mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Voľný pokec - 

HLASOVALI BY STE ZA ZNOVUZAVEDENIE TRESTU SMRTI

neznámy
neznámy | 3.5.2012 20:56
Taky Anders Breivik este nema iste, ci pojde do vazenia, alebo do blazinca.
Najlepsi odbornici z odboru psychiatrie akosi nemaju jasno, ci je , alebo nie je za svoje ciny zodpovedny. Ale ci uz pojde tam, alebo onam, furt bude na tom dobre.
Pohodlie, kniznica, TV, starostlivost aka ma byt vo vyspelej zapadnej kulture.
Kdesi v Afganistane "spravodivo" zavrazdia zenu, ktora sa zamilovala do nevhodneho muza jej vlastni. Otec, alebo brat, aby "zachranili" cest rodiny. A odsudeni nie su.

Spravodlivost na tejto zemi je strasne, ale strasne vratky pojem. Ma zakryte oci a vahy v jej rukach kmitaju hore-dolu ako chcu.

Inak vobec nechapem americky zvyk, ked pozostali obete pridu na smrtiaci obrad vraha. Divat sa a citit zadostucinenie? Velmi cudne. -SAD-

Ja by som trest smrti nezaviedla. Tu v tejto realite plnej omylov a nespravodlivosti urcite nie. Ale dozivotne tresty ano.
neznámy
neznámy | 3.5.2012 23:05
ja neviem zuzi napr tento posahanec znicil mnohym zivot nie len ti co umreli ale ti co ostali to do konca zivota budu rozdychavat a blbec bude na tom dobre tak ci onak a to ti pride normal ved trest smrti len v jasnych pripadoch vynimocne a to je tento pripad napriklad. nechat ho zit to uz mi smrdi falosnou akoze moralkou.
Ona
Ona | 3.5.2012 23:10
Janka - vies - trest smrti je nezvratny. Ak sa nahodou potom zisti ze to bol justicny omyl (co je v sucasnosti dost caste zistenie na zaklade DNA najma v USA) tak by sa tento trest smrti zmenil na justicnu vrazdu - co by som teda ja nechcela.

Isteze su niektori odporni agresivni a vlastne zli a nenapravitelni zlocinci, kedy clovek zapochybuje o tom ci bolo spravne zrusit tento trest smrti - tam by som to nejako velmi sprisnila (neviem ako), ale trest smrti by som nezavadzala.
neznámy
neznámy | 4.5.2012 07:03
V 80tých letech dávali na polském kanále popravu na elektrickém křesle. Dříve narození si možná vzpomenou, protože to byla v tom čase mimořádná věc. Bylo obtížné dokoukat do konce jak se ničí lidský život, neboť na tom křesle byl už člověk bez minulosti, "jen" lidská bytost. Byla to síla -SAD-
neznámy
neznámy | 4.5.2012 08:49
Vieš Janka, ja to vidím aj z druhej strany. Zo strany, toho, kto povie:"Toto je spravodlivosť, tak zomrieš".
Zo strany toho, kto ten rozsudok vykoná.
Nechcela by som na nikoho dávať tú zodpovednosť. Rozhodovať o bytí a nebytí človeka z pohľadu ľudskej spravodlivosti.
Ja na ľudské zákony a ľudskú spravodlivosť neverím. -SAD-

