mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Príroda a zmysly - 

Od dnes žijeme na úver.

milan08
milan08 | 5.8.2017 06:27
tam si vazia prirodu!
milan08
milan08 | 5.8.2017 06:27
tam si vazia prirodu!
neznámy
neznámy » milan08 | 5.8.2017 09:32
Áno, niekde sa to aj dá. Žiť v súlade s prírodou, tradične a aj skromne. U nás aj na vidieku vidieť domy zbohatlíkov, ktorí žijú v podstate rovnako ako v meste a tiež nerozoznajú kravu od jalovice. Tam sú domy klasické gazdovské, jeden ako druhý, žiadna divoká výstavba ako tu. Na cestách normálne autá, hoci je to horská oblasť ani náhodou tam nie je taká koncentrácia offroadov ako u nás okolo Blavy, kde sa offroady používajú len ako znak moci, postavenia a majetku. Iný význam na tej rovine naozaj nemajú. Akurát ich majitelia ani nedokážu ani zaparkovať na tých prepchatých parkoviskách. :-D
My sme tu po tej komunistickej ére stále nejako pokrútení v hodnotách, ktoré vyznávame.
neznámy
neznámy | 5.8.2017 10:05
Vieš, Zuzi, aj ja sa vozím na SUV a bývam v "Blave". Oboje má svoju prirodzenú a praktickú príčinu. Myslíš, že to vypovedá o mojich hodnotách alebo o mojom charaktere?

Mimochodom, aj tu máme hory, síce menšie, ale predsa len hory.;) Volajú sa Malé Karpaty a toto nešťastné, zničené mesto, sa kedysi pred sto rokmi volalo Prešporok.

Bolo to malebné mestečko na veľkej rieke, obklopené malebnými kopcami aj úrodnou rovinou, kde žili v tolerancii a rešpekte rôzne národnosti a náboženské spoločenstvá. Bohužiaľ, pohnuté udalosti minulého storočia mu priniesli okrem iného príliv prisťahovalcov z vidieka, ktorí nemali žiaden vzťah k mestskej kultúre, vrátane nových pánov, nevzdelaných, spupných a bez vzťahu ku kultúre, historii, kontinuite.... Násilie, ktoré boll spáchané na tomto nešťastnom meste, dnes kulminuje pod vládou finančníkov a developerov. Pokiaľ viem, mnohí z nich nepochádzajú z "Blavy".

Predsudky a škatuľky.... Peknú sobotu.-FLOWER-

.
neznámy
neznámy | 5.8.2017 10:18
Chceš říct že na blavě už není co pokazit?
Jinak, SUV je kromě nevýhod s parkováním aspoň bezpečné auto a chce to vpředu pořádný ocelový gril protože mnoho lidi jezdí jako hovada je lepší nenechat se jedním z nich sejmout.:)
neznámy
neznámy | 5.8.2017 10:22
Chlapci majú našlápnuté a veria si. Bohviečohosaeštedočkáme.-NOSMILE-

Idem dať radšej rybu na pekáč....
neznámy
neznámy | 5.8.2017 10:40
No, nikde na Slovensku a asi ani mimo nie je taká koncentrácia SUV-čok ako dole na rovine, my tu odtiaľto vidíme s odstupom niečo iné ako vy tam. Tak ako sme pre blavákov my vidláci napríklad. :-D
Na Slovensku sú dosť priepastné rozdiely.
A aké praktické výhody má SUV v BA?
Vidím, že si vzťahuješ priamo na seba, čo som napísala. Teba osobne nepoznám, neviem ako žiješ aký máš charakter a hodnoty. Niektoré veci sa však odzrkadľujú cez celospoločenské trendy a tak sú aj chápané mimo tento priestor. U nás sa často stretneš s názorom, že Bratislava ani nie je Slovensko, ale republika sama o sebe. A nepíšem o nikom osobne ani s tým, že by bol vidiek nejako v mojich očiach idealizovaný. Aj názor blavákov, že my tu sme vidláci, má svoje opodstatnenie a tiež čosi reflektuje.
neznámy
neznámy | 5.8.2017 11:31
Bývam na strmom kopci, nie na nížine a párkrát som sa v zime ocitla v nebezpečnej situácii aj s malými deťmi na palube. Cestu často neodhrňajú, šmýka sa tu a autá sa prevracajú. Ako som už spomínala, panuje mylná geografická predstava, že Bratislava je nížina, ale opak je pravdou.
Mám SUV. Podľa mňa mám dôvod mať ho, niekto to môže vidieť inak. Nepotrebujem si to obhajovať, som s mojím autom už dlhé roky spokojná, dobre a spoľahlivo mi slúži. Tak ako kedysi gazdovi dobrý, starý kôň. -PUH-Ale toto naozaj nie je dôležité.

