mesiac
Štvrtok, 2.5.2024
Meniny má Žigmund

Zdravie a výživa - 

Cukor

neznámy
neznámy | 9.7.2014 22:11
Agavoy sirup nepoznam, no s javorovym si polivam livance - to mi velmi chuti:)
Teraz peciem lupacky a neviem sa ich dojest -YES-
neznámy
neznámy | 10.7.2014 01:46
Naozaj sa mení med na toxickou kaši ?
Je všeobecne známe, že zahrievaním nad 40 st.teploty sa v mede strácajú významné minerály a enzýmy..Ale toxická kaša plná jedu - to sa mi veriť nechce.

Medovníky napríklad sú neoddelitelnou súčasťou slovenského folklóru :) piekli sa odpradávna, najnovšie je velká móda piecť aj na svadby medovníkové srdcia ako torty - k tomu výslužka - medovníčky
Zvyk starých mám piecť medovníky nielen na vianoce ale pri každej slávnostnej príležitosti znovu ožíva

Nemyslím si, že sto rokov osvedčené a oprášené recepty a zvyky čo sa týkajú medu majú nejaký zásadný vplyv na kvalitu tým pečením a zahrievaním, že treba až striktne dodržiavať tie teploty.. aby sme nekonzumovali JED doslova..

http://www.vitalia.cz/clanky/pravda-a-myty-o-medu/

-FLOWER-
neznámy
neznámy | 10.7.2014 07:55
jasněže se používá řada tradičních osvědčených receptů, když si chceme myslet že jsou zdravé, tak s to mysleme dále a jezme to. ale tradice není žádná zaruka.
můžeš si to vyzkoušet, já jedl med dříve tak že jsem jej dával do horkého čaje.
a kdybych to udělal dneska, tak bych to už nedokázal vypít. stal jsem se citlivější na obsahy v potravě kterou jím. zkus si to dát si horký čaj s medem. a pak si dej jenom teplý, kde udržíš prst v šálku, a porovnej ten rozdíl.
po tom horkém tě bude zřejmě bolet hlava.
že se to v našich krajích jedlo je pravda, ale uvaž kolik toho asi tak snědli, prníčky a med byl jenom o svátcích, výjimečně, kdo si mohl med dovolit nebyla to tak běžná potravina jako dneska, sklenice medu pro rodinu na rok i kdyby to uvařili celé a snědli nic se nikomu nestalo. nemněli tolik medu aby si mohli ublížit.
ale dneska se med konzumuje ve velkém. máme na to koupit si pětilitrovku od včelaře a jíst denně. a když si denně začneš sladit medem do jídel která budeš vařit anebo zahřívat na 100st nebo při pečení na 220 a více tak poznáš brzy jestli je přehřátý med toxický anebo ne.
výživářům nevěř. tvrzení že:

"Med je zdravější než cukr
ANO. "

