mesiac
Nedeľa, 5.5.2024
Meniny má Lesana

Astrológia a horoskopy - 

Planety a potraviny

neznámy
neznámy | 18.2.2016 14:12
jogurty by se neměly ani vůbec jíst jak se u nás traduje po kelímcích.
jogurt se jí po lžících tak max 1 lžíce na jedno jídlo.
indové jedí lassi ale to je lžíce jogurtu rozmixovaná ve vodě.
u nich slunce vypaluje tak si můžou hleny dovolit.
mléčné - luna - hlen.
navíc naše západní kultura tráví mléko jen omezeně pít litr denně je nesmysl.
doporučená dávka je tak do 1.5dcl denně. mléko není potrava pro dospělé ale pro mláďata. 80 procent asiatů netráví mléko vůbec.
já teda mléčné nejím taky vůbec, asi jsem asiat. -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 18.2.2016 14:14
nejspíše asi jíš dostatek masa.
neznámy
neznámy | 18.2.2016 14:17
Ono asi hlavně název "Mléko" je vlastně podvod na "voličích"
Správně by se asi měl používat název "Nápoj vyrobený z mléka"

Tento nápoj je totálně "mrtvý" a z hlediska lepší stravitelnosti odstředěný.

A kravské mléko u kojenců?
Z mého hlediska jde o komerční potravinu určenou k přežití dítěte.
Žádný dobrý základ tato potravina asi dítěti nedá.-NOSMILE-



... a nápis na krabici "čerstvé mléko"? To je asi podobné jako kdyby stoletá stařenka chodila s cedulí kde je napsáno "Čerstvá nevěsta"-ROLL-
neznámy
neznámy | 18.2.2016 14:24
aj ja sii myslim
neznámy
neznámy | 18.2.2016 14:27
-LOL--LOL-

