mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Zdravie a výživa - 

Schizofrénia

Ailime
Ailime | 16.5.2013 13:50
Stále sa tu píše o halucináciách, treba si viacej prečítať o novom pohľade na schizofréniu, o výskumoch v zahraničí, v skutočnosti je to o niečom úplne inom...
Každý nemá halucinácie, ale určite každý je bez liečenia a starostlivosti neschopný prežiť a postarať sa sám o seba. Schizofrénik je v skutočnosti nebezpečím hlavne sám sebe...
neznámy
neznámy » Ailime | 16.5.2013 19:23
Schizofrénií je mnoho druhů, každá má své příznaky.
neznámy
neznámy » Ailime | 17.5.2013 21:00
toto je velmi tazka tema a najma tato naraza na obmedzenost nasej pojmotvornosti, lebo akekolvek vysvetlovanie moze len zauzlit to, co chcelo byt povedane. citila by som sa povolanejsia vyjadrovat, ak by som si krakovanim halucinaciami pripadne inymi formami schizofrenie sama presla, s tym, ze by som ich spracovala. Co sa tyka inych typov schizofrenie, tak suhlasim, su rozne formy vyzadujuce si iny pristup. No princip moze byt rovnaky, ako nedostatok emocneho zakladu a ine..prave na vnimani tejto v nasej spolocnosti choroby sa mozno nachadza odpoved na zlozitejsie nielen filozoficke otazky, mozno. Chapem vsak, ze z pohladu cloveka, ktory si takym niecim prechadza a hlavne jeho blizkych to nie je prechadzka ruzovou zahradou a uz vobec nie nejaky priestor na filozoficke meranie si jazykov.No mozno prave tadialto vedie cesta a prave tu je branka, kde sa nachadza vstup do oblasti, ktora je dost znacne neprebadana a hlavne, kde nasu zazitkovu realitu mozeme skutocne rozsirit. Jedna sa o svet nasich skusenosti. Co clovek zazije je najautentickejsie a ma najvacsi dopad na jeho zivot, nikdy predtym ma vsak nenapadlo, ze toto sa moze preniest aj na zazitky vnutorneho sveta. Fuuuu. Keby som sama tymto ochorenim trpela, ocenila by som, keby na mna nevzhliadali iba na niekoho neschopneho prezit, aj ked uznavam, ze podchytenie je komplikovane. A pises, ze liecba je dolezita. Dolezite je vsak aj to, ako sa pristupuje k tomu cloveku, ak iba tak, ze je to niekto neschopny, tak tym sa moze viec uskodit. Predpokladam, ze ponatie takeho cloveka ako aktivneho spoluucastnika na liecbe je velmi dolezite a dufam ze sa aj praktizuje, pretoze iny pristup a nazeranie z pohladu samotneho cloveka, co si tym prechadza je velmi dolezity. Ak domu nedame zaklady, zostane visiet vo vzduchu, tie zaklady vsak nemozeme umelo prilepit, ak dom uz existuje, mozno ten dom sam o sebe naznacuje na miesto, kde zaklady v skutocnosti byt maju. A mozno su uplne inde ako bolo doteraz vo vnimani nasej spolocnosti zauzivane.
Inac v podstate suhlasim so vsetkym co hovoris, avsak suhlasim, ze pomahat v tomto pripade je tazko. Povolani su povolani k niecomu, co presahuje ramec naseho chapania a dava velku vyzvu pred vsetkych. :)
Ailime
Ailime | 18.5.2013 10:39
Samozrejme, ovšem určite nie každú charakterizuje rozdvojenosť osobnosti a halucinácie. Podľa názvu choroby jej halucinácie pripisuje každý laik, bez toho, aby sa bližšie zoznámil s tým čo posudzuje. Schizofrenici sa u nás hádžu všetci do jedného vreca, pritom ani samotný lekári nie sú si často istý svojou diagnózou.
neznámy
neznámy » Ailime | 18.5.2013 18:49
To je pravda, co píšeš. Zařazují do nemoci i jakoukoliv podivnost chování.
