Zdravie a výživa -
Diagnostika a základné zásady detoxikácie
http://www.zverokruh.sk/forum/zdravie-vyziva/doba-jedova/
http://www.zverokruh.sk/forum/zdravie-vyziva/zvecsena-stitna-zlaza/
http://www.zverokruh.sk/forum/zdravie-vyziva/hladovka-detox-a-pod/
Je v nich relatívne dosť faktov a informácií , preto by som len pre doplnenie a výmenu názorov nadhodil dve otázky :
1. Viete doporučiť dobrého diagnostika - lekára ( ideálne keby predstavoval kombináciu klasickej a alternatívnej medicíny ) ?
Ja som našiel dobré referencie na : http://www.oberon-medicina.cz/sk/
2. Aké sú základné zásady detoxikácie , najmä pri bylinnej detoxikácii ? Napr. za akú dobu po podaní prípravku ( byliny, psyllium , ostropestrec ) možno jesť resp. zaťažiť detoxikovaný orgán stravou - tak aby bylina nestratila účinok a pod. Jasne , že najlepším detoxom je asi kompletná zmena životného štýlu ale teraz mám skôr na mysli špecifické typy sezónnych detoxikácii alebo detoxikácii ako reakcie na zdravotné problémy.
Má v databáze okolo 10000 chorôb, ktoré je schopný diagnostikovať a dosť citlivo je nakalibrovaný.
No a druh detoxu sa líši v závislosti od účelu/zdravotného problému. Ja som si takéto bylinkové preparáty dávala vždy polhodinu pred jedlom, aj antiparazitné bylinkové prípravky.
http://www.irisdiagnostika.sk/index.php
a ak uz nejaku diagnostiku alternativnu, tak vlasovu analyzu mineralov...
a potom klasika bezne vysetrenie z krvy v laborke, ci pod mikroskopom s temnym polom... ceruloplazmin, homocystein, vitamin D, hormony, testy na cervene a biele krvinky, pecen, oblicky...
a potom rozne domace testy ako test bazalnej teploty (ukazovatel funkcnosti stitnej zlazy, nadobliciek), meranie tlaku (nadoblicky...) a podobne...
z tychto vysledkov sa da poskladat celkom dobry obraz, ze kde mozu byt hlavne problemy a aj v com, ak vies dobre citat vysledky...
2. neviem, ale podla mna najucinejsie detox metody su odstavovanie zeleniny (a potom nasledne uzitie vlakniny aby nedochadzalo k reabsorbcii), infra sauna, moze byt domaca, teraz mas pristupne slnecne luce, tak to moze nahradit tu saunu. proste musis sa potit...a dalej prijimanie kyslika (hlboke dychanie, cvicenie ale nie aby si sa pri nom odrovnal:)) a maloobjemove kavove klystiry na pecen a znasobenie jej cinnosti....
Pri tom nase telo je na kazdodenni detoxikaci "naprogramovane"
Chce to veceret kolem 18:00 neco lehkeho (ne maso,mlecne vyrobky)
no a dalsi den snidat po 7 me hodine.
Kdyz se stale"zere" tak placat do toho ruzne detoxikacni prostredky jsou asi jen vyhozene penize.
Nase telo ceka az bude "prestavka" aby se zaclo detoxikovat.
Dulezita je i pravidelna stolice kazde rano po probuzeni.
Pokud se zere,a zere a zere..pak telo ceka na "prestavku" a vytvari v sobe "toxinovou" frontu.
Na očištění stčí dát si pár dní lehkou snídani vydatnější oběd a vynechat večeře, za týden je v těle čisto bez vyhozených peněz.
Tyto otoky ale za chvilku zmizi.
Stravovaci rezim je hodne zavisly na tom ,jakou ma clovek praci...aktivity behem dne.
Jde o to zit v ramci"zakona o zachovani energie" v uvahu jeste musime brat,ze cim jsme starsi ,tak metabolismus je pomalejsi...a pomalejsi...
a to znamena postupne vzhledem k "starnuti" upravovat stravu.
Ja osobne jsem zastancem vydatne snidane mezi 7 az 9 atou hodinou ranni.
To je "nejsilnejsi slezina" Idealni je treba rozvarena ryzova kase.
Ryzova kase ma hodne blyzko k "zivotni" ledvinove esenci.Dobre jsou k snidani treba syrove zloudky,doplnuji energii ledvin.
No a treba delnik by mel mit asi hodne vydatnou snidani...klidne klasickou "Anglickou snidani"
prvý - mám extrémne rýchly metabolizmus a cez deň mám často pocit hladu , čo ma núti jesť často ( aj keby som si starostlivo vyberal kvalitné potraviny - stále ma to núti jesť často )
druhý - kvôli rýchlemu metabolizmu som na svoj vek a výšku pomerne chudý. nech zjem čokoľvek a často- som chudí aj tak ( športovci nazvali túto konštitúciu ektomorf ). na to aby som mohol vyvíjať silovú aktivitu , musím tiež jesť ( aspoň tento mýtus panuje vo svete športu )
štítna žľaza je zdravá.....tak ako z tohto začarovaného kruhu von ...?
lidí s příliš silným agni (hlavně jaterním džatar agni) je tak málo že jsou to výjimky.
Příčin může být několik, jako první bych se podíval na to jak vstřebávají střeva živiny. Tady bývá zásadní problém protože často máme sníženou vstřebatelnost živin a pak jíme a jíme a toto je problém jak hubených tak tučných lidí co stále jedí a mají stále hlad. tento problém se dá snadno poznat diagnostikou jazyka byvá na okrajích takový vzorkovaný jakoby otisky po zubech po obvodu.