Je opět krátkozraké. Med není zdravý anebo nezdravý. Med je potravina - lék. A každý má svoji individuální hranici pro jeho toleranci. Pro někoho je med lék, pro jiného jed (a to nejen přehřátý ale jakýkoli). My nejsme roboti abychom do sebe mohli lít zdravé věci. Každý jsme jiný. Už to tady někdo napsal. To co dělá potravinu lékem není její druh, ale dávkování. Myslím že to tvrdil paracelsus a já s tím souhlasím.
Neexistují zdravé a nezdravé potraviny. Jestli budou zdravé anebo nezdravé z nich dělá míra kterou přijímáme. Med v čisté podobě (nezahřátý) je lékem při správném dávkování.
Med v surové podobě je potrava satvická. Přehřátý med je tamasický. Pokud budeš přehřátého medu jíst stejně jako jako naši předkové (o vánocích a sem tam kousek perníčku) nepocítíš nic negativního. To si myslím taky. Med byl dříve vzácný. Dneska se přecpáváme tzv superfood v naději že se nadupeme energií, ale to taky není pravda.
A pak..jsou recepty na nepečené dezerty a různé sladkosti kterým bych dal při porušeném zdraví přednost před přehřátým medem. Anebo jíst ho syrový, jen tak. Používá se taky jako nosič pro léčivé látky, modifikuje se býlinami atd a ty se pak jí což je terapeutické využítí medu.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 10:50
Ja nikde netvrdím, že tradícia je niečoho záruka, len poukazujem na tradíciu medu a medových výrobkov v našich zemepisných šírkach odjakživa a že ľudia vedeli prečo práve med, vedeli ho vyrábať, včelárstvo bolo rozšírené tak, že med bol doslova nevyhnutnou súčasťou každej domácnosti :) O tom takisto pochybujem že sklenice medu na rok , minimálne na Slovensku bola konzumácia medu iná.
Takisto moc nesúhlasím, že dnes sa med konzumuje vo veľkom. Máme síce na to, ale 5 litrový pohár som u nikoho nevidela. A veruže navštevujem domácnosti rôzne, môžu si dovoliť modré z neba, človek sa môže rozhodnúť pre najdrahšie a najmodernejšie potraviny a výživové doplnky, napriek tomu - nerobí to mnohokrát. Takže podľa mňa predávkovanie jedovatým zohriatym medom nehrozí. Každý má v kuchyni jeden pohár a ten do konca zimy ledva minie. Často si dávajú lyžičku ráno do muesli, na vianoce 20 dekov do medovníkov a tým to končí :))

Ja som pokusy s horúcim medom v horúcom čaji nerobila, také vrelé nápoje nepijem, bylinkový čajík prijatelnej teploty s medíkom je príjemný nápoj, niekomu skôr vadia rôzne bylinky než med.
Často sa pri konzumácii byliniek stáva, že sa spustí akoby nejaký proces očistný nazvime to, a ten zanesený organizmus začne akoby protestovať, a začne bolieť hlava, vysype sa vyrážka a podobne..

Ja som tiež toho názoru ako píšeš v závere, že dávkovanie rozhoduje o vplyve na zdravie človeka. Som za to v prvom rade, že - slnko, pohyb, mierna strava a dobrá myseľ sú základom všetkého.
Podľa toho čo sa tu píše je vlastne všetko pomaly škodlivé a báli by sme sa čokolvek dať do úst, lebo na všetkom sa nájde milion chýb. Lenže - veselý človek, ktorý si hoci aj ukrojí slaniny, vybehá to - kdekolvek a akokolvek, udržiava sa vo forme optimistickým zmýšlaním sa veľmi poľahky vyrovná jak s trochou cukru, tak s trochou medu a to aj ked si dá na vianoce krabicu lineckého pečiva (robím často ja :D )
Nesúhlasím s tým, že nejaké cudzokrajné sladidlá, všelijaké stévie, datlové, palmové, trstinové a neviemaké :) listy, drievka, korienky, výťažky sú pravé a správne.
Normálny bežný slovenský človek sa nemá v tom ako vyznať, ked píšeš sám hore že never výživárom. Tak čomu má človek veriť? reklamám ??

Intuitívne si telo vyberie čo sa mu žiada a takisto reaguje napríklad bolením hlavy či pocitom zvracania alebo nevolnosťou čo sa mu prieči. To je základ, čoho by sa mal človek držať. Vzhľadom na to, že všetky neduhy akéhokoľvek druhu majú v prvom rade psychickú podstatu a fyzično tieto procesy len dopĺňa, je síce veľmi správne držať sa takzvane zdravej výživy, v ďalšom rade udržiavať kondičku - jedno ako, ale
udržiavať svoju myseľ, ducha a náladu je úplne najzákladnejšia vec, pričom sa jasne ukáže že na to potom nemá až taký vplyv, či človek papá stévie, sépie, suši - neviem to ani napísať :D alebo bryndzové halušky poliate opečenou slaninou o medovníku ktoré si u nás celoročne namáčame do čaju až z toho vznikne brblavá kaša nehovoriac..
-FLOWER-
neznámy
neznámy | 10.7.2014 12:40
...a ze všeho nejhorší je jíst s pocitem,že "tohle bych asi neměl"....-COOL-
neznámy
neznámy | 10.7.2014 12:52
"Často si dávajú lyžičku ráno do muesli, "

