mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Zdravie a výživa - 

Je zdravy zpusob zivota zdravy?

neznámy
neznámy | 8.6.2012 00:03
Hlásání pravd pro nějaký účel používajú viacerí ..
Ľahké príklady:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Islam
http://sk.wikipedia.org/wiki/Budhizmus
http://scientologia.szm.com/
:)
neznámy
neznámy | 8.6.2012 00:32
Ano :)

A podobně si myslím, že zdravý životní styl je něco jako víra - vnitřní víra každého, ne náboženství, které mu něco vštěpuje
neznámy
neznámy » adelaida | 10.6.2012 08:45
hm ja by som tuto temu nepovysoval na nejaky konkretny smer, alebo navod...
Treba si uvedomit v prvom rade na co nam strava je..?/nezaleziac od jej kvality/
Odpoved je podobne ako s kazdym strojom..auto potrebuje benzin aby dokazalo vykonat pohybovu energiu ine stroje zasa potrebuju elektrinu na vykonanie urcitej fcie. To znamena zakladnu skolu fyziku zakon zachovania energie, ktora sa len premiena.
Ludske telo je biochemicky stroj, ktory pouziva potravu ako zdroj energie /ATP/...
Dalsia otazka je ci zalezi na kvalite prijimanych potravin?
Ak si porovname skupinu zdravo sa stravujucich ludi a ludi ktori nemaju sajn o vyzive, prideme k zaveru..ktory je zrejme nepotesivy..Vsetci zijeme priblizne rovnako.
Aby sme nezachadzali do inych kultur, tak si mozme zobrat starych ludi na vidieku a bacov...ktori jedli zabijackove speciality, fajcili sulany tabak, pili palenku, zemiaky, kapusta, mlieko...Priblizne toto bol jedalnicek velmi zdravych ludi do pomerne vysokeho veku?
Ako to ze zili dlho a boli zdravi aj ked nemali..aloe, goji, ryby, ryzu, caje, soju jedli len zvierata..?
Jedna vec je, ale fakt ze vsetky suroviny boli ciste a bio.
Z tohoto pohladu mi vychadza jedina vec a to ze premenit na energiu sa da akakolvek stravitelna potravina a co je dolezite je obsah polucii znecistujucich chemickych, konzervacnych...latok, ktore mozu negativne vplyvat na nase tela.
Co znamena ze vitaminy, enzymy, koenzymy, mineralne latky...su viacmenej propaganda, nez skutocne potrebna vec nad mieru, ktoru nam dokaze poskytnut zakladna strava.
Energiu potrebnu pre zivot neziskavame, len zo stravy, ale aj z vody, vzduchu...ktore su v dnesnej dobe tiez znecistenejsie ako dakedy.
Preto by sme si mali dat pozor na ich kvalitu, pit len kvalitnu, pripadne filtrovanu vodu, pohyb na cerstvom vzduchu /les, zelene polia/
Dalsie znecistenie je psychicke, ktore tiez nemali stari ludia..
honba za mamonom, naroky v skolach, prace, neustaly strach o seba o rodinu o prezitie, stres...
To su obrovske energeticke trhliny, ktore nasa chemicka strava nedokaze platat..tu vznikaju civilizacne choroby, ktore su v primitivnych kulturach nezname.
Dalej stari ludia pracovali bez vynimky..to jest pohyb, namaha
Dnes su TV,PC, auta, mobil...Vsetko co nam zpohodlnuje zivot a znizuje nam prirodzenu potrebu pohybu.
Pohyb je jednou zo zakladnych charakteristik zivej hmoty.
Dalej je rozdiel v elektrosmogu, ktory dakedy nebol, v svetelnom znecisteni a ponocovani...ktore nicia prirodzenu a aj ochrannu fciu melatoninu.
Takze aspektov je vela a strava je len nepatrny zlomok...
Zial ani ta najcistejsia strava a prostredie nezabezpecili ludom zivot dlhsi, ako priblizne 80 rokov.
A to sa moze aj dnes dozit hocaky opilec, ktory je len tresku a rozky..
Cim prechdzame k dalsim zakladnym znakom, ako su dedicnost a premenlivost a dalsi diferenciacia.
