mesiac
Streda, 8.5.2024
Meniny má Ingrida

Ľudská duša - 

6 mesiacov do konca života, ako s nimi naložiť?

simetra
simetra » hrabeti | 28.8.2019 19:38
František Koukolík hovorí, že otázka, či existuje slobodná vôľa je nesprávna. Správne je spýtať sa, do akej miery existuje slobodná vôľa u človeka.

Týmto Tvojim príspevkom si vylúčil možnosť, že slobodná vôľa neexistuje. Potvrdil si, že môže existovať, ovšem je otázne, do akej miery u každého človeka je prítomná..
simetra
simetra | 28.8.2019 19:43
Rozlíšiť dobro od zla je podľa mňa úloha človeka, ktorý sa chce niekam posunúť. Ktorý dokáže vnímať, že to zlé ovplyvňuje celok, ktorého súčasťou som aj ja a je blbosť ísť sám proti sebe.
neznámy
neznámy » hrabeti | 28.8.2019 20:12
Tak dám úplne že hrubý príklad.
Taký cap, alebo pes, keď cíti potrebu páriť sa, ide na vec, kdekoľvek akokoľvek, nerieši vôbec nič okrem pudov a inštinktov.
Človek má tiež pudové hnutia, teda aj tú potrebu páriť sa, čomu sa hovorí sex. Toto máme zo zvieratami spoločné.
Keď to príde na ľudského samca má len túto jedinú možnosť, že očuchá nejakú samičku a spári sa?
Alebo je tento pud u človeka omnoho rozvinutejší a daleko prekračuje iba zvierací rozmer? A keď ho prekračuje, tak akým spôsobom?
Takže podľa teba sú všetky ďalšie možnosti nad čisto pudové párenie vlastne len ilúziou človeka, že o niečom rozhoduje. Že jeho konanie síce ovplyvňujú nejaké vyššie morálne hodnoty, ale že on tak vlastne konať musí, lebo je to dané.
Tak mi potom odpovedz, že pokiaľ je všetko dané a človek len nasleduje, ale nerozhoduje, kde vznikli tie rozdiely medzi jednotlivými ľuďmi?
Toto presvedčenie o absolútnej predurčenostii mne jednoducho nedáva zmysel.
simetra
simetra » Glossfin | 28.8.2019 20:28
Poznáš Necronomicon?
hrabeti
hrabeti | 28.8.2019 20:40
Gendery, migrácia, ekológia.....to sú nepodstatné veci. Toto sú pravdy a lži na relatívnej úrovni, to isté ako dobro a zlo.
Otázka stále ostáva nezodpovedaná - čo je to tá Pravda?

EDIT: minuli sa príspevky
@levanta

Nerozumiem, čo si tým príkladom chcela povedať, sorry.
Také jednoduché to ani zvieratá nemajú, videla si všelijaké tie rituály rôznych vtákov?
Komplikované tance a iné veci?

U človeka sú pudy zušľachtené rozumom, to áno.
Avšak stále sú hybnou silou ľudského konania pudy.

Aké možnosti máš na mysli, šak píš jasnejšie, daj radšej príklady ďalších možností nad čisto pudové párenie, nech viem, k čomu smeruješ.

Má snehová vločka schopnosť rozhodovať sa? Nemá. Tak prečo je každá snehová vločka iná?
neznámy
neznámy » hrabeti | 28.8.2019 21:11
U človeka sú pudy zušľachtené rozumom, to áno.
Avšak stále sú hybnou silou ľudského konania pudy.

Keby pudy upravoval do vyššej podoby rozum, uzáver by bol takmer vždy egoistický. Rozum a ego vynikajúco spolupracujú, takže vyššia morálka by potom vypadala ale úplne ináč. :-)

Má snehová vločka vedomie? Nemá. Je súčasťou živlu vody, takže každá vločka je telom vody.
Pokiaľ by sme sa na to pozerali takto, tak každý človek je fyzicky odlišný od iného človeka. Príroda vždy tvorí jedinečnosť, lebo to nie je priemysel. Ale každý človek je od iného odlišný aj úrovňou vedomia, vnímania, hodnôt, morálky a ďalšieho, čo s tvorením prírody nesúvisí.