Pokud někdo jí med denně je to nadměrná spotřeba. Dřive se med denně nejedl. v časech o století nazpátek a dále, tam mněli radost když bylo co do úst.
Každá potravina je svým způsobem i jedem. Nemyslím si že bychom mněli žit tak nebo onak, netvrdím tady že se máme tak nebo onak stravovat a co má jíst člověk. Mám nějaké zkušenosti s výživou a ty tady prezentuju. Každý si musí udělat sám obrázek co je pro něho vhodné.
Když je člověk zdravý, je mu to celkem jedno. Ale když ochoří, pak hledá cesty. A přilívat olej do ohně není potřeba. Takže já jsem začal se zájmem o stravu z terapeutických důvodů. Sleduju a studuju jak která potravina působí, jak ji upravovat a kombinovat s ohledem na optimální výsledek trávení a přínosu pro tělo i mysl.
Člověk si těžko udélá obrázek když se o tyto věci nezajímá, a stravuje se v kantýně.
Ale když takto žijící člověk onemocní, pak je možné cílenou úpravou stravy dosáhnout celkem snadno pozitivní obrat.
Jinak, bryndzové halušky + slanina, velmi nevhodná kombinace. I když chutná to vím. Ale tělo to velmi špatně tráví. Navíc když jsou halušky z mouky vajec a mlíka + slanina k tomu. To jenom dřevorubci zvládnou. Dříve se hodně fyzicky pracovalo celý den, od vidím do nevidím, člověk strávil prakticky všechno. Dnešní sedavá zaměstnání jsou příčinou mnoha civilizačních chorob, takže je dobré zohlednit stravu pokud chceme mít dobrou kondici i na stáří.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 12:55
s tímhle se stotožňuju. to je na prvním místě. myslet si ale když chřupu v devět večer bramborové slané lupínky + buráky a zapíjím to kolou - a mám dobrý pocit + pocit že bych to mněl, tak to taky není zrovna nejlepší cesta.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 13:57
Jo,já taky moc nevěřím tomu,že "tělo si řekne":D
Moje si zrovna včera řeklo o paprikový brambůrky k růžovýmu vínu a dneska ho bolela od rána makovice-ROLL-
neznámy
neznámy | 10.7.2014 14:00
to znám, já jsem večer sládoval celý sýr president, v 10 večer. -NOOO-
-WALL-
neznámy
neznámy | 10.7.2014 14:01
Mimochodem,tvrdil mi kamarád,že ne každý "třtinový cukr",který se honosí tím názvem,je opravdu třtinový.Že jsou některý obyč.rafinovaný,obarvený na tmavo...je to možný?-CONFUSED-
neznámy
neznámy | 10.7.2014 14:29
prodávají se hnědé cukry, což jsou cukry řepné klasicky bílé, jenom je obarví trochu a jsou dražší. dříve se třtinovému cukru říkalo hnědý cukr, protože na trhu byly jen bílé řepné a třtinové hnědé.
Takže potravináři vymysleli marketingový tah, a začali prodávat hnědý cukr, jakože je zdravější. podle technologie výroby by mněl být jen o trošičku protože by mněl obsahovat aspoň trochu ze zbytků rafinovacího procesu, melasy, minerálů atd. Ale řeší to myslím si jen tím barvivem.

rozdíl mezi tŕtinovým a bílým je taky v ceně. bílý stojí kolem 16kč za kilo, třtinový jsem teď kupoval kilo demerara cane sugar za 99kč kilo.
po bílém cukru mně bolí hlava a cítím ho v nervech, běžně mi pak cukají víčka a v obličeji vnímám svírání.
po třtinovém se cítím v pohodě, musel bych ho sníst tak půlkilo abych ho cítil nějak zle.
nemám sklony k diabetu takže cukr můžu hodně, jsem typ oheň vzduch a cukr mně dost vyvažuje (sladká - země + voda).
Třtinový teda kupuju jenom co má složení cane sugar, 100 proc.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 14:36
S tim medem to vidim jednoduse.