Ale existují další možné příčiny koukni se jakou máš stravu jestli je nutričně přiměřená, jestli se stravuješ jak máš tedy méně ráno hlavní přísun v poledne a málo večer nebo vůbec. Někdy je potřeba tělo vyčistit a potom se přihlasí přirozený trávící oheń který ma tu vlastnost že dokáže strávit prakticky cokoli a využít to pro tělo a mysl - a po jídle žádný hlad nevzniká. Pokud máš stravu příliš lehkou je potřeba přidat bílkovin, ale toť otázka co udělá tvůj metabolismus pokud se nebudeš cítit dobře znamená to že nemáš rychlý metabolismus ale problém s trávením.
Zdravému člověku stačí dvě hrstí jídla denně a hlad nepociťuje. Dneska je málo zdravých se správným trávením to je výjimka.
Takže otázka co jíš, a pak jak máš propustné střeva. Někdy vzniká například povlak na střevech, u jedlíků mléka atd a ten povlak nepropustí živiny a pak můžeš jíst kolik chceš a poŕád máš hlad protože se nedojíš.
Bílkoviny jsou v tofu seitanu sójovém mase obilí pečivu mase(hlavně kuřecí) tvaroh atd.
Stanovit přesnou příčinu a postup vyžaduje diagnostiku to nejsem sto provést přes tuto diskusi.
Strava se má volit s ohledem na základní metabolický typ (oheň vzduch země ) a pak ohled na roční dobu(suchá teplá studená vlhká - roční cykly), denní dobu jinak spalujeme ráno jinak poledne a večer a pak roční sezónní strava nebudu jíst pomeranče a banány v zimě schlazují pak je plno chřipek.
Duševně pracující by mněli dbát na výživu nervové soustavy, správné tuky, ty jsou základem stavby nervové tkáně + transmiterů. Takže lžíce konopného oleje semínek atd, .
A nejdůležitější je podle toho jak já to vnímám pravidelné a kvalitní vyprazdňování což jsi už psal. Ráno má být stolice jinak se člověk otravuje zevnitř. Většina lidí trpí chronickou zácpou a není se co divit když jedí to co kupují polotovary a potraviny bez výživové hodnoty prakticky mrtvé bez prány často jdou proti sobě.
Například margaríny jsou pro tělo nestravitelné jedy, jejich molekulová stavba se liší jen v jedné ! vazbě od od plastické hmoty. Pak to zůstane v těle a je zánět a člověče běž k lékaři dá ti chemii a mají tě jseš jejich lékařský průmysl musí z něčeho taky žít -YES-
Jinak osobne se vsim celkem souhlasim.
Zakladni "kamen" je mozna v tom ,zkontrolovat schopnost -vstrebavat ziviny.
Co se tyce Hladu,tak se stava,ze si clovek jidlem "vyplnuje pocit prazdnoty"
a tim si konstantne udrzuje "nerovnovahu"
Proto treba Cinska jidla preferuji maso v malych kousickach a zeleninu tepelne upravenou.
Syrova zelenina brzy fermentuje "kysa" .Kdyz si jeste vezmes teplotu tela...
No a kdyz si das steak z oblohou,pak steak se muze travit treba i tri dny a obloha behem toho pekne nekontrolovane kysa v 37 stupnich.
No a pokud po steaku k obedu das masitou veceri.....druhy den " zdravy" cerstvy salat..........................................paaak te Buh ochranuj!!!
Maso by se nemelo jist v jidlech po sobe,k veceri,a minimalne dalsi dva dny.
Lepe se travi maso v kousickach.
Tepelne upravena zelenina nema tak rychlou fermentaci.
nepoužívají se různé druhy bílkovin jako maso + obilniny, anebo míchat různé druhy obilnin. maso jedině na oběd a max 2x týdně. u nás se žere 7dní v týdnu i několikrát denně. pak se to zapije pivem což zředí žaludeční šťávy takže ta stravitelnost je minimální a pak že jsem první na světě v raku tlustého střeva.
největší z pravidel nejen ve stravování které jsem začal cenit až nedávno je - přiměřenost. Úměrnost což neznamená žádnou zlatou střední cestu ale brát vše ve správné míře. Není tak podstatné co, jako kolik. i dobrého jen s mírou jinak to pak škodí.
a pak jsou neslučitelné potraviny které dělají v těle nestravitelné sloučeniny jako maso + mléčné produkty anebo mléčné produkty + kyselé což sráží bílkoviny a ty pak nestrávené dělají záněty. nekombinovat různé druhy tuků je taky rozumné.
plnit žaludek jen do 2/3 zbytek vzduch jinak není kyslík a strava se netráví ale hnije anaerobně. to je ten hlavní problém - přejídání.
A hooodne lidem kdyz reknes co maji vynechat z jidelnicku,pak umrou hlady,protoze jim bylo zakazano vsechno co jedi.
Vetsina lidi s nadvahou jsou podviziveni.-NOSMILE-
aaale velkej "spasitel" je napriklad jahodovy actimel a nebo Jogurt od danone z jahodama.....-ROLL-
A jogurty s ovocem - jedna z nejhorších kombinací. ovoce je kyselé + kyselý jogurt + je v tom sladidlo sacharóza či bílý cukr takže překyselení zahlenění schlazení a to nejčastěji u televize v 9 večer v době chladu a vlhka. tak pak není pomoci.