal.blog.cz/1107/rusko-posledni-kolonialni-mocnost
Je to síce amatérsky blog, ale celkom hutne popisuje historické udalosti. A hlavne je to na jednom mieste.
neznámy
neznámy | 10.10.2019 00:24
To už se budeš muset obrátit na nějakého odborného hajníka, jeleňologa. Aby ti objasnil migrační trasy jelenů. Pokud je to pro tebe to podstatné co jsi vytáhla z mého příspěvku.
neznámy
neznámy | 10.10.2019 08:49
Hej, bolo to podstatné, čo som vytiahla z tvojho príspevku, lebo ten príklad bol nielen že nelogický, ale ešte aj tendenčný v zmysle toho, na čo mal poukázať.
Ako som vysvetlila, nepovažujem ľudí z bývalého socialistického bloku za hlúpejších a natvrdlejších, než sú tí na západe a úplne rozumiem, prečo sa držia svojho a ostávajú na svojich pozíciách.
Čím ďalej tým viac je to zrejmejšie pre tých, ktorí si nezatvárajú oči.
neznámy
neznámy » astonm | 10.10.2019 09:04
Prekvapil si ma, neverila som, že si to vôbec pustíš, ľudia tvojho typu si podobné zdroje ani neotvoria, možno si myslia, že na nich z toho vyskočia blchy.
A ako si prosím ťa identifikoval tendenčnosť a manipulovatelnosť? Tým, že ti to nesedí do karát? Však ty sám nič vecné neponúkaš, len akýsi blog, alebo totálne sprofanovaný denník N.
Ten tvoj príklad na záver, no to je nádhera. :-D Vlastne nám tu ukazuješ cez príklad ako USA viedli hybridnú vojnu už dávno a mali to skvele prepracované už veľmi dávno, ale teraz samozrejme USA nič nerobí, len tvorí dokonalú čistú demokraciu, kam stúpi svojou čistou nohou. :-D
Pre mňa je hybridná vojna Putina nezmysel a dám ti vecný dôkaz. Všetko, čo sa v mainstreame považuje za hybridnú vojnu, všetko čo je ňou odôvodňované, je obyčajný zdravý rozum obyčajných vnímavých ľudí. Na to aby sme videli, kam sa svet obracia nepotrebujeme Putina ani žiadne zdroje z Ruska.
Ak svoju neschopnosť vnímať svet označujete ako hybridnú hrozbu zvonku, to je váš problém, nie náš. Niekto vidí všade Putina, niekto Ufónov, do toho ma nič.
Ale že svojou davovou psychózou zhoršujete stav medzi západom a východom to už ako problém vidím.
astonm
astonm | 10.10.2019 13:28
Levanta, môžeš mi odpovedať na otázku, prečo si vôbec vytvorila túto diskusiu, keď neveríš, že Putin vedie hybridnú vojnu? A keď sa náhodou odhodláš odpovedať, tak mi skús aj napísať, prečo by vlastne Rusko nemalo viesť takúto vojnu, keď politika Ruska nebola nikdy férová, vždy bola agresívna a imperialistická?
neznámy
neznámy » astonm | 10.10.2019 14:32
Diskusiu som založila z dôvodu, že kdekoľvek kedykoľvek som počula čosi o hybridnej ruskej vojne, vždy to boli vágne, iracionálne úvahy o tom, prečo sa spoločnosť diferencuje. Namiesto zamyslenia a hľadania pravdivých dôvodov sa používa zástupný pojem ruská hybridná vojna. Niečo ako čarovné : Prečo? Lebo medveď. V tomto prípade upravené na : Prečo? Lebo Putin.
Diskusiu som založila z dôvodu, či sa nájde aspoň niekto, kto bude schopný dať nejaký vecný fakt, čosi reálne, na čo sa dá normálne racionálne nadviazať.
Mne sa totiž nechce veriť, že sú ľudia, ktorým toto stačí. Takže diskusiu som založila asi hlavne z úžasu.