Rituálny tanec vtáka je súčasťou inštinktu, všetky rajky tancujú rovnako, žiadna si nevytvorí tanec, ktorý sa odlišuje od tanca inej rajky. Nepríde na to, že by mohla kývať pierkami inak, aby sa odlíšila.
Nevie, že je samostatná individualita, rajka jedinečná. To by sme kľudne mohli prejsť až do ríše rastlín, lebo aj tie majú druhovo odlišné spôsoby rozmnožovania sa. A niektoré sú tiež veľmi zložité a zaujímavé.
Magnician
Magnician » simetra | 28.8.2019 22:30
pol roka?,,no čo už,,kúpim si truhlu a vybavím detaily pohrebu,,ak sa bude dať-LOL-
Glossfin
Glossfin » simetra | 29.8.2019 00:28
Nuž len veľmi okrajovo. Bol by som s tým radšej opatrný a určite by som to nepodceňoval.
simetra
simetra » Glossfin | 29.8.2019 06:58
Pred zlom treba byť opatrný a nepodceňoval ho.
hrabeti
hrabeti | 29.8.2019 09:04
Vyššia morálka je egoizmus, ak teda mám správnu hmlistú predstavu, čo tým myslíš.
Čo tým myslíš, vyššou morálkou?

Ako som už písal vyššie, všetko sú stavy vedomia, tak aj snehová vločka je stav vedomia.
Správnejšie by teda bolo povedať nie, že snehová vločka má/nemá vedomie, ale že vedomie má snehovú vločku, keď už :)
Ty si odlišnosť ľudí použila ako argument, že nie je všetko predurčené, preto nevidím, ako s tým súvisí ostatné, čo tu teraz píšeš.
Nerozumiem, prečo mi to píšeš, nedržíš sa témy a skáčeš hore-dole.
Takýmto spôsobom nedokážem diskutovať.

No a u človeka sú tiež rituálne tance súčasťou inštinktu, akurát sú vďaka rozumu rozvinuté do veľkej rozmanitosti, to je celé. Avšak je za tým ten istý inštinkt ako u rajky.
neznámy
neznámy » hrabeti | 29.8.2019 09:29
v determinizovanom svete áno, pre mňa to je práve mechanické, determinizované prosto nie je živé

ak vnímaš svet ako film v ktorom účinkuješ a sleduješ dej, je úplne fuk čo spravíš či nespravíš, nie je tu viny ani zásluh a nieje tu ani zodpovednosť a tak je prirodzene všetko relatívne

pre mňa je život v tele skôr rozpamätávanie sa na to kým som, rozpamätávanie sa na skutočnosť, ktoré sa deje aktívne, slobodná vôľa začína momentom uvedomenia si toho, že ju vlastne nemáme, že sa rozhodujeme mechanicky, až tam sa môže začať rodiť život, poznávanie seba a poznávanie sveta je jedno a to isté, dá sa povedať aj tak, že dobro je to čo spája a zlo rozdeľuje

pojmy Láska, Pravda, Život, Skutočnosť, Dobro, Zlo, Krása nik nedokáže presne vymedziť, takže sa dá hovoriť o ich relatívnosti, ale ak tieto pojmy definujeme ako relatívne, tak strácajú svoj pravý význam a tak máme v múzeách vystavené hovná ako krásu, obrana sa stáva zlom, pedofili sú dobrí, bludy sa stávajú skutočnosťou, 30 pohlaví pravdou, znásilňovanie láskou

