mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Voľný pokec - 

Putinova hybridná vojna

neznámy
neznámy | 13.10.2019 02:09
cit.:
"Oligarchy - A small group of people having control of a country or organization."

https://www.lexico.com/en/definition/oligarchy

Stačilo pár sekúnd svietenia na internete a dozvedel by si sa to sám. :-)"

Moja reakcia: pôvodne som nechcel reagovať, ale nedalo mi, keď tak šarmantne prinášaš argumenty v prospech môjho tvrdenia:

Dovolím si preložiť tvoju citáciu z angličtiny: Oligarchia - malá skupina ľudí, ktorá kontroluje (po našom: ovláda) krajinu alebo organizáciu.
Presne tak. Tentokrát je to správne. Stačilo ti pár sekúnd na internete a náhodne si našiel správny zdroj. Oligarchia, t.j. malá skupina ľudí etc. :)

PS: Stačí si naštudovať politický systém Atén a Sparty. Oligarchia a oligarchický spôsob vlády.

Som slniečko a svietim vám na cestu!
neznámy
neznámy | 13.10.2019 08:44
Tak uz to byva ze kdyz deti dostanou hracku nejsou s ni spokojeni dlouho.
Brzy se zacnou jimi mlatit po hlave. Nevim koho z toho chces vinit.
Ja se s tebou nebudu prit o nevyhodach demokracie anebo o presne definici toho co vlastne mame.
Jestli sis nevsiml tak ani nijak nepropaguju jedinecnost zapadu jako jedineho spravedliveho systemu.
Tvoje argumentace vychazeji z kategorizace mysleni, predevsim z te ktera rozdeluje veci na ano/ne.
Podsouvas mi tedy i falesne vyznamy.
Moje preference jsou otazkou meho vkusu. A ten nemam potrebu obhajovat.
Preju peknou nedeli.
neznámy
neznámy | 13.10.2019 09:08
Ja ti tvuj nazor neberu.
neznámy
neznámy | 13.10.2019 09:22
A to je krásne, dnes si si prišlo porozprávať, paličku na šľahanie zlých detičiek si nechalo doma. Aké dobré a milé slniečko! :-D

Faktická poznámka: De-mo-kra-cia je forma politického zriadenia a o-li-gar-chia je sociálna skupina. Takže logicky: demokracia nemôže byť nahradená oligarchiou. Môže byť nahradená napr.diktatúrou.

To čo tu momentálne máme, nie je de mo kra cia, môže byť nahradená rôznymi formami moci, teda logicky aj o-li-gar-chiou ako sme toho svedkami denne.
Oligarchia
Forma vlády
PopisOligarchia je vláda úzkej skupiny osôb v štáte. Pôvodný význam pojmu pochádza zo starovekého Grécka, kde predstavoval formu vlády, pri ktorej bola pri moci najbohatšia skupina občanov v mestskom štáte. V súčasnosti je oligarchia chápaná ako skupiny najbohatších a preto najvplyvnejších osôb v štáte. Wikipédia


Nabudúce si preberieme vla-sti-zra-du. Vlastizrada je trestný čin, páchaný proti vlastnému štátu, v spojení s cudzou mocou. Môže byť vedomá alebo nevedomá, úmyselná alebo neúmyselná.


Vlastizrada ako pojem ( slovné spojenie kolaborácia s cudzou mocou, tak podobné tvojmu textu, bolo veľmi obľúbeé v bývalom režime ), tu už bola zneužitá v minulom režime a tento výraz bol často používaný hlavne pri prvých procesoch v 50-tych rokoch minulého storočia. Pár bojovníkov proti komunizmu preto prišlo o život. Ako vidím, tak sa s týmto pojmom začína operovať znovu, aby sa zlé detičky už reálne začali báť a išli sa rýchlo schovať do skrine. Slniečka s palicami si už svietia na cestu, aby ich našli a spravili s nimi poriadoček.

