mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Astrológia a horoskopy - 

Dominantné postavenie planéty v horoskope

neznámy
neznámy | 7.4.2010 17:53
Dobrý deň, aké faktory ovplyvňujú,rsp. spôsobujú dominantné postavenie planéty v horoskope...Vie mi to niekto objasniť?
neznámy
neznámy | 8.4.2010 01:11
tak primarne to je postavenie planety v blizkosti niektorej hlavnej osi (ascendent, descendent, immum coeli, medium coeli), co v podstate statisticky dokazal Michael Gauquelin...a az potom sa hodnoti to, ze ci je planeta v spriaznenom znameni, dalej v hlavnom dome, dobre aspektovana alebo ci ma priamy pohyb...to mozu byt dalsie doplnujuce ukazovatele o dominantnosti planety a hlavny je ten prvy (konjukcia s hlavnymi osami). -YES-
neznámy
neznámy | 9.4.2010 20:01
Vďaka...-THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 9.5.2010 23:50
To, čo napísal Rudi, sú klasické definície, ktoré platia a popisujú určité snahy o dominanciu niektorej planéty (planét), dá sa však na to pozrieť aj iným spôsobom: Všetky "planéty" sú pre plnohodnotný život rovnako dôležité, no dominovať by malo jednoznačne Slnko - "planéta", ktorá má ako jediná vlastný zdroj svetla, ostatné by mali, v tom lepšom prípade, toto svetlo iba odrážať a konkrétnym spôsobom modifikovať. V tom horšom prípade sa snažia toto jedinečné svetlo, ktorého zdroj má každý v sebe a mal by ho objaviť a rozvíjať, blokovať a tieniť alebo ho lámať do pokrivenej podoby....to je ale na dlhú debatu :)
neznámy
neznámy | 15.5.2010 12:47
Tak tento "uhol pohľadu" sa mi fakt páči, jednoducho slnko je slnko, zrejme v tvojom horoskope nechýba harmonická syntéza slnka s merkúrom :), som začiatočníčka v astrológii a mám z toho poriadny zmätok ... zatiaľ sa zoznamujem so základnými pojmami a napr. za ten svet neviem objaviť odpoveď na to, čo sú tie citlivé body, mali by to byť akože MC, ASC a tak? Nevieš mi poradiť, ako sa v tom čo najlepšie zorientovať ?( ty budeš v astrológii zrejme už ako "doma" :)
neznámy
neznámy | 15.5.2010 13:06
citlivymi bodmi su v astrologii najcastnejsie myslene senzitivne body arabskeho povodu...najznamejsi je Bod stastia, ktory sa vypocita zo suradnic Slnka, Luny a Ascendentu...dalsimi su napriklad Bod otca, matky, lasky, zdravia, majetku a tak podobne...tiez sa daju vypocitat podla suradnic urcitych planet v kombinacii s ascendentom.
V sirsom kontexte mozeme za citlivy bod povazovat aj taky stupen zverokruhu, na ktorom sa nachadza nejaka planeta, hlavna os, midpunkt (polsum) a podobne...
zalezi na tom, co mas konkretne na mysli...
neznámy
neznámy | 15.5.2010 13:13
s tym sa da len suhlasit -YES-
neznámy
neznámy | 31.7.2010 11:05
ahoj bod stastia mam v konjukcii s ascendentom ktory mam v trigone s merkurom co to moze znamenat?a ascendent mam v skorpionovi v ktorom mam uran.
neznámy
neznámy | 31.7.2010 11:08
a pokial ide este o bod stastia mam ho v 12.dome ale tak blizko ascendentu ze neviem ci ho mam v 12. alebo 1.dome:):)
neznámy
neznámy | 3.8.2010 16:44
ASPEKTY BODU ŠŤASTIA

Ak má Bod šťastia v horoskope aspekty, jeho účinok sa zosilňuje !!!

Bod šťastia alebo koleso šťastia, alebo Bod osobný je najdôležitejším bodom astrologickým. Informuje o možnosti šťastia, o veciach v ktorých narodený nachádza svoje šťastie a vždy je spojený s možnosťou zárobku a zisku.
BOD ŠŤASTIA - je mysleným bodom vo zverokruhu, ktorý symbolizuje hmotné šťastie zrodenca a v akej oblasti dosiahne spoločenský úspech. Môže znamenať úspech alebo aj všeobecné životné šťastie.
Bod šťastia symbolizuje hmotné šťastie a jedincov spoločenský úspech. Označuje dom, ktorý bude zdrojom zrodencovho zisku. Môže znamenať úspech a blahobyt, alebo aj všeobecné životné šťastie. Môže tiež poukázať na zručnosť osoby a na činnosť, v ktorej sa táto vlastnosť prejavuje. Tieto indikácie však musíme vždy podriadiť akosti Jupitera vo vzťahu k Mesiacu, Venuši a k II. domu. Odporúča sa teda venovať týmto údajom až na záver vyhodnocovania horoskopu.

