Zdravie a výživa -
Inšpirácia pre vegetariánov
http://veggiecookin.wordpress.com/category/zemiaky/
http://www.mimibazar.sk/recepty.php?id=35
tak nech sa páči pochúťku: nasekať rukolu na čo najjemnejšie, pomiešať s 1 veľkým bielym jogurtom, osoliť a nechať najmenej 4-5 hodiny pri normálnej izbovej teplote, potom dať do chladu na 12 hodín; potom sa to natenko rozotrie po tanieri a pokvapká olivovým olejom a k tomu si daj arabský chleba taký upečený doma :)
Najprv taký rýchly, čo sa pečie iba na panvici a aj tento je celkom dobrý:
25 dg hladkej múky, 1,1 dl studeného mlieka, 0,5 dl oleja (dobrý olivový, ale aj prepustené maslo nemá chybu ), soľ podľa chuti. Pripraviť tušie cesto, ktoré sa nesmie lepiť - na tom veľa záleží! potom nechať odpočinúť na pomúčenej utierke asi 10 min., rozkrojiť na 4 kusy a vyváľať z nich tenké placky, ktoré sa z oboch strán opekajú na suchej dobre rozohriatej panvici - pozor! - len krátko - začnú sa robiť bubliny a tie veľmi skoro horia :)
A kysnutý: tam musím upozorniť, že cesto musí kysnúť na utierke prikryté druhou utierkou, inak budú chleby ploské a trúba musí byť poriadne vyhriata, lebo inak sa vám nevytvorí kapsa (nenafúknu sa) ... mne sa to podarilo síce na prvýkrát, ale to preto, lebo som dbala na tieto upozornenia
0,5 kg hladkej múky, 3 PL kvalitného oleja, soľ, 2 dl vlažnej vody a 41 g droždia - cesto musí byť tuhé a nesmie sa lepiť, ak sa toto nedodrží, chleby budú ťažké; (vodu pridávať postupne, podľa múky); potom rozdeliť na 8 kúskov, vyváľať, nechať kysnúť medzi utierkami cca 20 min;
vyhriať plech - len dať do trúby aby sa dobre rozohrial, potom naň rýchlo poukladať placky a piecť pri 200-220 st. asi 5-6 min. - závisí od trúby - tieto chleby sú veľmi dobré! Tak dobrú chuť všetkým :)