A čo sa týka tých príbuzných... sama som sa musela vysporiadať s tým, čo je to odpustenie za zabitie z nedbalosti a bezohľadnosti.
Ak niekto zabije zdravého, vitálneho človeka na prechode pre chodcov preto, lebo šoféruje cez mesto 80km rýchlosťou a navyše telefonuje? A ak ti je obeť tejto "nehody" človek najbližší?
Nemusí to byť doslova úmyselná vražda...
Blízki obete majú tiež svoju úlohu a to podstatnú. A nie to to zadosťučinenie "spravodlivosti".
neznámy
neznámy | 4.5.2012 09:32
No a je to tady to je samé duchovno a ve finále by se popravovalo jen to sviští.-CONFUSED-
neznámy
neznámy | 4.5.2012 10:04
Milý Zdeno, toto nie je duchovné fórum. Toto je širokospektrálne fórum a ide predovšetkým o dialóg a možnosť vyjadriť svoj názor. :)
neznámy
neznámy | 4.5.2012 10:36
Už som nad tým niekedy rozmýšľala - presne ako píšeš - sú tu aj tí čo o tom rozsudku rozhodujú, čo ho vykonajú..Čo cíti ten človek, aké má svedomie ? Berie to len ako povolanie - že pekár upečie chlieb, tak ja stlačím gombík a niekomu pustím elektrické kreslo, alebo zatiahnem slučku okolo krku ?? Hrúza.
Jeden priatel nemohol robit ani policajta a to z dôvodu, že sa mu priečilo vykonávať tie úkony spravodlivosti, v tom zmysle, že nie vždy každý sa stotožňuje s tou literou zákona kde stojí čierne na bielom v paragrafoch čo sa od vykonávateľa úradnej moci očakáva..Nie sú to jednoduché situácie - policajti majú nahlásenú krádež, idú na miesto činu, ale páchateľ utečie, uniká na motorovom vozidle, nereaguje na výzvu, policajt ho najprv musí niekoľkokrát vyzvať, potom mieriť na nohy tuším a potom mieriť kdekolvek, proste páchateľa zneškodniť aj za cenu že ho zastrelí..
Každý na to nie je a že máme zrovna viac policajtov v rodine tak o tom niečo viem, ako niektorí riskujú vlastný život, alebo že prídu hoci aj o miesto, ale nie sú schopní do krajnosti zasiahnuť ihned. Zas ked polícia nezasiahne včas a nezakročí adekvátne, tak páchatel pokračuje a zlikviduje alebo minimálne ohrozí niekolko ludských životov nevinných. To sa stalo v takom známom prípade roku 2003 H.M. - feťák čo vraždil aby mal na drogy, utiekol im, medzi tým ohrozil a zneškodnil ďalších ľudí, jedného muža vyhodil z auta, dokonca šoféroval, navalil to v Kaplne do domu a tú rodinu s deťmi čo bola doma držal ako rukojemníkov..Celé hodiny ho ostrelovači prosili aby sa vzdal, scéna ako z amerického filmu..Dodali mu aj drogy aby nevyčíňal v absťáku, urobili všetko preto aby neprišiel o život ani on ani nikto druhý.
Niečo podobné - rozhodovať o bytí a nebytí človeka zažívajú lekári gynekológovia čo vykonávajú interrupcie a nie sú to len veriaci čo vymodlievajú v kostole a káže im to farárko. Ja osobne by som pri takom niečom nemohla asistovať takisto, u tej polície a pri rozsudku smrti ani nehovorím.
A to čo píšeš o blízkych obetí a akú tiež podstatnú úlohu majú poznám osobne veľmi dobre. Zastávam názor, že tá "skúška" spočíva nie v tom, že niekto odíde náhle - mladý život skosený absolutne nepochopitelne a dotyčná obeť si s tým musí prejsť, ale myslím že je to skúška práve pre tých pozostalých - aby to zažili, či to prežijú, precítia, uvedomia si to, ako to spracujú, čo z toho dokážu "vyrobiť" - pokoru, nenávisť, nekonečný žiaľ, nový smer, odpustenie, poučenie alebo pomstu ????
neznámy
neznámy | 4.5.2012 10:55
zdeno je to duchovno ano ale citaj od zaciatku diskusie ja som sa ako prve pytala vas ako to vidite a dala aj svoj nazor a za trest smrti by som bola len vynimocne
kad vsetci vedia ze to neni justicny omyl clovek zabijal umyselne svoje obete a dokonca ich napr. jedol. tak toho ja by som dala popravit.a myslis ze za to nie som duchovne vyspela ci co?
urcite nie je to zivot za zivot ale vynimocny psychopati .ale ked sa spolocnost rozhodne ho v base drzat 4 roky a potom ho pustia za dobre spravanie a v base alebo ustave sa ma ako kral je onho postarane za nase prachy a mi tu vonku mame ledva co jest tak sorry nebudem sa tu hrat na duchovno ked toto je jednoznacne zleeee.
neznámy
neznámy | 4.5.2012 11:01
http://strach-sk.wgz.cz/andrej-cikatilo
len ako priklad aj tu by si mal vyhradu vo svedomi
neznámy
neznámy | 4.5.2012 12:33
A ja zase chapu tebe, ale nesouhlasim s tebou. Kdyz to vemu z naseho bezneho pohledu, tak i ten trest smrti ma na jednu stranu vyhody, ale na druhou stranu je to jak pises ty, ze bylo a je odsuzovano spousty nevinnych a je ale uplne jedno jestli jsou zabiti, nebo uvezneni. Krivda je uplne stejna. Jedna vec je ta, ze se timhle jakoby izoluji ti "spatni" lide a ti "dobri" se nemusi tolik bat. To je sice hezke, ale je to trosku z vycuranosti a sobectvi. Misto aby lide celili tomu co se deje a snazili se jim nejak pomoci, proste je zavrou, nebo zabiji a hotovo. A kdyz to vezmu z duchovniho pohledu, nebo z meho vnimani, tak jaky si myslis ze to ma pro toho cloveka vyznam ze ho nadozivoti nekam zavres? Myslis si ze tim se clovek (duse) neco nauci, pochopi a zmeni se? Ne. Naopak zahorkne a teprve tim se z neho stane to zlo, o kterem tu porad piseme, protoze treba po smrti tu zustane a bude se mstit vsem, bez ohledu na to jakou roli v tom kdo hraje. Proste nepochopi svou chybu a naopak se budou citit ublizeni a stane se z nich hrozba. Nebo se vrati v dalsim zivote a jelikoz nemel moznost to nijak zpracovat a najit to, kde byla chyba, bude to delat znovu.
Dalsi vece je, ze ja nevidim rozdil mezi smrti a dozivotnim uveznenim. Vlastne zadnym uveznenim. Kdo dal cloveku pravo rozhodovat jak o zivote druhych, tak i o jeho pravu pohybu? Kdo muze urcovat druhym co smi a co nesmi? Jak si muze nekdo dovolit zakazat nekomu treba styk s vlastnimi detmi a podobne?

