mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Zdravie a výživa - 

Kolik myslíte, že zůstane vit. C ...

neznámy
neznámy | 16.4.2013 07:31
... v sušených šípkcích po zalití vroucí vodou?

A nejen tedy šípcích, ale tak obecně?
neznámy
neznámy | 16.4.2013 07:56
Určitě málo.Vit. C je citlivý na teplo a citrón v horkém čaji je to samé.:)
neznámy
neznámy | 16.4.2013 08:07
No právě. Má tedy vůbec smysl vařit šípkový čaj? :-D
neznámy
neznámy | 16.4.2013 08:12
HA:D To je fakt. Tepelným zpracováním ubude 60% a sušením 50%, tak to je ještě ke všemu - 10-CONFUSED-:D
Nejlepší vitaminová bomba je z Rakytníku.:)
neznámy
neznámy | 16.4.2013 08:15
no jo, ale zas vařit čaj z vitamínový tablety je blbý.ne?-YUMMIE-
neznámy
neznámy | 16.4.2013 08:43
A taky kustovnice -THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 16.4.2013 08:45
Tak jsou i jiný čaje, že jo. Tuhle jsme se právě bavili s bráchou a říkal, že preventivně dává 4 šípkový časje denně. Tak nad tím přemýšlím, jakej to má vlastně význam.
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:14
Pomarance vedu v obsahu vitaminu C, i grapefruit, kiwi, rajciny, papriky....a stavy z nich. Caje asi nie.
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:29
Nejvice vitaminu C je ve vitaminu C.
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:30
No možná, že těmi 4 čaji denně se obsah vitamínu C zmnoží na neuvěřitelných 0,001 % !!!:D-ROFL-
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:39
Páni koni ty jsi bystrý -THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:39
To je fakt:D
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:40
-LOL- A jo vlastně!
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:42
Pomaranče, grepy, kiwi a podobná exotika sú však v čase ked sú u nás mínusové teploty absolutne nevhodné a to z jednoduchého dôvodu - ochladzujú organizmus a preto sú na vybudovanie imunity pre človeka v našej zemepisnej šírke bezvýznamné.
Pred 100 rokmi ked ludia nepoznali exotické ovocie ani z obrázka, by všetci museli trpieť nedostatkom vitamínov a podlomeným zdravím, čo však nie je pravda.
Najlepšími zdrojmi vitamínov bolo práve sušené ovocie, liečivami sušené bylinky a potravinou obilniny a kapusta. Používali sa ovos, pohanka, ľanové semienka, slnenečnica a podobne čo teraz zdravá výživa odporúča ako keby sme objavili Ameriku a jedno z národných jedál - kapustnica obsahuje práve kyslú kapustu, ktorá je nevídaným zdrojom látok prospešných nášmu telu, povzbudzujúcich imunitu a podobne. Stačilo to len nasekať , natlačiť do tunky, zalievať a vydržalo to celý rok!!! Žiadne papriky, rajčiny a podobné srandičky :)

Čo sa čaju týka, má svoj význam samozrejme, ani šípkový nie je výnimka. Sama si suším šípky, len ich obtrhám od stopiek a celé kusy suším na sitách, alebo na papieri v čase núdze. Za dve lyžice nahrubo podrvených šípok tĺčikom na mäso cez mikrotenový sáčok mi stačí na 1 1/2 litrový sklený džbánik. Lejem to do šálok cez umelé sitko, aby všetky tie zrnká a chlpky ostali mimo. Mám to celú zimu na kredenci a pijem kedy sa mi zachce. je to tak kyslé - pre obsah vitamínu C - že sa to nedá pre mnohých piť. Preto kto chce sladí medom. Potom to zalievam druhý raz, len tak od smädu namiesto vody..Obsah vitamínu sa predsa dá zvýšiť množstvom tých šípok. Papierové kúpené sáčky nás náročných asi neuspokoja, ale nazbierat šípky a usušiť si ich aj v činžiaku na dvoch plechoch pokrytých kancelárskym papierom je úplná hračka. To množstvo vydrží celú zimu. Šípky rastú VŠADE !!! Aj v Prahe za Václavákom. kto nechce pri ceste, obetuje pár krokov do húštiny. V októbri sú celé červené oblasti šípok ktoré si nikto nevšíma, pričom ľudia vyvalia prachy za všetky možné ACC plusy, koldrexy a podobné ...ny :) Stačí to piť na prevenciu, netvrdím že raz za zimu nás nejaká nádcha nedrapne, ale moje malé deti neboli teraz napríklad už tretiu zimu u doktora a som presvedčená, že je to aj vďaka tomuto čaju čo pijeme v zime. Do čaju pridávam skorocel, je výborný na hlieny, suším si takisto sama, rastie tiež úplne všade..
zrovna na jar bude teraz kvitnúť plúcnik lekársky a koncom leta zas pridám materinu dúšku. Opakujem že nie je to nič čo by človeka zaťažilo a čo by nezvládol aj v činžiaku. Chce to len trošku sa načiahnuť a zohnúť a priniesť si kúsok prírody domov a urobiť niečo pre svoje zdravie - účinok je stokrát vyšší než všetky IMUNO-umeliny v ampulkách sveta.
-FLOWER-
neznámy
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:49
Na kyselu kapustu som zabudla - mam ju rada i surovu.:)
Pomaranc zohriat v mikrovlnke-ROLL--SHINY-
neznámy
neznámy | 16.4.2013 09:56
Keby niekto dal v chorobe môjmu decku pomaranč ohriaty v mikrovlnke, tak ho ovalím panvicou, takou dobrou liatinovou, od nejakého dobrého majstra z Oravy -WALL-
:D
liena
liena | 16.4.2013 09:58
..a vlastne by možno bolo lepšie prerátať to na gramy - ten obsah céčka v jednotlivých potravinách...nie sú percentá ako percentá;)
...lebo keď 10 g šípok obsahuje 100mg céčka a to isté množstvo aby sme dostali,musíme zjesť asi tak 200g pomaranča,tak 10% zo šípiek bude iná cifra,ako 10% toho istého množstva pomaranča...či?
..takže presne ako píše Zornička..ak chceš mať istotu,že ti aj po varení ostane potrebné množstvo vit.C,daj si tam tých šípok viac - toľko,aby aj po usušení a vyvarení zostalo tých cca 100-200mg - čo by malo stačiť na dennú dávku...to je samozrejme ovplyvnené mnohými faktormi - stres,fyzická záťaž a tak..ale chápeš ako to myslím,však?...vždy tých šípiek na určité množstvo céčka budeš potrebovať menej,ako trebárs pomarančov,kiwi či citrónu - ktoré by sa v zime u nás vôbec nemali jesť;)
liena
liena | 16.4.2013 10:00
-THUMBSUP--THUMBSUP--LOL-
neznámy
neznámy | 16.4.2013 10:05
No, myslím, že potom nejúčinnější je takový za studena lisovaný rakytníkový olej, který neztrácí vůbec nic.:)
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...