mesiac
Sobota, 27.4.2024
Meniny má Jaroslav

Ľudská duša - 

smerovanie súčasnej kultúry

neznámy
neznámy | 16.8.2015 10:25
Kam sa uberá súčasná kultúra maľby, hudba, stavebný sloh, kinematografia, divadlo? Ak vôbec môžeme hovoriť o nejakej kultúre...
Celkom podnetný článok:
http://www.nazor.info/umenie-okno-do-vyssieho-a-lepsieho-sveta/
Saffiyah
Saffiyah | 16.8.2015 12:23
Zamyslenie s Ing. Arturom Zatloukalom, redaktorom časopisu Svět Grálu (www.svetgralu.cz, www.svetgralu.sk), konateľom vydavateľstva Integrál Brno, na tému smerovania súčasnej kultury.
neznámy
neznámy | 18.8.2015 02:01
pekne hovori:)
aj o tom, ze ludia si vyberaju sami, ponuka zodpoveda dopytu.
Ked uz spomina Dostojevskeho mne sa paci jeho myslienka, ze krasa
zachrani svet:)
neznámy
neznámy | 23.8.2015 11:41
Presne tak, ľudia si vyberajú sami, v tejto súvislosti som akosi stále nepochopil, čo je príčinou toho, že ľudia sa nechávajú potetovať ako kedysi napr. tetovali väzňov, trestancov, otrokov atď... Je to snaha za každú cenu na seba upozorniť? Teda pocit nedostatku pozornosti od okolia, alebo nedostatok sebavedomia?
neznámy
neznámy | 23.8.2015 19:07
no niekomu sa to paci,
ja si vsak tiez myslim, ze niet
nad dokonalost obycajnej cistej
peknej nepotetovanej koze.
A taka zacina byt skor ojedinelost,
asi preto taky klenot aspon pre mna:)
neznámy
neznámy | 23.8.2015 19:31
Tiež by som to smerovala do snahy na seba upútať, získať tak pozornosť okolia, akurát je toho už toľko veľa, že to už nie je ani ničím výnimočné.
Preto sa stále vymýšľa niečo nové, čo viac zaujme...
Avšak z čoho to asi pramení? Možno z nedostatku pozornosti dieťaťu od rodičov.
Čiže človek je neskôr nejak nútený sa správať tak, aby si ten deficit pozornosti nejak nahradil až vynútil...rôzne.
Saffiyah
Saffiyah | 24.8.2015 06:03
Brown, Dan - Robert Langdon 03 - Ztraceny symbol

"Při tetování nikdy nešlo o krásu. Šlo o proměnu. Od zjizvených núbijských kněží z druhého tisíciletí před naším letopočtem přes tetované přívržence starořímského kultu bohyně Kybelé až po jizvy moko, kterými se pyšní dnešní Maoři, se lidé tetovali, aby tím svá těla částečně obětovali, přetrpěli bolest zkrášlování a vyšli z něj jako jiné bytosti.            

Přes zlověstná varování ve Třetí knize Mojžíšově, kde se výslovně zapovídá činit si na těle jakákoli znamení, se z tetování stal novověký iniciační obřad spojující miliony lidí – podstupují ho vymydlení puberťáci, protřelí feťáci i maminy z předměstí.

Akt tetování je zástupným prohlášením o svrchovanosti, světu se jím dává najevo: jsem pánem svého těla. Omamný pocit moci, pramenící z fyzické proměny, způsobil u milionů lidí závislost na technikách měnících tělo – na plastických operacích, na piercingu, kulturistice a steroidech; dokonce i na bulimii a změnách pohlaví.
           
Lidský duch prahne po ovládnutí vlastní tělesné schránky."
neznámy
neznámy » Saffiyah | 24.8.2015 08:06
Tetovanie vyjadruje kadečo a stejne tak kadečo o duši naznačuje .....
Pre niekoho je to prejav nudy (už nevie čoby), pre druhého exhibicionizmus, pre iného vyjadrenie insidnej premeny (pripomienka duševnej katarzie), pre ďalšieho umenie a pre mnohých opičenie sa - trendy.

No a sú ľudia, ktorí sú na tetovaní závislí a princíp je stejný jak u akejkoľvek inej závislosti, vrátane plastických operácií, posadnutosti kultom tela vo všetkých jej podobách, vrátane extrémov v kulturistike.

Bulímia je psychický disbalans a zmena pohlavia je otázkou identity duše.
A tu mi napadá otazká: Má duša pohlavie ? to by ma fakt zaujímalo .....
neznámy
neznámy | 24.8.2015 09:32
Duša má pohlavie, má ich oba. Jedno prejavené v tele, druhé nie, ale i tak prítomné ako anima, alebo animus.
Alebo.... duša nemá pohlavie a túži po svojej celistvosti, tak ako na počiatku pred rozdelením, lebo je odsúdená prejavovať sa vo svete len mužsky, alebo žensky. :)
Ak by bola duša celistvá a mohla sa tak aj prejavovať, nepotrebovala by pár, neexistovalo by napätie medzi pohlaviami, túžby po spojení.
K tomu tetovaniu, súhlasím s tebou, tetovanie môže mať veľmi veľa významov a tie môžu byť extrémne odlišné. Tetovanie môže byť odpudzujúce, alebo krásne. A to vôbec nehovorím o tom ako vypadá vizuálne.
Adriana 72
Adriana 72 » Saffiyah | 24.8.2015 09:36
:-)
Putes
Putes | 24.8.2015 10:17
Ať už to vyjadřuje cokoliv,je mi to jedno. Jen se s jistou dávkou škodolibosti koukám po ženách, jak asi se jim to bude líbit, až dosáhnou důchodového věku a kůže se jim začne scvrkávat. To bude teprve krása-WALL-
neznámy
neznámy » Putes | 24.8.2015 10:21
A čo keď si dá žena vytetovať malinkú kerku, keď má 50 kg a potom akosi priberie ďalších 50? Z malej jašteričky sa tak môže stať aj dinosaurus. -BIGEYE-
Putes
Putes | 24.8.2015 10:32
-ROFL--ROFL--ROFL-
neznámy
neznámy | 24.8.2015 10:36
anima animus hm tak táto info sa v mojom živote z času na čas objavuje, niečo som už z toho čítala aj vedome pobrala no stále som nejak nepochopila to posolstvo - komplexne, prečo neviem ... -CONFUSED-