To je dedicna schopnost prekonat, alebo vydrzat dnesnu dobu aj s jej negativnymi aspektmi spomenutymi vyssie. Pripadne vytvorenie si novej schopnosti, nieco ako evolucia zamerana na prezitie v danych podmienkach.
Este jedna charakteristika zivej hmoty sa tyka nasej temy a tou jest casove obmedzenie /ohranicenost/.
Ktore nema tiez nic spolocne so stravou ale s telomerami na konci eukaryotickych chromozmov, spojene shelterinovym komplexom bielkovin.
Starnutim cloveka sa telomery skracuju a prichadza k replikacnej senescencii=biologickemu starnutiu.
Vedcom tu dobre posluzil aj priklad homara, ktoreho telomery sa prakticky neskracuju..cim sa stava takmer nesmrtelnym, ale ma predatorov.
Ked sa telomery skratia na kriticku uroven, alebo uplne sa stratia, zastavuje sa normalny bunkovy cyklus a nastupuju uz len opravne mechanizmy bunky.
Skumanie telomer tiez dokazalo ze na ich skracovanie ma velky vplyv psychicky zivot.

Teda jedzte co chcete, len nech je to cim viac bio, pite cistu vodu, pohybujte sa na cistom vzduchu. Budte uvolneni, meditujte, relaxujte, wellnessujte.
A zomriete zdravi DD

alebo predlzenie zivota z hladiska duchovnych aspektov a energii...
ale to uz by bol dalsi dlhy clanok
neznámy
neznámy | 10.6.2012 11:31
Múdro to píšeš, ale s niečím málo nesúhlasím aj tak. ..
Naše staré mamy porodili okolo 6 detí, ich staré mamy ešte raz toľko, ťažko pracovali na poli alebo v lese alebo slúžili pánom so všetkými možnými ťažkými prácami - to poznáme z histórie, z literatúry atď. Ale v skutočnosti či boli zdravé a akého veku sa dožívali, to nejako nevieme, či ? Veď poznatky o medicíne ešte neboli na takej úrovni, takže nikto nemôže s istotou tvrdiť, na čo kto vtedy zomrel a nesporné je, že
ľudský vek sa napriek civilizačným chorobám zvyšuje ! Tí čo zomierali predtým okolo 40 tky pred 500 rokmi, sa pred 200 rokmi dožívali už 50tky a dnes bežne 60-70tky.
Takže - dožívali sa pomerne vysokého veku je na dlhú debatu.
Ja som proti akémukoľvek preháňaniu a toto nie je výnimka, takže súhlasím, že aj tá najzdravšia strava ešte nezaručila nikomu šťastný a dlhý život, mohol by mrkvu, riasy, chlorelu a jačmeň chrúmať od rána do večera. Naopak, myslím, že extrémne zameraný človek - na čokoľvek je svojím spôsobom pre mňa až čudný, niečo tam jemne povedané nie je v poriadku, ked urputne vkladá do niečoho energiu, na druhej strane je VŽDY niečo ošidené ..Tak si to myslím o rôznych cvičeniach, zdravých štýloch, stravách BIO a žiadne mäso a rôzne cudzorodé suroviny a potraviny o výmyslu sveta, čo náš človek nikdy nepotreboval a zrazu sa bez toho nezaobíde? Táto mánia prináša iný efekt, že človek si má chuť odkrojiť kus slaniny - viď doktor Bukovský a jeho prednášky ktoré už nikto nemôže vidieť.
Najviac sa mi páčil Mudr. Středa podla metód a s jeho prístrojmi sa riadili tisíce ľudí a sám bol tučný že ledva lapal po dychu..