Pokud ho pouzivam jako sladidlo v horkem napoji tak "zavlhcuji" zahlenuji organismus.


Nejsem ve strave zadny svatousek,ale vyzivou jsem dosel do bodu,ze i kdyz jsem nachlazeny tak nemam rymu.

Protoze nemam hlen.

Kdyz snim neco E cko umeleho.Do pul hodiny se mi udelaji na urcitych mistech na tele fleky.(Detske cukroviny,bonbony)

Fleky vzdycky do hodiny zmizi.

E- cka taky nejsou zadna veda.Na netu je tabulka kde je pet skupin E cek.
Vyber potravin v obchode tim neni slozity.

V tabulce je jasne a strucne vypsano,ktera Ecka jsou nevhodna a nebezpecna.


Kdyz to schrnu,tak si telo skutecne rekne.

Me telo nema hlen a detekuje mi umela barviva.

Pokud clovek produkuje hlen.Telo rika ,ze strava je spatna.

Rec tela neni o tom ze si rekne o cigaretu a nebo o dort.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 14:39
trocha hlenu je dobrá, aby mazal klouby například, nevysušovaly se nervy atd.
cukr obecně zahleňuje. med zahřívá tím vysušuje - a odhleňuje.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 14:43
Psal jsem o medu v horkem napoji.Myslim ze med nevysusuje.
Psal jsem o tom,ze pri nachlazeni nemam "nudle"
Kloubni mazivo slachy a chrupavky je pro mne jine tema.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 14:53
V roce 2006 jsem absolvoval plastickou operaci krizoveho koleniho vazu-novy krizovy vaz.

Delal jsem vykonostne fotbal a vrcholove atletiku.
Doktor mi rekl,"az vas otevru,tak zjistime dalsi skody."
Predpokladam ze vzhledem k vasemu veku a extremni zatezi budete mit spatne chrupavky a artrozu.

Byl jsem pri vedomi.Doktor mne otevrel a spadla mu brada.
Jediny problem byl jen ten pretrzeny vaz.

Rekl mi ze chrupavky mam v dokonalem stavu,ze u pacienta 40 leteho sportovce to jeste nezazil.Co se tyce vapniku tak pri vrtani kosti znicil jeden vrtak.

Jako dite jsem nejedl mlecne vyrobky.Mel jsem rad zeleninu a pil jsem vodu u ktere se delal vapnovy skraloup.

I v soucasne dobe jsem schopen hrat napr fotbal na plny vykon bez fikaci.

Rychle ,dynamicky.

Od mladi jsem vynechaval trenink v hale a nestydel jsem ze za povlikacky.
Nejvice beham na mekych cestach ,ve snehu,oranici.....

Cvicim a trenuji tak,aby mne nic nebolelo...
neznámy
neznámy | 10.7.2014 15:24
jasné já beru hlen jako tělesnou tekutinu bez rozlišení že hlen rovná se špatné potřeba odhlenit. při suchém kašli například naopak potřeba zahlenit. i pokud nemáš hleny, můžeš mít angínu, chřipku, nachlazení. jedná se o nachlazení bez hlenů, to je celkem normální.
reaguju tím na dnešní trend odhleňovat, detoxikovat, čistit. potřebujeme v těle určitou fyziologickou úroveň hlenů, tuků, tekutiny (plasma lymfa bílé krvinky mazivo pojivo atd. což souvisí také se stravou, když budeme jen vysušovat, pokazíme celé vodní hospodářství a snadno upadneme v nemoc, třeba přílišným detoxikoáním, čištěním atd.

med přímo nevysušuje, ale nepřímo. tím že zahřívá. takže druhotně. přímý účinek není vysušovací. je to jako zázvor, čili, česnek.. taky jen zahřívá, ale důsledek toho je že vysušuje. teplo vysušuje. hlen chladí. co vysušuje přímo, je například listová zelenina. ale zelenina zase chladí. takže každá potravina má jiné vlastnosti.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 15:40
Zazvor je nebezpecny i tim ze "otevira "telo obousmerne.
Kdyz ho pouziji jako horky napoj a spatne se v zime obleknu.

