mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Voľný pokec - 

Celoplošné testovanie

lak
lak » simetra | 25.10.2020 02:18
-THUMBSUP-
neznámy
neznámy » simetra | 25.10.2020 02:47
Staci doniest cestne prehlasenie podpisane krvov ze urobis vsetko co nakazu.....vitaj moja nova vlast A.....a....a predsa sa toci
simetra
simetra » simetra | 25.10.2020 06:49
Malé zhrnutie faktov od vedca, ktoré absolútne nechápem, že vláda nevidí či nechce vidieť:

"Sensitivita tych testov je tak nizka, ze vsetko je tu mozne a zbytocne to kvantifikovat. Proste aj po druhom vikende plosneho testovania tu budu infekcni a rovnako ako z jedneho infekcneho je za chvilu 100 pozitivnych, tak rovnako z 1000 infekcnych je to 50 tisic a viac a sme spat, kde sme boli."


"chybovost Ag testov je dost znacna, co sa tyka falosnej negativity, ale kludne mozete byt negativny aj jeden, aj druhy vikend a mat v sebe virus. Pozrite na tento obrazok z validacnej studie v Journal of Clinical Virology pre SD Biosensor Ag test. V prvom rade, v tejto studii je sensititva 70% v laboratornych podmienkach. Uz len z terennych cisel z Oravy a BJ je sensitivita pravdepodobne nizsia. Pozrite tie cervene kruzky, ktore znamenaju falosnu negativitu. Ta je aj pri Ct 26 a 27 (v prepocte je to takmer cca pol miliona virusov na vyterovej spachtlicke po vytere), co je uz dost znacna viralna naloz a da sa predpokladat infekcnost. Ked beriem do uvahy, ze ste mlady clovek, asi sportujete, dobre sa stravujete, vitamin D aj C beriete, atd., predpokladam, ze budete mat bezpriznakovy priebeh, tak u Vas konkretne sanca, ze mozete mat 2-krat negativny Ag test a mat v sebe virus je nezanedbatelna





" kludne moze byt, ze najvyssia viralna naloz vyjde na stred tyzdna alebo viralna naloz ani nedosiahne take mnozstvo, aby ste boli zachyteny Ag testom, co moze zalezat aj od prvotnej naloze pri samotnej infekcnej udalosti. Ano, pravdepodobnost zachytenia 2. testom je vyssia, ale za urcitych okolnosti ani nie. Ak by bol Ag test citlivejsi, tak by tieto pripady s vyssou pravdepodobnostou odhalil. Ale pri 30% citlivosti treba ratat, ze take pripady tu budu a cislo moze byt signifikantnejsie nez si vsetci myslime."



" Zial ano, pouzitie Ag testov na plosne testovanie nie je odborne podlozene a chyba jedna kvalitna porovnavacia validacia Ag a PCR testov, ktora mohla prebehnut teraz na Orave. Preco to nie je tak, to je mi obrovska zahada :( "





"Ak nepôjdem na antigénový test, následne budem týždeň doma a povedzme, že zredukujem pravdepodobnosť nákazy v tom týždni na nulu a následne nepôjdem na druhý antigénový test a stále sa cítim fajn, aká je vtedy pravdepodobnosť, že ma ani jeden z týchto testov neodhalí a oba vyjdu negatívne? Samozrejme, čisto len hypoteticky, lebo ja som zodpovedný"



"Pavol Cekan:
Aj ja mam jednu otazku, ak smiem. Ked pojde clovek zijuci na Orave alebo v Bardejove 3-krat po sebe, kazdy vikend, na testovanie Ag testami, a bude mat za kazdym negativny test, aku ma pravdepodobnost, ze sa pri odbere a samotnom testovani nenakazi ani raz?"