Mám spolužačku ze základky, která tuto nemoc má již 17 let. Příčina, jak vznikla u ní bude nejspíše v rodině. Měla neurotickou matku a velmi přísného otce. Odmala své dvě holky hnal už ve školce na Němčinu aj. aktivity.Ve škole byla jedničkářka, chodila na matematické olympiády, do různých kroužků. Holka to musela zvládat a nestarat se o obyčejné holčičí věci. Takže na jedné straně dokázala opravdu mnoho, ale na druhé se nevčlenila do kolektivu. Což ji podle mě vadilo, takže sama řekla, že se pokoušela o sebevraždy, měla stavy depresí až po manické ataky. Vystudovala Matematicko-fyzikální gymnázium. Pak dějiny architektury, takže má tituly ing.arch, Nasadili ji však spousty prášků, později dostala elektrošoky, takže ji vygumovali paměť tak, že všechno to studium bylo pro ni nepoužitelné k práci a nyní má plný invalidní důchod, ruce se ji třesou a z léků za léta plno jiných potíží. Takže nevím, jestli takové léčbě zrovna fandit. A ještě jsem znala jinou, která zase tak studovaná nebyla. Elektrošoky ji způsobily pomočování.
neznámy
neznámy | 18.5.2013 23:25
cauko moj prvy muz ju dostal pred 2 rokmi ked mal 50 a poznam osobne viac ludi s touto chorobou velmi vela zalezi na tom ako clovek uchopi tuto chorobu po prelieceni poznam cloveka ktory je bez liekov a zije viac menej asi spokojne aspom sa tak javi , dalej kamoska ktora to ma od 18 tky a teraz ma uz cez 50 a ano jej tato choroba pomaly ubera na jej inteligencii a doslova aj napriek liekom uz trpi aj paranojami a halucinaciami ,ale neviem kolko sa dozije asi skonci v ustave a moj ex manzel a jeho rodina to povazuju za ostudu a hanbu co je najhorsi postoj aky moze byt , no on sice zatial moc inteligencne neupadol skor si robi problemy sam lebo sice halucinoval pocul hlasy podrezal si zily ale prezil a teraz ked som ho stretla len povie ze je to zle lebo nema zenu a sex takze u takto povrchneho cloveka je to tiez ine prezivanie.tolko z mojich skusenosti. ja mam tiez psychicku poruchu ale nie psychoticku zatial.takze citam dost o tychto problemoch.no a posledne co som si precitala teoriu vzniku vraj sa to stava ak sa maju narodit dvojicky ale jedno odumrie tak vtedy vraj vznika predpoklad pre tuto chorobu.neviem je to pre mna novinka snad by sa vanda k tomu mohla vyjadrit. existuje kniha neslibovala jsem ti prechazku ruzovym sadem je to skutocny pribeh dievcata s touto chorobou v 60-tych rokoch, ta kniha je vynikajuca.jana.
neznámy
neznámy | 19.5.2013 08:45
Údajně jde vidět na aurickém obalu, že je rozdvojen. Takže nad hlavou vzniká rozdělení aury na dvě části v oblasti 7. čakry. Myslím, že z hlediska východní filozofie a podle Břetislava Kafky je to porucha -Já vědomého, kdy duše z různých příčin a vyvolávacích faktorů (samota, stesk, utrpení) ustupuje do vstupního podvědomí, z něhož vznese poruchu do vrchního podvědomí vytvořením chorobných esplan. Tato pak vytvoří zvláštní komplety, které se za činnosti duše organizují v samostatné druhé "já", jež zatlačuje já vědomé-normální, takže vzniká střídání dvou a více osobností v jednom těle, přičemž zdravé vstupní podvědomí se mění v chorobné podvědomí nižší.
Ailime
Ailime | 19.5.2013 11:19
Liečbou som nemala na mysli elektrošoky, tie normálny lekár ani nemôže naordinovať, tie prípady sú stratené, vyclearovanie nie je riešením. Tam by som apelovala na zodpovednosť príbuzných, ostro strážiť hranice liečby, pokiaľ je to možné. Otázne je koľko psychiatrov je možné zaradiť do kategórie - normálny ?
neznámy
neznámy » Ailime | 19.5.2013 11:38
No, tak to máš 100% pravdu v poslední větě-THUMBSUP-:D
Pracovala jsem asi rok v soukromé ordinaci jistého MUDr. CSc. a musím říct, že mu to také lezlo na mozek. Nakonec byl také nemocný a skončil ordinaci. Údajně zemřel a podle jedné pacientky spáchal sebevraždu. Jde o to, že kolikrát ordinoval bez nějakého vyslechnutí pacientů léčebnu. Myslím, že je těžké vidět do mozku druhých a jeho myšlenek. Měli jsme potom pacienta na interním oddělení a byť by si zasluhoval konzilium na psychině, protože vykazoval známky psychopata, okrádal sestry, otravoval je apod., tak takového pouze "vyhodili", že ho propustili. A on potom dělal paseku na veřejnosti.
neznámy
neznámy » Ailime | 19.5.2013 14:40
elektrošoky sa u nás dávajú ako na páse komukoľvek....
neznámy
neznámy » Ailime | 19.5.2013 16:35
normalni su vsetci. Vsetci pred dverami, aj ti nenormalni. Za dverami su ti, co cez ne uz presli a tym padom ich normalitu uz riesit netreba-PUH-taki co cez tie dvere nepresli, nikdy nedokazu posudit, ako vyzera clovek, co cez dvere presiel.
