mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Astrológia a horoskopy - 

Vertex

neznámy
neznámy | 2.10.2012 07:54
ahojte,
už sme tu niečo s vertexom preberali, ale nechce sa mi hľadať v histórii.
momentálne mám konjukciu jupitera na vertex v ôsmom dóme, čo sa vám udialo/čo ste prežívali počas tejto osudofky? -BIGEYE--FLOWER-
neznámy
neznámy | 2.10.2012 15:54
Neviem, nepozerala som, ale tu je nieco v skratke k tomu:
http://www.azastrologers.org/Articles/ReyerVertex.pdf
Zaujimave: "Ascendent je tvar, ktoru ukazujes svetu, ale Vertex ukazuje ako svet vnima tvoju tvar. Vertex ukazuje na cestu rastu, kluc k sebavedomiu. Antivertex je pricina a Vertex dosledok. Progresivny Vertex/Antivertex prinasa dolezite a niekedy aj kriticke obdobia v zivote"
neznámy
neznámy | 2.10.2012 22:08
Zvedavost mi nedala a pozrela som sa a v case tranzit. Jupitera v konjukcii na progresivny Vertex (v radix. 8.dome) som zistila, ze som tehotna -LOL-
Tranzit. Jupiter bol zaroven v trigone na progresivny Jupiter (v radix. 4.dome), bol aj trigon tranzit. Pluta na Jupiter. Bol to sok, radost, obavy...vsetko mozne. V obdobi tranzitu Jupitera na radixovy Vertex si na nic vyznamnejsie nepamatam (doplnenie, bol to jul a to sme chodili myslim na vyslapy a potlachy a tak po lesoch).
Tak neviem, ci by si si nemala ist kupit tehotensky test? :) Asi to zavisi aj od dalsich aspektov Jupitera a domov.
neznámy
neznámy | 3.10.2012 06:46
:D:D
srandičky, srandičky! ja už s tehotenstvom nerátam, dva krát stačilo!
táto osudovka bude u mňa asi súvisieť s prácou, mala som nejaké problemos a zrazu sa to vyriešilo. behom dvoch dní. a behom ďalších dvoch dní to prerástlo v nadšenie.
no ale jupík bude retrográdiť a táto konštalácia bude ešte nejakú chvíľu trvať, tak som zvedavá, čo z toho vylezie.
díky, lodka:-FLOWER-
neznámy
neznámy | 3.10.2012 14:16
neviem kto takto definoval vertex v súvislosti s ascendentom, ale vôbec ma to neuspokojuje, lebo je to len to isté, ale z opačnej strany. už dlhú dobu sa v modernej astrológii špekuluje nad všeličím a chýba tomu nie len ucelenosť, ale aj jednoduchá logika
neznámy
neznámy | 3.10.2012 19:12
no a ako to teda je? jožko? :)
neznámy
neznámy | 3.10.2012 19:52
a co já víím??!

vertex je pre mňa zatiaľ za horizontom. možno keby som vedel aspoň čoho je priesečníkom, ale to netuším či by mi vôbec pomohlo. niektoré veci sa dajú v základných rysoch dať do priameho logického súvisu. ale najprv by som si o tom niečo kvalitné naštudoval. to ešte nájsť seriózny zdroj informácií..
neznámy
neznámy | 3.10.2012 22:37
Ani ja to neberiem ako "pismo svate", len som to sem dala, ze ci sa niekto fundovanejsi v astro. k tomu vyjadri, co je to vlastne ten divnobod Vertex.
neznámy
neznámy | 3.10.2012 23:03
Charles Jayne a L.Edward Johndro zavedli nezávisle na sobě do moderní horoskopie pojmy Vertex a Antivertex. Vertex je v horoskopu místo, kde první vertikála protíná ekliptiku na západě. Protilehlý bod se nazývá Antivertex. Prakticky se Vertex spočítá tak, že:
a) zeměpisná šířka místa zrození se odečte od 90°.
b) imum coeli horoskopu - radixu se považuje za medium coeli a při šířce získané dle bodu a) je pak Ascendent hledaným Vertexem. Bod v opozici je Antivertex.
Účinky Vertexu a Antivertexu nejsou dodnes důkladně prozkoumány

Vertex jsou náhlé události, které naše nevědomí přitáhlo.
Zkuste si to představit, že máte něco, co jste omylem přebrali mafii a nic o tom nevíte (AV), a teď vám jde pořád o život a nechápete, co proti vám ti lidé mají (VX).
http://www.astrolot.cz/apraxe1/astrop31vertex.html