A takto..., s tým tvojim falošným svetielkom si choď svietiť niekde... Skutočné pravé svetlo vytvára iné slnko. Falošné náhrady sú tu pre poblúdenie pútnikov. Tak to v rozprávkach býva.
neznámy
neznámy | 13.10.2019 09:41
Nerozumiem, čo si týmto príspevkom myslel, čo je to čo niektorí majú a čo využijú.
Nechápem ani to čudesné obviňovanie z diktatúry, asi si nadobudol dojem, že niekde niekoho nezmyselne obviňujem z diktatúry, ale je možné že som napísala niečo, čo tak mohlo niekomu znieť.

spokojnosť či nespokojnosť sa mi vidí tiež mimo tému

napríklad ak sa do našich školských osnov dostávajú ideológie (lgbti) v rozpore s ústavou, v rozpore s poznatkami z vývojovej psychologie tak podľa Teba platí, že tí čo na to mali to presadili a ostatní si nemajú sťažovať a tak je to v poriadku, lebo sme si to zvolili.

Možno by niekto mohol argumentovať, že sa to u nás nedeje, no ale zjavne sa už zametá cestička. české a slovenské deti už majú psychické problémy s týmto blbnutím súvisiace a ich počet stúpa..

Starosti školopovinných detí v oblastiach s veľkým podielom migrantov by si zrejme neprial nikomu, pravdepodobne takéto správy moc nesleduješ, každopádne migrácii sa tiež zametá cestička, ak si niekto myslí, že k nám nechcú, tak sa sakra mýli

Hovor ľuďom, ktorých deti sú denne okrádané, šikanované a ohrozované bez možnosti brániť sa, že si to zvolili a nemajú dôvod k nespokojnosti

dnes je možné slobodne kritizovať znevažovať urážať kresťanstovo a kresťanov, všetkých belochov, mužov, vlastný národ, vlastenectvo, Rusko...


teraz je vyšetrovaná políciou nejaká pani za nenávistný prejav voči našej prezidentke, to je v poriadku, nech polícia preverí tú pani, čo však v poriadku nie je, že nenávistné prejavy liberálnych demokratov polícia zásadne nepreveruje

kritické názory na islam, migráciu, globalizáciu, lgbti, EU, klimatickú zmenu sú vytesňované, na sociálnych sieťach cenzurované, stále častejšie kriminalizované (čo už začína i u nás pozvolne) a vo vede, školstve, zdravotníctve ľudia za ne prichádzajú o prácu a nie že nie, za politické názory prichádzajú ľudia o prácu

pre mňa je slepotou prehliadať že sa to deje, prípadne to popierať, a ten kto to nepopiera a neprehliada, naopak považuje za správne, je ako oddaný nadšený komunista :)

Ty si napísal kdesi, že Nohavicovo prijatie ceny od Putina je pre teba dôkazom hybridnej vojny

no pre mňa je toto dôkazom úspešnej ideologickej informačnej vojny, a nie som schopná pochopiť ako môže ozaj výnimočne inteligentný človek, čo ty nepochybne si, s veľkým prehľadom a rozhľadom, ktorý nepochybne máš, urobiť takúto nezmyselnú skratku
neznámy
neznámy | 13.10.2019 10:04
Tak znovu, az do uplneho pochopeni. :-)
"Svet je pytel roztrzenych sracek.
Ja ho nezachranim."
Charles Bukowski
neznámy
neznámy | 13.10.2019 10:11
:-) Nie nie. Preložil si si to tak aby si nemusel pochopiť ze sa mýliš. Nejde o skupinu ale formu vlády. Netreba byť zabednený a vedieť rozlišovať. Tak ako slovenské stránky tak aj všetci ostatní si to prekladajú správne len ty nie. :-) Veta nie je sústredená na skupinu ale na formu vlády skupiny. Je mi ľúto :-) ale z toho sa nevyvlecies. Všade rozoznávaju medzi oligarchami a oligarchiou, monarchami a monarchiou ... atď. Je jedno koľkokrát budeš opakovať že nie. V tvoj prospech trošku hrá to, že v poslednej dobe sa slovo oligarchia začalo používať nesprávne a označujú sa tým ľudia :-).

A ešte aby si nebol schopný tvrdiť, že oxfordský slovník ti dal za pravdu, lebo si si to preložil po svojom :-). Tak ti to sem skopírujem celé aby si videl :-) Zvýrazním ti to, čo si odmietaš prečítať :-) Máš to tam dovysvetlené, ale slabo svietiš :-). Dokonca to tam je s príkladmi vo vete.