Ja som zástancom toho, že na kvalitu života vplýva v prvej miere psychika, vedecké výskumy vždy skončili pri tom jednom, že je správne, ked človek cvičí, striedmo sa stravuje, zdravo - zelenina a ovocie, ale hlavne si treba udržať pozitívnu myseľ, optimistické zmýšľanie, dobrú náladu atď. Tá strava je super dôležitá a skutočne pomáha aj tej nálade, ten pohyb je neodmysliteľný - všetko so všetkým súvisí. Preto starí bačovia ako píšeš mohli krájať klobásy aj denne, ale ako sa oni narobili, to my nedobehneme za 5 životov. Nie je vôbec v našich zemepisných šírkach zostať na jačmeni, sóji a klíčkoch, lebo zdravšou stravou, pohybom ktorý odbúrava stres a vyplavuje všetok bordel, vyčistí hlavu a preto je človek unavený a nemyslí na blbosti :) sa dá dosiahnuť oveľa väčší a prirodzenejší efekt :)-FLOWER- Pozorovala som, či aj dedičné vlastnosti majú taký veĺký vplyv ako sa hovorí - som tučná po mame, žily mám po babke, otec mal psoriázu- tak ja tiež, alebo že u nás všetci pili - tak my nebudeme ?? -LOL- Nie je to pravidlo, zmenou myslenia a životosprávy podľa mojich osobných malých prieskumov sa dá totálne zlomiť to narušené vlákno rodiny kde všetci napríklad umierajú hoci aj na rakovinu. Záleží od jednotlivca, netreba sa na nikoho vyhovárať.
V závere sa mi nepozdáva to meditovanie, milióny ľudí na svete meditovanie nepoznajú a napriek tomu sú usmiati, zdraví, spokojní a šťastní.. Hoci pri pojme meditovanie nemám osobné námietky, mal by ho robiť len ten, kto naozaj cíti že sa mu meditovať chce. Akékoľvek návody, rady, učenia, predkladanie vzorov a zaručených výsledkov je tu opäť "od veci" z dôvodov vyššie uvedených. Nemátajme ľudí spod Tatry vetrom ošľahaných metódami, ktoré im nie sú prirodzené, ten istý efekt sa dá dosiahnuť aj inými prostriedkami, ktoré majú úplne rovnaký efekt.
Naša stará mama mala ťažký život, 4 deti, neskutočne sa narobila, celý život ju však ľudia mali radi, lebo bola veselá, optimistická, relaxovala a "meditovala" pri vyšívaní dečiek ktoré každý obdivuje, navštevujú ju vnuci a pravnuci, piekla výborné nezdravé torty a koláče, výborne varila, že tomu neodolal ani vegetarián, hoci dnes už je slabšia a skôr odpočíva - má 85 rokov, necíti sa osamelá lebo ju ľudia stále vyhľadávajú pre jej dobrú povahu, stále číta a pozerá televízne noviny, zaujíma sa o všetko okolo seba - nestráca čas bedákaním a ohováraním druhých, je citlivá a vnímavá - vypočuje druhých a preto s radosťou každý vypočuje aj ju..Má svoj okruh ľudí okolo seba, dodnes si sama okopáva záhradku, udržanie zdravej mysle a kondičky prácou ju robí veľmi zaujímavou a šťastnou pre seba aj pre druhých ..Bez wellnesu a bez meditácií.
Takto keby som dopadla aj ja - budem spokojná a bude mi to stačiť -FLOWER-
neznámy
neznámy | 10.6.2012 11:34
:D-LOL--LOL- Neviem prečo som anonym, ale toto som písala ja ..:)-FLOWER-
neznámy
neznámy | 10.6.2012 12:45
ano mas pravdu moj clanok bol len najbeznejsim prikladom, nemoze byt aplikovany na kazdeho z doby dnesnej, alebo minulej.
Je to hruby priemer ludstva a napisany s minimom odbornosti, aby mohol porozumiet kazdy..
co sa tyka meditacie, ako pises - moze to byt urcite zameranie, alebo odpojenie mysle..hoc su to i vysivky.
Ide o zastavenie neustalych premien a chaosu ktory nam stale prebieha v duchu..su to uniky energie /ako vieme mysel jej spotrebovava velmi vela/. Okrem uspory energie ide aj o urcite frekvencie na ktore sa preladujeme v relaxovanom, alebo sustredenom stave../alfa,theta,sumanova rezonancia.../. V tychto hlbsich stavoch telo zapaja samolieciace sily.
Ak by sme zasa pouzili vedu, ide o to ze organizmus disponuje urcitou energiou, ktora je rozkladana na udrzovaciu cast a na cast reprodukcnu.
Prenesene na priklad mysi ktora ma vela predatorov a jej velka cast energie je pouzita na reprodukciu. Preto zije ovela kratsie, ako clovek, ktory pouziva velku cast energie na udrzovanie.
