mesiac
Nedeľa, 28.4.2024
Meniny má Jarmila

Ezoterika a záhady - 

Láska je zákon, láska pod Vôľou

neznámy
neznámy | 5.4.2017 08:29
ku koitusu nie je nevyhnutným predpokladom láska
a k láske nie je nevyhnutným predpokladom koitus
neznámy
neznámy | 5.4.2017 08:34
Tak :)
Crowley je jedným z autorov, ktorého "dielo" ma nezaujíma, práve z toho dôvodu, že neviem oddeľovať autora od diela...... A jeho život práve odzrkadľuje hodnoty, ktoré sú v prudkom rozpore s tými mojimi :)
neznámy
neznámy » Aiwi | 5.4.2017 08:35
ak je eros vnímaný ako základná životná sila tak z čoho berú životnú silu deti ?
neznámy
neznámy | 5.4.2017 08:46
oddeľovať autora od diela by znamenalo prísť o podstatu - autora
.. čím vznešenejšie dielo tým prozaickejšia realita autora a naopak :)
neznámy
neznámy | 5.4.2017 10:21
Ešte doplním ako chápem pojem Láska pod vôľou.
Už som to napísala, tak len upresním ešte. Láska a libido sa väčšinou chápu ako záležitosť sexu a partnerstva. Chápem to inak.
Láska ako tvorivý princíp vesmíru môže byť v človeku oživená len cez životnú silu, či libido. To je pohonná látka bez ktorej to nefunguje. Ježišov výrok, ktorý znie takto nejako... Takto, že si vlažný, ani studený ani horúci, vypľujem ťa zo svojich úst.
hovorí o tejto životnej sile, ktorú Crowley pomenoval vôľa. Alebo inde je pomenovaná ako libido.
Ako to vnímam ja, ide o to, že táto životná sila, ktorá je nám daná, nie je používaná, alebo je blokovaná, alebo roztrieštená. Mať skutočné spojenie znamená používať túto vôľu, pretože len ona dokáže priviesť k spojeniu s univerzálnou láskou.
To, že Crowley potreboval najprv cez extrémy rozbiť základ náboženského dogmatizmu, ktorý dostal v rodine chápem ako jeho osobnú cestu, ktorú netreba ani nasledovať, ani odsudzovať. Pre mňa jediné podstatné sú tie myšlienky, ktoré sú mi veľmi blízke a ktorým rozumiem.
Aiwi
Aiwi | 5.4.2017 10:40
Neskôr u Freuda nebol myslený eros ako sexuálny pud. Ale hovoril o dvoch silách pude Eros ako pud života tzn prežitie a o pude Thanatos ako pude smrti, ktorým vysvetľoval deštrukciu. Z pohľadu Freuda by sa dalo hovoriť o uspokojovaní v orálnom štádiu vývinu cez ústa a spojenie matkin prsník a a ústa dieťaťa. Aj keď mne je toto vysvetlenie nie je veľmi blízke. ;)

Skôr zastávam názor, že životná sila detí je priamo ovplyvnená ich čistou detskou dušičkou. Ale to sa už dostávame na iné pole.

Ale je zaujímavé, sledovať rozdiely vo vnímaní lásky. Niektorí v zmysle sexuality a iní ako metaprincíp. Pre mňa je osobne veľmi inšpirujúci Fromm, ktorá sa ju nepokúšal definovať, čo je podľa mňa nemožné, ale hovorí o jej prejavoch. Ako vraví jeden môj priateľ, lásku treba prežiť a nie o nej špekulovať. Tak nám prajem všetkým krásne láskyplné zážitky v nadchádzajúcom období. :)
neznámy
neznámy » Aiwi | 5.4.2017 11:06
a zase jsme obětí kategorií
jsou různé druhy lásky, některé jsou doprovázeny erotikou či sexualitou, u jiných např. u lásky mateřské či otcovské by spojení se sexem byl incest slabých, u lásky sourozenecké by to byl incest silných
Aiwi
Aiwi | 5.4.2017 11:09
Tak sa postavme nad kategórie.

Tak postavme lásku ako metaprincíp. Ako a v čom sa podľa Vás prejavuje?
neznámy
neznámy | 5.4.2017 12:06
Velmi pekne si to napisala :)
neznámy
neznámy » Aiwi | 5.4.2017 14:50
tahleta předpona meta to je tedy něco

kategoriím se nevyhneme, nebo v tom budeme mít maglajz
nejspíš by se dala láska definovat tím, čím není

v každém případě je to vztah (mezi dvěma jedinci) a zkušenost (poznáme ji jedině tak, že ji zažijeme, teoretizováním se o ní dozvíme jen málo)

zkušenost emocionálně kladného vztahu

čímž se liší od gravitace, netečnosti, lhostejnosti, nenávisti
neznámy
neznámy » Aiwi | 5.4.2017 15:33
Skôr zastávam názor, že životná sila detí je priamo ovplyvnená ich čistou detskou dušičkou. Ale to sa už dostávame na iné pole.