A ano, inymi slovami, psychiatri sa od svojich pacientov lisia tak, ze nosia vo vrecku klucik od dveri:), problem je v tom, ze casto iba od tych dveri psychiatrickych( mimochodom toto je iba vtip:D). Elektrosoky davat kade tade, tak to je asi velka odvaha. Ale to je asi tak, ako ked niekto nieco o mne povie, a mala by to byt pravda. Ono to pravda je, ale iba ciastocna, vo videni toho cloveka co nieco chce vidiet urcite asi ako jeho konecna pravda.
A co sa tyka diagnozy, ak niekoho diagnoza uspokoji, tak kazdeho si ta spravna diagnoza urcite najde.:) Pre mna su vsak halucinacne stavy nadalej okienkom do sveta, a tym nechcem bagatelizovat komplikovanost a dolezitost inych foriem schizofrenie:)
neznámy
neznámy | 19.5.2013 16:36
tak na tuto temu Janka by sme mohli vypravat donekonecna, hadam sa nam zadari niekedy aj osobne;)-FLOWER-
neznámy
neznámy | 20.5.2013 00:39
vanda nevies si predstavit ako rada by som osobne skoda ze to nevyslo dokedy si tu .j.
neznámy
neznámy | 20.5.2013 10:17
este dostatocne dlho, aby sa nieco mohlo zomliet, asi vsak bez davky spontannosti sa nieco zomelie tazko, takisto drzat sa na ubytovacie kapacity je dost neiste. mne vyhovuje jednodnovy aktivny odpocinok, v zmysle, ze spat momentalne nikde nemusim( aj ked bohuzial potreba spanku prezradza moju nedokonalost). Zomelie sa vsak vsetko tak asi ako sa ma.:)
neznámy
neznámy | 20.5.2013 21:29
pravda zomelie a dobre je neplanovat lebo na ten toš to nevide ako mne.jana.
milan08
milan08 | 4.12.2013 10:19
z mojich skusenosti,niesom lekar,mam ine skusenosti,schizofrenia=dve bytosti v jednom tele a snazia sa prevziat vladu nad telom a myslou,preto tie hlasy co pocuju.alebo inak,privtelene duse,ktore odisli z tohto sveta predcasne a este sa snazia zit takto.
neznámy
neznámy » milan08 | 5.12.2013 15:20
ja neviem o dusiach vtelenych nic..ale velmi sa trapime kvoli tomu, ze mame nieco podobne v rodine, prognoza je neista a je to mladucke dievca...
neznámy
neznámy | 5.12.2013 17:28
Každopádně s určováním diagnózy opatrně. protože jakmile se zapíše jednou u psychiatra, tak se odtamtud nevymaní. Jestli je mlaďounká, tak možná se v ní něco probouzí konfrontačního, hledá samu sebe a pak se to Já v ní může na chvíli bít. Jak jsem psala, moje spolužačka měla rodiče, kteří do ní promítali své ambice, prosazovali svou vůli a myslím si, že to byl dobrý podklad pro vznik téhle nemoci.
neznámy
neznámy » milan08 | 17.1.2018 12:10
zdravím , vie niekto ako takú dušu od človeka poslať preč?
Stretla som takého človeka , zaleží mi na ňom ,ale neviem mu pomôcť,niekde bolo spomenuté ,že ťažké detstvo a dospievanie je to pravda ,aj to s rodičmi by sedelo.... vraj mu vkladám do hlavy svoje myšlienky a počuje hlasy, asi ma berie ako nepriateľa / vlastne chce byť len ľutovaný / , tak som sa stiahla a to zase berie , že sa každý na neho vykašľal ... Asi si ozaj nevieme ani predstaviť ,čo taky človek prežíva, je mi to ľúto a budem rada, ak niekto poradí ako mu pomôcť .... vďaka
Aiwi
Aiwi | 17.1.2018 21:44
Schizofrénia nie je nejaké počutie hlasov. Je to v prvom rade porucha myslenia. Myslenie schizofrenika sa vymyká pravidlám a princípom. Charakteristické sú bludy - nevyvrátiteľné presvedčenia. Ak by ste to chceli pochopiť, zavarí sa Vám mozog. Preto je práca so schizofrenikmi taká náročná. Naše myslenie je príliš racionálne, aby sme dokázali vymyslieť niečo také ako človek s bludom. Jednoducho myslia a prežívajú úplne inak - absurdne.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...