Co sa tyka sily jednotlivca, aj podla mna je mozne dokonalou premenou osobnosti posobit az na uroven DNA. Teda zmenit dedicne faktory..
Na druhej strane som presvedceny, ze len malokto dokaze realizovat takuto zmenu.
Malokto znamena 99,9% nedokaze posobit na najjemnejsie struktury, ak aj ten jeden z tisic nie je prehananie.
Welless- je len tiez moderne slovo, pre neinvazivne metody liecenia, alebo aktivneho napomahania ozdravnym procesom.
Nemusia to byt, len moderne komplexy. Dakedy to boli kupele, staci aj otuzovanie, slnenie, skotske streky, kneipove banky, zabaly..proste veci ktore mozes aj doma praktizovat.
neznámy
neznámy | 10.6.2012 19:02
normalne som sa zamyslala kto to pisal ako anonym a myslela som si ze atena, lebo ma aj ona podobny styl a skumavu mysel ale ta sa uz davnejsie odhlasila, tak dobre ze si sa priznala-LOL-dobre vravis, zdravy zivotny styl je natolko zdravy nakolko my sami sme na spravnej kolaji, prirucky a mudre knihy nam to vsak sotva povedia, ani mudri ludia nie, tak si musime vystacit sami so sebou, nemali by sme vsak zit prilis zdravo, lebo by to mohlo byt vyslovene nezdrave-YES-
neznámy
neznámy | 10.6.2012 21:20
Však ale nejaké neresti musíme mať , nie ? Pekné sme, dobré sme, poslušné, múdre, a ešte zdravo žiť ? To by nám nikto neuveril, boli by sme až podozrivo dokonalé :)-LOL-
Ja teda kusom dobrej klobásy nepohrdnem...s dovolením -FLOWER-
neznámy
neznámy | 10.6.2012 21:25
Poslušnosť je dobrá vlastnosť? -ROLL-
Všetko beriem, ale tú poslušnosť -NOOO-
neznámy
neznámy | 10.6.2012 21:41
Ale však to píšem ..akože -BIGEYE--LOL-
Muži majú radi poslušné ženy, tak im to neber -LOL-:D
neznámy
neznámy | 10.6.2012 21:50
Už som sa zľakla, že to naozaj. Keby niekto odo mňa vyžadoval poslušnosť, dostal by vzdor. :D-LOL-
neznámy
neznámy | 10.6.2012 22:25
Ked som bola "mladá a neklidná" tak som mala milión aktivít a trhanie buriny bol pre mňa trest Boží -LOL- Zastaviť ma a nahnať do záhrady a zvlášť že "sa to musí urobiť" hraničilo so vzburou približujúcou sa Rákocziho povstaniu..
Čítala som knihy, všeho druhu, nenormálne množstvo kníh, to bol môj útek do hlbín. Slovo meditácia som donedávna nevedela ani čo poriadne obsahuje, pre mňa to bola strata času, nejaké vylihovanie a nič nerobenie a rozjímanie - nič pre mňa..Tak som rozmýšľala. -LOL-
Postupne som názor zmenila, mnohé som sa naučila a preto z vlastnej skúsenosti viem, akým prerodom človek musí prejsť, aby dospel k niečomu inému, čo sa mu má stať prirodzeným. Dnes sa hrabem v záhradke a dokážem celé hodiny sa rýpať v zemi. počúvať vtákov, doslova relaxovať, uvolniť sa, na nič nemyslieť a ešte mi je po tom fajm príjemne, pocit vykonanej práce sama zo seba, najradšej som ked nikoho nevidím, len ja, vtáčiky, rastlinky a Zem. To je moja meditácia napríklad. Celú večnosť som sa nedokázala ukludniť, nikto ma to neučil, študovať ma to nebavilo, ale robila som čo mi je prirodzené a tak to robí mnoho ludí. Môj muž ide do lesa a sedí tam celé hodiny, až do neho vyrypujem, či pozoroval srnky :), niekto ide na ryby, niekto vyšíva, niekto si maľuje. Preto som zabŕdla do tej meditácie, lebo si myslím, že zmysluplná činnosť ktorá človeka baví, má podľa mňa blahodarné účinky na psychiku človeka.. teraz neporovnávam, že čo sa meditáciou dá dosiahnuť, to samozrejme pri vyšívaní nejde, ale myslím že rozumieš. Pokial je to tak, že človek zapája samoliečiace sily v relaxovanom stave, tak to je presne ono. Nejeden človek hovorí - tu si dobíjam baterky...(alebo týmto)
Tie percentá čo píšeš - myslíš skutočne, že je to také malé číslo? Ja to s čisto laickým pohľadom odhadnúť neviem, ale podľa mňa sa to lepší. Nemusí ísť o celkovú dokonalú premenu. Mám na mysli, že ľuďom dochádza, že rôzne alternatívne spôsoby, psychohygiena, pohoda, optimizmus, zmena životosprávy, zbúranie rebríčkov hodnôt - hrajú najdôležitejšiu úlohu v otázkach zdravia. Mnohí na to dochádzajú postupne, ale mnohí sa doslova obrátili, ked im zubatá šlapala na päty, ale aj ked im hrozila operácia, alebo dokonca ked zomrel či ochorel príbuzný, tak mnohí povedia - načo sa tak naháňam, toto je zle, hento nie je správne, budem to robiť inak, týmto postupne zboria veľa z tých starých zásad a tá dedičnosť sa potom neprejaví.
