Astrológia a horoskopy -
Planety a potraviny
s tou druho časťou súhlasím, že sme zvyknutí "škatuľkovať" a akonáhle dostaneme informácie, ktoré nám nepasujú do našich škatuliek, tak nevieme čo s nimi ... z psychologického hľadiska nám asi nabúravajú nejaký koncept "istoty" ... -LOL-
obzvláště testosteron.
jmenuje se v překladu koňská síla a vyložené smrdí po koňské moči.
taky mi ta "vůně" nesedí. je to takové příliš brutální.
pro ženy je nejlepší bylinou šatavari. opravdu dokáže mnoho známá co jí brala porodila po mnoha letech neplodnosti.
tady u nás bylo pár zajímavých lidí co něco věděli jako Pavan Kanvar anebo dr.Eassey. Ještě je v praze jeden ind lékař který učí ajurvédu ale nechci vznášet negativní obraz.
No to co dělají dr.Frey a jiní ajurvédou nenazývám i když oni se i snaží. Je to na samostudiu anebo najít někoho chytrého ve světě.
Jeden jsem slyšel z doslechu že jel do světa dal za vzdělání spoustu peněz všechno co měl a pak se vrátil za pár let a skončil pod mostem. Nedalo se to použít když neměl obchodního ducha.
Čínská nauka mluví o kovu dřevu. Ty jsou vlastně dány kombinací nám známých 4 základních živlů oheň voda země vzduch, k nim přiřazujeme i průmětnu ve které se tyto 4 živly zobrazují a to je éter. Ten už v horoskopu běžně nenajdeme.
Najdeme tam ale základní čtveřici se kterou si můžeme pak poradit při určování povahy látky kterou řešíme. Jíme anebo s ní terapeuticky pracujeme. Tou můžou být potraviny, byliny a jedy. Celkem snadno se zde ale dá taky promítat psychologická stránka žití a to 4 základní povahy.
Chuťovost je pro většinu lidí základní charakteristika kterou se řídíme ať si to už připouštíme anebo ne. Preferujeme především chuť sladkou což je chuť základní preferují hlavně děti a má v životě svůj základní význam. Sladkost se promítá do žití v podobě vlastností, povahy, prožitků a tyto ze značné části určují kvalitu našeho života. Domnívám se že pokud můžeme nějak ovlivnit složení živlů na jednotlivých tělesných úrovních, pak hlavně skrze přijímanou potravu, která na nás působí především právě chutěmi. Jídlo si vybíráme zcela přirozeně podle toho jak chutná, ne podle toho jestli "je zdravé". Zvířata vědí přesně co sníst, protože žijí s touto živlovou podstatou v harmonii, jsou schopni vycítit který prvek jim schází. Podle převahy živlů lze poznat jak jsme na tom. Jak jsme "chutní" a jakou chuť mají ti druzí. Tady se už nedá spekulovat. -NOOO-
Posloupnost chutí podle stupně síly kterými chutě na nás působí včetně živlů.
hořká (vzduch+éter)
slaná (voda + oheň)
pálivá (oheň + vzduch)
kyselá (země + oheň)
trpká (země + vzduch)
sladká (země + voda)
Pro úplnost přidávám znovu planetární členění s možnými odchylkami podle toho jaký byl použit náhled.
slunce - pálivá
mars - kyselá(zvyšuje mars), védy přiřazují hořkou protože lépe vyrovnává přebytky marsu.
jupiter - sladká
saturn - hořká (někdy trpká, ta lépe zklidňuje saturnův éter+vzduch)
měsíc - slaná
merkur - trpká (mutuelní někdy se uvádí že obsahuje všechny chutě)
venuše - sladká (někdy kyselá lépe vyrovnává přebytky energie venuše)
Planetární dělení podle živlů..
saturn rahu merkur - vzduch (eter)
slunce mars ketu - oheň (voda)
měsíc venuše jupiter - voda (země)
První živel je hlavní, v závorce jsou uvedeny živly ve kterých se živel hlavní manifestuje.
S uvedeným členěním není nutné souhlasit, uvádím jako námět pro hlubší studium praktické části živlových projevů. Hlavním zdrojem živlového působení jsou naše smysly. Je už tedy na každém z nás jak se s fyzičnem vyrovnáváme. Spíše mám pocit že smyslové otupení je v dnešní době tak vysoké, že jsme schopni pozřít i ochucený polystyrén a ještě si zamlaskat. Odtrženi od vlastní smyslové podstaty většinou žijeme v mentálním prostoru uměle vytvořených dojmů, které mají za cíl ukrást nám naši vlastní přirozenost, podstatu, za účelem obohacení obchodně uvažujících skupin. Astrologie budiž praktickou vědou spojující ducha s tělem abychom pochopili přírodní zákonitosti a dokázali je využívat ke svému pravému účelu totiž k sebepoznání. :)
stačí je jenom vyrovnat do správného poměru. -YES-
těžké - lehké
chladné, studené - horké, teplé
olejnaté - suché, drsné
pomalé, tupé, jemné - ostré, špičaté
stabilní, nepohyblivé - pohyblivé, nepravidelné, proměnlivé
měkké - tvrdé
lepivé, slizké - nelepivé, čisté, jasné
hladké - lámavé, drsné
hrubé, velké - subtilní, malé
husté, pevné - kapalné
jako děcko jsem je zbožňoval ty barevné-burisony.
ale dneska vím že jen proto že byly nacucáné glukózou. :)
Ten "křup" efekt je jeden z komerčních tahů. Říká se tomu orgánoleptické vlastnosti a potravinářské firmy zaměstnávají týmy chemiků kteří se snaží celé dny o to najít způsob jak vydrbat s našimi chuťovými preferencemi a dosáhnout toho že jim to "žereme". -YES-
Natrefil jsem na to že chutěmi se už na velmi vysoké vědecké úrovni zabývá i moderní medicína.
Jsou známy všechny zóny umístění chuťových senzorů včetně látek které mají na svědomí chuťový vjem.
Moderní věda vidí v pomerančích látky hořké, díky přítomnosti terpenů, limonoidů.:)
Podobně jako grepy kávu olivy..je tam chemický vzorec na výrobu pomerančové šťávy limonoidu. Kdyby v těch šťávách nebylo narváno kvantum cukru, nejspíš by byl tetrapak naplněn samou hořčinou.
Hořká svým živlovým složením vzduch+éter je více vzdušnější povahy (lehčí) než pálivá, u hořké se jedná o "nejlehčí" chuť ze všech. Odpovídá nejblíže saturnu.
Pak nastupuje pálivá (oheň vzduch) což je nižší oktáva hořké - slunce a po ní další jako kyselá (mars) atd. Kyselost marsu někdy tradiční texty nahrazují hořkou z důvodů toho že hořká lépe zakulacuje excesy marsu který má tendenci k nevyrovnanostem. Což je dáno složením země+oheň dává jistou škvařivost-prskavost marsu. Ta je právě chutí dodáním hořké eliminována, přesto zůstává mars posílen.
http://www.wikiskripta.eu/index.php/L%C3%A1tky_chu%C5%A5ov%C3%A9_(1._LF_UK,_NT)
V těch skriptech 1.LF UK jsou zajímavé informace je tam spousta potravin přiřazena chutím podle obsahů skutečně přítomných látek. Žádné čaryky maryky simsalabim. Astrologie je věda.:)