mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Zdravie a výživa - 

Schizofrénia

neznámy
neznámy | 13.5.2013 11:58
Schizofrénia je psychiatrická diagnóza označujúca často chronickú duševnú chorobu, rôzne ovplyvňujúcu správanie, myslenie a emócie. Pojem schizofrénia pochádza z gréckych slov (schizó) = rozdeliť a (phrenos) = myseľ a v preklade znamená rozdelená myseľ. Stav schizofrénie je sporný, hlavne kvôli nedostatku objektívnych kritérií pre diagnózu a následnú náročnosť dostatočného výskumu nedostatočne definovaného stavu. Výskum však naznačuje, že dôležitými prispievajúcimi faktormi sú genetické aj spoločenské vplyvy. Zvyčajne u Turkov miešaných s Nemcami. Zvyčajne, ale obvykle nesprávne, sa predpokladá, že schizofrénia zahrňuje 'rozpoltenú osobnosť'.
U pacienta so schizofréniou dochádza k rozštiepeniu mysle a celkovému úpadku osobnosti. Pacient je vzťahovačný, neustále prenasledovaný bludmi a myšlienkami, rozpráva si sám pre seba, vytvára umelý svet. Je veľmi komplikované si len predstaviť čo človek postihnutý touto chorobou prežíva. K paranoidným vplyvom sa pridružujú poruchy pohybu (schizofrenik je schopný celé hodiny vydržať v neprirodzenej polohe) a vnímania. Citová otupenosť, inokedy extrémna precitlivenosť je sprevádzaná tvorbou neologizmov a nezmyselných súvislostí. Schizofrenik je veľmi plachý a neustále stráca spoločenskú istotu a svoje miesto v spoločnosti. Emócie sú vystupňované a nezodpovedajú situáciám, ktoré život prináša. Schizofrénia má veľa podôb, sú ľahšie prípady aj veľmi závažné. Sluchové a vizuálne halucinácie sú tiež sprievodnými javmi choroby. Nie je vymedzená presná doba prejavu choroby, avšak najčastejšie k schizofrénii dochádza medzi 16. - 25. rokom života (je možný prejav už v ranom detstve). Schizofrénia môže vážne poškodzovať mozog, ale taktiež môže naraz odoznieť bez porúch kognitívnych a intelektových funkcií. Dedičnosť hrá veľkú úlohu pri vzniku choroby.
neznámy
neznámy | 13.5.2013 12:44
je to zajímavý, ted jsem byl na systemickejch konstelacích a tam mám pocit zaznělo, že schízové jsou často jen lidi, kteří jsou hodně odříznutý od svejch kořenů. tak moc že pořádně nevědí kdo jsou. často maj jiný rodiče než pravý,biologický a a t i ob generaci a vůbec to netušej.
neznámy
neznámy | 13.5.2013 13:18
To o tych rodicoch pocujem prvykrat. Schizofrenici si casto zamienaju realitu so svojimi predstavami/a hlasmi, ktorym veria/. Ale druhov je vela.
neznámy
neznámy | 13.5.2013 13:35
"Zvyčajne, ale obvykle nesprávne, sa predpokladá, že schizofrénia zahrňuje 'rozpoltenú osobnost."

