mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Voľný pokec - 

Štúrovci

neznámy
neznámy | 30.5.2015 07:56
Spomenie si ešte niekto na týchto romantikov?
http://www.nazor.info/sturovci-stale-aktualni/
neznámy
neznámy | 30.5.2015 12:31
praveze oni romantici neboli, ale aj v tom je novodoby pragmatizmus a realizmus
viditelny, ze idealy su pokladane za bezcenny romantizmus a casto sa identifikuju s nacionalizmom a fanatizmom. Kto na Slovensku v sucasnej dobe by tak urputne bojoval za slovensku rec? Vytvaraju sa dva tabory, v jednom su ti, ktori podporuju tradicie, tradicne kultury, krestanstvo, rec, historiu a oproti su ti, co stoja za vyvoj, novodobe vymozenosti, modernost, nekonvencnost, bezpredsudkovost.
Oba tabory maju v sebe nekonecnych fanatikov a ludi, co su umierneni a maju prehlad. na obidvoch starach je kus pravdy a aj velkej lzi a utlacania.
Ja napriklad vnimam tu dominanciu narodov germánskej rasy ktore ziskali prevahu na oboch brehoch Atlantiku, opierajúce sa najmä o schopnosť technickej kreativity. Technicka kreativita a vykon, avsak z isteho uhla pohladu tomu nieco chyba, a je to cit a radost. Clovek to vidi vsade v sporte, v komunikacii, v sposobe zivota, v ludskej existencii, ktora sa javi hodne redukovana, aj ked fantasticky napreduje dopredu, vsetko funguje dokonale, zamerane na vykon, ale ma to jedno ale...v slovanskej krajine to ma nadych isteho druhu mafianizmu, ktory funguje aj v tej zapadnej len na inom principe. Tak nech si clovek vyberie..-ROLL-Čo by mohlo byť pre slovanské národy Strednej a Východnej Európy impulzom k nájdeniu svojho poslania a aké poslanie by to vlastne malo byť?
To by aj mna zaujimalo, fakt.:)
neznámy
neznámy | 30.5.2015 22:18
Taky v Čechách máme podobná individua.-NOOO-

Je to hrůza!!!!-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 31.5.2015 00:32
presne, kto nedokaze ocenit caro androgynnej nevinnosti, nech tape v tazkopadnosti strauktur a doby ktore niet.
Inac ze vraj sklo umocnuje farbu vonu a BUKET vina.
Buket, zaujimave slovo. A charakteristiky vina, to je tiez umenie nieco tajke napisat.
http://feminity.zoznam.sk/c/879664/uchopit-pohar-vina-celou-dlanou-to-je-faux-pas-ako-hrom
Ona
Ona | 31.5.2015 19:07
Este pred Sturovcami bol romantik aj Juraj Janosik

Ked sa urcitej skupine ludi privela krivdi, vzchadzaju spomedzi týchto ludi jednotlivci - revolucionari, ktori vyletia ako kometa ku ktorej sa pripoja aj ostatni, aby svoj lud oslobodili od nespravodlivosti a nepravosti ktora sa voci nim pacha.
Tito ludia sa vyznacuju tym, ze za svoje idealy su ochotni polozit aj svoj zivot.

Momentalne sa pravdepodobne v nasich krajinach nepacha az taka velka krivda, aby bolo potrebne byt takymto hrdinom. - myslim si. :)
neznámy
neznámy | 31.5.2015 19:42
Z určitých dôvodov som bola nútená študovať nielen práce, ale aj životopisy niektorých štúrovcov. Dostala som sa k archívnym údajom napríklad o tom, čo o nich hovorili rodičia, učitelia, v časoch, keď boli deti, keď chodili do škôl atď. Napriek tomu, že k histórii neinklinujem, môžem povedať, že som sa dopátrala k mnohým prekvapujúcim zisteniam. Niektorí z nich boli skutočné osobnosti, kde sa múdrosť a láskavosť snúbila s výnimočnou inteligenciou ... dnes je výskyt takýchto ľudí skôr rarita-SAD-
neznámy
neznámy | 1.6.2015 10:05
nooo, v škole, keď sme sa museli nabifľovať verše ... Zakliatá panna vo Váhu a divný Janko, Marína, Žltá ľalia,... vtedy sa mi nič z toho ani trochu nepáčilo, začala som to vnímať v čase, keď sa tieto texty museli učiť moje deti a čuduj sa svete - páčia sa mi - teraz po rokoch - a dííky za tému aspoň som si zase čo-to pripomenula a nesmiem vynechať - určite si všetci pamätáte (a povedzte poznáte verše-kde by boli krajšie opísané krvavé boje? brrrŕrr-až mráz po chrtbte):

Zleteli orly z Tatry, tiahnu na podolia,
ponad vysoké hory, ponad rovné polia,
preleteli cez Dunaj, cez tú šíru vodu,
sadli tam za pomedzím slovenského rodu.

