mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Zdravie a výživa - 

Inšpirácia pre vegetariánov

neznámy
neznámy » Putes | 28.6.2015 21:52
Počkaj do zajtra - vieš, ako sa hovorí? Peter a Pavol huby sejú :)
marcie
marcie | 23.7.2015 13:35
neviem, či je tam recept na chipsy z cvikly - v rámci úpravy stravy som včera vyskúšala - cviklu nakrájať na tenučké plátky, ja som len jemne posolila, ale myslím, že sa môže pokvapkať aj olejom a posypať nejakým korením a upiecť v rúre-PUH- cviklu jedávam, ale teraz ma prekvapilo, že jej chuť bola výrazne sladká, takže rozmýšľam o tom, urobiť je nasladko, ako koláč :)
neznámy
neznámy » marcie | 23.7.2015 14:43
Já miluju řepný a celerový chipsy-YUMMIE-,ale nikdy jsem si je nezkoušela sama připravit,takže je občas kupuju a nejsou zrovna levný...
neznámy
neznámy | 23.7.2015 17:04
Tady taky ....ovoce a zelenina v syrovém stavu :-)
www.vitarianstyle.com.............všem dobrou chut a náladu !!!!! :-)
marcie
marcie | 23.7.2015 18:11
vyskúšam aj tie zelerové, cvikla a zeler patria cenovo naozaj medzi dostupnú zeleninu, takže potom na nich drahá musí byť iba tá práca, zaberie to chvíľu času, ale aspoň občas
sa to dá -PUH-
neznámy
neznámy » marcie | 23.7.2015 18:45
To vyzerá dobre, určite vyskúšam:)

Dnes som robila obľúbenú mrkvovo-brokolicovú polievku (Opražím na oleji postruhanú mrkvu do oranžova, pridám brokolicu, hrsť vločiek, zalejem vodou, nechám prevrieť, osolím.)
Zaliala som si ňou kuskus, posypala blanžírovanými hrachovými luskami a parmezánom. Cítim sa po takom jedle skvele. :)

Včera bolo hovädzie karí, čo varila dcéra, a skoro som umrela od únavy, všetka energia vynaložená na trávenie-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 23.7.2015 20:03
A máš nejaké osvedčené recepty z cukine, prosím? :)
neznámy
neznámy | 23.7.2015 20:47
Cukinu milujem. :)
Opečenú na olivovom oleji (nosím si bio z ostrova Hvar, z olivového hája a lisovne nad morom), s bylinkami. Ako prílohu.

Niekedy spolu s cukinou opečiem aj cherry paradajky, zamiešam do špagiet a posypem parmezánom. Veľa byliniek, hlavne bazalku. Mňamka a rýchle je to.

Často robím krémovú polievku. Podusím cukinu na šalotke, pridám zemiak a hocijakú zeleninu, čo mám (kúsok mrkvy, petržlenu, zeleru... kaleráb nie!!!!), najradšej brokolicu (ružičky oblanžírujem v naparovacom sitku, vytiahnem a pridám až do rozmixovanej polievky), biele korenie, soľ, mušk.orech.
Ja pridávam aj trochu šľahačky, ale nemusí byť;). Rozmixujem. Navrch opražené semienka alebo aj krutóny z ražného chleba. Pár kvapiek tekvicového oleja je tiež fajn.
neznámy
neznámy | 23.7.2015 21:41
Ďakujem, mne už dochádza fantázia, aj keď net je plný receptov, čím viac ich pozerám, tým viac som znechutená a točím v kuchyni stále to isté dookola :)
A čím jednoduchšie, tým pre mňa chutnejšie, v jedle mám rada skromnosť.
Moja mama cukinu aj zavárala, namiesto uhoriek, nálev robila presne ako na uhorky, dalo sa to celkom aj jesť :)
neznámy
neznámy | 23.7.2015 22:10
Aj tieto sú veľmi jednoduché a chutné
1. cukety nakrájať po dĺžke na plátky, potrieť olivovým olejom s posekaným čerstvým tymiánom a opiecť na panvici; bryndzu a maslo vymiešať, pridať hrsť sekanej rukoly a nahrubo natrieť na vychladnuté opečené cukety, stočiť do slimáka a podávať s cesnakovými hriankami
2. tento je z Grécka, od spolužiaka
pár veľkých paradajok na kolieska, 3 stredné cukety na kolieska, 2 cibule na polkolieska, čierne olivy, dobrý olivový olej, gyros, soľ a chuťovo výrazný syr (ementál ... ale napr. aj bryndza) do zapekacej misy vrstviť paradajky, cuketu, cibuľu a syr a každú vrstvu posypať gyrosom a soľou, poliať olejom, posledná vrstva má byť poriadna dávka syra; zapiecť, podávať s opekanými zemiakmi -YUMMIE-
neznámy
neznámy | 24.7.2015 11:14
V dm drogérii majú z Rakúska také tenučké klobásky vzhľadom skôr ako párok, raz som vyskúšala a sú dobré, no kebyže ich mám mať pravidelne, peňaženka by kvílila.:):D

Ak by si chcel niekto obohatiť jedálniček o surovú stravu, ktorej momentálne prepadám, tu je videokuchárka:

http://www.varitcinevarit.cz/#kucharka

Dobrú chuť!:)
neznámy
neznámy | 24.7.2015 11:39
Také jedlá keby mi každý deň niekto chystal-PUH- Tuším vyrážam na trh pre bryndzu....

Bryndzou sa dajú plniť aj opečené baklažány a rukola sa dá nahradiť napr.pažítkou.