Konjunkcie : majú najväčšiu silu
Kvadratúry a opozície : pôsobia disharmonický
Trigon a sextily : prinášajú harmóniu a ľahkosť

Planéty, ktoré stoja v trigone alebo v sextile k Bodu šťastia, prijímajú jeho priaznivý vplyv, ktorý sa približuje vplyvu Jupitera čo znamená, že zrodencovi zdanlivo bez vlastného pričinenia pripadnú odmeny a priaznivé príležitosti.
Veľmi sľubný aspekt predstavuje trigon Slnka alebo Mesiaca k Bodu šťastia.
Z dlhodobého hľadiska sa často prejavujú najnepríjemnejšie aspekty ako najpriaznivejšie, lebo nabádajú zrodenca k vyššiemu nasadeniu tvorivých síl a všetkých danosti.


Konkrétne k tvojmu horoskopu
Pokúsim sa opísať ti charakteristiky jednotlivých aspektov a konštelácií v poradí ako ich uvádzaš a vychádzam z publikácií Goodmanovej, Kefera, Weinfurtera, manželov Parkerových, atď. Budeš si ich musieť upraviť lebo bez celkového poznania tvojho horoskopu je to streľba na veľmi veľké vzdialenosti. Pre celkovú orientáciu by ti to však malo postačiť.

Postavenie Bodu šťastia v I. dome poukazuje na ľahko získanú popularitu a sympatie u ľudí, šťastie v hrách, zisk prichádza usilovnosťou a obratnosťou.


Bod šťastia v znamení Škorpión
Úspech sa objavuje tam, kde je potrebná stratégia a organizácia, nachádzanie nových ciest a možností v mnohých životných situáciách. Prichádza násilná smrť otca a predznamenáva úspech v armáde a v povolaniach majúcich vzťah k železu, ohni, chirurgií alebo predaju mäsa. Ak je Slnko alebo Mesiac poškodený Marsom, potom z uvedených vecí vznikajú škody a straty.
Pravý pocit šťastia v situáciách vzájomného láskyplného odovzdania sa v harmonickom manželstve a v milostnom vzťahu. Pri víťazstve samého nad sebou. Pri odhalení pravdy, podstaty a hodnoty človeka, pri objavení základu problému alebo príčiny trápenia a nepriateľstva iných či podstaty a pôvodu choroby. Pri akte obetovania sa pre ideál, bez nebezpečenstva sebazničenia. Pri poznaní, že duchovná koruna môže rásť do nebo len tak vysoko, ako to umožňuje jej zakotvenie v pozemskom živote. V oblasti sexuality.

Silný harmonický trigon Merkúra s hrotom I. domu - Ascendentom - ASC
Zrodenec s týmto aspektom hľadá duševnú inšpiráciu, rád sa zúčastňuje na zábavách. Je poriadkumilovný, snaživý, šikovný a zručný. Silnou stránkou zrodenca je aj jeho ústretová komunikatívnosť a verbálny (príliš zdôrazňuje formálnu stránku vecí) spôsob vyjadrovania sa.
Karma harmonická Merkúr - Ascendent
+ priaznivý vplyv na osobné myslenie, príjem informácií.

ASC – hrot I. domu v Škorpiónovi - DESC v Býkovi
Ascendent v Škorpiónovi sa prejavuje voči svetu hlavne citovo. Škorpiónovské „ja" vie byť uzatvorené do seba, ponorené do sveta, kde hlavnú úlohu hrajú pocity náladové a občas aj chladné. Preto je potrebné dôjsť k premene a v descendentu v Býkovi hľadať zemskú stabilitu. Spoznať, že vo svete je dosť miesta aj pre pôžitky. Descendent v Býkovi nielenže oživí náladu „Škorpiónovského ja", ale tak isto mu ukáže, že na svet je potrebné hľadieť s trochou bezstarostného nadhľadu.