Politika západu bola vždy férová, preto kolonizovali, vyvolávali vojny o územia, privlastňovali si cudzie bohatstvo, preto USA vznikli na základe genocídy pôvodného obyteľstva a podobne.
Pre tú férovosť lezú Američania tam kde ich nikto nevolal aj dnes, pretože im fakt ide len o demokraciu, vôbec nie o zdroje a bohatstvo.


politika Ruska nebola nikdy férová, vždy bola agresívna a imperialistická

Ešte aj používaš výrazy ako ukradnuté zo starých komunistických hesiel.
neznámy
neznámy » astonm | 10.10.2019 21:02
:-) ďakujem za jasnú odpoveď.
Nejde ani tak o dokazovanie tejto novej studenej vojny ako takej, tú si všíma veľa ľudí a vedia o nej. V tejto téme myslím išlo o odhalenie akejsi Putinovej proaktívnej hybridnej vojny. Teda odhaliť tie jeho útoky - ako taký útok vyzerá :-). Keďže je to vraj on, kto chce položiť západ a útočí a je to on, kto ju údajne vedie.
Prečítal som si článok. Nie je veľmi vyvážený a ani veľmi faktický. Cítiť z neho jednostrannosť. Rozumiem ale, že pre niekoho tam je napísané to, čo si potrebuje prečítať. Spomenutý Krym opomeniem, to je na dlhú debatu a je to zložitá téma, kde by si dalo doťahovať dlho. Spomeniem teda pre ilustráciu aspoň tie prelety, ktoré tam boli spomenuté :-). Keby bol článok vyvážený, boli by tam spomenuté aj pomerne časté vyprevádzania amerických lietadiel ruskými stíhačkami, pretože prekročili hranice. Akosi sa obe strany rady nechávajú vyprevádzať :-), len v článku si prečítaš len o tej ruskej strane.
HDP má samozrejme význam v ekonomike, nemá ho síce až tak strašne veľký ako sa píše, ale je to významný ukazovateľ. Ako si sám naznačil v predošlej správe, sú štáty, ktoré ho nemajú na úrovni Nemecka a predsa sa im darí (Spomenul si Izrael) :-). Súhlasím, že výška HDP nie je veľavravná. Amerika má jeden z najvyšších HDP na svete. Zadĺženosť štátu je ale viac ako 100% HDP. Grécko má tiež väčšie HDP ako my ale zadĺženosť 180%. Proste, je to fajn na ekonomickú debatu ako jeden z ukazovateľov, ale nie je to modla a nie je to záchrana. A k debate o hybridnej vojne to nie je tá vec, ktorá by až tak veľa znamenala.
Raz je to bezmocná veľmoc, inokedy hrozba pre demokraciu. :-) Asi podľa nálady. Aké hodnoty podľa teba zastáva ten takzvaný hodnotový a ideový súper?
neznámy
neznámy | 11.10.2019 00:05
Proč by byl nelogický tendenční ve smyslu toho na co měl poukázat.
Já přeci musím sám vědět na co jsem chtěl poukázat.
Tohle není žádné jedná paní povídala to je seriózní výzkum odborné firmy která se tím zabývala 6 let.

Český jelen do Bavorska nevkročí, stále uznává hranice železné opony.
Satelitní pozorování šumavských jelenů odhalilo, že tato zvěř dodržuje linii dřívější železné opony. Jeleni z německé i české strany hranice totiž zachovávají původní návyky svých rodičů. Projekt šumavské jeleny pozoroval šest let.

"Jeleni na české straně Šumavy chodí přesně do míst, kde dříve stály dráty, které byly před státní hranicí. Stejně je to s německými," popsal Šustr a upřesnil, že zvířata měla na krku upevněné speciální obojky.

Chování jelenů a chování lidí nese stejné nebo podobné sociální rysy.
https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/sumava-vyzkum-telemetrie-sledovani-zvere.A140121_145850_plzen-zpravy_pp
neznámy
neznámy | 11.10.2019 00:13
A ještě vyplýtvám na tebe jeden příspěvek a sice tímto sdělením.
Trump nechal popravit turky kurdy. V tuto dobu jede turecká armáda aby rozmasakrovala kurdy. Což připomíná situaci na začátku druhé světové války.
A ty si myslíš že takové události mají nechat putina v klidu? Ano on si v mnohém s putinem rozumí.
Ale v této politice nevést jakoukoli informační válku by byla sebevražda režimu.
Putin byl dlouhodobým špionem v německu pro kgb. Zná mezinárodní vztahy a kdo by čekal že rusko nepovede propagandu a nebude bojovat za svoje zájmy všemi dostupným prostředky tak je naivní snílek.
Naopak, kdyby Putin nevedl hybridní válu tak by byl trotl a né vůdce.
Tohle je velice zajímavý rozhovor s americkým historikem který vidí věci celkem jasně. Může to být i tím že je profesor a tímpádem kavárník. Jak by mnozí zde ad hominem poznamenali.
Pozor toto opravdu není o Zemanovi je to o vztahu trumpa a putina.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/slavny-americky-historik-timothy-snyder-pro-seznam-nejhorsi-na-panu-zemanovi-je-jeho-lehkost-byti-80156?seq-no=4&dop-ab-variant=&source=clanky-home&autoplay=1
astonm
astonm | 11.10.2019 00:52
Nuž, musím uznať, že si ma prekukla. Naozaj som odpisoval zo starej komunistickej príručky. Tak sa to pokúsim napraviť a napíšem to trochu inak.