A ted dam jeden priklad, ktery sem uz kdysi psal na najdise.

Psal sem o tom, jak jednem mym znamym zabil kluk dceru. Slo o to, ze to byl mlady par, ktery spolu chodil a ta divka zrovna slavila osmnactiny. Asi dva dny pred tim, sme slavili narozeniny jeji mamy. Jeli jako parta oslavovat nekam vem a kdyz se vraceli, meli nehodu. Jedna holka byla na miste mrtva, a tahle znama, hrozne trpela a zemrela v nemocnici. Jeden kluk mel umrit taky, ale nejakym zazrakem se z toho dostal. Ten co ridil, byl jeji kluk a ten se z toho sesypal a skoncil na psychiatrii. Hned se na webu objevilo forum, kde vsichni zacali nadavat a vykrikovali SMRT VRAHOVI! a podobne. Vsichni ho odsoudili a dokonce se tam objevovali keci, ze az se vrati domu, tak si na nej pockaji a zabijou jeho. Taky sem nevydrzel a psal tam sve nazory, ale to je jedno. Rodice te divky uz to nemohli unest, tak tam napsali, at dou vsichni do pr..., ze se jich to netyka a nemaji pravo nikoho soudit. Napsali tam, ze nikoho nevini, tomu klukovi co ridil odpousteji, protoze vinu nesli vsichni stejnou a bylo to jejich rozhodnuti a nikdo je nenutil. Co se stalo se stalo a nikdo to nevrati a je to ponauceni pro vsechny do budoucna. Nakonec byli jedini, kdo se naopak toho kluka ujali a jeste mu pomohli. Ja je moc dobre znam a tak vim, ze oni jsou na takove urovni, ze mnohym se o tom ani nezda. To co udelali uz vyzaduje opravdu nejvyssi vedomi a mysleni. Pro toho kluka to bude nadosmrti to nejhorsi co mohl udelat a prave tim jak se k nemu zachovali rodice te divky a to ze mu odpustili, to je pro toho cloveka a jeho dusi tim nejlepsim ponaucenim a napravou k lepsimu zivotu. Ja sam nemam tuseni jak bych se zachoval ja, protoze pro me jsou deti vsim. Dal bych za ne zivot a vim ze toto je hrozna bolest, kterou neunese kazdy.