Ten záver, je to ako píšeš. ľudia úplne zblbli reklamami, myslia, že na nejaké pestovanie tela aj ducha treba veľa peňazí a kázania a príklady druhých. Viem, že okúpať sa v miestnej priehrade nie je už in, ne je to ani také čisté a vôbec to nie je moderné, wellnessy a perličky v akvaparkoch sú zaujímavejšie, ale spomínam si, že ked nás doštípali mravce, tak tá naša babka povedala nech nepištím, že to je zdravé, ked sme papulovali, tak nás vyšlahala so žihľavou - v rámci zdravia to malo údajne veľký význam, napustila na dvore vody a studenou vodou z krhle nás pooblievala, sami sme si trhali ovocie a jedli rovno zo stromov , jahody sa mi nechcelo umývať, tak som si ich oplula a utrela do teplákov..Nikdy mi nič nebolo, ani alergiu som nemala..ked si na to spomeniem, tak podobný relax, fitnes a wellnes nedostanem ani v tom najdrahšom 5**** zariadení kde by jahody plávali v najdrahšom šampanskom podávanom vo vírivke -LOL--FLOWER-
neznámy
neznámy | 11.6.2012 01:11
Ja by som sa aj postavila na odpor jak Johanka z Arcu -LOL-:D
Len dúfam, že by som tak nedopadla ako ona -ROFL-
Dávno pradávno som už údajne bola popravená za čarodejníctvo, raz mi stačilo :D-LOL--SHAME--BIGEYE--ZZZZ--FLOWER-
neznámy
neznámy | 11.6.2012 11:07
V tomto mame spolocne.Co je teraz zdrave? Vsetko je o chemii a ked uz tak,nech si aspon pochutnam co mi chuti a nie odopierat si.Mam rada skor sedliacke jedla,ktore zevraj su nie zdrave ale taku klobasku domacu alebo jaternicku to mam rada.hlavna vec,ked idem domov a mamina mi nabali so zabijacky tak tie,ktore sa najviac toho drzia,nikdy neodmietnu.Keby si videla ako hlcu a slintaju:D
neznámy
neznámy | 11.6.2012 11:51
:D-LOL- Ja sa pre návštevy predvádzam rôznymi kreáciami, cudzokrajnými receptami a podobne a môj muž ukrojí domácej klobásy na lopárik a všetci sa idú za tým potrhať..Čím to bude?