A víš kolikrát jsem se snažila naší babce to mlíko vymluvit?-WINKIE- Jenže doktoři jí řekli,že ho pít musí,kvůli osteoporoze...-NOOO-
A teď mám to samý v bledě modrým s mámou...-ROLL-
Mlíko na vápník,Actimel na imunitu....atd.
On jí všechny tyhle věci musí říct někdo jinej,aby tomu věřila.Ale teď začala chodit na jogu a odtud chodí "děsně chytrá",tak se snad rýsujou nějaký pozitivní změny-LOL-
neznámy
neznámy | 18.2.2016 14:31
Naštěstí jsou to ženský. Chlapa by to udolalo dřív.-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 18.2.2016 14:34
Je fakt,že v zimě mívám větší chuť na maso....
neznámy
neznámy | 18.2.2016 20:17
u mně je to čím je teplota níž tím více masa. v létě skoro vůbec. velké mrazy skoro každý den.
neznámy
neznámy | 18.2.2016 20:17
Musím nesouhlasit. Olej a semena se patri k Merkuru. Navíc bych stravu takto negeneralizovat a ridil bych se spíš podle krevních skupin. Pochybuju, že u nekoho, kdo je krevní skupiny B muze mit obilí nejaký vztah jupiteru, ale s lehkou nadsázkou si troufnu rict, ze k saturnu.
neznámy
neznámy | 18.2.2016 20:42
:)
neznámy
neznámy | 18.2.2016 21:43
podnetne napisane... ale podla mna sa da s tymto operovat, ze aky system na urcenie potravin pouzijes...naprijklad ak podla zlozenia mineralov, ktore v podstate riadia urcite procesy ovladane prislusnou planetou v tele, tak napriklad silne vapnikove potraviny by prisluchali saturnu (aj olovene ako napriklad pampeliska rastuca pri frekventovanej dialnici:D)... s velkym obsahom zeleza, siry, ci sodika moze mat vela spolocneho s marsom... draslik s lunou, med zas s venusou, horcik ci jod so slnkom...atd... -PUH-
neznámy
neznámy | 18.2.2016 23:40
aha. no já myslím že se dá i tak. ale je to potom takový přístup jako mají makrobiotici že si dají šablonu a jedou. jin-jang a pak podle toho se snaží rozčlenit i rostlinu na listy kořeny plody a jedí jenom nadzemní nebo podzemní a skládají do hrnce vrstvy podle pravidel dole jin nahoře jang a podobně.
buď z chemického hlediska anebo jin/jang pořád je to něco jako šablona. to je asi špatně.
u těch potravin chutí to je založené na zohlednění mnohem většího souboru faktů jako je kvalita potravin jejich vlastnosti způsob chování po strávení je to velmi komplexní věc a vychází více z pozorování dějů v přírodě než z filosofie či z nastavené šablony. i když ajurvéda podléhá taky nějakým filosofickým zásadám. tak pořád vychází ze živlů a vlastností prvků a to se dá pak ověřit praxí. fakt je ten že se shodneme že tady máme 5 prvků a to je základ přírody. z toho vychází i alchymie i astrologie.
rozbouřený mars se pozná snadno a takovému člověku není radno pít denně tři kávy. když káva zvyšuje mars. je to hodnoceno z praktického pozorování. například byliny mají vicero různých kritérií podle kterých se posuzuje jak působí a málokdy je to působení jednoznačné většinou se popisuje jako směs různých vlivů.
takže kromě toho že zvyšuje něco oheň například se ví jaký druh ohně na jaké úrovni.
nikdy ten výstup není tak přímočarý. třeba hřebíček zahřívá ale i chladí. pálivá například svým způsobem taky chladí protože tam se to už překlápí když je toho příliš pálení způsobí i mráz i ten dokáže spálit látka zcela opačná vyvolá stejný efekt. v organismu může látka působit jinak než odděleně například jen v ústech nebo traktu. některé zahřívající věci zvyšují i vodu jiné zase vzduch a jiné zase jen oheň.
myslím si že je to složitější a víceúrovňové než jen že by se dalo přijmout jedno hledisko - chemická stavba či převaha chemie v rostlině.
toto je ajurvédský náhled a já neznám žádný jiný podobný propracovaný. existují některé evropské pokusy něco zpracovali západní alchymici hermetici něco málo třeba obsahuje mathioliho herbář věnuje se kvalitám rostlin ale jsou to jenom zlomky toho co obsahuje učení ajurvédy.
takže pro mně a podle mně neexistuje na zemi ani žádný jiný systém který by se tím zabýval do té hloubky jako systém védský. věřím tomu že je to založeno na základě přímých zkušeností ale pořád zkouším a zjišťuju. pokud najdu něco lepšího hned na to přesedlám. no je pravda že při snaze použít ty věci v našem pásmu musíme odhalit jak to funguje v našich vlastních podmínkách protože máme jiné klima. už jenom proto je tady vše jinak, ale systém 5 živlů by měl fungovat kdekoli. a 25 známých vlastností + 3 guny by měly fungovat všude stejně. co je dobré pro indy nemusí být dobré pro nás. toho jsem si vědom.
neznámy
neznámy » marcie | 18.2.2016 23:47
mars.
neznámy
neznámy | 19.2.2016 00:12
takže na základe tohto môžem vedome zosilniť konzumáciou príslušných potravín energiu planét?
marcie
marcie | 19.2.2016 08:37
a naopak, ako sa pýtala belial, ako mám "oslabiť" ten mars?
martinbd
martinbd | 19.2.2016 09:34
Ja vychádzam z náuky o signatúrach. Každej prejavenej veci je možné určiť signatúru. Tak napríklad u rastlín, signatúra sa neurčuje len na základe chuti, ale komplexne. Na základe tvaru, farby, chuti, miesta výskytu, účinku na telo, chemického zloženia a iných vecí. Napríklad žihľava nie je len pálivá, ale obsahuje veľké množstvo železa, vraj najviac z našich rastlín a účinkuje na žlčník, teda sídlo Marsu a tiež jej odolnosť a húževnatosť, všetko toto ukazuje na signatúru Marsu. Podobne čili papričky sú tiež jasný Mars, lebo sú červené, špicaté, aj listy majú špicaté a sú pálivé, spaľujúce, účinok je že zrýchľuje metabolizmus, spaľovanie tukov, rastlina má rada teplo a svetlo a nemá rada priveľa vody.