A vcera bol prave tranzit. Vertex v konjukcii s Plutom.
Takze turecke reklamy a ine podivnosti boli aktivovane -LOL-
neznámy
neznámy | 4.10.2012 00:30
práve som to dôkladne študoval na nete kedze nemám k tomu knihy, ale ani tých nie je moc. myslím, že by boli aj zbytocné. je to celkom zaujímavé. je to bod, ktorý je definovaný ako "turning poin" . dalo by sa to hádam preložiť aj ako bod zlomu, zlomových a osudových udalostí v živote, ktoré otáčajú osud. myslím, že na tých dvoch príkladoch o ktorých ste sa tu bavili to fakt sedí. študoval som aj geometriu línií a zistil som jednoduchú vec: ascendent-desdendent s vrcholom na MC určujú smer ekliptiky - pohybu slnka z východu na západ. a táto línia je naklonená buď celá na severnej časti, alebo na južnej. no a vertex určuje línia pretínajúca túto dráhu slnka tak, že nám rozdeľuje viditeľnú sféru oblohy na severnú a južnú. je to kolmica, ktorá prechádza zenitom (najvyšším bodom nad hlavou). takto sa potom antivertex (bližšie pri ascendente) nachádza niekde za horizontom a v našej zemepisnej polohe sa pohybuje vždy pod určitým uhlom vzhľadom na os asc-des.

spravidla prináša vždy nejaké prekvapenia

tiež je považovaná táto os za elektrický asc-des (neznášam tento výraz, lebo "elektrický" je tuším iba jangový - aktívny princíp, ale moderní astrológovia musia mať plnú hubu nových výrazov a prázdnu hlavu starého poznania). takže je to zrejme akoby doplnajuca čast k tejto osy z iného uhlu. jin-jang je je aj v ludskom tele rozdelený na dole-hoe a lavá-pravá strana. treba hladat súvislosti s kvalitami severu a juhu. vo feng - shui su priradene kvality svetovým stranám, ale oni pouzívaju iny system. mozno by k tomu malo blizsie vastu - indické "feng-shui". indovia používaju "naše" živly
neznámy
neznámy | 4.10.2012 07:12
môj vertex je len o pár stupňov ďalej od tvojho a Jupiter naň dorazí o pár mesiacov, tiež som celkom zvedavá, aké udalosti to prináša :)
zistenie tehotenstva by mňa narozdiel od teba celkom potešilo ;)
keď šiel Jupiter cez môj Vertex naposledy (to bolo v 2001) mala som tiež prírastok do rodiny :) vtedy sa narodila Packa (moja mačka) no ku mne sa dostala až o pár týždňov neskôr, tak neviem či je to relevantné.... :)
neznámy
neznámy | 4.10.2012 09:31
no uz som to volakde spominal...prechod marsu pred vertex...bolo to priame nezelane stretnutie s nabudenymi marsovovskymi ludmi, ktoremu sa nebolo mozne vyhnut, ale ho iba ignorovat (bohuzial ani to nepomohlo:D)
a teraz mi uz niekolko mesiacov direkcny vertex a anitvertex kvadratizuju dvojicku Merkur/Venusa... a tiez to prinasa problemy symbolizovane tymito principmi (zacal som intenzivne "dobrovolne nasilu" studovat jednu oblast, zvrat v spolocenskom zivote, ci v medziludskych vztahoch), ktore prisli celkom nahle a necakane, teda neda sa im vyhnut a ktore celkom slusne tvaruju moju zivotnu cestu-PUH- dalsie potvrdenie ucinku tejto osy...apropo, aby este toho nebolo malo, tak asi aj nejaky vplyv moze mat tranzit Pluta cez direkcny Vertex (zaroven aj kvadrat Urana nan).
neznámy
neznámy | 4.10.2012 09:33
inak tato osa moze vedla osy Ascendent/Descendent, ci Immum Coeli a Medium coeli (plus sabianske symboly) patrit ako dalsia pomocka pri rektifikacii (spresnovani casu narodenia) horoskopu
neznámy
neznámy | 6.10.2012 14:56
Mozem to este doplnit, ze v opatovnej konjukcii Jupika na progresivny Vertex som mala aj svadbu a zaroven ma zaujali pri tom aj manzelske/vztahove aspekty s planetkami Juno (ochrankyna manzelstva) a Vesta (patronka rodinneho krbu): tranzit. Juno bolo v konjukcii s progres. Slnkom, u manzela bolo Juno v trigone na jeho progresivnu Lunu (tu nie presne, rozdiel 6 stupnov), ale dalo by sa povedat, ze tranzit. Juno bolo presne v trigone/sextile na jeho os IC/MC (lenze progresivnu...a to sa zevraj nepouziva).
Tak si to jupikovske obdobie patricne uzi ;)
neznámy
neznámy | 6.10.2012 19:33
díky, lodka!
no neviem, čo na tvoje prianie povedia moje ostatné súbežné tranzity,ale budem sa snažiť! ddd
ďakujem aj ostatným za príspevky, aj tým, čo ešte prispejú
neznámy
neznámy | 20.11.2013 09:48
neznámy

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...