čistota čistota hmm......... realita je skôr o tom, že životná sila detí tryská z ich prirodzenosti -PUH- ... v praxi sa spýtaj 4-5ročného decka, že čo je to láska sa zasmeješ)) vytrysknú slzy aj

som presvedčená o tom, že milovať a byť milovaný je skrátka ľudská prirodzenosť, žiaden velký konštrukt a pseudopsycho, preto jak to (aj malý) človek necíti tak je prúser a niekedy trvá roky ba aj celý život kým sa jedinec milovať znova naučí a kým pochopí že byť milovaný je jeho prirodzené ľudské právo nič viac ale rozhodne ani nič menej
neznámy
neznámy | 6.4.2017 00:40
-YES- tak..
neznámy
neznámy | 6.4.2017 08:07
len by som chcela upresniť, že rozbíjanie náboženského dogmatizmu nie je to, čo je pre mňa na Crowleym rušivé, pre mňa ja nemožné veriť teoriám o láske človeku, čo podporoval Hitlera a pravdepodobne tú vôľu i týmto smerom používal
neznámy
neznámy | 6.4.2017 08:30
Neviem. Nestotožňujem sa s ním v mnohom. V tom, čo som si o ňom čítala je veľa takého, čo by som nedokázala prijať.
Čo sa týka Hitlera, možno sa Crowley podieľal na tej čudnej fanatickej atmosfére, ktorej podľahlo v tej dobe toľko inteligentných, jemných a vzdelaných ľudí. Aj umelcov. Pamätám si z jedného dokumentárneho filmu výpoveď významnej švédskej režisérky, ktorá pracovala pre Hitlera, obdivovala ho.
Po mnohých rokoch hovorila o tom, že bola pod vplyvom a musela z toho vytriezvieť. Dokumentárne filmy z tej doby zachytávajú nadšené fascinované davy. A určite to neboli iní ľudia ako sme dnes my. Myslím, že neboli ani zvrátenejší ani krutejší ako je ktokoľvek z nás. A napriek tomu s obrovským entuziazmom podporovali fašizmus a Hitlera.
Neviem, čo s tým Crowley mal spoločné, či bol z tých, ktorý to tvoril, alebo tomu podliehal. Toto je téma, ktorú neriešim, lebo i tak by som došla iba k domnienkam.
Hitler mal slnko na tom istom sabiáne ako ja venušu, jeho myšlienke čistoty rozumiem, pokiaľ sa pozerám iba na to a na nijaké ďalšie súvislosti.
Hitler miloval Wágnerovu hudbu, ja tiež.
Nejaká vysoká duchovná idea sa zvrátila do opačného extrému.
Neviem, kto a ako sa na tom podieľal, kto a ako tomu podliehal. Ani prečo sa to celé stalo.
neznámy
neznámy | 6.4.2017 09:47
....a mnoho inteligentných, vzdelaných, jemných ľudí nepodľahlo. Kto sa pozeral, mohol vidieť, niektoré signály boli od začiatku jasné, napriek zložitosti doby. (Ved napríklad: Kto má potrebu páliť knihy? Kto má potrebu umlčiavať? Kto má potrebu vazniť odporcov?)

Psychologické vysvetlenie je kolektívne nevedomie, ošiaľ. Astrologické vysvetlenie súvisí, ak si dobre spomínam, s plutom, a asi aj s neptúnom, s ich temnou stránkou.

Ludsky je asi vždy doležité byť sebou, nepodliehať. Nenechať sa strhnúť prúdmi. Neptún vie byť záludný.;)
neznámy
neznámy | 6.4.2017 09:54
Neviem, nebola som tam, nezažila som to, takže môžem iba "zbierať" informácie.
A vidím aj dnes ako málo je si väčšina vedomá toho, čo robí a prečo to robí.
O nejakých pár desaťročí sa budú na nás pozerať ako na bláznov, ktorí úplne vedome ničili životné prostredie. Už to budú vidieť, v čom sa my teraz iba nevedome topíme.
Nezrovnávam, neposudzujem. Len premýšľam.
neznámy
neznámy | 6.4.2017 10:27
Kto má potrebu páliť knihy? Kto má potrebu umlčiavať? Kto má potrebu vazniť odporcov? .. ten kto tají svoj pôvod https://sk.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler rodokmeň je zaujímavý tiež (skon väčšiny súrodencov vo velmi útlom veku, nejasnosť incestu) abúzus kokainu v kombinácii so štruktúrou osobnosti robí svoje a nebolo by sa v histórii nič mimoriadne stalo bol by bláznom akých sú tisíce, ak by sa mu nedostalo príležitosti! a toto je historicky velmo poučné ...........
neznámy
neznámy | 6.4.2017 11:32
no mne Crowley,,,,tiež nebol dva krát sympatický ,,ale keďže sa venujem,čomu sa venujem ,,nemohla som ho obísť,,,,tak ho hlavne neodsudzujem,,,ale dokážem sa od neho naučiť,,,hltám jeho knihy,,,,vážim si jeho vedomosti,,,atď..
neznámy
neznámy | 6.4.2017 12:31
Áno :)

Keď budem potrebovať chirurgický zákrok a sice skvelý chirurg bufe na mol, počkám kým vytriezvie, alebo uprednostním iného. Wagnera si radšej vypočujem v koncertnej sále než cez autorádio....

Crowley je len jedným z mnohých "médií" takže ak mám záujem o tieto informácie, uprednostňujem médium, čo preukazuje schopnosť ostať triezve (to neznamená, že odsudzujem, odmietam, či nemám pochopenie pre tých, co to nezvládli, sama netuším, či by som to ustála :))

Dávnejšie sme tu s insomniou diskutovali o neoddelitelnosti diela od autora, myšlienok od média, preto som podotkla, že crowley je takým príkladom pre mňa, kde sice hodnotné myšlienky sú pre mňa nezaujímavé v podaní konkretneho médiá, ptetože nevyhnutelne sú zafarbené osobnosťou a hodnotami toho médiá......
neznámy
neznámy | 6.4.2017 12:48
Najlepšie je nepotrebovať žiadneho chirurga. -FLOWER-
Stránka:
1 2 3 4
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...