mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Príroda a zmysly - 

Jak vlci změnili řeky

Saffiyah
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.2.2017 08:22
Prečítala som si, zaujímavá téma. Tu kde žijem práve aktuálna, ale naopak. U nás ministerstvo hospodárstva schálilo hromadné poľovačky na vlkov.

https://dennikn.sk/598946/vratili-sa-hromadne-polovacky-na-vlky-ochranari-budu-pred-nimi-varovat-na-google-mapach/

Keď boli moji rodičia ešte deti, vtedy sa tiež šlo hromadne proti vlkom. Otec po takomto love našiel dve osirelé vĺčatá, ktorým zabili mamu. Choval ich potom doma.
Teraz sa argumentuje tým, že vlci strhávajú trofejné kusy jeleňov. Ja mám taký dojem ale, že nie iba kvôli tomu, ale aj kvôli ovciam. Pastviny na miestach, ktoré sú domovom divokej zvery, to je nezmysel. Samozrejme, že potom vlci a medvede, ale hlavne vlci strhávajú ovce zo stád a robia škodu. A pri tom mimo tieto územia je tu dosť vhodných pastvín, ktoré nie sú využívané a zarastajú burinou. Mám pocit, že tu ako pričasto ide zase len o peniaze a krátkozraký prístup. Dúfam, že tieto súčastné čistky nedopadnú tak ako predtým, keď Poľana ostala takmer bez vlkov. -NOSMILE-
milan08
milan08 » Saffiyah | 8.2.2017 08:33
pozrel som si a je to naucne!
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.2.2017 09:47
U nás vlky hubí hlavně myslivci.
Chtějí vysokou střílet sami, přesněji řečeno nechávají vysokou střílet zbohatlíky za peníze. Přijede hajzlík v offroadu střelí jelena k tomu x srn a toho co mu přeběhne přes cestu a má hned silnější ego. Lesy jsou něco jako továrna. O ekosystém tady nejde. Dtto kůrovec..
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.2.2017 10:30
-KISS- .... jemná sieť súvislostí, je to krásne
neznámy
neznámy | 8.2.2017 10:34
Čo vlastne vieme o vlkoch na Slovensku ?...............
To málo, čo vieme pochádza väčšinou z výskumov a literatúry mimo územia Slovenska. Aj autentických fotografií alebo videozáberov vlka zo Slovenska bolo doteraz žalostne málo. To, s čím sa stretávame na internete a v médiách sú zábery vlkov z Kanady, U.S.A., z vlčích výbehov v Bavorskom lese, alebo sú to naaranžované zábery s vlkmi chovanými v zajatí. Doterajšie výskumy vlka na Slovensku nám kreslia iba matný obraz toho, kto je to vlk. To, čo sa dozvedáme z našej literatúry o vlkovi sú len skromné útržky a skôr sú to predstavy človeka o vlkovi, ako skutočná vlčia realita. Poľovníci ho vykresľujú ako krvilačného tvora, ktorý je "premnožený" a udávajú počet asi 1500 vlkov na Slovensku. Niektorí ekológovia hovoria o 400 vlkoch a mimovládni ochranári varujú, že tlak poľovníkov znížil počty vlkov na Slovensku na 150 kusov po skončení poľovníckej sezóny. Tieto nezhody jasne naznačujú potrebu spoľahlivých a objektívnych metód na presnejšie určenie počtu predátorov. To je jedna strana mince. Druhou stranou mince je potreba čo najmenej skreslene priblížiť život vlkov verejnosti, keďže o tomto predátorovi existuje množstvo skreslených informácií a mýtov


http://www.cergovfilm.com/news/projekt-monitorovania-vlkov/
pán Grobauer a jeho úsilie o objektivitu a ochranu divočiny na území SK