1 A small group of people having control of a country or organization.
‘the ruling oligarchy of military men around the president’
1.1 A country governed by an oligarchy.
‘he believed that Britain was an oligarchy’
1.2 mass noun Government by an oligarchy.

Fakt stačilo pár sekúnd :-).

Ešte ti vysvetlím trochu morfológiu slova. Skladá sa z dvoch slov s gréckym pôvodom a na konci je prípona -ia. Podobne ako v slove demokracia alebo monarchia, je to takto zložené aby to vyjadrovalo formu vlády, tak to správne chápe aj oxfordský slovník aj všetky slovenské stránky, len tebe sa to teraz nehodí aby si mohol kritizovať Levantu :-).
Je samozrejme jasné, že demokracia sa dá vymeniť za oligarchiu a naopak, ide o formy vládnutia, pričom forma prechodu medzi nimi môže byť aj pomerne plynulá.
neznámy
neznámy | 13.10.2019 10:51
Ach jaj. Deti dostali hračku.
Pri tom plote si to trochu tak naznačoval s tým západom. :-)
Nič ti nepodsúvam. Naivitu si mi začal podstrkovať ty. :-)
Písal som o naivite, do ktorej si načrel sám. A nemusíš ho obhajovať.
Ani nechcem aby si ho obhajoval, chcem len aby si sa zamyslel, aké by to bolo, keby tieto tvoje hodnotové rámce boli označené ako troling, určite by sa ti to nepáčilo. Peknú nedeľu prajem.
neznámy
neznámy | 13.10.2019 13:42
Vsichni muzeme byt videni jako trolove kdyz prezentujeme svoje nazory. I jako hejtri atd.
Vsak jsme jen lide, ne?
neznámy
neznámy | 13.10.2019 13:47
Práveže pokiaľ sa vieme udržať s emóciami na uzde, tak druhým do trolov nenadávame.
Pokiaľ si pochopil, čo tu napísala o počúvaní Hanqa, tak vieš, že sa to dá aj inak.
neznámy
neznámy | 13.10.2019 19:03
Ako vznikla demokracia :)

