Zdravie a výživa -
Inšpirácia pre vegetariánov
ten kto chce prijimat co najviac prany alebo podla cinskej filozofie energiu cchi z jedla (hlavne pre zvysenie ucinku liecenia alebo energie a vitality) , tak moze vyskusat vitarianske recepty z tepelne neupravovanej stravy-PUH-
http://vitakucharka.blog.cz/
Tip i pro zaryté nevitariány=dcerka má k smrti ráda zmrzliny a se stoupající temperaturou,její posedlost stoupá-začaly jsme si dělat banánové zmrzlinky/postup je v odkazu Rudiho/-velmi snadné a opravdu vynikající+ neuškodí-i pro děti ideální mlsání...
Dotaz pro Rudiho-máš zkušenost s Veganzou?-nějakou dobu zvažuji koupi,ale nemohu se rozhoupat-nějaká zkušenost s výslednou kvalitou?
odštavnovač už putoval do světa-přešla jsem na smoothies,tak jsem štávičky vypustila,ale stejně byl nevalného výkonu...dělala jsem rostlinná mléka a pasty na mixéru-nej se mi osvědčil ruční/tzv studený/-,ale mám ráda třeba okaru,tak jsem si říkala,jestli není nějaké zkušenost-měla by jít z veganzy lépe...jasně-taky kozí,ovčí baštím a bez problému,ale mám třeba mandlové,ořechové mléko ráda...Díky
Napriek tom, čo všetko objavili moderné výskumy, napriek trendom ... a čo ja viem čomu všetkému ešte, z vlastnej skúsenosti viem, že človek sa vie dopracovať k takým stavom tela i ducha, že jedlo sa stáva doslova nepodstatným ... vlastné vnútro človeka núti ku konzumácii takých jednoduchých jedál, že keby sa nejaký odborník pozrel na takýto jedálniček, tak by povedal, že dotyčný si ním poškodí zdravie.
To však vôbec nie je pravda. Vtedy telo funguje úplne inak ... je to tak fantastický pocit ...
Nakladané pikantné paradajky ako príloha, či šalát
Potrebujeme: 1 kg dobre dozretých stredne veľkých rajčín, 3PL čerstvého tymiánu, hrubú morskú soľ, asi 10 veľkých strúčikov cesnaku, kvalitný olej, zaváracie poháre
Postup: paradajky rozkrojíme na polovice, odstránime zvyšok po stonke a opatrne odstránime časť semienok a šťavy, aby polovičky ostali vcelku nepoškodené; poukladáme na plech napr. na pečiaci papier, lepšie na fóliu na pečenie a pečieme v rúre asi 30 min pri 190°C, pokiaľ šťava a okraje dužiny začnú karamelizovať - vôbec nevadí, ak sa šupka máličko pripáli; po 20 min. ich môžeme obrátiť rezom dolu a dopiecť, vyberieme a necháme vychladnúť;
Jemne nasekáme cesnak, zmiešame s tymiánom, trochou morskej soli a zmesou potrieme jednotlivé polovice paradajok, priložíme ich k sebe, naložíme do pohárov a zalejeme olejom. Skladujeme v chladničke, musia rozležať cca 1 deň a je to -YUMMIE-
Pre obmenu možno pridať kapary alebo olivy. Všetkým, čo sa rozhodnú vyskúšať prajem dobrú chuť:)
zaklad je zeleninovy rezen:
http://dobruchut.azet.sk/recept/13273/zeleninovy-rezen/
ja si robim uzke okruhle placky, vysmazam na par kvapkach oleja. potom rozrezem zemlu, dam to toustovaca lahucko pripiect. spodok zeme natrem majolenkou (dieteri mozu light "tatarku" z jogurta a pod) na to rezen. kruzok paradajky, trocha cibule, hlavkovy salat, platok syra. pofrcam kecupom a mozes jest velmi chutne hamburgeri a su este aj "zdrave" :D
25 dg kešu nesolené, 0,5 l mlieka, 3 žĺtky, 12 dg práškového cukru (alebo napoly s fruktózou), 1 pohár tučnej sladkej smotany; ľubovoľné keksy, alebo piškótovo – orechový korpus, 1 plát lístkového cesta, 5PL mleté mandle a orechy na posypanie lístkového cesta
Karamel z 10dg cukru a 4PL tahini, oriešková, pistáciová či iná zmrzlina, 0,25l šľahačky, sifónová fľaša na šľahačku, 3 ks plátkovej želatiny napučať vo vode – v horúcej šľahačke rozpustiť želatinu, vychladnúť a dať do sifónovej fľaše;
Kešu orechy opražiť nasucho dohneda, zaliať mliekom a 10 min. povariť, rozmixovať na hladkú hustú pastu, zmiešať so žĺtkovým krémom a smotanou, rozotrieť v hrubšej vrstve na plech a dobre vychladiť niekoľko hodín do stuhnutia, aby sa dali vykrajovať tvary ako majú keksy;
lístkové cesto posypať zmesou orechov a rukou ich do neho vtlačiť, upiecť dohneda, rozmrviť;
hotový karamel zmiešať s tahinou a namáčať v nej tvar z korpusu alebo z 2-3 keksov uložených na seba, dať na tanierik, na korpus položiť tvar vykrojený z kešu plnky, na to dať 1 kopček zmrzliny a celé ozdobiť šľahačkou zo sifónovej fľaše a posypať rozmrveným orieškovým lístkovým cestom
Napriek tomu, že vyzerá pracne je rýchly a jednoduchý, chutí výborne a vyzerá úplne luxusne
Viem, že existuje vraj chuťovo veľmi vydarená náhrada mäsa a má to aj takú mäsovú farbu, nie ako sója. Volá sa Robi mäso. Viem, že to vyrába nejaká malá firma v okolí Brna a vraj z toho robia aj mleté výrobky. Len u nás to nedostať, takže netuším, ako to chutí.
Ale zasa ja po chuti ani vzhľade mäsa a výrobkov nejak neto... takže som skôr zvedavá, ako by sa to dalo upraviť. :)
3 veľké hlávky cesnaku, 1,5 dl kvalitného oleja, 1 - 2 PL citrónovej šťavy, soľ, možno pridať krájané olivy, krájané sušené paradajky a pod.
Cesnak prelisovať do vysokej nádoby. Tenkým pramienkom prilievať olej a stále mixovať, napr. ponorným mixérom, kým vznikne konzistencia majonézy, hotovú majonézu možno ochutiť citrónovou šťavou a soľou, prípadne bylinkami, olivami ...
Hodí sa k pečeným alebo grilovaným mäsám, či zelenine.
Citrón zmierni ostrosť cesnaku. Je dobre, keď odleží nejakú 1-2 hoďky.
Ak by to niekoho zaujalo, uvediem orientačné množstvá.
pevnejšie druhy húb (kuriatka, plávky, hlivy) - cca 2 kg, 3 veľké cibule, 1 hlávka cesnaku, 1 červená a 1 biela paprika, 2 veľké zrelé paradajky, menší baklažán (cca 30 dkg), 3PL gyrosu, 1 kopcovitá PL mletej červenej papriky, pol mokka lyžičky mletého bobkového listu, morská soľ, čierne korenie, dobrý olivový olej, 1PL citrónovej šťavy
Na rozohriaty olej som dala gyros, keď zavoňal, pridala som mletú papriku a bobkový list, ihneď cibuľu a cesnak najemno, chvíľu som to restovala a pridala som nakrájanú zeleninu a huby a citr šťavu. Zmes som dusila asi 15 min. Potom som to naložila do pohárov a sterilizovala. -YUMMIE-