... cez link čo si dala som preklikla na ďalší čo tam je a keď čítam o palgútoch a barnišinoch tak -PUKEY-
neznámy
neznámy | 8.2.2017 10:57
Vlci nie sú tak veľmi na očiach ako medvede, aj tam sa čísla pohybujú vo veľmi veľkých rozdieloch, čo udávajú rôzne zdroje. Medveďov sa ľudia boja, pretože sa sem tam vyskytne prípad útoku medveďa na človeka.
Ale podľa nejakého zdroja, čo sa týka útoku vlka na človeka, tak za posledných sto rokov nebol zaznamenaný žiaden, okrem jedného vyprovokovaného útoku. Išlo o pastiera, ktorý odháňal vlka od stáda.
Pamätám si pár rokov dozadu prípad bežkára, ktorý sa stratil v hmle a dva, alebo tri dni blúdil na pokraji síl, prespával v senníku a celý čas mu šiel v stopách vlk. Bolo to tu niekde na strednom Slovensku.
Keď však ide o stáda, tam vlci vedia narobiť veľké škody. Zabijú aj 20-30 kusov oviec za noc, keď učia loviť mláďatá. To viem tu z okolia z priamych zdrojov.
Ale to by sa dalo poriešiť zmenou pastvín. Úžitkové a divožijúce zvieratá v jednom priestore, tak čo sa dá čakať.
neznámy
neznámy | 8.2.2017 11:08
http://www.wolf.sk/sk/vlky
rozklikni si link hneď ten prvý (Poľana)

pracuje sa na tom ............
neznámy
neznámy | 8.2.2017 11:16
Tak například pastviny...lidský výtvor pro "živou zeleninu"
Je současná ovce přirozený obyvatel klasické přírody?...no není. Je to "lidský výtvor"

Lidé jsou militantní. Militantnost se netýká jen vojáků i zbraní.

Je to podobný, jako když v Americe skončili indiáni v rezervacích.

Z hlediska Vlka, Medvěda je vlastně i farmář "Militantní agresor"

Zabere území, obdělává pole, stará se o pastviny. ...."klonuje" svoji "živou zelenínu"...

Ta naše lidská pokřivenost došla až nepříkad do "BIO" -rozměru.
Jsou uměle vybudované pastviny, pole a "živá zelenina" skutečně BIO?

-ROLL-
neznámy
neznámy | 8.2.2017 11:45
Mne nevadí chov oviec, aj tu kde žijem sú veľké územia nijako neobhospodarovanej a pri tom kvalitnej pôdy, starí ľudia zomreli, mladí odišli do miest a tak to pustne. A pri tom tisícové stádo oviec je posielané na pastviny, kde žijú normálne medvede a vlci.
Ten mladý valach má asi 8 psov, takých obrovských strašidelne vyzerajúcich, ktoré majú to stádo chrániť a aj tak ho neuchránia. Je to na hlavu.
neznámy
neznámy | 8.2.2017 12:03
.. v kontexte s týmto

Vlci chránia zdravie populácie lovenej koristi

Vlk je lovec, ktorý síce zabíja konkrétne jedince, ale zároveň chráni zdravie celej populácie. Lov vlka je štatisticky selektívny. Vlci nelovia zdravé jedince, ktoré majú dostatok sily na obranu, či ľahký útek, ale lovia hlavne neskúsené mláďatá, zver chorú, poranenú, či s nekvalitne vyvinutými zmyslami. Je pravda, že v zime pri veľmi vhodných podmienkach môžu uloviť i zdravého jedinca, ale tiež je pravda to, že na rozdiel od človeka svoju korisť nikdy v histórii nevyhubili.

Strieľanie vlkov prináša celospoločenské straty

Vlk sa v našich podmienkach živí hlavne jeleňmi a diviakmi. Diviaci sú rozšírení na celom Slovensku, vlci ako ich prirodzení predátori iba približne na polovici územia. Na zvyšku územia sú diviaci, ktorých zdravotný stav ovplyvňujú iba poľovníci ako ich neprirodzení predátori. Veľmi nebezpečným a ľahko sa šíriacim vírusovým ochorením diviakov je klasický mor ošípaných, s ktorým majú problémy nielen poľovníci, ale i chovatelia domácich ošípaných. Pokiaľ ochorenie prepukne v chove ošípaných, tieto musia byť celé zlikvidované. Tohtoročné likvidácie desiatok tisíc ošípaných v chovoch v okolí Nitry spôsobili hospodárske straty presahujúce 100 miliónov korún.