Duní Dunaj a luna za lunou sa valí:
nad ním svieti pevný hrad na vysokom bralí.
Pod tým hradom Riman-cár zastal si táborom:
belia sa rady šiatrov ďalekým priestorom.
Pokraj táboru sedí cár na zlatom stolci,
okol neho cárska stráž, tuhí to paholci,
a pred cárom družina neveliká stojí:
sú to cudzí víťazi, každý v jasnej zbroji.
milan08
milan08 | 1.6.2015 12:31
obcas mi ich pripomenu v mediach.
neznámy
neznámy | 2.6.2015 19:04
paradox je, ze kazdy mudrost a laskavost vnima po svojom, v kazdom pripade sme vdaka nim mali to stastie ze mozeme komunikovat v ich jazyku.
Ktovie ci vsak mali rozsietene intuitivne oko.
Ktovie ci intuitivne oko aj existuje.
A ktovie ci sa mi to podari niekedy zistit na vlastnej kozi.
To by som uz zrovna mohla pretransformovat aj vsetky svoje tela, aj emocne, aj pocitove, a citove, kedze by som mohla zazit taketo vizie. Pokial vsak oko sliepna
nic z toho sa nekona, iba same dohady, jezkove oci-ROLL-.
neznámy
neznámy | 2.6.2015 19:23
No, myslím, že sme sa celkom nepochopili:)
neznámy
neznámy | 3.6.2015 14:37
napriklad ja som pochopila, co si napisala. Ak je nepochopitelne ako to sedi s tym co pisem ja, tak pre vysvetlenie, chcela som povedat, ze mam blizky emocny vztah k slovencine, je vsak vela ludi, ktori to tak necitia, a je im dokonca aj jedno, ci slovencina zanikne. Verim tomu, ze ludia, ktori si vybojovali aby sme touto recou komunikovat mohli, mali vynimocne kvality, a neviem si predstavit, ze by slovencina uplne zanikla.
Len som chcela rozvinut take nieco ako, ze aj bez ohladu na moje emocne presvedcenie, ci presvedcenie ineho cloveka, mozno existuje isty druh videnia, mozno aj pravdy, ktore lezi mimo ramca naseho bezneho chapania a citenia. Mozno som tieto pochody prilis zredukovala a chybali suvislosti.
A celkovo nikto s nikym v tejto teme nekomunikuje, a pan okridleny mlci:)
neznámy
neznámy | 3.6.2015 15:46
intuitivne oko ?mysliš 6.čakru ?
neznámy
neznámy | 3.6.2015 16:05
Tretie oko, takto nejako vyzerá :)

https://youtu.be/wBYTZZ7HMvw?t=11m49s
neznámy
neznámy | 3.6.2015 16:31
scifi muzikal ? to bude relevantne
neznámy
neznámy | 4.6.2015 13:44
to ja neviem, asi ano:))
neznámy
neznámy | 4.6.2015 13:56
Štúrovci neměli čakry ale čakany, né?-WINKIE-
neznámy
neznámy | 4.6.2015 15:47
ktovie :D
neznámy
neznámy | 5.6.2015 10:26
Štúrovci boli veľké osobnosti svojej doby, aj nimi dlhé roky zostali, ich poézia je tiež taká, že aj po toľkých rokoch je zaujímavá - aj keď deti v tom veku keď sa o ních učia,
tomu celkom neporozumejú, to je poézia pre dospelých.
Mňa tiež viac zaujali až keď sme sa o nich učili na strednej škole.
Hlavne Sládkovič ten napísal niektoré svoje verše tak, že z nich som si písala do zápisníka také mottá: napr. "Láska na zemi nebo stvorila...", alebo
"Hodina každá pás v čelo ryje, ale kto kráse a láske žije, ten večne zostane mladý.",
a veľa ďaľších.
Aj balady J.Kráľa sú napísané tak pôsobivo že kto si ich prečíta, iste na ne tak skoro nezabudne.
Je umenie napísať do pár viet niečo také ako posolstvo, ktoré prežije stáročia. Im sa to podarilo. Aj ich angažovanosť a hlavne, že sa dokázali dať dohromady a tým sa stali silným prúdom.
Ona
Ona | 6.6.2015 17:06
Štúrovci boli v 19. storočí vysokoškolskí študenti a naša slovenská elita svojou vzdelanosťou a národným povedomím. -HEART-
neznámy
neznámy » Ona | 9.6.2015 20:27
Kto zo súčasnej slovenskej "elity" by bol ochotný obetovať celé svoje bytie myšlienkam, z ktorých nemá bezprostredný osobný prospech? Ako je napísané v tom rozhovore, štúrovská generácia bola generáciou pripravenou odpovedať na výzvy čias.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...