Je jasné, že nežijeme príliš zdravo, slovenská a česká kuchyňa je bohatá na múku a tuky, málo zeleniny, ale tak to po stáročia trochu vyplynulo aj zo zemepisnej šírky. Však ked nemáme more a ryba sa jedla akurát tak na Štedrý deň, tak je jasné, že nie sme zásobení omega3 mastnými kyselinami ako Japonci. Ani vínko nepopíjame a neposilňujeme srdce ako Francúzi, lebo naši dedovia si dali ráno štamprlík slivovice. A to tu zostalo dodnes. Ovocie je sezóna pár dní, tak sa všetko zaváralo na zimu, darmo bude niekto tvrdiť že kompóty sú nezdravé. Ako to mali tí ľudia robiť ??? Postupne čo dozrievalo tak jedli, v zime ostala len mrkva, cibula, kapusta a cvikla. Kyslá kapusta je tak zdravá, že všetky dovezené kiwi, pomaranče, a neviem čo nemajú taký obsah vitamínu ani keby sa po****. Rovnako ľudia spracovávali šípky, varili pretlak, sušili..Robí sa okolo toho zbytočné haló, je to často všetko len reklamná kampaň presne ako s farmaceutickými firmami. Dnes som si kúpila ráno nektarinky, malá to chcela, boli studené, ráno vyložené z mraziaceho auta - lebo tak ich prepravujú - ked ich kúpim za dva dni tak budú mäkké a hnilé..Hnusné, nadupané chémiou aby vydržali, o čo sú lepšie než slovenské jablko? O nič. Ale sama sa dám zlákať, pre zmenu kúpim aj to. Nektarinky stoja 2,70€ a na trhu slovenské jahody 4€ !!!!! Preto ľudia kupujú cudzokrajný humus, čo sa im strká a ospevuje a aj čo je lacné.
Nikdy nikto na Slovensku nejedol zelené šaláty v zime, alebo hrozno, rajčiny ani nehovorím. Zato s kyslou kapustou, mrkvou, kelom a chrenom, atd. sa to kludne prežilo. Eskimáci si ukroja každý deň mäso z jaka takou pílkou, lebo je zamrznuté, zelený šalát možno nevideli v živote a prežijú takisto. Dokumenty o nich sú plné usmiatych ľudí. Takže zdravá strava ano, čerstvá takisto, ale všetko s mierou a rozumom. Ked naši predkovia zabili sviňu a použili z nej okrem nechtov snad všetko, na zimu to museli zaúdiť, nasoliť, zakonzervovať, lebo to tak vyplývalo zo situácie vzhladom na prostredie v ktorom sa narodili, tak ťažko im to bude niekto teraz vytĺkať z hlavy a servírovať lolo šalát, mozarellu, celozrnnú ryžu, sumček pangasius (nechutný), avokádovú pomazánku namiesto oškvarkovej a sójové plátky namiesto dobrého kusa krkovice :D-LOL-


Človek údajne vystačí so 100 potravinami, aby bol zdravý a dostal vyvážený pomer živín a energie. A verím tomu, žiadne komerčné vymýšlance netreba, možno ako prvú pomoc na chvilku, ale nie dlhodobo..Kedže som dva roky nebola s deťmi u doktora až nás doktorka musela volať na prehliadku, bolo by smiešne, keby som im kúpila za 10 € tú krabičku Marťánkov - vitamínov a rôznych blbostí čo vidia v reklame. Ale oni to vidia a pýtajú to samozrejme. Lenže tu musíme zasiahnuť my - múdre mamy a vysvetliť to. Deti jedia to čo vidia doma a čo sa naučia. Ked vidím ako decka u druhých večerajú ten croissant s čokoládovou plnkou a zapíjajú kakaom -WALL- tak mám chuť začať s prednáškami o výžive. Ale ja nikoho vychovávať nemienim, stane sa že aj ja im dám párok alebo hranolky, raz za čas to nikomu neuškodí presne ako tá klobása. -YUMMIE-
neznámy
neznámy | 11.6.2012 12:22
Myslim,ze ked to vsetko bereme z mierou tak to nam nemoze uskodit.Nase telo pozna co potrebuje a pyta si to samo.
neznámy
neznámy | 11.6.2012 13:47
-THUMBSUP-
Souhlasím, Když poslouchám sama sebe, taky si dám raděj krkovičku se zelím, než cizokrajné bůhví co :)
neznámy
neznámy | 12.6.2012 22:20
Jak jsi psal, pro každého je něco jiné. Jím to na co mám chut, tělo si vždy řekne. Důležité je se nepřežírat, byt bez stresů a v pohodě. Nepřeháně nic, každy extrém je škodlivy. Kdybych měla vše kontrolovat, v dnešní době to ani moc nejde, tím myslím kvalitu potravin , tak jsem ve srtesu a škodím svému zdraví. Skrátka nic nehrotit.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...