Urán v znamení Škorpión - v povýšení
Postavenie Urána v znamení Škorpióna dáva svojmu zrodencovi pevnosť charakteru, vytrvalosť, trpezlivosť, odhodlanosť, silnú vôľu, ktorá sa nedá ľahko odradiť od vytýčených plánov, neochvejnú rozhodnosť, schopnosť prekonávať prekážky, strategické a vojenské nadanie. Nejaká kríza v ňom prebudí magnetické a okultné schopnosti. Je to neskrotný hľadač nových prístupov a postojov, sexuálnej revolúcie a nových objavov o živote a smrti. Zrodenec tejto konštelácie je rebelant v ohrození života, rýchlo myslí, je neohrozený, rýchlo vyrieši každý problém a do uloženej úlohy sa dokáže zahĺbiť s plnou vervou zodpovednosťou. Má vedecké predpoklady a tvorivú zručnosť. Nevyhne sa však škandálom, konfliktom pre svoju bezohľadnosť a sporom, lebo cíti ináč ako okolie.
Pri menej harmonických aspektoch Urána máva trochu rebelantskú a agresívnu povahu, ktorou vo svojej bezuzdnosti vystavuje iných nebezpečenstvu.
Ohrozujú ho choroby z prepnutia síl, narušenie sexuality, srdečného rytmu a pravdepodobná je aj transplantácia.

Retrográdny Urán v Škorpiónovi
V tomto prípade nachádza Urán prekrásny domov a vnáša pri hľadaní poznania svetlo do tých najväčších hlbín. Tento človek nie je nikdy spokojný s povrchným poznaním, radšej vytrvale kope, aby našiel korene všetkého toho, čo sa zdá nevyriešené. V oblasti výskumu je géniom. Navyše má veľmi citlivú psychiku a v okamihu pozná jadro vecí. Má málo trpezlivosti, objavuje však veci tak rýchle, že sa im v skutočnosti nemusí venovať príliš dlho.
V osobnej rovine prechádza v živote mnohých sexuálnymi zmenami. V určitých obdobiach dokáže vyhľadávať všetky možné vzrušenia, ktoré ešte neprežil, zatiaľ čo inokedy sa môže celkom obrátiť k celibátu. Nech robí čokoľvek, je vždy extrémistom, nikdy nejde strednou cestou. Hla¬dina jeho energie je vysoká a veľmi intenzívna, pretože ak zistí prav¬du, nehodlá nechať druhých, aby ho z nezávislej cesty, ktorou sa rozhodol ísť, zviedli.
Takto umiestnený Urán môže znamenať veľkú duchovnosť, menovite behom tretej fáze retrográdneho procesu, behom ktorej môže človek vo svojom vnútri dosiahnuť kozmické vedomie. Neklame sám sebe, ani nežije v ilúziách, skôr je tak trochu pyšný na to, že vidí veci také, aké skutočne sú.
Prináša si do tohto života značnú schopnosť rozumieť veľkej časti toho, o čom zostatok spoločnosti ani nevie, že to existuje. Z karmického hľadiska žije tento život preto, aby zohral veľmi aktívnu úlohu vo vytváraní sveta. Nie je tu preto, aby sedel stranou a sťažoval si na všetko okolo seba, čo mu pripadá špatné. Skôr by mal byť jedným z vodcov transformácie ľudského vedomia.

Karmický R Urán v znamení  Škorpión : Odvážna a originálna povaha. Vhodné pre bádateľov alebo pre psychoterapeuta. Jeho pohľad ide do hĺbky, do všetkých uhlov, v ktorých sa skrýva pravda. Je veľmi senzibilný, azda aj mediálne alebo jasnovidne nadaný a rýchlo spozná to, čo má byť pred ním skryté. Keďže je schopný aj jasného sebapoznania, nerobí si ilúzie. Na okolí, v ktorom sa teraz inkarnoval, hrá úlohu niekoho, kto sa dotýka veci doposiaľ skrytých. Musia však pochopiť, že jasnovidnosť sa má spojiť s dobrotou a zhovievavosťou nielen voči iným, ale aj voči sebe. Odhalenie tieňov jeho doby ho nemá urobiť zatrpknutým, ale priviesť ho k väčšiemu boju o dobro a pokrok iných. Jeho sexuálny život môže byť dosť aktívny, ale má taktiež možnosť túto silu zjemniť a použiť ju iným smerom, trebárs v liečení apod. Ako zásadový človek nepozná polovičatosť. Má značnú energiu, ktorú by však mal vždy správne nasmerovať v prospech blížnych, a to je taktiež úloha tejto inkarnácie.

