mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Voľný pokec - 

Čo je advent?

neznámy
neznámy | 20.11.2017 10:48
Ak dobre rátam, najbližšia nedeľa by mala byť prvá adventná.... Čo to vlastne advent je? Prečo 4 týždne, 4sviece, prečo vence?
neznámy
neznámy | 20.11.2017 11:12
Možno církevní zvyk.
Možno doba, kdy se zesiluje vliv božské energie.
Možno retro Merkur k vypnutí tlaku myšlenek a otevření -HEART-
neznámy
neznámy | 20.11.2017 12:02
Pýtam sa, lebo neviem.mne podobné zvyky boli vždy cudzie, možno práve preto, že im nerozumiem, a tak som nikdy ziadne vence neriešila. A dnes mi napadlo, že sa blíži advent, mohla by som si spraviť veniec, ale uvedomila som si, že netuším čo ten veniec znamená :)

Cirkevné zvyky su obvykle zmes pohanských a kresťanských symbolov nabalenych na kresťanský pribeh, ja nie som aktívny kresťan a vyrastala som v rodine, kde sa viera neriešila, zvyky sa však dodrziavali, na tejto symbolickej rovine, adventný veniec u nas vždy bol. Zrejme som túto otazku kladla i v detstve, ze co to je, ale odpoveď ma zrejme neuspokojila :D

Keď vsak o tom voľne premýšľam, 4 symbolizuje celu, 4 steny z ktorých sa človek túži vyslobodiť, skúšku, postupne sa zapaľujú sviečky až po narodenie Božieho syna, vyslobodenie..... Veniec je kruh.... :)
dodo41
dodo41 | 20.11.2017 15:43
Hlavným znakom a symbolom adventu je adventný veniec, ktorý slúži práve k odpočítavaniu štyroch adventných týždňov. Pôvodne boli tieto vence zavesované bez sviečok na dvere. Pre Kresťanov je advent začiatkom cirkevného roka, keď je očakávané oslávenie narodenia Ježiša Krista a jeho povstanie z mŕtvych, ktoré sa slávi na Veľkú noc. Tento adventný sviatok sa traduje už od 6. storočia. Advent, z latinského slova adventus, začína prvú nedeľu po 26. novembri. Celkom sú tieto nedele v adventu štyri a každá má špeciálne meno. Prvá je železná, druhá bronzová, tretia strieborná a posledná, pred Štedrým dňom, zlatá. Adventný veniec predstavuje symboliku a má presné pravidlá, ako by mal vyzerať. Správny adventný veniec by mal byť vyrobený z vetvičiek ihličnatých stromov alebo cezmíny, to preto, že predstavujú život. Ak je veniec zo slamy či prútia, mal by odháňať zlých duchov a domu dopriať požehnanie. Postupné zapaľovanie sviečok o adventných nedieľ má tradíciu až od druhej polovice 20. storočia a pochádza z Nemecka. Sviečky sa zapaľujú zásadne po smere hodinových ručičiek. Veľmi dôležitú úlohu hrajú farby. Hlavnou farbou adventu je a má byť fialová. Táto farba je symbolom pokory a dôstojnosti. Všetky stuhy a sviečky, s výnimkou jednej, by mali byť fialové. Tá jedna by mala byť ružová, ktorá symbolizuje priateľstvo.
Symbolika sviečok na venci

1. sviečka sa zapaľuje prvú adventnú, tzv. železnú nedeľu. Sviečka je pomenovaná ako nádej.
2. sviečka pripadá na druhú adventnú, tzv. bronzovú nedeľu a sviečka má symbolizovať mier.
3. sviečka, sa zapaľuje tretiu adventnú, tzv. striebornú nedeľu a symbolizuje priateľstvo.
4. sviečka sa zapaľuje ako poslednú v štvrtú adventnú nedeľu, táto sviečka je pomenovaná láska.