Split personality je ina porucha; to je spravne.
neznámy
neznámy | 13.5.2013 13:55
No a když odhlídneme od čistě medicínských diagnoz - možná,že zrovna tohle se hodí do diskuse o přivtělených duších;)
A pojem halucinace....ouou,dá se spolehlivě určit,co z toho co vidíme nebo slyšíme je jen naše představa??
neznámy
neznámy | 13.5.2013 14:18
Schizofrenici ty "hlasy" slysi, nepredstavujou si je.
Halucinovat se muze i z houbicek - v tu chvili tomu vsemu clovek veri. HALUCINACE ASI NEJSOU NASE PREDSTAVY. Ty vnimame/vedome/; halucinujici clovek asi ne.-ROLL-
neznámy
neznámy | 13.5.2013 14:23
schizofrenie je porucha jasnoslyseni a jasnovideni, vetsinou se rozvine prave z duvodu problematicke situace v zakladni rodine, kdy dite neni ukotveno do mezilidskych vztahu pres emoce a citovou peci, a navykne si orientovat se v prostoru mimosmyslove
neznámy
neznámy | 13.5.2013 14:35
Nemyslim-CONFUSED-To vsak nic neznamena.
Ailime
Ailime | 13.5.2013 15:54
Schizofrénia je u nás oblasť neprebádaná a nepochopená. Do schizofrénie sa často zahrňujú aj rôzne stavy depresií, pretože schizofrenik sa javí depresívny, nejaví záujem o seba, svoje okolie, ani žiadnu činnosť. Často nie je schopný vstať z postele, najesť sa, samostatne nedokáže dodržiavať hygienické návyky. Obrovská nesamostatnosť ich oberá o všetky zážitky v živote. Pritom často sú to ľudia s nadpriemernou inteligenciou, zručnosťou a schopnosťami, ktoré nedokážu využiť.
Pri správnej a včasnej diagnóze sa väčšinou dokážu normálne zaradiť do života, ak uznajú nutnosť a využijú možnosti medikamentóznej liečby. Najdôležitejším faktorom prežitia pre schizofrenika je mať pri sebe chápajúceho pomocníka, spriaznenú dušu, ktorá pochopí ich trápenie a tým dokáže uľahčiť liečenie a spríjemniť život.
neznámy
neznámy » Ailime | 13.5.2013 19:52
Do škatulky schizofrénie se hází veškeré pojmy psychiky, s kterými si medicína neví rady. Pracovala jsem i na psychiatrické ambulanci, tak vím, co se psalo v příručkách o rozpoznání příznaků. Dokonce zájem o okultní vědy a magické představy či zájem o ni se považuje za příznaky. Byl popsán případ, kdy takto nemocný člověk byl málem zavřen do ústavu, ale pomohla mu naše přední exorcistka, která objevila 2 zbloudilé duše, které ho doslova ovíjely a trápily ho svými hlasy. Podařilo se je rituálně vymýtit po vícehodinovém boji a dotyčný byl zcela zdráv.
neznámy
neznámy » Ailime | 14.5.2013 21:33
Vsetci dobre vieme, ze medikamentozna liecba je len ciastocnym riesenim a vysloveny potencial ktory by toto ochorenie v sebe niest mohlo sa casto uplne znici.
Je to vlastne neschopnostou podchytit tento stav, moze ho podchytit niekto kto si nim na vlastnej kozi nepresiel?. Kolko z ludi vsak je schopnych vykrocit do neznama a ako oporu vyuzit nieco, co uz ani v nasom svete nie je?kolko ludi je schopnych visiet vo vakuu?bez stability sa neda pohnut, odniekadial vychadzat musi. a halucinacie existuju, z naseho pohladu ano, to by sme mohli relativizovat uplne vsetko. Myslim, ze ich spracovanie vsak moze k niecomu viest, iny postoj, mozno nieco medzi vsetko a nic. Lebo nacisto im uverit cloveka privedie do uplnej odrezanosti od naseho sveta, co dobre nie je. Nas svet je dolezity, teda kontakt s nim. Ale zit bez rozhladu dokaze byt zufalo prazdne. Co tak podrobit tie halucinacie kritike? Ako zisti halucinujuci clovek co je skutocnost a co realita naseho sveta? Asi tak, ze vsetko podriaduje skumaniu. Ventil neodstavi, len pozoruje a skuma. Potom sa rozhodne ci tomu uveri alebo nie. A tak svoju nedovercivost nasmeruje na dianie vnutorneho sveta. neviem, ale mohlo by to byt aj takto. Mozno klasicka predstava liecenia liecenim vlastne ani nie je, pretoze...:)
neznámy
neznámy
neznámy | 15.5.2013 11:34
vdaka za clanok, len nechapem v akej pozicii bol adresovany, pretoze ja som v tom predchadzajucom prispevku hovorila zhruba to iste, aj to si myslim, ze kazdy hodnoti podla vlastnej vybavy emocnej, takze nie je nikto ani nad ani pod, niet vitazov a ani niet tych co maju eso v rukave. ta moja moze byt tak isto skazena ako aj neskazena, ako vybava hociktoreho ineho cloveka.
A inac nikde som v tom clanku nenasla narazku na nejaku vnutornu cestu, halucinacie co by viedli cloveka k nejakemu inemu levelu sebauvedomenia spracovanim a uchopenim, jediny pocit co som z toho mala bol, ze niekto sa s niekym chce natahovat. Ako v ringu. Bez nejakeho skutocneho riesenia.
neznámy
neznámy | 15.5.2013 12:07
No,je to blog,ne odborný článek.Autor určitě nemá ambice nabízet nějaký řešení,spíš na něco poukazuje.....
A adresovaný to bylo na Tebe,právě proto,že jsi ve svém příspěvku psala něco podobnýho ;)
neznámy
neznámy | 15.5.2013 12:13
Zajimavy clanek; psychologove proti psychologum. Takze psychopati neexistuji, jen nebezpecni lide...i ti, kteri vrazdi seriove jsou vlastne zdravy....clanek protikladu -CONFUSED-
S tema farmaky souhlasim...
neznámy
neznámy | 16.5.2013 12:42
len som si nebola ista;)
neznámy
neznámy | 16.5.2013 12:48
tak poeziu vrazdenia som ani ja doteraz nedokazala ocenit, nieco mi na tom dost vyrazne vadi a co sa tyka tych mensinovych skupin, tak to je rovnake s tymi vrahmi ako ked si vlk prehodi ovci kozuch cez seba a tak je nenapadny v kosiari. Kym nezozerie vsetky ovce. Ale v podstate clovek cloveku vlkom ale i najlepsim liekom. A ked noz otupime, nehodi sa na krajanie ani na zabitie, funkcia musi zostat obojaka, lebo prevencia znici ako aj kladne tak i zaporne vyuzitie nastroja.:)
neznámy
neznámy | 16.5.2013 13:01
A najma ked sa vrah pohlavne ukaja na mrtvole...ti ludia su chori, a mali by sa liecit.
Podla mna psychicke, mentalne, dusevne poruchy-choroby existuju. Niekto trpi a hlada pomoc, iny nie.
Casy sa od cias Freuda a inych zmenili, moznosti liecenia tiez. A mne tiez kedysi davno antidepresiva pomohli, potom to uz bolo na mne.
Musime sa sami lepsie poznat, a nestat sa obetou ani lekarov, ani spolocnosti.
neznámy
neznámy | 16.5.2013 13:18
suhlasim-THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 16.5.2013 13:45
-FLOWER-
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...