Nič v zlom, Zuzka, už párkrát som si všimla, še máš negatívne narážky na blavákov. Popravde, nerozumiem tomu.
Možno niektorí akože-blaváci s koreňmi v Hornej-Dolnej majú narážky na akože-vidlákov zo svojich domovských dolín, ved ako sa hovorí: Zabudol vôl, že teľaťom bol. Popravde, nerozumiem tomu.

Takéto uvažovanie, hádzanie ľudí do jedného vreca podľa - pre mňa- v podstate nijakých kritérii je mi cudzie a nevidím v tom zmysel. Ani sa mi nechce rozvádzať túto debatu dalej. Tak ešte raz peknú sobotu.-FLOWER-
neznámy
neznámy | 5.8.2017 11:41
veru takto som ja o Blave nikdy nerozmýšľala,,,,,ale chalupári od tiaľ sú naozaj hrozní,,no nič,,,, snáď to nejak vydržíme,,,,,,celé leto si pokaziť nenehám:)
neznámy
neznámy | 5.8.2017 11:56
Ja som sa narodila "pod Bratislavskym hradom" ci na „hradnom“ kopci u Kocha :) ( princezná -ROFL- ) napriek tomu (taktiez) nemam nic proti ludom, ktori pochadzaju zo svojich domovskych dolin..... -PUH-
neznámy
neznámy | 5.8.2017 12:31
Aj ja som u Kocha rodila svoju prvú dcéru. :) Ked som bola tehotná s druhou, už tam bežali privatizačné procesy. -SAD-
Vtedy som ešte bola bez auta a nešofér, ale bývala som na tom kopci (dnes bývam na inom) a predstavovala som si, že ked na mňa prídu pôrodné bolesti, šmyknem sa po zadku ako na sánkach až dolu do pôrodnice.:D
neznámy
neznámy | 5.8.2017 12:37
Verím ti, že chalupári vedia byť neznesiteľní. Holt, stret kultúr a kultúrne šoky:)

Mne na Slovensku veľmi chýba rešpekt a tolerancia rozmanitosti. A chalupári, ked niekam prídu, mali by rešpektovať tamojšie zvyklosti a nesprávať sa ako bulovia.
neznámy
neznámy | 5.8.2017 12:54
je mi ľúto-THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 5.8.2017 13:03
nemá byť čo-FLOWER-
neznámy
neznámy | 5.8.2017 13:37
Ale ja znovu opakujem, že nehodnotím teba osobne, ale všímam si celospoločenské trendy a tie sú výrazne odlišné. Bratislavu a rovinu som použila ako protikladný príklad oproti tomu, čo som nedávno videla v Štajersku.
Ak si budeme zosobňovať napísané, vždy tu budú len konflikty.
Tak ty proste na to SUV dôvod máš, v poriadku. Ale aj tak to nijako nevysvetľuje, prečo je koncentrácia SUV najväčšia v nadmorskej výške plus mínus 200 m.n.m. :-D
A tiež prajem peknú sobotu Danka, Aj ja som dnes robila rybu. Tak aspoň v niečom sme sa dnes zhodli. :-D
neznámy
neznámy | 5.8.2017 14:09
Zagágala som ja, ale rovnako mohla zagágať iná trafená hus alebo iná divá či domestifikovaná zver.;)

Samozrejme, že tu nejde o mňa. Ide o predsudky a škatuľky. Tvoje predsudky voči blavákom, Ferove voči východniarom, Janove voči cigánom, Jožove voči bicyklistom, Marine voči umelinám atd.

A Rakúšania, tí tiež majú svoje pivnice a svojho Heidera, hoci sa k prírode správajú s väčším rešpektom.

Sme na ezofore, veľa sa tu hovorí o jednote, ale často, ked príde na lámanie chleba, tak skutek utek.:)
neznámy
neznámy | 5.8.2017 14:48
Jednota nie je nediferencovaná machuľa, je to zmeska odlišností. Neviem, prečo sa ťa to tak veľmi dotýka. Aj my tu máme svoje špecifiká a negatíva, nemám s tým problém, ked to niekto popíše. Nemusím sa s tým stotožniť a stiahnuť na seba. Negatíva proste sú tak ako pozitíva, nebudem sa tváriť, že odlišnosti nevidím.
Skús bez tej trafenosti ja nestrieľam. :-)
neznámy
neznámy | 5.8.2017 14:54
uff, nejako sa nám to posunulo....
musím letieť, aj s prestreleným krídlom, pa-BYE-
milan08
milan08 | 11.8.2017 08:39
nieje to ich rodne misto preto taky vztah k nemumaju!
neznámy
neznámy | 11.8.2017 20:47
Ja jsem v Beroune cervenej kontejner nevidela..-NOOO-
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...