A vedeli ste, že časté sú aj vence s piatou, bielou sviečkou, ktorá je v strede? Tá sa má zapaľovať na Štedrý deň a má symbolizovať samotného Krista.

iny text, tak si vyber:

Slovo advent pochádza z latinského „adventus" a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami. Tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. Farbou adventu je fialová. Vyjadruje dôstojnosť a pokánie. Sviečky a stuhy na venci by tak mali byť fialové s výnimkou tej tretej v poradí - tá je totiž zasvätená priateľstvu a je ružová. Sviečky sa zapaľujú proti smeru hodinových ručičiek. Časté sú aj vence s piatou - bielou sviečkou - uprostred. Tá sa zapaľuje na Štedrý deň a symbolizuje Krista.


Na prvú nedeľu adventnú je rozsvietená prvá (fialová) svieca. Táto sviečka sa zvyčajne nazýva „svieca prorokov" na pamiatku prorokov, hlavne Izaiáša, ktorí predpovedali narodenie Ježiša Krista.

Na druhú adventnú nedeľu je zapálená druhá fialová svieca - sviečka „betlehemská", ktorá symbolizuje Kristove jasle, príchod Lásky na svet.

Na tretiu adventnú nedeľu Gaudete je zapálená ružová - „pastierska" a predstavuje radosť.

Štvrtá fialová sviečka je nazývaná „anjelská", predstavuje mier a pokoj.

Sviečky sú tiež spojené s menami zodpovedajúcimi liturgii adventu každú nedeľu: Izaijášova, Janova, Pastierska a Máriina sviečka.


Iné názvy sviec:

Mená sviečok u adventného svietnika s piatimi sviecami a odporúčané liturgie:


1. sviečka Nádej (fialová), odporúčané čítanie pri zapálení sviečky Nádej - Izaijáš 60: 2-3.

2. sviečka Mier, pokoj (fialová), odporúčané čítanie pri zapálení sviečok Nádej a Mier - Evanjelium sv. Marka 1: 4.

3. sviečka Priateľstvo,radosť, vzájomnosť, (ružová "Gaudete"), odporúčané čítanie pri zapálení sviečok Nádej, Mier a Priateľstvo - Izaijáš 9: 6-7 35:10.

4. sviečka Láska (fialová), odporúčané čítanie - Izaijáš 9: 6-7.

5. sviečka Kristus (biela), zapálenie všetkých piatich sviečok po západe slnka. Odporúčané čítanie pri zapálení sviečok - Evanjelium sv. Lukáša 1: 68-79 a Evanjelium sv. Lukáša 2: 1-20.
neznámy
neznámy » dodo41 | 20.11.2017 15:54
o vďaka -BOW- teraz neviem či zásadne po smere či proti smeru zapaľovať :D

takže sviečky sú novinka z Nemecka, možno len mali prebytok na sklade, tak vymysleli vence...

takže advent začína až tú ďalšiu nedeľu, keď táto je 26. Kristova sviečka sa teda zapaľuje až 25.12?
neznámy
neznámy » dodo41 | 20.11.2017 16:55
:)Díky, to jsem se ráda poučila. Vůbec jsem nevěděla, nepřemýšlela o tom.
U nás se prodávají hotové věnce ponejvíce s červenými svíčkami... Já jsem dokonce myslela, že mají být červené...
neznámy
neznámy | 20.11.2017 19:01
Adventný veniec je symbol večnosti a sviečky symbol svetla, ale základný duchovný význam adventu je podľa sv. Pavla (List Rimanom-Biblia) " ...deň sa priblížil.
Odložme teda skutky tmy a oblečme sa do výzbroje svetla."

