mesiac
Štvrtok, 9.5.2024
Meniny má Roland

Voľný pokec - 

Odmietnutie darcovstva orgánov a pitvy

neznámy
neznámy | 16.10.2015 13:02
Dnes som posielal tieto tlačivá, tak kto by mal záujem:

Odmietnutie darovania orgánov tkanív a buniek po smrti
http://www.nczisk.sk/Documents/nzr/Hlasenie_SCOT.pdf

Tlačivo vyplnené a overené notárom, právnikom, či matrikárom je nutné zaslať písomne na adresu:
Slovenské centrum orgánových transplantácií,
Limbová 14,
833 01 Bratislava

Formulár pre odmietnutie pitvy:
http://www.udzs-sk.sk/obcania-informacie/odmietnutie-pitvy-formular.html?page_id=252
neznámy
neznámy | 16.10.2015 13:14
Overiť podpis sa viac oplatí na matrike. U právnika zaplatíte 2,39€ a na matrike 1,50€.
neznámy
neznámy | 16.10.2015 16:13
to znamena, ze pred smrtou si mozu rezat ako sa im zapaci, ni?
v sucasnej dobe pravnickeho zargonu a slovickarenia si clovek nigdy nie je na istom, ni. A so vsetkeho sa da spravit biznis, ni?
neznámy
neznámy | 16.10.2015 16:16
Šak jasné po smrti tě už pak odpojí naco by vyživovali mrtvé tělo.
Ty jim to akorát máš podepsat že s tím souhlasíš dáš orgány a pak tě odpojí.
neznámy
neznámy | 16.10.2015 16:19
a ked je clovek mrtvy este pred smrtou tak ze dycha a chodi pomedzi ludi a taak,
a len sa priblo usmieva, aj to by sa v podstate mohlo hodnotit za zivu mrtvolu ni?
akoze cierny humor mam:)
neznámy
neznámy | 16.10.2015 16:20
akoze hypoteticky, kto nie je mrtvy v podstate?
neznámy
neznámy | 16.10.2015 16:26
Poznám jedného chlapca, je to klient v ústave, on sa stále usmieva, ja predpokladám, že aj vtedy, keď spí a je. Chodí a usmieva sa, pritom nevie komunikovať...čiže je to mŕtvola podľa Teba? :)
neznámy
neznámy | 16.10.2015 16:32
nie, to som myslela vseobecne na kazdeho, a najpravdepodobnejsie na seba:))
ze sa priblo usmievam na ludi bez priciny. Idem po ulici a usmievam sa, ludia sa ale cudujsasvete usmievaju tiez ked ma vidia. Len neviem ci preto, ze som blazon, alebo preto, ze maju dobru naladu, proste to tusim ani nie je dolezite....pamatam si ked som bola mala, mali sme take starsie dievca v dedine, uz bola omnoho starsia, dokonca aj starsia ako ine starsie deti. nebola vsak natolko stara aby nebola dievca.
No a aby sme udrzali nit hovoru, ona sa stale usmievala, pripadalo mi to cudne ako dietatu, no usmievala som sa aj ja, toto je asi prvykrat po tridstiatich piatich rokov co si to takto starecky bezvyznamne pekne pamatam:))
neznámy
neznámy | 16.10.2015 16:40
No já to myslím tak že fungují základní biologické funkce i když s podporou techniky a suplementace - umělé výživy.
Takže když tělo zůstane ležet bezvládně na přístrojích na jipce nebo ldn pak tě můžou v podstatě kuchat jak chtějí. Potom tě odpojit. Podle té smlouvy. Protože když jsi napojený tak pořád žiješ. Když srdce dělá píp pí píp.
A co jsem o tom slyšel, tak to odebírání orgánů není vůbec tak bezproblémová záležitost jakože to ten dotyčný nevnímá. Právě naopak. A pokud je aspoň zčásti pravda to co jsem četl a slyšel, pak je to celkem dost děsný horor.
neznámy
neznámy | 16.10.2015 17:38
no obcas mame taku pitevnu v hlave, a viem ze je to pravda, a to dokaze byt celkom desny horor tiez, tym generalizujem na vsetkych mna nevynimajuc :)
neznámy
neznámy | 16.10.2015 18:43
Staršie dievča v dedine, omnoho staršie, dokonca staršie ako iné staršie deti, ale natoľko stará, aby bola dievča....hej, hej, je mi to úplne jasné :)

