Astrológia a horoskopy -
Planety a potraviny
měsíc - slaná - mléčné, mléko a smetana, škrobová zelenina, brambory, sladké brambory. mořská řasa, ryby, sladké a šťavnaté ovoce jako zralé hrušky, melouny..
mars - kyselá - zahřívající koření, pálivá zelenina, česnek, cibule, hořčice, víno, ocet, pickles, čili.alkohol, maso (červené).
merkur - svíravá - trpká - svíravá zelenia, celer, řapíkatá, brokoli, květák, zelí, kapusta, klíčky (mungo, alfa alfa), jabka.
jupiter - sladká - olej, máslo, ghí, ořechy, semena, mandle, obilí (vařené celé s olejem), chleba.
venuše - sladká - sladká, cukr, med, sirupy, sladké brambory, dezerty, kandované ovoce a cukr, čokoláda (cukr čokoláda - negativní energie venuše), sladké ovoce datle fíky - pozitivní energie venuše).
saturn - hořká - delší půst, dieta, raw food, lehká strava, saláty, zelenina, kapustovitá zelenina, zelené fazolky. některé obilniny, kukuřice, ječmen, proso.
Některé potraviny se překrývají. Chutě a potraviny zesilující energii planet.
Tvrdí sa, že citrusové ovocie je v zime nevhodné, lebo ochladzuje.
Alebo, že zázvor a citrón sa k sebe nehodia. Ale tu čítam, že všetky tieto potraviny posilňujú energiu slnka, čo je v zime veľmi potrebné.
Tak ako je to? :)
Proto je dobré přihlížet ke stravování vzhledem k ročním období a změně teplot.
Když je horko , je dobré tělo pomáhat chladit.
Když je zima, je dobré tělo pomáhat ohřívat.
Ja mám v chladničke v zaváraninovom pohári nadrobno nakrájaný zázvor a s citrónom a to celé zaliate medom. Už len pohľad na to ma zohreje. V sychravých šedých zimných dňoch z toho jedávam a má to na mňa podobný účinok ako posedieť si pri ohníku v peci.
Túto zimu som nebola ani prechladnutá, žiadna pliaga sa ma nechytila. Zatiaľ. Dúfam, že to vydrží. :D
jako vniknutí nečistoty (škodliviny) do těla. Pokud má člověk "oslabený energetický obal"
,tak nečistota projde do fyzického těla. Citlivější lidé jsou schopny "nečistoty cítit" ve svém obalu...
Zázvor vlastně otevírá "celé tělo" a je dobrý na pocení a vyloučení "nečistot"
Nemělo by se ale zapomínat že to není jen směrem vem, že otevření je i směrem dovnitř.
Takže když se člověk málo oblékne popije zázvorový čaj a jde do zimy, tak naopak může rychleji onemocnět.
V zimě jde o to aby zelenina převládala nad ovocem asi 2:1. Zelenina taky ale chladí. Takže bez zahřívajících koření a bílkovin (masa, obilnin..) je to v zimě těžké.
Citrusové jsou sice jižní ovoce ale svojí kyselostí jako například citrón zahřívají. Mají v sobě obě vlastnosti. Citrusů nemáme jíst v zimě kila. Ale jen menší část ovoce denně tak max do 200g. V létě více.
Jde tedy o poměry. Nikdy nevypichujeme jednu potravinu, ale když pokapeš pečenou rybu citrónem dáš k ní batát je to v zimě ok.
Zázvor + citron + med a špetka černé soli je velmi dobrá kombinace když jde chřipka. Šťávu ze zázvoru běžně kombinuju s citrónem.
Otázka vhodného a nevhodného kombinování potravin je spíše otázka mýtu. Není důvod vyhýbat se prakticky jakýmkoli kombinacím, metabolicky umí tělo trávit vše nemá tam žádné záklopky proti některým kombinácím. Jde hlavně o kombinaci chutí.
Sůl a cukr se běžně kombinuje v asijské stravě.
Pokrm má obsahovat všech 5(6) chutí. Západ zná jen 4. Jde o to v jakém poměru, a to se dá i podle toho jaká je roční a denní doba. A taky podle aktuální osobní potřeby.
protože v tlustém střevu pak vznikají 3 hlavní kyseliny octová propionová a máslová.
všechny 3 jsou velmi důležité pro imunitu a nejen.
Nedávno mi řekla paní doktorka že právě kyselé (citróny, zelí, ocet..) se má jíst denně vylučuje se to pak kůží a chrání to před kožními nemocemi, má to dezinfekční účinek na vnější patogeny. Mnoho kožních nemocí vzniká protože lidi jedí málo kyselých věcí. Vlastně potvrdila mi to co se o tom dočítám. A funguje to. Fakt potom mizí i mykózy.
Myslím že mykozu jako takovou není jednoduché odstranit. Například mykoza nechtů (ne u všech prstů současně) může být způsobena úrazem šlach, kdy nehet není dobře vyživován a nikdy už nebude dobře vyživován.