Je to obdobie, kedy by sa mali ľudia pozastaviť a prehodnotiť svoj život, ísť aj na spoveď a farár obyčajne na záver doporučuje niečo, pripomenie odpúšťanie alebo že vždy je možnosť žiť ďalej lepšie a pod. Môže to byť aj prínosom.
neznámy
neznámy | 20.11.2017 20:11
ďakujem -FLOWER-

toto ladí s tým ako vnímam kruh i štvoricu svetiel postupne zapaľovaných
postupné zbavovanie sa pút.... vnímam narodenie ako oslobodenie ku ktorému vedie odpútavanie sa....
možno som nezrozumiteľná, ale ďakujem
neznámy
neznámy | 20.11.2017 21:26
Tak, tak a prvu sviecu zapal az 3.decembra, lebo az vtedy advent zacina:)
neznámy
neznámy | 21.11.2017 08:34
ja sa teším , tieto vence si robím sama :)
neznámy
neznámy | 21.11.2017 09:09
áno, tiež si tento rok spravím veniec, vence čo sa predávajú, zdá sa postrádajú zmysel, sviečky sú nakopené na jednej strane, farebnosť podlieha mode a tak, keď som o tom premýšľala, vyvstali mi ďalšie otázky, zdá sa že na venci majú byť i stužky, zrejme (hádam) symbol previazania (znovu tie väzby a putá, no v tomto prípade možno nie putá)
zapaľovanie proti smeru hodinových ručičiek evokuje návrat i zastavenie zároveň, nerozumiem moc prečo je tretia sviečka ružová... a neviem tiež kedy sviečky zapaľovať, či má každý týžden horieť len jedna, alebo svetlá pribúdajú.... teda či je dôraz na to pribúdanie svetla, jednotlivosti, ale to pribúdanie mi príde zmysluplnejšie...

guglila som ešte trocha o advente a zistila som že nie je všeobecná zhoda v dlzke a začiatku tohto obdobia, no číslo 4, resp. 40 sa opakuje

a spomenula som si, že pier pred rokom na túto tému spravil inšpiratívnu besedu, ktorú som našla až po.... tak ju sem vkladám tento rok včas :)

https://www.youtube.com/watch?v=MU0LJq4TSX4
neznámy
neznámy | 21.11.2017 19:01
Príjemná téma, len pridám jeden obrázok, aký veniec sa mi páči :)

neznámy
neznámy | 21.11.2017 19:16
ten krásne vonia lesom :)
neznámy
neznámy | 22.11.2017 13:55
ach.... dokonalý je :))
milan08
milan08 | 23.11.2017 07:50
a vy tomu verite?
neznámy
neznámy » milan08 | 23.11.2017 08:26
Nerozumiem otazke.:) Čomu konkrétne či verim?

Toto je čas, keď sa každoročne príroda ponara do tmy, my to dnes už toľko nevnimame cez vsetko to osvetlenie vonku i doma. Je to mnoho týždňov, keď sa zo dna na deň viac a viac ponarame do tmy az po zimný Slnovrat, bod návratu svetla. Je prirodzené, že sa človek začne viac ponarat do seba, keď vonkajsich podnetov a vnemov ubúda. A to sa i mne deje :) predpokladam, že adventný veniec nie je kresťanský symbol, len pribeh je naň nabaleny, ale to mi vôbec neprekáža, pretože pribeh sa v roznych traficiach líši, no jeho podstata je rovnaká....... Ktovie odkial sa ten veniec so svieckami vzal, málokto vie, ze ani vianočný stromček nema s kristom a krestanstvom nič spoločné....
A tak..... Mne sa tento symbol adventneho venca začína páčiť, lebo mi dáva zmysel, i tak neviem, či si nejaký upletiem, ja na fyzické symboly moc nie som, ale pomeditovat si nad nim môžem i tak :)-FLOWER-
neznámy
neznámy | 23.11.2017 08:43
Kniha ako stvorená na tento čas a dlhé zimné vecery
https://www.databazeknih.cz/knihy/meditace-o-genesi-182661
neznámy
neznámy | 23.11.2017 17:22
podľa zvykov by sa mali zapaľovať proti smeru hodinových ručičiek a ešte býva aj piata - biela sviečka a tá sa zapaľuje na štedrý deň :)
neznámy
neznámy » dodo41 | 25.11.2017 15:19
Moze sa vtedy este upratovat ?
neznámy
neznámy » dodo41 | 25.11.2017 17:39
Moze sa vtedy este upratovat ?
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...