Zdravie a výživa -
Inšpirácia pre vegetariánov
Dnes som robila obľúbenú mrkvovo-brokolicovú polievku (Opražím na oleji postruhanú mrkvu do oranžova, pridám brokolicu, hrsť vločiek, zalejem vodou, nechám prevrieť, osolím.)
Zaliala som si ňou kuskus, posypala blanžírovanými hrachovými luskami a parmezánom. Cítim sa po takom jedle skvele. :)
Včera bolo hovädzie karí, čo varila dcéra, a skoro som umrela od únavy, všetka energia vynaložená na trávenie-NOSMILE-
Opečenú na olivovom oleji (nosím si bio z ostrova Hvar, z olivového hája a lisovne nad morom), s bylinkami. Ako prílohu.
Niekedy spolu s cukinou opečiem aj cherry paradajky, zamiešam do špagiet a posypem parmezánom. Veľa byliniek, hlavne bazalku. Mňamka a rýchle je to.
Často robím krémovú polievku. Podusím cukinu na šalotke, pridám zemiak a hocijakú zeleninu, čo mám (kúsok mrkvy, petržlenu, zeleru... kaleráb nie!!!!), najradšej brokolicu (ružičky oblanžírujem v naparovacom sitku, vytiahnem a pridám až do rozmixovanej polievky), biele korenie, soľ, mušk.orech.
Ja pridávam aj trochu šľahačky, ale nemusí byť;). Rozmixujem. Navrch opražené semienka alebo aj krutóny z ražného chleba. Pár kvapiek tekvicového oleja je tiež fajn.
A čím jednoduchšie, tým pre mňa chutnejšie, v jedle mám rada skromnosť.
Moja mama cukinu aj zavárala, namiesto uhoriek, nálev robila presne ako na uhorky, dalo sa to celkom aj jesť :)
1. cukety nakrájať po dĺžke na plátky, potrieť olivovým olejom s posekaným čerstvým tymiánom a opiecť na panvici; bryndzu a maslo vymiešať, pridať hrsť sekanej rukoly a nahrubo natrieť na vychladnuté opečené cukety, stočiť do slimáka a podávať s cesnakovými hriankami
2. tento je z Grécka, od spolužiaka
pár veľkých paradajok na kolieska, 3 stredné cukety na kolieska, 2 cibule na polkolieska, čierne olivy, dobrý olivový olej, gyros, soľ a chuťovo výrazný syr (ementál ... ale napr. aj bryndza) do zapekacej misy vrstviť paradajky, cuketu, cibuľu a syr a každú vrstvu posypať gyrosom a soľou, poliať olejom, posledná vrstva má byť poriadna dávka syra; zapiecť, podávať s opekanými zemiakmi -YUMMIE-
Ak by si chcel niekto obohatiť jedálniček o surovú stravu, ktorej momentálne prepadám, tu je videokuchárka:
http://www.varitcinevarit.cz/#kucharka
Dobrú chuť!:)
Bryndzou sa dajú plniť aj opečené baklažány a rukola sa dá nahradiť napr.pažítkou.
V gruzínskej reštaurácii som kedysi jedla fantastické predjedlo, baklažánové rolky, plnené syrom a orechami. Syr bol myslím taký tvarohovity, ako lučina, typu gervais. Na internete som našla tento recept bez syru (ale zato s gramatickými chybami;)):
POTREBNÉ PRÍSADY
Baklazany, vlazske orechy, mlety koriander, cesnak, cierne korenie, sol, trosku octu.
POSTUP PRÍPRAVY
Pokial niekto bol v Gruzinsku, tak urcite ich ochutnal, a je to velka mnamka.
Podla moznosti kupte podlhovaste baklazany, umyjte pod tecucou vodou. Nakrajajte pozdlz na 1 cm platy. Posolte a nechajte na hodinku.
Pomlete vlazske orechy,cesnak, pridajte do zmesy trosku prevarenej studenej vody, aby masa nebola velmi husta, ale ani tekuta, posolit, cerne korenie a koriander pomlety za lyzicku. Vsetko dobre zmiesat.
Rozpalime panvicu, odporucam teflonovu, aby ste nemuseli pouzivat vela olea, baklazany saju dovnutra olej, a tak mozu byt mastne. Baklazany vyzmikat silno, aby stekla z nich horka voda, a upiect.
Na upecene baklazany natrieme na jednu stranu orechovu zmes, a druhu prelozime cez to.
Alebo mozeme zavinit ako na obrazku. My sme ich podavali s zrnkami od granatoveho jablka, maju mat chut stavy ciernych rybezli s kyslastym nadychom. Tu som, bohuzial, take granatove jablo nenasla. Mozete zamenit brusnicnymi zrnkami, alebo niakymi cervenymi zrnkami.
Konzumujeme bud so salatom s paradjkami, alebo aj zvlast. Je to dost syte jedlo. A vyborna chutovka.
Ako príloha varené zemiaky, ale mne to chutilo bez zemiakov, aj je to tak ľahšie :)
Zemiaky mám rada napríklad zapečené s rajčinami nakrájanými, na to nejaké korenie, čiernu či himalájsku soľ, ale hlavne veeeeľa bazalky -YUMMIE-
Z granátových jabĺk som robila melasu - viem si predstaviť len tak pokvapkané melasou, ktorá má úžasnú karamelovo - kyselkavú chuť. (Použila som lyžicu z nej aj do makovej plnky a chutilo to fantasticky.)
Inak odporúčam rukolu nahradiť mladými lístkami púpavy - v kombinácii s bryndzou je úžasná :)
3 väčšie mrkvy, 1 patizón (kaleráb), 0,5 kg malých zemiakov, 1 cibuľa, olej, kyslá smotana, 2PL plnotučnej horčice, soľ, podľa chuti korenie, citrónová kôra
zeleninu očistiť, cibuľu pokrájať na mesiačiky, mrkvu a patizón na malé hranolčeky, zemiaky prekrojiť napoly.
Na oleji orestovať cibuľu, pridať citr kôru, keď to zavonia, pridať zemiaky a mrkvu, restovať 5 min, podliať vývarom, dusiť 5 min, pridať patizón, osoliť a dusiť do mäkka. Kyslú smotanu vymiešať s horčicou a korením a vliať do zmesi, prehriať a podávať. (Smotana s horčicou sa trochu zrazí, ale na chuti to neuberie)
Je to úplné a rýchle jedlo, nie sú potrebné prílohy.
http://lahvodky.blogspot.sk/2013/10/patizonova-kremova-polievka.html
40 dg polohrubej múky, 1,5 dl pomarančovej šťavy, 1,5 dl olivového oleja, soľ, (ja dávam aj 1 KL prášku do pečiva); zamiesiť cesto, rozdeliť na 2 úhľadné šišky; zo všetkých strán potrieť vyšľahaným bielkom s troškou soli a celé obaliť v sézame (nasypem na pečiaci papier a bochníčky v tom vyváľam); bochníky navrchu 4-5x šikmo nazerať a dosť hlboko, aby sa cesto dobre prepieklo