Kracios mal pre sebou úlohu: vypracovať plán zotročenia celého sveta. Chápal, že tento cieľ nedosiahne len pomocou fyzického násilia. Treba transformovať ľudskú myseľ, každému vsugerovať, že otroctvo je vyššie blaho. Musí sa spustiť program, ktorý sa bude ďalej samostatne rozvíjať a ktorý bude dezorientovať celé národy v priestore, čase a pojmoch.
Ale čo je najhlavnejšie - v adekvátnom vnímaní skutočnosti.
Kracios prehovoril:
Vymyslel som spôsob, ako zo všetkých ľudí žijúcich na zemi urobiť otrokov nášho faraóna. Nedá sa to dosiahnuť s pomocou početných vojsk ani úmorných vojen. Ale ja to dosiahnem pomocou niekoľkých viet.
"S úsvitom nového dňa darujem všetkým otrokom úplnú slobodu. Za každý kameň prinesený do mesta, dostane slobodný človek jednu mincu. Mince možno zamieňať za jedlo, odev, obydlie, palác v meste aj samotné mesto. Odteraz ste slobodnými ľuďmi."
Keď si žreci uvedomili, čo Kracios povedal, najstarší z nich riekol: „Ty si démon, Kracios. To, čo si vymyslel, zdémonizuje množstvo pozemských národov."
„Nech som teda démon a to, čo som vymyslel, nech ľudia v budúcnosti nazývajú demokraciou."
neznámy
neznámy | 13.10.2019 19:49
neznámy
neznámy | 13.10.2019 21:03
No, čo sa týka Švédska - tak to je v troskách aj ekonomicky a som fakt zvedavá, dokedy ešte vydrží.
Z praktických dôvodov si kupujem trhové a burzové analýzy jedného analytika (volá sa Armstrong), ktorý tvrdí, že švédska vláda už dávno presunula finančné zaťaženie na municipality, ale skomplikovala im spôsoby investovania, a tým ich dostala do neriešiteľných situácií.
Žiaľ, na toto nemôžem dať žiadne linky. lebo spomínané analýzy sú k dispozícii iba tým, ktorí si ich zaplatia a samozrejme sa nesmú verejne šíriť, no môžem povedať, že ten vývoj nesmeruje k ničomu dobrému - a toto, čo je vo videu, na ktorý si dala link, je iba časťou problému.
Nakoniec podľa mňa vyjde Rusko najlepšie zo všetkých štátov.
astonm
astonm | 14.10.2019 00:36
Keďže toto je posledný príspevok do tejto diskusie, skúsim odpovedať od konca.
Nech by sa pokúsila Levanta napísať čokoľvek pozitívne na politiku Ruska, nič by nenapísala. Nemala by čo. A to už súvisí s históriou. Lebo Ruská politika bola vždy riadne špinavá. Ak by sme začali len 19. storočím rokom 1858, kedy pod vyhrážkou napadnutia oslabenej Číny získali veľké územie tzv. Vonkajšieho Mandžuska, teda územie kde je dnes Vladivostok, Chabarovsk a ostrov Sachalin. Preskočím 80 rokov do r. 1939 kedy Rusko napadlo, bez vyhlásenia vojny, Fínsko, ktoré bolo nútené odstúpiť značnú časť svojho územia, ktoré bolo bohaté na železnú rudu. Dva roky nato napadli v septembri Poľsko. Ako inak, bez vyhlásenia vojny. Katyň bol výsledok. Novšie prípady špinavej Ruskej imperialistickej politiky sú známe a spomínať ich nebudem. A čo je najhoršie, dodnes s tým neprestali. Takže veriť čomukoľvek, čo vypustí Kremeľ, je viac než naivné. Jedno ale uznávam. V Kremli Putin nebude tým najväčším mocou posadnutým psychopatom. Takých je tam viac a on ich militantné chúťky bojovať, zrejme krotí.
A čo sa týka tých, mnou spomínaných autorít a toho spomínaného článku, tak je zrejmé, že buď máš problém čítať s porozumením, chápaním pojmov a významu, čo si osobne nemyslím, alebo si cvičený demagóg. Čo považujem za pravdepodobnejšie, hraničiace s istotou.
Ale fakt je, že Levanta ma svojou otváracou otázkou dostala. Teraz som si už ale úplne istý, že všetci, čo tu tak obhajujete záujmy Ruska a snažíte sa spochybniť existenciu Kremľom živenú hybridnú vojnu, ste jej aktívnou súčasťou. Celá tato diskusia je celkom dobrý učebnicový príklad, ako sa na Ruský spôsob robí taká demagogická propaganda. Neviem, či je to tým, že tento portál je zameraný na ezoteriku a astrológiu, že tá vaša snaha presvedčiť návštevníkov o tom, aké je Rusko nevinné, dobré a úžasné, je tak málo nápaditá. Ale pre mňa ste jasní. Hoci musím uznať, že nejaký čas som váhal. Ale to bude asi tým, že podobné aktivity by som na takomto portáli naozaj nečakal. Ale beriem to tak, že príkaz roka znel: "V každej vode treba chytať ryby!"
neznámy
neznámy » astonm | 14.10.2019 08:12
Presne takých ľudí ako si ty sa bojím. Čím to je že ožívate a vyhrabávate z hrobu, čo tam malo ostať?
Asi to tu bolo vždy,či už ako inkvizícia v stredoveku, alebo v nedávnych dobách komunizmu, či fašizmu, tento druh správania je zrejme naozaj večný. Tak ako človek sám. Boh nás chráň pred tým, aby ste znovu ovládli svet.