Politika Ruska bola vždy férová, preto kolonizovali, vyvolávali vojny o územia, privlastňovali si cudzie bohatstvo, preto ZSSR vzniklo na základe genocídy pôvodného obyvateľstva a podobne.
Pre tú férovosť lezú Rusi tam kde ich nikto nevolal aj dnes, pretože im fakt ide len o demokraciu, vôbec nie o zdroje a bohatstvo.

Dúfam, že teraz je to už dobre takto napísané. Lebo toto som naozaj neodpísal zo žiadnej príručky mladého komunistu ani príručky amerického trolla. Len od teba. Keby si to náhodou nespoznala. Teda malo by to byť takto správne.

A mimochodom, kde sa učí takáto excelentná demagógia, ktorou sa ospravedlňuje podlá politika jedného, podlou politikou toho druhého? To by bolo anarchie a zla na tomto svete, keby sa dalo ospravedlniť okrádanie, drancovanie a zabíjanie výhovorkou, "No a čo, veď aj sused, kradne, drancuje a vraždí, tak bez problémov môžem aj ja." To ti fakt nedochádza, že ak na poznámku o neférovej politike Ruska, reaguješ spôsobom: "No a čo, v Amerike bijú černochov..." je to z tvojej strany primitívna demagógia? Alebo ma chceš tým presvedčiť, že si predsa len ruský troll?
neznámy
neznámy | 11.10.2019 08:25
Pôvodný text: Hranice na zapad zustaly v jistem smyslu zavrene, stale se vnimame vice jako soucast ost-block s "duchovnim velenim" toho co je spravne a jak ma svet vypadat tam nekde na vychode. Zustali jsme vuci zapadu obcany druhe kategorie.
Zajimava paralela se da najit v jelenech kteri obyvaji pohranici sumavy.
Byli zvykli obchazet draty a respektovat-neprekracovat hranici do bavorska. Logicky, byly tam draty.
Ale ani dnes kdyz tam draty uz 30 let (!) nejsou, tyto zvirata stale odmitaji prekracovat teritorium na zapad.
To je pozoruhodny psychologicky jev.


Doplnený text: Jeleni z německé i české strany hranice totiž zachovávají původní návyky svých rodičů. Projekt šumavské jeleny pozoroval šest let.

To mi stačí, ďalej riešiť nebudem. :-)
neznámy
neznámy » astonm | 11.10.2019 08:40
Možno si si to nevšimol, ale nie som to ja, kto tu neustále jednostranne zdôrazňuje imperialistické a agresívne správanie Ruska oproti hodnotovému a ideovému demokratickému západu a USA. Možno si si nevšimol, že tým čo píšeš, vytváraš obrovskú nerovnováhu, na ktorú reagujem vyvažovaním.
Nerobte nerovnováhu, to platí nie len pre teba, pretože extrémizmus na jednej strane tvorí extrémizmus na druhej.