Celkovo už som dosť znechutená zo všetkého :( Asi si zakúpim na vlastné náklady kvalitný PCR test. Najradšej od Čekana, ak by bola taká možnosť. Lebo je hanba, že naša vláda prijala od neho testy v podobe darov, ale nakúpiť od neho a podporiť ho vo výskume, to už nie. Lebo....prečo?
Ailin
Ailin » simetra | 25.10.2020 07:13
Na otázku, že prečo nenakúpili testy od Čekana je myslím ľahká odpoveď. Je cena jeho testov do 5 eur a výsledok do 15 minút? Dokáže vyrobiť 10 000 000 testov v tak krátkej dobe, v akej sme to potrebovali? Je samozrejmé, že jeho testy sú oveľa kvalitnejšie, o tom nemá nikto pochýb, ale povedzme si pravdu. O čo išlo teraz vláde? O spomalenie infikovania ľudí. Veľa ľudí už teraz žije vo veľmi zlých podmienkach. Veľa firiem je v strate. Je veľa ľudí, ktorí stratili prácu alebo im strata práce hrozí. A veľa ľudí je nahnevaných na túto vládu. Urobili teda takýto lockdown, pretestovanie je podľa mňa len okrajová záležitosť. Ide o psychologický efekt. Ak ľudia vedia, že budú testovaní, tak sa teraz skutočne snažia vyhýbať kontaktom, snažia sa dodržiavať zákaz vychádzania. Ja to môžem len posudzovať, z toho čo vidím, ale v uliciach nie je, keď sa pozriem z okna ani človiečika. Áut je na cestách minimum a to bývam v meste v pomerne frekventovanej časti. Ľudia na testoch chcú byť negatívni, tak to budú dodržiavať. A chcú byť negatívni aj na druhých testoch, takže sa budú znovu vyhýbať aj ten druhý týždeň všetkým kontaktom. Po troch týždňoch lockdownu sa možno obnoví trochu život, ale pochybujem, že sa obnovia hromadné podujatia a podobne. Na to si pravdepodobne počkáme do budúceho roka. Ale snáď na jar 2021 už bude lepšie, i keď uvoľňovať sa to začne snáď skôr.
Ja sama nie som spokojná tiež s výberom testov. Ale PCR testy, ktoré sú najpresnejšie sú hlavne kapacitne pre 5 miliónov ľudí nedostupné. Jednoducho by ich laborátóriá nedokázali v tak krátkom termíne urobiť. Ale ak by som ja mala zvoliť nejaké testy, tak by som napríklad rozmýšľala o týchto, alebo im podobných:
https://unizdrav.sk/tovar/3190/certifikovany-rychlotest-na-covid-19-s-97-5-uspesnostou-vysledkov-1-ks. Tieto testy totiž ukážu, či niekto toto ochorenie v minulosti prekonal a tým by sme získali ako taký obraz o tom, v akej situácii sa momentálne nachádzame. Sú o niečo drahšie, ale snáď aj presnejšie. Možno sa nevyrovnajú PCR testu, no ja by som radšej priplatila a zvolila tieto, ak by bola možnosť.
simetra
simetra » Ailin | 25.10.2020 07:48
Tieto testy už som videla v ponuke od nich, ale ani náhodou im neverím.

A ďalšia vec. Sú to testy na doma. Mne ide o to, aby som sa mohla prípadne voľne pohybovať s potvrdeným negatívnym výsledkom.
simetra
simetra | 25.10.2020 08:08
Tak to je smutné :(

V našom zariadení klientom vitamíny podávajú. (lieky sa samozrejme môžu podávať len podľa predpisu lekára).
milan08
milan08 » emanuel | 25.10.2020 08:23
niesi buric? ale stanes sa budes!
Gitus
Gitus | 25.10.2020 08:39
Ak nieje covid infekcny a nebezpecny.. Preco sa nechces ist testovat? A bojis sa ze sa zbytocne nakazis!? A preco zdravotaci a lekari po celom svete osetruju pacientov s ochrannými pomockami?
Ailin
Ailin » simetra | 25.10.2020 09:51
Veď práve preto hovorím, že ak by ponúkali tieto za príplatok pri celonárodnom testovaní, tak si radšej priplatím tých 15 eur. Alebo 10 lebo pri väčšom odbere je zľava. Je problém, že Vám ich neuznajú. A zasa také zlé snáď nie sú. Bežne sa používajú napríklad v niektorých v domovoch dôchodcov, kúpeľoch a podobne. Samozrejme sa nevyrovnajú PcR testom, ak by sa vyrovnali, tak by sa už snáď dávno používali a nikto by sa netrápil nad kapacitou laboratórií.
marcie
marcie » simetra | 25.10.2020 10:27
Ja tiež hľadám riešenie ako sa vyhnúť celoplošnému testovaniu, nie že by som bola v princípe proti testu, ale táto "akcia" sa mi naozaj nepozdáva ... dúfam, že za ten týždeň sa nejaké riešenie pre nás, čo nechceme ísť objaví ...
marcie
marcie » simetra | 25.10.2020 10:31
a po právnej stránke je to v poriadku? Harabin tvrdil že nie ...
simetra
simetra » Ailin | 25.10.2020 10:48
Ale tu je ešte niečo iné v tom, lebo to inak vôbec nemá logiku. Ak už chce byť Matovič svetová jednotka v plošnom pretestovaní, mal by poskytnúť čo najviac správne informácie do sveta a nielen také od buka do buka....ako lotéria.