K tetovaniu taká milá "náhodička" : je to len nedávno čo som trpela emočne ťažší náklad tak som si doma len tak relaxovala pri mojich obľúbených činnostiach a po veľmi dlhom čase som si cez net objednala donáškou pizzu. Dosť dlho som čakala a už som z hladu chytala nervy až som to celá našponovaná vzdala ......
Keď už som na tú sprostú pizzu temer zabudla, zazvonil zvonček: poslíček!
zídem k bráne a ruka čo mi podáva krabicu s pizzou je celá potetovaná fantasticky krásne umelecky spracovaným motívom - ruží.
(trpezlivosť ruže prináša a toto posolstvo od poslíčka mi okrem pizze v spokojnom brušku vypomohlo i s emočným nákladom) A vraj Universum nekomunikuje ha!

Nemáš pls niečo komplexné k duši ? konkr k tenze medzi pohlaviami (v nás i mimo nás) mi to príde zvláštne, nejaká rozbitóza či čo to musí preskúmať -YES-
neznámy
neznámy | 24.8.2015 10:56
K tej duši, hm, neviem, možno niekto iný bude mať, alebo pohľadám. :)
Ja som viac človek samouk, nejdem cez múdrosť kníh, alebo len tak, že si niečo vdaka knihám potvrdím, že aha, vidím to rovnako, alebo podobne.
Čosi si tak matne spomínam, že o tom písal kedysi Platón, v nedávnej minulosti Jung.
Ešte k tomu tvojmu zážitku s pizzou a ružami, pozri si toto. :)
http://chillin.sk/2015/05/rozkosny-maly-stehlik-sa-kupe-v-dlaniach-cloveka/
neznámy
neznámy | 24.8.2015 10:57
Nejak nevidím dôvod mať na sebe nejaké tetovanie, nech je aj umelecky dokonalé, aj moje maľovanie spočíva len v jemnom lesku na pery, občas mejkap.

Dnes by som sa ani nečudovala, keby ten kuriér mal to roztomilé tetovanie ako povinné od zamestnávateľa, forma ako zalepiť oči zákazníkom, ak im dlho trvá ich rozvoz jedál :) Čo by však fungovalo asi iba na ženy :)
neznámy
neznámy | 24.8.2015 11:05
To je nádhera! tá dôvera vtáčika a jak ho má rád ...
(vidíš a hockto by toho típka niekde vonku na základe kérky spakruky odsúdil)
Vďaka
-FLOWER-

Pokiaľ ide o knihy, ja si knihy nevyberám, to knihy si vyberajú mňa ;) môžem tú techniku "výberu" aj popísať ak by to niekoho zaujímalo ..
neznámy
neznámy | 24.8.2015 11:10
Tetovaná nie som. Kedysi som o tom uvažovala ale tak nejak som nemala jasno v motíve a vždy som to preto odkladala, dnes som za to rada. Niekomu tatoo sedí a niekomu nie, ja medzi ženy, ktorým by to pristalo nepatrím, necítim to tak proste.

Ten poslíček bol mladý chlapec (gay - rozpoznám to vždy, v rodine máme dvoch) a keď som tú kerku okomentovala, iba sa mi pozrel priamo do očí a placho sa na mňa usmial. Poďakovala som a šiel. Ja tak nejak na nejaké "zákulisia" nemyslím, vždy sa dívam iba na to čo sa mi pred očami práve odohráva.
:)
neznámy
neznámy | 24.8.2015 11:14
Na tom fungujú aj reklamy a tak... :)
neznámy
neznámy | 24.8.2015 11:23
To by mohol mať tak nejaké dočasné tetovanie, nejakú nálepku, inak si to neviem predstaviť ani náhodou. :D Podstúpiť tú bolesť, odhodlať sa urobiť trvalý zásah na tele, kvôli práci, ktorá sa robí brigádnicky niekedy len pár týždňov za minimálny plat.
To už neviem, čím by zamestnávateľ dokázal motivovať k takémuto činu. -NOOO-
Každopádne je tak, že tetovanie na človeku už dopredu robí značku, odsudok, že ten človek vďaka nemu patrí do nejakej kategórie.
Spomenula som si v tej súvislosti na film 21 gramov od Innaritu. I keď ten film súvisí s inými témami viac ako s touto, bola tam scéna, kde šlo o tetovanie z väzenia a o pracovné miesto.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...