Ale nechcem tu salamunovi štrnástemu kaziť tému, či odbočovať, ja to robím často, veď vieš a štrnásty znie tak vážne, až sa ho bojím, či čo -NOSMILE-....no ale spýtam sa Ťa, či by si darovala orgány, lebo vieš, napríklad by si tým ušetrila 2,39 alebo 1,50...
neznámy
neznámy | 16.10.2015 19:07
Aj ja odmietam darovat organy a nechcem ani podstupit pitvu. Nezelam si, aby s mojim telom ktokolvek manipuloval po smrti. S tymto nazorom sa uplne stotoznujem. A mimochodom, tusim, ze kazdy kto pre smrtou nepoda tento papier, automaticky ho mozu pitvat a darovat jeho organy. Niekedy sa ani pribuznych nepytaju.
-NOOO-
neznámy
neznámy | 16.10.2015 19:08
Prečo si proti darovaniu orgánov?Veď po smrti nám to už môže byť jedno...
neznámy
neznámy | 16.10.2015 19:09
Umíš si představit člověka na kapačkách v kómatu? Lékaři běžně považují lidi kteří jsou po určitou dobu v kómatu za praktický mrtvé a berou jim orgány.
Vychází se z předpokladu že ten člověk si toho není vědom, že nevnímá.
Jenomže tento předpoklad není podložený ničím jiným, než domněnkou, že člověk v kómatu prostě nevnímá. Jsou ale signály že tomu tak není. Existují iniciativy pozůstalých, kteří se snaží odebírání orgánů z umírajících lidí zabránit. Právě z důvodů osobních zkušeností. Protože prožili šok a silné trauma když viděli obličej svého syna, dcery, příbuzného se kterými se rozloučili ve stavu kómatu s tím že jim budou odebrány orgány. V tom loučení ještě vypadali spokojeně i když spali a nejevili známky bdění. Pak tyto lidi viděli poté co jim byly odebrány orgány. Byli to úplně jiní lidé kteří vypadali omnoho starší a jejich obličej vypadal jako kdyby byli týráni, prožili hluboké trauma.
Toto vvedlo mnoho lidí k odporu vůči odebírání orgánů.
Jenomže se o tom mnoho nemluví. Osobně jsem zcela jednoznačně proti transplantacím orgánů už jen z tohoto důvodu. Měli bychom zachovávat úctu k umírajícímu.
neznámy
neznámy | 16.10.2015 19:11
Ahoj, sice sa nepytas mna, ale ja so proti darovaniu kvoli tomu, ze smrt povazujem za nieco viac ako umrtie tela. Clovek nikdy nevie, ako to jeho dusa bude znasat, ked nebude jeho telo kompletne v pokoji. Pride mi to v nesulade s prirodou. Ani zvierata si organy nevymienaju.
A ktovie co sa moze stat s energiou v darcovi a tiez v prijemcovi organov. Ja verim, ze taketo zasahy sa niekde odrazia.
neznámy
neznámy | 16.10.2015 19:11
Ahoj, sice sa nepytas mna, ale ja so proti darovaniu kvoli tomu, ze smrt povazujem za nieco viac ako umrtie tela. Clovek nikdy nevie, ako to jeho dusa bude znasat, ked nebude jeho telo kompletne v pokoji. Pride mi to v nesulade s prirodou. Ani zvierata si organy nevymienaju.
A ktovie co sa moze stat s energiou v darcovi a tiez v prijemcovi organov. Ja verim, ze taketo zasahy sa niekde odrazia.
neznámy
neznámy | 16.10.2015 19:12
:( nie, z tohoto ma boli srdce :(
neznámy
neznámy | 16.10.2015 19:12
Po smrti ano ale oni po smrti tvoje orgány nepotřebují. Potřebují orgány z žijícího organismu.
A to že jsi v kómatě neznamená, že nevnímáš. Že nevíš co se s tebou děje.
Kdyby jsi slyšela vyprávění lidí kteří zažili zkušenost se svým synem kterého viděli před, a po, pochopila by jsi. Jsou to příběhy jako ze špatného hororu.
neznámy
neznámy | 16.10.2015 20:18
Aj ja som kedysi bola proti tomu. Bola som aj proti pitve mojej dcérky, ktorú nakoniec aj tak bez súhlasu vykonali.
Ale čoraz viac som si uvedomovala, že sme s mužom urobili hlúposť. Možno kúsok nej mohol zachrániť život inému dieťatku. Jej by to život už aj tak nevrátilo.

A keďže sa život s nami nemazná... po rokoch nastala taká situácia, kedy môj muž potreboval zdravý orgán, ktorý sa nedá len tak kúpiť v obchode. Musel podstúpiť množstvo vyšetrení a čakať na vhodného darcu. Mnohí sa ani nedočkajú... Momentálne je pol roka po transplantácii orgánu od mŕtveho darcu. Nikdy predtým nevyzeral lepšie, zdravšie a silnejšie ako teraz. Konečne môže žiť plnohodnotný život, ako hociktorý z nás... Samozrejme ešte má nejaké tie obmedzenia, ale aj to sa postupne dostáva do normálu. Asi kto to neprežil, nepochopí.

Ja osobne sa skláňam a vážim si každého jedného, ktorý sa pre darcovstvo rozhodol. Nemyslím si, žeby tým jeho duša po smrti trpela. Aj keď bohužiaľ jeho život sa nepodarilo zachrániť. Vďaka jeho rozhodnutiu je tu šanca na záchranu života iných.
A darovať niekomu zdravie = život je ten najkrajší skutok a zároveň najvzácnejší dar, ktorý môže dlhodobo chorý dostať... :)
neznámy
neznámy | 16.10.2015 20:55
Len potom je aj celá medicína postavená na hlavu - zachraňuje tých, ktorí by v prírode neprežili, dáva deti tým, ktorí ich od prírody nemôžu mať ...

S tou energiou darovaných orgánov máš pravdu - existujú už aj odborné štúdie o tzv. bunečnej pamäti. Dr. Paul Pearsall a iní vedci sa zaoberali takýmito prípadmi a popísali pár desiatok až stoviek pacientov na celom svete s transplantovanými orgánmi, ktorí po určitom čase začali mať napr. výjavy z pamäti iného človeka, zmenila sa im povaha, objavili sa nové zručnosti, ktoré pacient pred transplantáciou nemal a podobne.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...