Jedinou cestou ako predchádzať vzniku nových ohnísk moru v chovoch ošípaných a následným hospodárskym stratám je zlikvidovanie tohto ochorenia v populácii diviakov. Poľovníci sa o to bez dlhodobého efektu pokúšajú od začiatku 90-tych rokov. Je čas dať priestor vlkom.


počínanie vlkov je intuitívne, takže pokiaľ ide o ovečky tisícové stádo .....
neznámy
neznámy | 8.2.2017 12:13
No vieš, čítala som aj taký argument, že vlci začali loviť najstatnejšie jelene, pretože tie sa postavia nebojácne pred stádo. Mne to pripadá ako dobrá blbosť.
Nedávno videl syn na takom mieste ako za džípom ťahali na lane zastreleného jeleňa.
Vlky to neboli, skôr vlci v ľudskej podobe. Bez akejkoľvek úcty k prírode.
Čo sa týka tých oviec, ono sa to oficiálne ako dôvod neudáva, lebo ako by si to aj obhájili, však áno. Ale tlaky na ministerstvo, páky cez stranícke známosti a peniaze, ja si myslím, že sú. Nebude to len tým, že veľké parožie zo statného jeleňa nebude mať nejaký zazobanec v obývačke.
neznámy
neznámy | 8.2.2017 12:53
no je to blbosť a nie je ťažké vnímať čo je za tým ...
technika lovu u vlkov je spolupracujúca vlk si nepotrebuje nič dokazovať))
že čau jeleň tak teraz ti ukážem kto je pánom lesa!

bežkára čo si zmienila vlk stopoval lebo cítil oslabenie tie molekuly vlk zacíti na veľkú diaľku nejde mu o človeka ale o živočícha ako takého

pri konfrontácii vlk zdrhá neplytve potenciálom aby sa zbytočne bojom zranil pretože ho to môže stáť život zranený je v nevýhode často fatálnej a na provokáciu útočí len za velmi špecifických okolnosti, vlk je extrémne plachý práve pre to zachovanie sa

prírodu ctíme zhodne, v tých ovciach vlci cítia niečo o čom človek ani netuší ....
obrovské stádo - stres, zloženie stravy oviec širšie súvislosti eko, skrytý vírus, tých príčin môže byť! jednou z nich aj klasická a to lov slabých v stáde

jak vlčia svorka loví tak je v rauši tie inštinkty a zmysly sú v plnej pohotovosti a psy nepredstavujú hrozbu, vlk ich vie ojebať (sorry) manévrom čo psa nikto nenaučil

edit: téma sa mi páči lebo smeruje od "problémov" človeka k širším súvislostiam
:)
neznámy
neznámy | 8.2.2017 13:51
To je otázka jestli to pustne. Možná se tam jen tvoří jené prostředí.

Vezmi si jen například zdrušstevňování. Rozorávání mezí...vypalování trávy keřů.
Vznikla pak obrovská pole...práškovaná chemikáliema letadlem.

Prakticky pro spousty zvířat, hmyzu...rostlin do byla genocída.

Je to vlastně identické, jako když byl kobercový chemický útok ve válce ve Vietnamu....-ROLL-
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.2.2017 14:17
Veľmi trefná téma, ďakujem za ňu, je to tu pekne opísané viacerými diskutujúcimi. Pripomína mi to film Vlčie hory (https://www.youtube.com/watch?v=zLgRsqWKMYM). Je tam síce málo záberov s vlkmi, ale je to zaujímavé.
neznámy
neznámy | 8.2.2017 15:06
U nás sa dá hovoriť o tom že to pustne, pretože tu ide o úplne iný spôsob, nie sú to veľkoplošné polia, ale terasovité laznícke políčka a usadlosti, veľmi estetické, hlavne na jar. Nehnojí sa tu inak ako hnojom od zvierat, žiadne práškovacie lietadlá. Orie sa často ešte tradične s pluhom a koňom, pretože traktor by sa na mnohé miesta ani nevytrepal. Takéto niečo.
http://hiking.sk/hk/ga/51873/hrinovske_lazy.html
http://www.tournovohrad.sk/karta16
To že tento ráz krajiny zaniká, je naozaj škoda. -NOSMILE-
Saffiyah
Saffiyah | 9.2.2017 01:59
Samozřejmě, že jde o byznys, jak píše už Modrá: Teraz sa argumentuje tým, že vlci strhávajú trofejné kusy jeleňov.

Kromě toho je rozloha našich lesů jen nepatrným zlomkem rozlohy Yelowstonského parku (8980 km2). Takže i ekologie se bude poněkud lišit.
milan08
milan08 » milan08 | 16.2.2017 08:13
su to inteligentne tvory.
Saffiyah
Saffiyah » milan08 | 16.2.2017 15:16
Zejména takový Bílý Tesák :)
neznámy
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...