Samozrejme, že som ruský troll, keď sa bavím z ľuďmi na strednom Slovensku, nedá mi len skonštatovať, že sa trollmi len tak hemží. Putin je neskutočný frajer ako sa mu darí. :-D

A teraz vážne. Nie som ani proruská ani proamerická a prozápadná. A vždy budem reagovať na tých, ktorí vypadli z rovnováhy, je mi jedno na ktorej strane stoja a ktoré ideológie im masírujú hlavy.
neznámy
neznámy | 11.10.2019 08:43
Neres, ty mas uz svoje hotove dane v uvodniku diskuse.
"Co tim ten sviniar putin zamysli."
Uvodni formulace sama o sobe ukazuje ze diskuse byla zalozena z duvodu agitacky. A s takto predpojatymi lidmi nema diskuse zadny smysl.
neznámy
neznámy | 11.10.2019 09:36
Tak na toto ti ešte odpoviem. :-)
Nikde nepopieram, že Rusko ako každá veľká krajina, pre ktorú sú stratégie dôležité, že takúto informačnú a propagačnú agendu (nie vojnu) má. Majú ju rovnako Američania, Francúzi, Nemci, ktorákoľvek krajina, ktorá má reálne strategické správanie vyplývajúce zo svojho postavenia.
S týmto ja nemám žiaden problém.
My sme však mainstremom tak u vás ako u nás a všeobecne v EU cez média tlačení do predstavy, že na jednej strane je zlý bubák Putin a na druhej strane čistý, demokratický západný svet, ideový a hodnotový ako píše astonm. A toto celé naberá rozmery silného extrémizmu. Cieľom hybridnej vojny proti Rusku je presvedčiť všetkých, že hybridnú vojnu vedú oni. To je ako keď zlodej kričí, chyťte zlodeja.
Spoločnosť sa dá veľmi dobre pozorovať práve cez to, čo by chcela vytesniť. Kde sú problémy sa najlepšie dá zistiť na opačnom póle.
Ako som napísala už, extrém plodí extrém. Stačí pozorovať toto a nie je problém zorientovať sa.
neznámy
neznámy | 11.10.2019 11:38
To je věcí co a jak necháváš na sebe působit, kterou masáž, zleva nebo zprava.
My jsme třeba po revoluci nastoupili prozápadní směr, vstoupili jsme do nato, vystoupili z varšavského paktu. Vstoupili jsme do společenství západních krajin s tím že budeme spolu s nimi rozvíjet obchodní a partnerskou spolupráci, naše orientace byla jednoznačně prozápadní.
Logicky z toho vyplývají i závazky. To že budeme jako malý středoevropský stát existovat jako nezávislý subjekt který si vystačí je naivní představa, pokud se nechceme od světa izolovat.
Jistěže jsme si tenkrát představovali posametový vývoj poněkud jinak. Ale převést centrálně plánovanou zemi zvyklou žít v diktatuře za ostnatými dráty na demokratickou zemi s fungující tržní ekonomikou je nemalý problém. Ti mladí co nezakusili, třicátníci, netuší o co se jednalo, nemají osobní zkušenost.
A ti mnozí kterým se žilo za socialismu dobře vzpomínají rádi na staré pořádky, už jen z titulu prožitého mládí.
Svět posledních let se ale ani na západě nevyvíjí optimálně. Amerika má vládce podobného putinovsko-oligarchického ražení. Tamní demokracie bere za své. Evropa má své problémy mezi něž patří centrální plánování a přerozdělování systémem dotací. Média jsou polarizovaná na obě strany ale tu prozápadní jsme si přece dobrovolně zvolili. Nemůžeme lavírovat na obě strany, to že se tak děje neprospívá naší krajině. Nezodpovědní populističtí politici štěpí společnost z důvodů osobních cílů a ambicí.
Tvůj koncept rovnováhy je sice z hlediska takzvané spravedlnosti zajímavý, ale z důvodů vnitřní dichotomie nerealizovatelný. Nemůžeme se například vlastní armádou postavit mezinárodní hrozbě která se nás také týká, nedokážeme sami ochránit vlastní prostor ani vojensky ani ekonomicky.
Nejprve by ale bylo zapotřebí dotáhnout demokratizační změny do konce, ale to se nám už asi nepovede.
Protože se ohlížíme nazpátek, na obě strany. Myslíme si přitom že můžeme sedět na dvou židlích, ale vlak nám neustále ujíždí. Ztrácíme výhody středoevropského sektoru, technologicky za světem zaostáváme a ty nůžky se rozevírají. Takže ano místo lavírování a přešlapování mezi toho je málo tamtoho moc, místo "udržování rovnováhy" je lepší vykročit správným směrem a jít. Udělat to co je správné. Jenomže to bychom měli mít nejprve ujasněný směr.
Jinak rusko už dneska představuje mnohem menší hrozbu než čína spojená s ruskem. A uvědomme si že amerika je náš spojenec.
astonm
astonm | 11.10.2019 12:11
Levanta, túto diskusiu si vyvolala ty, s otázkou o Ruskej hybridnej vojne. Tak sa bavíme o Rusku a politike Ruska a nie o Amerike ani o demokracii u nás alebo kdekoľvek inde. A nato som reagoval. A ty sa tu snažíš ospravedlniť špinavú politiku Kremľa, poukazovaním na druhých a dožaduješ sa vyváženosti. To by bolo fajn, keby si sama nebola maximálne tendenčná a nevyvážená a nehrala to ako proruský troll. Prečítaj si láskavo po sebe, čo si tu k tejto téme napísala a zameraj sa hlavne nato AKO si reagovala. Mne tu vyčítaš poznámku o neférovej politike Ruska a sama používaš slovník, ako komunistický politruk. Ja nemôžem zato, že Ruská politika je len o vojenskej nadradenosti, sile a paranoji z ohrozenia. Že nieje o rozvoji a spolupráci ale o diktáte a utláčaní vojenskou silou. Rusi majú v rukách obrovské bohatstvo. Mali šancu stať sa ekonomickou superveľmocou a reálne mohli vládnuť svetu. Teda to po čom im najviac srdce piští. A čo dokázali? Už vyše sto rokov sa správajú stále ako barbari. Keď niekam prídu, tak len na tankoch. Čo môžu, tak to ulúpia a ešte sa tvária akože sú v práve. Keby sa to aspoň snažili kúpiť. To ale nemôžu. Nemajú začo. Všetko preflákali a prezbrojili. A najhoršie je, že v tom pokračujú. V chorej a špinavej politike postavenej na predstave, že tank je potrebnejší ako škola.
neznámy
neznámy | 11.10.2019 12:13
Amerika nie je náš spojenec, to si uvedomujem. Ide si svoje záujmy, ktoré sú zištné a koristnícke.
Sám si podotkol ako to vypadá momentálne s Kurdmi na severe Sýrie. Tam sa prejavilo, čo je to spojenectvo s USA.