Ale je to jen muj pohled a mysleni a kazdy ma pravo na svuj nazor. Ale k dalsim vecem se uz vyjadrovat nebudu. Staci co sem zahlidl o par radek niz a nemelo by to zadnou cenu
Tak krasny den vsem-BYE-
neznámy
neznámy | 4.5.2012 12:39
argumenty typu "někdo si žije za naše prachy" jsou myslím cesta do pekel a ne dobrá obhajoba trestu smrti. Věříš tomu, že by se tvá životní úroveň zvedla, kdyby nejhorší psychopati dostali provaz? Takhle se dá obhájit i zplynování romů a všech nezaměstnaných, když to hodně přeženu.

Samozřejmě tě chápu, některými lidmi za jejich činy pohrdám z hlouby své duše a nemám s nimi nejmenší soucit, ale stejně mám za to, že trest smrti by byl krok zpět. Ačkoli nejsem nějak silně věřící v tomhle případě mám pocit, že bychom měli přenechat spravedlnost nějaké vyšší instanci. Samozřejmě zajistit ochranu společnosti, jestli po 4 letech propustí vraha z basy, není to problém neexistence trestu smrti, ale problém celého právního systému vůbec.

A ještě si říkám, že různí vychovatelé ve vězení, faráři, nebo kdokoli, kdo dokáže i k těm nejzrůdnějším zločincům přistopovat, jako k lidem, se kterými má smysl se bavit, a nedělá to z falešného soucitu, nebo naivity, zaslouží ten největší obdiv.
neznámy
neznámy | 4.5.2012 12:59
Tvoj uhol pohľadu je správny do istej miery, podľa toho, na čo sa pozeráme.
Mám otázočku.
Čo by si urobil v príoade ťažkého devianta, ktorý spoločnosť a ľudí skutočne ohrozuje a je isté, že sa nepolepší, alebo nepochopí.
Takí ľudia existujú, musíš uznať.
Nemá sa spoločnosť tiež chrániť?
Ale iste je tak ako píšeš. Do väzenia určite nepatria všetci, ktorí tam sú. To by malo slúžiť naozaj len ako ochrana pre spločnosť, aby volne nepobehovali tí, ktorí sú skutočne nebezpeční.
No a výraz nápravnovýchovné zariadenie pre väzenie... no -ROLL--LOL-
neznámy
neznámy | 4.5.2012 13:41
Ja nechapu proc mi tu kazdy dava nejake otazky? -CONFUSED- Nevim jestli jsem na diskusnim foru, nebo u maturitni zkousky :D
Ale vzdyt ja tam preci pisu ze z lidskeho hlediska to chapu a sam bych nekdy uvazoval o trestu smrti. Ale je to omezeny pohled nas lidi.
Neni deviant jako deviant. Pod tim pojmem si lze predstavit spoustu veci. Muze to byt nekdo, kdo ma jen nejakou poruchu, kterou nedokaze ovladnout, az po opravdu nebezpecne a zakerne jedince, kteri v tom hledaji jakesi naplneni, pocit stesti. Vetsinou alespon jak ja to pozoruju, tak je to nejaka nemoc, ale klidne muze jit i o to, jak sem psal v druhe diskusi, ze ten clovek muze byt ovladany nejakou jinou dusi, nebo entitiou. V kazdem pripade by bylo dobre se zamyslet nad tim, jake jsou moznosti, vse co mozna nejdukladneji proverit, pripadne pokud je moznost, pouzit prostredky k reseni a v nejkrajnejsich pripadech samozrejme asi izolace, ale v zarizeni kde i tak muze mit clovek nejakou volnost (pokud neni nebezpecny pro kazdeho koho potka) a moznost s tim nejak pracovat. Vis tohle tema sem kdysi taky u nas hodne resil a rozebiral ze vsech moznych uhlu pohledu. Tam take byla podobna diskuse, kde vetsina volala SMRT ZA SMRT!! a podobne. Jasne ze kdyz nekdo nekoho zabije, je to spatne a je treba to nejak resit. Ale jak pisu, malokdo si uvedomi, ze spousta tech lidi je opravdu nemocna. Ze