mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Príroda a zmysly - 

Jak vlci změnili řeky

Saffiyah
Saffiyah | 20.2.2017 00:19
Napriek tomu, že je vlk kriticky ohrozeným druhom, každý rok je na Slovensku odstrelených niekoľko desiatok jedincov. Tu si môžete pozrieť počty zastrelených vlkov v rokoch 1968 - 2006

Vlci chránia zdravie populácie lovenej koristi

Vlk je lovec, ktorý síce zabíja konkrétne jedince, ale zároveň chráni zdravie celej populácie. Lov vlka je štatisticky selektívny. Vlci nelovia zdravé jedince, ktoré majú dostatok sily na obranu, či ľahký útek, ale lovia hlavne neskúsené mláďatá, zver chorú, poranenú, či s nekvalitne vyvinutými zmyslami. Je pravda, že v zime pri veľmi vhodných podmienkach môžu uloviť i zdravého jedinca, ale tiež je pravda to, že na rozdiel od človeka svoju korisť nikdy v histórii nevyhubili.

Strieľanie vlkov prináša celospoločenské straty

Vlk sa v našich podmienkach živí hlavne jeleňmi a diviakmi. Diviaci sú rozšírení na celom Slovensku, vlci ako ich prirodzení predátori iba približne na polovici územia. Na zvyšku územia sú diviaci, ktorých zdravotný stav ovplyvňujú iba poľovníci ako ich neprirodzení predátori. Veľmi nebezpečným a ľahko sa šíriacim vírusovým ochorením diviakov je klasický mor ošípaných, s ktorým majú problémy nielen poľovníci, ale i chovatelia domácich ošípaných. Pokiaľ ochorenie prepukne v chove ošípaných, tieto musia byť celé zlikvidované. Tohtoročné likvidácie desiatok tisíc ošípaných v chovoch v okolí Nitry spôsobili hospodárske straty presahujúce 100 miliónov korún.

Jedinou cestou ako predchádzať vzniku nových ohnísk moru v chovoch ošípaných a následným hospodárskym stratám je zlikvidovanie tohto ochorenia v populácii diviakov. Poľovníci sa o to bez dlhodobého efektu pokúšajú od začiatku 90-tych rokov. Je čas dať priestor vlkom.


http://www.wolf.sk/sk/vlky
neznámy
neznámy | 20.2.2017 16:13
Krásne a pravdivé, úplne sa stotožňujem. Takýchto ľudí by malo byť omnoho viac počuť.
Keď pán Baláž hovoril o národných parkoch, spomenula som si na Chopok v Nízkych Tatrách asi tri roky dozadu. Celý kopec bol jedno stavenisko, odchádzala som odtiaľ so zlým pocitom.
No snáď sa dožijeme doby, keď sa prestane príroda devastovať a začne obnovovať a chrániť.
Chcem tomu veriť. :)
neznámy
neznámy | 23.2.2017 21:36
Hovoril veľmi pekne, plynulo a aj náučne :-) Páčilo sa mi to ako vravel, že vlk môže prísť k tebe keď spíš a pozerať sa :-). Že vie kedy o ňom vieš a kedy nie.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...