Ale beriem to tak, že príkaz roka znel: "V každej vode treba chytať ryby!"
https://www.youtube.com/watch?v=EtB3yX6o5Hs
neznámy
neznámy | 14.10.2019 08:28
Tak se toho drz, kdyz to vis, a nepodsouvej jinym vlastni motiv.
neznámy
neznámy | 14.10.2019 08:30
Bohem se zaklinala vzdy prave inkvizice.
neznámy
neznámy » astonm | 14.10.2019 09:10
Nase krajiny jsou stale ve vleku 40 lete komunisticke vychovy.
Krome toho uvazovani vetsiny jedincu kopiruje model chovani jelenu v sumavskem a bavorskem lese.
Neprekracuji hranice sveho teritoria, poznani at uz ze zvyku, pocitu bezpeci ve svem vychozenem prostoru (komfortni zona) anebo prosteho strachu z neznama.
Takovou zasadni zmenou v zakladni orientaci by mohla byt jen zasadni zmena globalniho vyznamu jako stehovani narodu, zmena teritoria, nebo nejaka zasadni transformacni udalost majici vliv na zakladni hodnotovy system.
To lze vsak ztezi ocekavat.
Povalecne rozdeleni evropy je stale v myslich velke casti lidi povazovano za spravne. Je tady jeste i silne zakorenena myslenka panslovanstvi kterou provazi pocit spolecneho boje za udajne bezpravi ktereho se dopousteji "ti druzi", usa, brusel, imigranti, islam..vse spojene se "zkazenou" zapadni kulturou ackoli nikomu nevadi fakt uzivani vsech vyhod ktere jim clenstvi v zapadni unii nabizi.
Nejspise je zde platna i myslenka nadrazenosti a cistoty slovanstvi, jakozto nositele te jedine prave a ciste religionizity. Nutna potreba ideologie jakozto nositele vyssiho smyslu, duchovna, ktere se po padu komunismu(coz je vlastne vira) pretavuje v priklon k cirkevnim hodnotam.
To se muze v nasich koncinach projevovat vyse uvedenym zakkinanim se "buh nedopust".
Zde i v teto diskusi lze videt pokracovani tridniho boje bolseviku. :-)
neznámy
neznámy | 14.10.2019 10:21
ty stále píšeš o obviňovaní a ja stále nerozumiem, kde vidíš toho údajného vinníka v príspevkoch.

Nutná potreba ideológie ako nositeľa vyššieho zmyslu sa očividne pretavila do liberálnej demokracie.
Každý kto si dovolí spochybňovať liberálnu demokraciu je vytláčaný, zosmiešňovaný, ignorovaný
Rovnako tak je to genderizmom, islamom, či Bruselom

V demokracii sa nielen môže, ale i musí diskutovať, toto nie je proti západu, sme v tom spolu a nová forma totoality sa k nám tentoraz valí zo západu.

Ja si myslím, že by sme si mali byť rovní pred zákonom bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, farbu pleti, etnický pôvod, a takto to v demokracii fungovalo, ale už nefunguj, práve na západe to už nefunguje.

Ja si myslím, že ľudia by mali zastávať prácu podľa ich schopností a nie podľa pohlavia, sexuálnej orientácie, farby pleti či etnického pôvodu, takto to v demokraciach západných bolo, ale už nie je.

Ja si myslím, že každý by mal v prvom rade zodpovedať sám za seba, nie som zástanca silného sociálneho štátu, liberálna demokracia a demokracia nie je to isté.

To čo západ ponúkal už je minulosť, stále viac sa podobá na obdobu toho, v čom sme my žili, sranda je, že žiaden plot môže fungovať veľmi podobne ako ten ostnatý

Neobviňujem USA, západ, Brusel, islam, rovnako ako neobviňujem Putina

Nerozumiem tiež, čo je zlé na tom ak si je človek vedomý svojich koreňov, ak si váži svojich predkov, svoj jazyk, svoj národ, ak má vzťah k zemi, k územiu, na ktorej žije ako pokračovanie mnohých generácií vlastných predkov, je zaujímavé že toto sa pokladá za niečo škodlivé pre naše národy ale u mnohých iných to zároveň je obdivhodné. Máme tu volajaké čudesné dvojitá metre, Rusko je samozrejme zlo samo, kvoli jeho minulosti, no to, že Velká Británia preukázateľne podľa jazyka obsadila ohromné územia to je nepodstatné, mimochodom islam sa takto rozširoval a pohltil obrovské územia tiež, teraz pohlcuje Európu a my sa hádame o hybridnej vojne Ruska :D
rozdelí nás takáto prkotina, pričom je zrejmé, že ak by sa mala európa niekoho z vonka báť, tak je to skôr Čína.

