mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Voľný pokec - 

Štúrovci

neznámy
neznámy » Ona | 9.6.2015 20:44
V té době se asi ještě tráva nekouřila.-ROLL-
Ona
Ona | 9.6.2015 23:33
Myslím, že na Slovensku určite nie :D
Ona
Ona | 9.6.2015 23:59
Štúrovci videli a uvedomovali si, v akej biede žije slovenský ľud - v tom čase tu bola silná maďarizácia - deťom v škole nedovolili rozprávať po slovensky a bili ich za to - Maďari vyhlasovali, že v Uhorsku sú všetci Maďarmi a iné národnosti neakceptovali - (čo vzbudzovalo revoltu nie len na Slovensku, ale aj v južných častiach Uhorska) - a preto chceli Štúrovci zachrániť svoj národ.

Neskôr si toto zlé zaobchádzanie so Slovákmi všimli aj v zahraničí - napríklad nórsky spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny Bjornstjerne Bjornson sa verejne vyjadril k tejto téme - na Slovensku si ho za to veľmi vážime.
neznámy
neznámy | 10.6.2015 08:20
Mali odvahu aj bez trávy a chľastu :D ktorá bez týchto komponentov chýba mnohým elitám nielen na Slovensku:D
neznámy
neznámy | 10.6.2015 10:31
... a Štúrovci verili doslova, že každý národ má svojho génia, duchovnú bytosť, ktorá ho inšpiruje.
V rozprávkach, bájach, povestiach sa preto prejavuje i múdrosť, ktorá presahuje rozum jednotlivca.
Po celý starovek a stredovek sa verilo, že každý národ má svojho archanjela či anjelské knieža, ktoré ho
inšpiruje, vedie a stráži poslanie svojho národa vo svetovom pláne a štúrovské

" Lipa rozkvitne až keď dub opadá" je podľa ducha doby vystihnutá súčasná situácia, keď podľa E.Páleša príde čas na svetlo prichádzajúce z východu a prinesie svetu svoje posolstvo mieru - Slovania a ich mierumilovný duch vstúpi do duší ľudí na zemeguli.-FLOWER-
neznámy
neznámy | 10.6.2015 16:23
Nemám schopnosti pána Páleša, ktorý má naozaj úžasné poznatky a podáva ich veľmi oduševnene, no myslím si, že keď sa v pravú chvíľu reťazec poznania preruší tým, že sa zlikviduje niekoľko vedúcich osobností, vývoj spoločnosti môže stagnovať i niekoľko storočí - to sa vždy dialo a deje i teraz .. myslím, že sme v dobe hlbokého temna a jedinou nádejou pre nás samých, sme my sami.
neznámy
neznámy | 28.10.2015 18:05
Keď som v máji otváral túto tému s podtitulom - spomenie si ešte niekto na týchto romantikov? Ani vo sne by ma nenapadlo, že sa o pár mesiacov bude vo všetkých médiách tak vo veľkom hovoriť o Štúrovi a Štúrovcoch... :)
neznámy
neznámy | 28.10.2015 20:10
Nie?:) Ja som vedela, že Štúr bude mať 200-sté výročie. Hmm, celkovo som sa do toho ponorila počas tých hľadaní v archívoch. Netušila som, že nájdem také zaujímavé informácie. Čítala som aj jeho listy ostatným členom a úplne ma uchvátila tá stará reč, tak kvetnatá.
Dokážem si živo predstaviť, aký úžasne bohatý musel byť náš starodávny jazyk ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Veľmi by som ho chcela počuť.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...