Karmické dekany

V 1 dekane znamenia Škorpióna 0° - 10° - dostáva rozhodnosť v jednaní a bezohľadnosť v chovaní, výhodná konštelácia pre spojenectvá, spoluprácu zvlášť v technickej oblasti.
Prvý dekan od 0°-10° v karmickej astrológii každého znamenia je prístupný pre zemské, fyzické a pohlavné vplyvy, na ktoré vlastník horoskopu silne reaguje ako v minulosti, tak ešte aj v súčasnosti. Ešte ho ovládajú predchádzajúce emocionálne zvyky a on sa len pozvoľna od nich uvoľňuje. Má vlastnosti znamenia samotného, je to čistokrvný Škorpión - Škorpión. Vzťahuje predovšetkým na fyzické telo, je teda ovládaný Marsom a ma vzťah k minulosti. 1. dekan každého znamenia poukazuje na karmické dedičstvo. Keď človek ma veľa planét v prvých dekanoch, neľahko sa uvoľňuje od karmickej záťaže predchádzajúceho života. Veľký počet obsadených 1. dekanov poukazuje na menej vyvinutú dušu, ktorá ma ešte ťažkú karmu, mladá duša, ktorá ma za sebou ešte málo inkarnácií.

V 2 dekane znamenia Škorpióna 10° - 20° - prejavuje politický radikalizmus a snaha o reformy jak v politike, tak aj vo verejnom živote. Pri disharmonických aspektoch Urána mu hrozí neprirodzená smrť ( atentát ? ) spôsobená výbuchom, zasiahnutím elektrickým prúdom alebo ožiarením.
Druhý dekan od 10°- 20° v karmickej astrológii je v spojení s mentálnym telom súčasnej inkarnácie a je ovplyvnený Merkúrom. Býva najviac obsadený preto, aby sme získali prehľad. 2. dekan obsadený Slnkom alebo Mesiacom poukazuje na stupeň vývoja vo vzťahu s "nebeským stupňom", vládcom tohto dekanu. Má vlastnosti rovnakého prvku - živlu nasledujúceho znamenia v poradí, teda Škorpióna - Rýb. Naznačuje, ako ma daná osoba použiť poznatky, ktoré získala na iných planetárnych úrovniach, na pozemskej úrovni.
Viacej obsadených 2. dekanov poukazuje na človeka, ktorý už dosiahol istého sebaovládania v oblasti fyzických pudov a emócií.

V 3 dekane znamenia Škorpióna 20° - 30° - prejavuje záujmy o vynálezy, reformy, techniku, okultizmus a sú mu dané schopnosti k prenikaniu ( infiltrácia ) do tajných spoločnosti.
Tretí dekan od 20°- 30° v karmickej astrológii sa vzťahuje na telo ducha a má vzťah k budúcej inkarnácií. Je pod vplyvom Saturna a Jupitera. poukazuje na smer, v ktorom sa zrejme bude vyvíjať majiteľ horoskopu. Ľudia, ktorí majú veľa planét na konci znamenia, prežívajú najmä prechodnú inkarnáciu. Prekonali minulosť a je možné očakávať, že v ich procese dozrievania nastane obrat. Ukončenie však môže byť rôzne (rovnako je tomu u dvojitých znamení a planét, ktoré sú presne na hranici dvoch znamení). Má vlastnosti tretieho znamenia rovnakého prvku - živlu, v našom prípade Škorpióna - Raka.
3 – posledný dekan je aktívny, dynamický, nariadený na budúcnosť, zrozumiteľný, pochopiteľný v trvalom pokračovaní, vývoj, poukazuje na stav, keď sa už človek uvoľnil od starých karmických zvykov. Dlhy sú už takmer vyplatené a pozitívny obrat je už blízko.
Veľa planét v 3. dekanoch naznačujú človeka, ktorý je už na ceste oslobodenia a ovládnutia, pretože sa už naučil kontrolovať svoje fyzické pudy, emócie a myslenie, môže sa sústrediť na spirituálnu cestu, ktorej sa môže plne venovať.
neznámy
neznámy | 3.8.2010 18:47
napriklad to moze znamenat, ze svoju osobnu vyrovnanost (bod stastia) najlahsie najdes sebapoznavanim a sebauplatnovanim vlastnej osoby (ascendent), ktoremu moze vyrazne napomahat komunikacia s okolim,zbieranie informacii a intelektualne pochody (Merkur). ;)
neznámy
neznámy | 5.8.2010 23:27
dakujem za velmi vycerpavajucu odpoved.
nieco na tom bude
neznámy
neznámy | 5.8.2010 23:30
mas uplnu pravdu

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...