Zdravie a výživa -
Protizánětliý čirok
zde
dodávají i na slovensko
http://www.makrobiotika.cz/Cirokove-zrno-500g-d594.htm
a zde
http://www.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-zrno-cervene-250g
Možná už vás také napadlo, že kde jsou antioxidanty, tam bude menší oxidační stres a potenciálně nižší zánět. A máte pravdu. Čirok se řadí mezi protizánětlivé potraviny. Čirokové otruby (či jejich extrakt) se ukázaly být účinné při snižování zánětlivému otoku ucha a také proti uvolňování zánětlivých cytokinů. Tyto výsledky byly potvrzeny v jiné studii, kdy orální podávání extraktu z čirokových otrub po dobu 14 dní vedlo ke snížení chemicky vyvolaného zánětu ucha. Vysoký obsah polyfenolů se ukázal být zajímavý také z hlediska imunostimulace. Tato imunomodulace vede k protizánětlivým účinkům a autoři spekulují o využití při terapii chronického zánětlivého onemocnění.
https://histaminovakasulka.com/2014/04/03/protizanetlivy-cirok-nepravem-opomijena-obilnina/
Recept na čapátí z čiroku. Je to i náhrada pečiva pro bezlepkáče.
Barbara Allan seděla v invalidním vozíku s artritídou a pak se začala alternativně stravou dávat dohromady.
https://www.youtube.com/watch?v=tyojg7YAXxQ
Vtip lepivosti těsta je v tom že vodu tam lijete horkou. Není zapotřebí pak nijak ničím zahušťovat uděláte placky na pánev a už to jede. Troška oleje a soli.
Čirok je považován za chleba revmatiků je populární hlavně v usa jeho vlastností je že i to se nejvíce chuťově podobá klasické mouce.
A Barbara Allan a její příběh.
http://www.conqueringarthritis.com/index.htm
je to tvrdolín. né a né změknout.
ale když se namočí dopředu tak docela dobře se uvaří do měka.
pak se ale musí dochutit sám o sobě nic moc.
dělám z něj nejčastěji mouku a pak se peče jako chleba. nejlepší náhražka obilí. lepší než všechny bezlepkové směsi. a někdy taky teff samostatně anebo k tomu.
tef je etiopský chleba národní pokrm.
uděláš z toho i pizzu. s rajčatama parmezánem parmskou šunkou olivami trochou čili a asi i artyčoky nakládané a česnek. ten tomu dá grády. pokapeš olejem a zapečeš.
z ní se dělá taková omáčka kterou se potírá základ těsta. to nejdříve předpečeš v troubě pak potřeš položíš ingredience a dopečeš. byl jsem na školení u itala. i když pravá italská pizza toho obsahuje co nejmíň. nejvyhlášenější pizerka v itálii prý prodává jen dva druhy pizzy a je to jen korpus potřený slaninou a stojí se na něj řady.
u nás je nejvyhlášenější pizerka v litomyšli vede ji tam Sandro pravý ital už dlouhé roky a za servírky si vybírá jen samé dlouhonohé blondýnky. s jednou se už i oženil. :)
http://www.pizzeria-bellanapoli.cz/