a tak som si dovolila upozorniť na to, že je podstatnejšie rozpoznávať dobro od zla a podľa toho i konať, ako sa len uspokojiť s relatívnosťou
neznámy
neznámy » hrabeti | 29.8.2019 09:51
Prečo sa potom ako vyššie morálne správanie dejú veci, ktoré majú čo do činenia s obetou a nie s egoizmom?
Prečo ľudia obetujú aj vlastný pud sebazáchovy, obetujú aj vlastný život pre tak vágne / pre niekoho / pojmy ako sú česť, národ, alebo idea prekračujúca ego?
Vyšší duchovný zmysel, vyššia morálka je spojená s obetou a prekročením vlastných egoistických potrieb. Rozum pracuje pre prežitie tela a ega, nie naopak. preto rozum nemôže byť tvorcom vyššej morálky.
Vyššia morálka je Boží zákon, ktorý vníma každý človek cez vlastné svedomie. Je to kompas na cestu.
neznámy
neznámy » hrabeti | 29.8.2019 10:55
Ešte skúsim cez veľmi konkrétny príklad, ktorému budeš rozumieť.
Viem, že v tebe vyvolávajú odpor a zhnusenie bradatí muži s umelými prsiami, oblečení v ženských šatách, ktorí sa považujú za ženy a žiadajú od ostatných, aby boli akceptovaní ako ženy.
V diskusiách často vidno otázku, prečo vám to vadí? Z pohľadu rozumu žiaden problém. Veď nech si behajú po uliciach, nikomu to neuškodí, nech ich spoločnosť iba akceptuje ako inakosť, veď nič sa nedeje.
Ľudia, v ktorých to vzbudzuje zhnusenie a odpor, sú označovaní ako homofóbni. Ľudia bez zhnusenia a odporu ako tolerantní. Je to pravdivé?
Nie je to náhodou tým, že existuje čosi ako duchovný archetyp dokonalej čistej ženskosti a špinenie tohto archetypu ťa nenechá ľahostajným, hoci je to pre iných úplne abstraktný prázdny pojem?
V Božskej jednote už žiadne pohlavia nie sú, takže tieto duchovné archetypy sú platné len pre tento svet.
Rovnako ako v Božskej dokonalosti už nie je žiadne rozhodovanie, formovanie, žiadna dualita nie je. Ale my sme v iných podmienkach a preto rozpoznávame, formujeme sa, rozhodujeme sa.
"Buď vôľa tvoja ako na nebi tak i na zemi", neznamená že už je, je to prianie, aby bola. Preto existuje dobrovolné nasledovanie Božej vôle, to je pravá slobodná vôľa, ktorú sme ako ľudia dostali.
Presne ako píše Hanga, deterministický svet je prázdny a mechanický, ja v tom nič Božské nevidím a to sa snažím čítať ťa pozorne, kde už sa v tom celom, čo píšeš, objaví niečo, na čo sa dá v tomto zmysle nadviazať.
simetra
simetra | 29.8.2019 12:13
Rozum naopak môže byť tvorcom vyššej morálky, práve my ľudia máme tendencie nepoužívať rozum a nechať sa riadiť pudmi a naučenými vzorcami, "autoritami" etc...
neznámy
neznámy | 29.8.2019 12:44
napadol mi príklad

rozbijem nechctiac okno, nik ma pri tom nevidel, majiteľa okna nepoznám, on nepozná mňa, navyše je to na mieste kam nechodievam

tak čo spraviť?

ak sa cítim previnilo, lebo to považujem za zlé, tak môžem odísť a pociťovať vinu, alebo sa môžem priznať a dokonca pociťovať zásluhu za tento hrdinský čin priznania

ak som vo svete kde je všetko relatívne, tak necítim vinu, prosto sa stalo, a idem preč, lebo veď majiteľovi domu sa tiež len prosto stalo že má rozbité okno

ak rozlišujem dobro a zlo, tak necítim vinu, prosto sa stalo, jednoducho prevezmem zodpovednosť, idem a oznámim mu to a hľadám s ním riešenie
simetra
simetra | 29.8.2019 12:47
" Preto existuje dobrovolné nasledovanie Božej vôle, to je pravá slobodná vôľa, ktorú sme ako ľudia dostali."