Evropa má své problémy mezi něž patří centrální plánování a přerozdělování systémem dotací. Média jsou polarizovaná na obě strany ale tu prozápadní jsme si přece dobrovolně zvolili.

K tomuto asi toľko. Keby toto boli jediné a najzásadnejšie problémy EU, ktoré spomínaš, to by sme na tom boli ešte veľmi dobre.

Média sú polarizované asi tak, že tie správne, prozápadné sú platené dokonca z našich daní a tie na druhej strne sú neustále znevažované, v súčastnosti aj cenzurované čoraz hrubšími a hrubšími zásahmi v rámci tzv. ochrany, k čomu sa veselo zneužíva aj pojem ruská hybridná vojna.
A tak si tu žijeme, vo svete dvoch metrov, ktorými sa pomeriava pravda podľa toho, kde má moc svoj záujem.
Hovoriť dnes o demokracii je asi tak naivné a smiešne akoby sme verili v uskutočnitelnosť komunizmu.
neznámy
neznámy
neznámy | 11.10.2019 13:27
To je cele manipulativni co sem davas. Protoze kiska nemluvi o tom ze koupi stihacku misto nemocnice.
Mluvi ze stihacka stoji tolik jako nemocnice.
Ale diky vojenskopoliticke situaci si muzete krome nemocnic poridit i stihacky, ktere jsou taky potrebne.
Rusove si jezdi nechat na zapad spravit i zuby.
A, diky tomu ze jsme v nato, a ze jsou usa nasi spojenci, tady nemame ukrainsky donbas ani diktaturu nejakeho plutokrata nebo nacionalistickeho nacka. Zatim.
neznámy
neznámy | 11.10.2019 14:46
Asi nevieš o kúpe F-16 na Slovensko. Toto mala byť reč obhajoby, čo Kiska predviedol. A veľmi pekne mi to zapasovalo do vety od astonm-a. Potvrdilo ju to, len nie tak ako by rád.
Ja zase viem o ľuďoch, čo zo západu chodia kvôli zdravotnej starostlivosti na východ, hold každý máme asi iné informácie.
No a tiež ti prajem pekný deň babieho leta. Ja pôjdem tiež robiť radšej niečo zmysluplnejšie. :-)
Stránka:
< 1 2 3 4 5 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...