Zdravie a výživa -
Kolik myslíte, že zůstane vit. C ...
Pred 100 rokmi ked ludia nepoznali exotické ovocie ani z obrázka, by všetci museli trpieť nedostatkom vitamínov a podlomeným zdravím, čo však nie je pravda.
Najlepšími zdrojmi vitamínov bolo práve sušené ovocie, liečivami sušené bylinky a potravinou obilniny a kapusta. Používali sa ovos, pohanka, ľanové semienka, slnenečnica a podobne čo teraz zdravá výživa odporúča ako keby sme objavili Ameriku a jedno z národných jedál - kapustnica obsahuje práve kyslú kapustu, ktorá je nevídaným zdrojom látok prospešných nášmu telu, povzbudzujúcich imunitu a podobne. Stačilo to len nasekať , natlačiť do tunky, zalievať a vydržalo to celý rok!!! Žiadne papriky, rajčiny a podobné srandičky :)
Čo sa čaju týka, má svoj význam samozrejme, ani šípkový nie je výnimka. Sama si suším šípky, len ich obtrhám od stopiek a celé kusy suším na sitách, alebo na papieri v čase núdze. Za dve lyžice nahrubo podrvených šípok tĺčikom na mäso cez mikrotenový sáčok mi stačí na 1 1/2 litrový sklený džbánik. Lejem to do šálok cez umelé sitko, aby všetky tie zrnká a chlpky ostali mimo. Mám to celú zimu na kredenci a pijem kedy sa mi zachce. je to tak kyslé - pre obsah vitamínu C - že sa to nedá pre mnohých piť. Preto kto chce sladí medom. Potom to zalievam druhý raz, len tak od smädu namiesto vody..Obsah vitamínu sa predsa dá zvýšiť množstvom tých šípok. Papierové kúpené sáčky nás náročných asi neuspokoja, ale nazbierat šípky a usušiť si ich aj v činžiaku na dvoch plechoch pokrytých kancelárskym papierom je úplná hračka. To množstvo vydrží celú zimu. Šípky rastú VŠADE !!! Aj v Prahe za Václavákom. kto nechce pri ceste, obetuje pár krokov do húštiny. V októbri sú celé červené oblasti šípok ktoré si nikto nevšíma, pričom ľudia vyvalia prachy za všetky možné ACC plusy, koldrexy a podobné ...ny :) Stačí to piť na prevenciu, netvrdím že raz za zimu nás nejaká nádcha nedrapne, ale moje malé deti neboli teraz napríklad už tretiu zimu u doktora a som presvedčená, že je to aj vďaka tomuto čaju čo pijeme v zime. Do čaju pridávam skorocel, je výborný na hlieny, suším si takisto sama, rastie tiež úplne všade..
zrovna na jar bude teraz kvitnúť plúcnik lekársky a koncom leta zas pridám materinu dúšku. Opakujem že nie je to nič čo by človeka zaťažilo a čo by nezvládol aj v činžiaku. Chce to len trošku sa načiahnuť a zohnúť a priniesť si kúsok prírody domov a urobiť niečo pre svoje zdravie - účinok je stokrát vyšší než všetky IMUNO-umeliny v ampulkách sveta.
-FLOWER-
...lebo keď 10 g šípok obsahuje 100mg céčka a to isté množstvo aby sme dostali,musíme zjesť asi tak 200g pomaranča,tak 10% zo šípiek bude iná cifra,ako 10% toho istého množstva pomaranča...či?
..takže presne ako píše Zornička..ak chceš mať istotu,že ti aj po varení ostane potrebné množstvo vit.C,daj si tam tých šípok viac - toľko,aby aj po usušení a vyvarení zostalo tých cca 100-200mg - čo by malo stačiť na dennú dávku...to je samozrejme ovplyvnené mnohými faktormi - stres,fyzická záťaž a tak..ale chápeš ako to myslím,však?...vždy tých šípiek na určité množstvo céčka budeš potrebovať menej,ako trebárs pomarančov,kiwi či citrónu - ktoré by sa v zime u nás vôbec nemali jesť;)