Mne inak nevadí ak si niekto myslí že Putin vedie hybridnú vojnu, možno ju vedie, celkom by ma zaujímali nejaké skutočné dôkazy, ako napríklad preukázatelné financovanie nejakého média, ktoré by malo schopnosť ovplyvniť ľudí, tak ako vieme, že zahraničné mimovládky i vlády lejú obrovské peniaze do ovplyvnovania verejnej mienky a vďaka tomu je napríklad islamizácia západnej európy pre nás nevideteľná, a na tzv.demokratickom spôsobe odstránenia alternatívnydh zdrojov sa intenzívne pracuje.

ak máš dojem že toto je hľadanie vinníka, tak nie je , je to len snaha porozumieť
neznámy
neznámy » astonm | 14.10.2019 18:19
Vidím, že som ťa nahneval. Možno to berieš príliš osobne. A možno si aj trošku vyhranený. Neviem prečo inak by si písal, že sa nedá napísať nič pozitívne. Ukazuje sa tak, že to nie je Levanta, ktorá nevie napísať nič pozitívne, ale si to ty. Za seba môžem povedať, že vnímam ako pozitívne to, že sa naštartoval Astanský formát urovnania situácie v Sýrii, podporila sa legitímna vláda (nech je akákoľvek, zvolili si ju ľudia) v Sýrii, aby nepadla pri útokoch teroristov. Uzavreli sa Minské dohovory, ktoré sú dobrým základom urovnania situácie na Ukrajine, len sa musia začať dodržiavať. Zahraničná politika Ruska snažiaca sa s Trumpovou administratívou urovnať spory a nezrovnalosti. Vytváranie multipolárneho sveta, ktorá je dobrou cestou pre vymetenie svojvôle silných. Oslobodenie od fašizmu. Toto sú veci, ktoré oceňujem a vnímam ich ako pozitíva :-).
O vojne proti Fínsku toho veľa neviem a ani o Mandžusku. Tak sa vyjadrím k tomu, čo poznám :-). Na tomto fóre už bola rozoberaná aj Katyň, v inej téme. Za seba môžem povedať, že verím tomu, že Nacisti zabíjali aj pri Katyni, to že vraždili Rusi Poliakov bola vtedy nacistická propaganda a dodnes jej niektorí ľudia veria. Bol k tomu aj výrok európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý potvrdil, že sa to nestalo tak ako to tvrdili nacisti. Ohľadom napadnutia Poľska to bolo tiež inak. Poľsko nebolo také nevinné ako sa zdá, Rusi si predovšetkým brali svoje vlastné územie späť, Poliaci im ho predtým zabrali a boli dosť krutí - napr. Volyňský masaker. Churchil nazval Poľsko hyenou európy. Pilsudski povedal, že za všetko čo si vydobijú na západe vďačia ochote západu, a to čo si vydobijú na východe svojim zbraniam. V tej dobe sme nemali spoločnú hranicu so ZSSR pretože Poľsko toho vydobilo tak veľa, že boli našimi susedmi aj na východe a mali spoločné hranice s Rumunskom, cez ktoré neskôr pri napadnutí Nemeckom utiekla všetka elita vrátane vojenskej do Anglicka, do takto zradeného štátu prišli Rusi a zobrali si späť svoje územia, ktoré im právom patrili. To sú napríklad veci, kde ťa viem korigovať a myslím si, že sa v nich mýliš.
Nie je treba zvrhávať všetko na nepochopenie, daný článok a jeho autora som pochopil, len nezdieľam jeho jednostranné videnie sveta a nebudem ti predsa klamať, keď tam vidím problém v jeho zámeroch.
Tieto dohady a snahy zhodiť ma, sú pre mňa len znamením, že ti došla súdnosť a ochota diskutovať a chceš to nejako narýchlo uzavrieť - spraviť mentálnu skratku a viac to neriešiť. Preto aj ten posledný komentár a preto útek ku klasickej dogme o príkaze z Kremľa. Nie, nemám Rusko zidealizované, len nemám rád klamstvá a vidím naivné očakávania niektorých ľudí modliacich sa na západ. O Rusoch si myslím, že majú aj veľa chýb, dokonca si myslím, že viaceré sú dosť podobné chybám Slovákov, spoločný pôvod sa tam asi nezparie :-).
Stránka:
< 3 4 5 6 7 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...