Zdravie a výživa -
Ak by sa niekomu hodili takéto informácie
Pre záujemcov recept:
asi 10 - 12 hlávok cesnaku - lepší je jarný, nepaličiak zozobrať len ručne, aby sa nepoškodila šupka
1 liter prevarenej vody
2 PL soli
3l sklený zavárací pohár
Postup: prevaríme asi 1,05 l vody ( 15 minút vrieť ), do mierne vychladnutej pridať soľ, schladiť na 30°C, naliať na rozobraté hlávky cesnaku tak, aby ostali úplne ponorené po celý čas fermentácie.
Pohár položiť na hodne teplé miesto na 1 mesiac.
Potom nálev zliať, strúčky preložiť do čistého pohára a dať do chladu a tmy. (možno i do chladničky)
Po ďalších 2-3 týždňoch je cesnak hotový. Pozná sa podľa toho, že bude čierny. V chladničke, či studenej komore vydrží aj rok. Už stratí typický zápach, má takú kyslastú chuť a je mimoriadne liečivý. Denne si možno dať 2-3 kúsky, ale môže ísť aj do šalátov, .. škoda je ho variť, lebo niektoré cenné látky by sa zničili
príprava z čerstvej drogy:
150 g kvetov a mladých lístkov nakrájať čo najjemnejšie, zaliať 1 l vodky - ideálny je konzumný lieh riedený destilovanou vodou na 50 - 55% koncentráciu, lúhovanie bude účinnejšie; nádoba by mala byť ideálne tmavá a dobre uzavierateľná, lúhovanie trvá minimálne 21 dní na tmavom mieste, občas treba obsah potriasť.
Po dokončení sa výluh scedí do tmavej sklenej fľaše, dobre uzavrie a skladuje v tme a chlade.
Dávkovanie: 15 kvapiek do trochy vody vypiť - 15 min pred jedlom.
Účinky: zvyšuje silu sťahu myokardu, rozširuje koronárne cievy, tým zlepšuje obeh krvi, znižuje nároky myokardu na kyslík a chráni ho pred poškodením, znižuje krvný tlak, zlepšuje variabilitu srdečného tepu, pôsobí proti arytmii, je protisklerotický a upokojuje srdcovú neurózu. Má upokojujúce účinky na ľudí trpiacich nespavosťou, chráni kolagén a má mnoho ďalších pozitívnych účinkov. Kvety a listy lepšie stimulujú pohyb krvi, plody viac pôsobia na kvalitu krvi.
Opatrnosť je nutná ak niekto užíva medikamenty na liečbu srdca či tlaku. Nástup účinkov je pomalý - môže trvať niekoľko týždňov až mesiace.
Fermentáciu som robila 3 týždne až pri 50 i viac °C, takže vit. C, enzýmy a silice sú vťahu. Tu sú iné podstatné látky, ktoré pôsobia hlavne na čistenie ciev, tráviaci trakt, majú silné protirakovinové účinky a antistresové účinky na bunky a allycystein je prítomný v oveľa väčšom množstve, ako v čerstvom cesnaku - ten lieči hlavne pankreas, resp. diabetes. Takže tak dáko ...
Mne sa počas procesu nepodarilo dosiahnuť dostatočnú vlhkosť, takže môj cesnak bol iba svetlohnedý, preto sa netreba ľaknúť, že nesčernie. Mojim rodičom sa to podarilo vždy, ale zasa mali na to zariadenie, ktoré ja nemám - taký špeciálny parák, čo ocino doniesol zo zahraničia. Takto možno spracovať aj cibuľu, papriku ...