Takže ak chce človek použiť marsickú rastlinu, tak určite žihľavu alebo čili. Takže je to potrebné skúmať naozaj komplexne, ak už chce človek pôsobiť v zmysle planét na svoje telo. Samozrejme mnohé veci majú zmiešanú signatúru, napríklad rebríček, má biele kvety a je to bylinka na ženské problémy, čo je signatúra Mesiaca, ale tiež je merkúrska bylinka, lebo ma rytmický list a pôsobí na rytmický systém v tele človeka, teda na dýchacie cesty.
Ono určiť sigantúru nie je také jednoduché, v knihách sa píše hocičo, ale podľa mňa nie všetko funguje, je potrebné to preveriť. Napríklad som sa dočítal, že ku kostihoju niekto prisúdil signatúru Venuše a pritom asi nepoznám jasnejší príklad na signatúru Saturna, fialové do seba uzavreté a k zemi sa kloniace kvety, vňať je lámavá, teda neohýba sa, ale láme ako kosti, má veľmi silný koreň a tam kde raz vyrastie, nedá sa odtiaľ dostať, korene sú čierne a účinok je v prvom rade na kosti, od toho dostal predsa meno. A takto to je v literatúre, popísané hocičo ale nie všetko musí byť nutne pravda. Môže to vznikať aj tým, že to niekto opísal bez pochopenia, prečo je k niečomu priradená sigantúra a takto sa mohli množiť chyby, takže preto je potrebné určovať signatúry nanovo a overovať si ich.
A podobne by som postupoval aj pri signatúre potravín.
marcie
marcie » martinbd | 19.2.2016 09:53
Vidno, že sa bylinkami zaoberáš zrejme už dlhší čas :) ... spýtam sa na ten mars, tak žihľava a čili ho posiľnujú, teda zvyšujú oheň? sú pálivé, tak by to bolo logické ... ak to zoberiem podľa faktu, že čo rastie okolo domu, v ktorom bývam, tak tam nenájdem ani jednu žihľavu ... zato na jar veľa cesnaku medvedieho a v lete haldy prasličky - spolu s mätou úplne prerastú cez jahodovisko ... ja mám ohňa až príliš, potrebujem ho znížiť, aká bylinka by na to bola podľa teba dobrá? :)
martinbd
martinbd » marcie | 19.2.2016 10:10
Tak to je zaujímavé čo píšeš. Kedysi sa verilo, že bylinka rastie blízko človeka, ktorý ju potrebuje. Ale asi to nie je úplná hlúposť, mám pre to viacero príkladov. Napríklad v Kvetnici, kde liečia ľudí s pľúcnymi ťažkosťami, rastie veľmi veľa prvosienky a ona lieči práve to. Alebo tu na záhrade nám vo veľkom rastie kostihoj a moja mama potrebuje práve túto bylinku, na kosti a kĺby a dokonca, jeden človek, ktorý mal žltačku, tak pod jeho oknom sa rozbujnel lastovčiník, ktorý lieči pečeň. A potom som sa dozvedel, že niekomu rastie v záhrade pľúcnik, ktorý vlastne rastie väčšinou len v lese a vraj tam býva človek, ktorý potrebuje preliečiť dýchacie cesty. Je to možno málo príkladov na nejaké závery, ale niečo na tom asi bude. A ty teraz píšeš, že chceš znížiť Mars a žihľavu nevieš nájsť, hoci rastie všade :). Teda žihľava asi nebude pre teba.
Tak dá sa postupovať rôznym spôsobom: Buď použiješ protikladný princíp, teda Venušu, alebo teda nejaké sedatívne bylinky, alebo použiješ ten istý princíp teda Mars na základe princípu homeopatie, ktorý vlastne používal aj Paracelzus. Takže možno predsa len tá žihľava by sa dala použiť. Ale podľa mňa, ak máš veľa Marsu, tak lepšie ako ho potláčať je ho sublimovať, premieňať, vložiť do niečoho, je to tvoje bohatstvo, že máš veľa ohňa a Marsu atď.
Teraz uvažujem, nie som si celkom istý, ktorú bylinku ti odporučiť, to by som vychádzal skôr z radixu, ale skús sa poobzerať, čo rastie okolo domu. Napríklad sigantúru Venuše majú jahoda, breza, ruža šípová a podobne. Akože čistú Venušanskú bylinku by som si teraz nebol istý, skôr nejakú so zmiešanou signatúrou, ale sigantúra Venuše je napríklad to, že intenzívne vonia, má výrazné kvety, pôsobí protizápalovo a podobne.
marcie
marcie » martinbd | 19.2.2016 10:19
ďakujem, ja si myslím, že to nie je hlúposť, starí ľudia to mali vypozorované ... navyše napr. tá praslička tam vraj predtým nerástla, až keď sme sa my nasťahovali ... a predstav si, že máme v záhrade aj veľkú brezu, už som tu písala, že sa chystám na jar získať z nej šťavu na detoxikáciu (už je hádam aj najvyšší čas to urobiť, musím to pozrieť, aby som ten čas neprešvihla), no a susedia majú obrovské popínavé ruže, ktoré sa tlačia cez plot k nám do záhrady, takže väčšia časť ich je u nás ... už som rozmýšľala, že by bolo dobré urobiť si z nich aspoň nejakú pleťovú vodu, alebo tinktúru ... takže ďakujem za tipy ... a tú venušu mám takmer neaspektovanú, takže ju treba podporiť a ten mars chce zrejme väčšiu aktivitu - veľmi cítim, že mi škodí napr. sedavé zamestnanie ... ;)
marcie
marcie | 19.2.2016 10:23
Ďakujem, rozmýšľam, že čo ma na tej káve láka, aj keď cítim, že mi skôr škodí ako prospieva, keď píšeš o tých chutiach, tak to bude najskôr tá horká chuť, musím ju niečím doplniť ... na jar budem na záhrade "spásať" púpavy, veď som podľa čínskeho kalendára koza, aj keď ohnivá ... -YUMMIE-
Stránka:
< 1 2 3 4 5 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...