- ak existuje dobrovoľné nasledovanie Božej vôle a to je pravá slobodná vôľa, ktorú sme ako ľudia dostali....ako sa človek dopracuje k tomuto dobrovoľnému nasledovaniu Božej vôle? Len tak? Ráno sa zobudím a je to tu?! Z ničoho nič?
Alebo myslíš, že každý človek dobrovoľne nasleduje Božiu vôľu? Od narodenia do smrti, úplne každý?
neznámy
neznámy » simetra | 29.8.2019 14:20
Vôbec si nemyslím, že každý človek nasleduje slobodnú vôľu, teda Božiu vôľu, väčšina ľudí nasleduje svojvôľu a nazýva ju slobodnou vôľou.
Ale každý človek má poznávací orgán, ktorý mu ukáže kde je rozdiel, je to svedomie. Svedomie sa dá prehlušiť, potlačiť, aj duchovné orgány môže zakrnievať, alebo sa posilňovať. A svedomie sa dá oslabiť napríklad relativizáciou hodnôt. Alebo "hodnotami" falošnej morálky, ktorá je stvorená ľuďmi, to sú tie vzorce správania.
hrabeti
hrabeti | 29.8.2019 14:33
je úplne fuk čo spravíš či nespravíš - pokiaľ uvažuješ o determinovanom svete, takáto úvaha je scestná, lebo v tom svete neexistujú možnosti. Nemôžeš sa takto vyjadriť. Práveže v takom svete úplne maximálne záleží na tom, čo spravíš a práve preto spravíš to jediné možné.

Ďalšiemu odstavcu nerozumiem, tak ho preskočím.

Pedofil je sexuálna preferencia. Nie je dobrý ani zlý. Zlé (relatívne) je ubližovanie deťom. Pedofil tým, že je pedofil, deťom neubližuje. Je mi záhadou, že toto nedokážu ľudia pochopiť. Nie je to žiadna obhajoba pedofilov. Pre nedostatočne chápajúcich ľudí asi pedofil = sexuálny agresor zameraný na deti.
Tak to ale nie je.
Očakávam kritiku za obhajobu pedofílie :)

Najpodstatnejšie je pochopiť relativitu, oprostiť sa od nej a posunúť sa k absolútnu.
hrabeti
hrabeti | 29.8.2019 14:39
Pretože tieto veci, čo spomínaš, prekračujú osobné ego jedinca, ale stále je to len nejaké ego - kolektívne.
Prípadne česť - obetovať život za česť, to je podľa mňa ukážka ega par exellence. Radšej umriem, ako by som mal klesnúť v spoločenskom rebríčku.
Vyššia morálka, tak ako ju opisuješ, je rozumom predchnutý pud, ako som spomínal vyššie.
Ty si ešte nevidela, ako napríklad matka - leopard, obetuje život, aby zachránila svoje mláďa?
Alebo ktorékoľvek iné zviera?
Ja som to videl.
Odkiaľ to prišlo?
Z vyššej morálky? Alebo je to stále pud?
hrabeti
hrabeti | 29.8.2019 14:47
To sú silné slová, že vo mne vyvolávajú odpor a zhnusenie. Sú mi skôr zdrojom zábavy.
Takíto ľudia archetyp nijakým spôsobom zašpiniť nemôžu, takže v podstate je mi to skôr jedno. Ak ma na nich niečo irituje, tak je to tá tuposť a nevedomosť.

Na druhú stranu v písme sa píše, že Boh stvoril ľudí na svoj obraz - ako muža a ženu ich stvoril.
Čiže muž + žena spolu sú obrazom Boha.
By som bol opatrný s vyjadreniami, ako že to v tej jednote je.

My sme v iných podmienkach a preto rozpoznávame, formujeme sa.....smerom k čomu sa formujeme a ako to bude vyzerať, keď sa tam doformujeme?
Lebo z teba napríklad mám dojem, že by si sa najradšej formovala naveky a nikdy sa nedoformovala, že ti tá poloha v "iných podmienkach", ako si to nazvala, vyhovuje.

Deterministický svet je prázdny a mechanický vo vašich hlavách, už som tu uvádzal príklad s filmom, či hudbou, a to je len slabá derivácia existencie ako takej.
A predsa pozeráte filmy, nadchýňate sa hudbou a nemám pocit, že by vám pripadali prázdne a mechanické :) A pritom tá hudba je daná, zakaždým, keď si ju pustíš znie rovnako, zvláštne, že? :)
Stránka:
< 7 8 9 10 11 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...