se jedna o nejakou poruchu vedomi a podobne a ze ti lide mnohdy ani nevedi co delaji. Mnozi z nich volaji o pomoc, ale spolecnost je vnima jako hrozbu a jedna s nimi jako s dobytkem. Msti se na nich, pouzivaji elektricke soky a ruzne praktiky (mel sem moznost neco videt). Ono je to podobne i se zviraty. Kdyz v televizi ukazi, ze treba pes nekoho napad, pokousal, nebo nedej boze zabil, tak hned vsichni z toho psa udelaji nebezpecneho tvora, ktereho je treba rychle zlikvidovat. Kdo se ale zamysli nad tim, ze i ten pes treba jednal v obrane? Kdo se koukne na majitele, jak ho vychovaval a jak se o nej staral? A spousty dalsiho a dalsiho. Zase bysme tu mohli byt tyden -LOL-
No a jestli si nekdo vybavuje to, ze "napravne vychovne zarizeni" jsou galeje, ze lidem da na nohu kouli a necha je do umreni drit nekde v lomu o vode a ze se tim neco vyresi, tak teda nevyresi. A ostatne ono to v realu stejne funguje trosku jinak. Likviduji se lide, kteri celkem nic neudelali, jen nejakou blbost a ti opravdu nebezpecni a "mocni" si tu budou behat a pachat co chteji stejne dal, takze nevim jestli tohle ma vubec cenu rozebirat.-NOOO- -BYE-
neznámy
neznámy | 4.5.2012 13:58
Ja mám rada otázky. Ty nie? To s tými maturitnými skúškami,to je inak aktuálna téma. :)
neznámy
neznámy | 4.5.2012 14:58
No a mňa by zaujímalo, či s odpoveďou od dava lasku súhlasíš alebo nie...? :)
neznámy
neznámy | 4.5.2012 15:09
-BIGEYE-
neznámy
neznámy | 4.5.2012 16:03
No to me taky. Ja tu pisu slohovky a zadne reakce. Ale tvuj nazor me zajima taky-THUMBSUP-;)
neznámy
neznámy | 4.5.2012 16:05
Ale ano, suhlasim.
Niekedy diskusie vyzeraju tak, ze sa ludia hadaju o svojich postojoch,co je pravda a co je spravne.
A pri tom sa kazdy iba pozera cez konkretne sklicko, ktore ukazuje konkretnu farbu veci. Proste nic viac ako uhol pohladu.
Tak sa da pozerat na diskusiu o Poslednom sude, alebo aj na tuto diskusiu.
A dokonca si myslim, ze aj ti co tu pisali o galejach, treste srmti a guliach na nohe iba prejavovali svoju tuzbu po spravodlivosti a istote a bezpeci a svoje postoje by zrejme prehodnotili, keby sa ich tato tema konkretne nejako dotkla. Tak ludsky.
Teraz trochu akoze o inom.
Pred par dnami na chalupe mal sused na navsteve pribuznych, co maju rotvajlera.
Znenazdania prebehol na nas pozemok a objavil sa pri mne. Velky, nebezpecne vyzerajuci pes. Nemyslela som na nic ine len na tu jeho obrovsku hlavu a zuby.
Normalne, ze panika. -LOL- Ale zaujimave je, ake emocie sa ma zmocnili. Strach a zlost. Zlost na psa a zlost na jeho majitelov.
Toto nas vedie aj k extremnym vyrokom v tejto diskusii. Strach a jeho dieta Zlost.
neznámy
neznámy | 4.5.2012 16:14
A tim ted mas namysli kdyby se jim neco stalo, nebo kdyby oni byli na te strane, ze udelaji neco oni? Me uz se nejaky udalosti v zivote stali, takze vim co pisu. Alespon z me strany a ze strany tech, ktere sem mel moznost poznat. Ne ale ze bych zazil na vlastni kuzi nejakou vrazdu, ale mel sem uz moznost dost veci i videt. To je ale vedlejsi. Ale je jasny ze 100 hlav, 100 nazoru a kazdy ma tendenci protlacovat za jedine a spravne vzdy to sve. Proste sme lidi -YES--BYE-
Stránka:
1 2 3 4 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...