V gruzínskej reštaurácii som kedysi jedla fantastické predjedlo, baklažánové rolky, plnené syrom a orechami. Syr bol myslím taký tvarohovity, ako lučina, typu gervais. Na internete som našla tento recept bez syru (ale zato s gramatickými chybami;)):



POTREBNÉ PRÍSADY

Baklazany, vlazske orechy, mlety koriander, cesnak, cierne korenie, sol, trosku octu.

POSTUP PRÍPRAVY

Pokial niekto bol v Gruzinsku, tak urcite ich ochutnal, a je to velka mnamka.


Podla moznosti kupte podlhovaste baklazany, umyjte pod tecucou vodou. Nakrajajte pozdlz na 1 cm platy. Posolte a nechajte na hodinku.
Pomlete vlazske orechy,cesnak, pridajte do zmesy trosku prevarenej studenej vody, aby masa nebola velmi husta, ale ani tekuta, posolit, cerne korenie a koriander pomlety za lyzicku. Vsetko dobre zmiesat.
Rozpalime panvicu, odporucam teflonovu, aby ste nemuseli pouzivat vela olea, baklazany saju dovnutra olej, a tak mozu byt mastne. Baklazany vyzmikat silno, aby stekla z nich horka voda, a upiect.
Na upecene baklazany natrieme na jednu stranu orechovu zmes, a druhu prelozime cez to.
Alebo mozeme zavinit ako na obrazku. My sme ich podavali s zrnkami od granatoveho jablka, maju mat chut stavy ciernych rybezli s kyslastym nadychom. Tu som, bohuzial, take granatove jablo nenasla. Mozete zamenit brusnicnymi zrnkami, alebo niakymi cervenymi zrnkami.
Konzumujeme bud so salatom s paradjkami, alebo aj zvlast. Je to dost syte jedlo. A vyborna chutovka.
neznámy
neznámy | 24.7.2015 13:24
Dnes som robila niečo také, ako opisuješ recept z Grécka. Akurát ja som na dno pekáča dala kokosový olej zmiešaný s cesnakom, 4 veľké strúčky cesnaku a bez olív.
Ako príloha varené zemiaky, ale mne to chutilo bez zemiakov, aj je to tak ľahšie :)

Zemiaky mám rada napríklad zapečené s rajčinami nakrájanými, na to nejaké korenie, čiernu či himalájsku soľ, ale hlavne veeeeľa bazalky -YUMMIE-
neznámy
neznámy | 24.7.2015 13:44
Ďakujem pekne, už som i ho prepísala. Teraz síce hladujem, ale keď začnem jesť, tak ho určite vyskúšam. -FLOWER-

Z granátových jabĺk som robila melasu - viem si predstaviť len tak pokvapkané melasou, ktorá má úžasnú karamelovo - kyselkavú chuť. (Použila som lyžicu z nej aj do makovej plnky a chutilo to fantasticky.)

Inak odporúčam rukolu nahradiť mladými lístkami púpavy - v kombinácii s bryndzou je úžasná :)
neznámy
neznámy | 3.8.2015 10:26
Máte niekto dobrý recept na patizón?
Mám jeden už dva dni v chladničke a chýba mi inšpirácia.:)
neznámy
neznámy | 3.8.2015 10:58
Mám rada takéto zeleninové ragú

3 väčšie mrkvy, 1 patizón (kaleráb), 0,5 kg malých zemiakov, 1 cibuľa, olej, kyslá smotana, 2PL plnotučnej horčice, soľ, podľa chuti korenie, citrónová kôra
zeleninu očistiť, cibuľu pokrájať na mesiačiky, mrkvu a patizón na malé hranolčeky, zemiaky prekrojiť napoly.
Na oleji orestovať cibuľu, pridať citr kôru, keď to zavonia, pridať zemiaky a mrkvu, restovať 5 min, podliať vývarom, dusiť 5 min, pridať patizón, osoliť a dusiť do mäkka. Kyslú smotanu vymiešať s horčicou a korením a vliať do zmesi, prehriať a podávať. (Smotana s horčicou sa trochu zrazí, ale na chuti to neuberie)
Je to úplné a rýchle jedlo, nie sú potrebné prílohy.
neznámy
neznámy | 3.8.2015 11:02
Ďakujem. Vyzerá to dobre.:)
neznámy
neznámy | 3.8.2015 11:25
neznámy
neznámy | 3.8.2015 11:37
Akú chuť to má s kokosovým olejom?
Na prípravu jedla som zatiaľ použila iba niekoľkokrát červený palmový olej Dende a ten je neuveriteľne aromatický, lenže u nás sa prakticky nedá zohnať.
neznámy
neznámy | 3.8.2015 11:51
Ešte dávnejšie som mala v úmysle dať sem recept na jeden chlebík, no je to netradičné a veľmi chutné pečivo. Je pomarančovej farby a má jemnú sladko - slanú chuť. Spolužiačka hovorila, že oni to jedia s ovčím syrom, olivovým olejom a olivami

40 dg polohrubej múky, 1,5 dl pomarančovej šťavy, 1,5 dl olivového oleja, soľ, (ja dávam aj 1 KL prášku do pečiva); zamiesiť cesto, rozdeliť na 2 úhľadné šišky; zo všetkých strán potrieť vyšľahaným bielkom s troškou soli a celé obaliť v sézame (nasypem na pečiaci papier a bochníčky v tom vyváľam); bochníky navrchu 4-5x šikmo nazerať a dosť hlboko, aby sa cesto dobre prepieklo
Stránka:
1 2 3 4
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...