mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Zdravie a výživa - 

Cukor

neznámy
neznámy | 11.7.2014 08:05
jasně, ale taky tě může zabít když zajdeš k lékaři. :)
neznámy
neznámy | 11.7.2014 08:17
Mam sve parametry na termin"odbornik - specialista"

Ne kazdy lekar je skutecny lekar.
Ne kazdy lecitel terapeut je skutecny lecitel terapeut.

:)
neznámy
neznámy | 11.7.2014 11:22
"Nesúhlasím s tým, že nejaké cudzokrajné sladidlá, všelijaké stévie, datlové, palmové, trstinové a neviemaké :) listy, drievka, korienky, výťažky sú pravé a správne."

nikdo neříká že je něco správné anebo ne. ale dneska žijeme v době díky níž můžeme perfektně využít potenciál ze zemí které byly dříve z jakýchkoli důvodů pro nás uzavřeny. takže jiné možnosti slazení nebyly než řepný cukr a občas med.
navíc slazení je velmi důležitá věc, souzní s pocitem štěstí, dobré nálady a naplnění. pokud se neomezíme jen na čokoládu milku ta nám zas tolik neprospěje.
ale taková tabulka kvalitní hořké čokolády ke kávě nebo čaji slazeném kandisem je požitek pro tělo i duši.
v indii se po staletí jedlo sladké jako prašád, oběť bohům, sladké vždy přibližovalo k naší duši, říká se že duše je sladká. proč bychom si nevyzkoušeli různé nunace této chuti? jsou v nich obrovské rozdíly. paleta sladkých chutí je tak pestrá jako může být i náš citový život. proč ne? na tom není nic špatného. sladká chuť je základem vitální energie ódžas, což je esence životní síly.
neznámy
neznámy | 11.7.2014 13:48
Ja ti rozumiem a vlastne súhlasím, skôr som chcela napísať že - nesúhlasím že by boli lepšie, vhodnejšie a správnejšie". Tou vetičkou som len jemne poukázala že nesúhlasím vždy s takými ošiaľmi čo preferujú skôr cudzokrajné "veci" , je jedno čo - potraviny, šaty, hračky :D a pritom mnohokrát nejde o nič výhodnejšie, hodnotnejšie, zdravšie.. Viem že rozumieš čo píšem.
Poukazovala som na jednoduchosť toho stravovania, predtým sa na Sk používal med často ako som písala, rovnako sa varil slivkový lekvár, šípkový - a tým sa sladilo, ochucovali jak koláčiky, tak čajíky.. Prakticky sa tie sladké chute získavali sušením plodov, ktoré boli zároveň liečivé - brusnice, hrozienka, marhule (nie tak typické predtým, skôr len na juhu), slivky, dule, mirabelky,hrušky..ale najviac úplne obyčajné krúžky jabĺk, dneska to decká nepoznajú.

na vianoce kupujeme drahé tácky sušeného ovocia, naloženého v síre, rôzne datle, figy, ananás na kocky, ale typickou sladkou mňamkou boli práve plody z našich lesov a lúk, čo sa celú zimu konzumovali práve v sušenej podobe a ukladali v pitvoroch v chlade a tme. Taký slivkový lekvar bol hustý že sa krájal, bez prídavku akýchkolvek iných prísad. pred použitím sa len rozvaril s vodou do prijatelnej podoby, nakládol lyžicou do cesta a boli koláče - na sviatky samozrejme :)
Voda s 2-3 sušenými slivkami namočenými na noc spôsobí okamžité vyprázdnenie ráno nalačno. Staré recepty uvádzajú plnky do koláčov - jablká, mak a med.
To sú proste tie tradície, ktorých sa človek nemusí držať ako som písala, ale určite za tie storočia sú mnohým ľuďom aj bližšie než rôzne zahraničné špécie. tým nechcem naznačiť, že som v čase globalizácie neprístupná novinkám.. Sama na sebe skúšam rôzne svetové novinky, až som smiešna okoliu-LOL-

Čo sa týka tej čokolády, ja napríklad všetko bez cukru, čaj bylinkový, aj kávu ešte, nápoje akékolvek, ale čokoládu - aspon trocha sladkú k tomu. ked som si dala 80% tak mi to bolo "silné" a až som tak ofialovela trochu :))) Rovnako mi bola silná káva čo mi priniesli originál z Brazílie, neviem čo to bolo, ale triaslo ma jak starú pračku, ked má pokazenú odstredivku :D-LOL--LOL- Bohvie čo to bolo za domáci zázrak, údajne drahý-WINKIE-

Ale - vynašla som sa !!!! Rozdelila som to do dekorácií, k voňavým sviečkam, ako sa to sype do vázičiek na stoly a tak.. nevyhodila som to, však sme na Slovensku a treba šetriť..-FLOWER-
neznámy
neznámy | 11.7.2014 18:02
tak to se máte dobře jak šetříte sypáním drahé kávy do svíček :-)
taky jsem pro používání přirozených cukrů z ovoce. povidla lektvary etc. nejlíp konzervované vlastním cukrem anebo sušené.:)
neznámy
neznámy
neznámy | 17.7.2014 17:02
ale ano bryndzové halušky jsou jedno z nejchutnějších jídel souhlasím. -YES-
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...