Tak mam telo vuci necistotam otevrene i smerem dovnitr.

Kazdy chapeme slovo hlen "jinak"

Davno tomu bylo co jsem mel klasickou rymu nebo kasel,a byl klasicky zahlenen.

Vlastne si denne "impregnuji sliznice tak" ze se na nich hlen neudrzi a nejsou vysusene.Jako kontrolku na horkost,chlad,"zavlhceni" mam

-pocit od nohou
-vizuelni kontrola jazyka.
-nemoc detekuji jiz v dobe kdy mi vnikne do "obalu" neni jeste v tele.
neznámy
neznámy | 10.7.2014 16:04
ahoj,vidim ze sa vyznate)
co by si mi poradil ked mi stale krvacaju dasna a zuby.
rano mam zlty jazyk a horko v ustach..
dik
neznámy
neznámy | 10.7.2014 17:29
Jo, pro mně je hlen útvar z vody a země, který může být příznivý anebo nepříznivý.
Podle toho kde a kolik ho je a v jakém stavu. Sliznice bez hlenu je nemocná. Suchá. Nezvlhčuje dostatečně. Ale třeba žlutý nevábný povlak na jazyku singnalizuje poruchu, a sice špatné trávení což způsobuje zvýšené množství toxinů v těle. Žlutý hlen - slabá játra. Posílil bych třeba tím zázvorem denně jestli je odšťavňovač štamprli šťávy z čerstvého zázvoru po jídle. Může se taky brát směs pálivých bylin na spálení toxinů v žaludku a střevech, a pak jiná směs je na posílení trávení. To jsou dvě různé veci. Je dobré znát příčinu a těch může být mnoho. Přejídání např. A důvod k přejídání může být třeba neshody v partnerství. Nebo tranzity dávají zabrat, nebo obojí, nebo jenom nesprávná skladba potravin, které by teď v létě mněly být lehké a chladivé. To jest hlavně zelenina. Na podzim přidávat ohřívající potraviny. Povlak signalizuje těžkost v těle, takže nebudu jíst rýži, ani obilniny ani maso ani sladidla. Ale něco hořkého, okurku atd...

Na dásně + zuby + ústní dutinu bych vyplachoval před spaním ústa olejem z hořčičného semínka. To léčí ústní dutinu. Pár minut ten olej žmoulat v puse a vyplivnout.
Nebrat sladké zubní pasty, ale sehnat si neemovou, ta je hořká, stahující , léčí paradontózu a záněty v ústech. Ubrat sladkého. atd atd
neznámy
neznámy | 10.7.2014 23:16
Co se tyce me malickosti,tak muj "zdravotni zaklad" jsem postavil na
-Tradicni Cinske Medicine
-Urinoterapi
-Praci s energii

Absolvoval jsem i "sam pro sebe" nulty semestr TCM a kurz Zdravotni Cinske masaze Tuina.

O sve telo se timto zpusobem staram od roku 1998.
Nejvice mne zajima "problematika pohyboveho aparatu"

Statika,Dynamika,Kinematika pohyboveho aparatu a regenerace.

Zatim a v dohledne dobe se timto nezabyvam z duvodu poradenstvi a lecitelstvi ,ale z duvodu velkeho zajmu o "kvalitu meho zivota"

Veskere sve postupy zkousim vyhradne sam na sobe se zpetnou vazbou na me "terapeuty"

K tomuto je nezbytna z meho hlediska i "moderni ortopedie a chirurgie" a progresivni regeneracni a rehabilitacni pomucky.


Osobne bych zde dal lidem jedinou radu.Neberte zde rady az tak vazne a obratte se na odborniky.

U mnoha rad co zde ctu mne docela mrazi.Pokud to precte clovek malo znaly,muze mu to hodne ublizit.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...