To už by bolo ozaj k niečomu aj prospešné, cenné.


Napríklad jedna pani napísala toto: " mne v piatok prisiel pozitivny vysledok na PCR test, testovana som bola vo stvrtok. V stredu aj v sobotu (uz po vysledku pozitivnom PCR) som mala aj antigenovy test a oba boli negativne "

Na čo úplne zrozumiteľne AJ pre každého laika reaguje a dookola vysvetľuje vedec Čekan, že: "A keby sa teraz na Orave zobrali vzorky pozitivnym a negativnym (napr. 1000 + 1000) a urobili by sme konfirmacne PCR testy, tak by sme vedeli ovela viac o percentach falosne pozitivnych/negativnych. O takuto validaciu nebol zaujem ..."
neznámy
neznámy » Gitus | 25.10.2020 12:13
Tak neviem. Raz je infekčný a druhýkrát nie. Už sa rozhodnite :-D. Podľa mňa je to ochorenie podobné chrípke, tak ako doteraz všetky korony boli. Je to nové v tom, že je to nové a musí prebehnúť imunitná reakcia. Infekčné to je, ale nie natoľko aby som z toho išiel robiť opatrenia, ktoré zrujnujú štát. Inak povedané, v preplnenom obchode to môžem chytiť, na celoplošnom testovaní to môžem chytiť, ale tak ako kvôli chrípke (ktorá mutuje každý rok tiež) neničím štát, nebudem ho ničiť ani teraz. Nebojím sa vírus dostať. Stále pre mňa platí čo som povedal, nebudem ani pomáhať nákaze, ani ukazovať neschopným ľuďom v riadení, že môžu rozhadzovať peniaze. Za tých 100 miliónov mohli byť DSS-ky na tom úplne inak, lenže my potrebujeme viac nespoľahlivé výsledky. :-) Robte čo chcete, len potom nekričte, že ste nemysleli na dôsledky. :-)
Ailin
Ailin » simetra | 25.10.2020 12:16
Mám normálne už aj ja obavy z toho, koľko ľudí môže byť vlastne na Orave v skutočnosti pozitívnych, keď ich ešte aj tieto antigénové ( nie príliš spoľahlivé ) testy toľkých objavili (4432) za dva dni. A len PCR testy dnes vykonané označili pozitívnymi už nad 3000 ľudí na celom Slovensku, pričom sa tam tie antigénové nezarátali. Ide to hore. Tak snáď tento pobyt doma, ktorý teraz absolvujeme prinesie nejaké výsledky. Ja pôjdem síce do práce, ale chodím autom, takže žiadna MHD nehrozí a v práci sa nestretávam so 100 ľuďmi, max v kuchynke s jedným dvomi pri robení kávy alebo čaju, alebo pri zohriatí jedla. Ale mohli aspoň na tisícke náhodných účastníkov vykonať obidva testy. To porovnanie by zaujímalo aj mňa. A možno sa na to podujmú o 5 dní, keď sa bude testovať zvyšok Slovenska.
Ako si písala o tej pani, čo mala iné výsledky PCR a antigénového. Mohlo to byť aj tak, že bola už na konci choroby a že sa medzitým vyliečila a už nebola infekčná, takže mala málo vírusu v tele, preto ju antigénový test identifikoval ako negatívnu, ale verím tomu, že tie antigénové kopu ľudí neoznačia.
nikav
nikav | 25.10.2020 12:20
STV 1 - relácia O 5 minút dvanásť - spokojnosť - seriózna debata. Pôjdem na testy.;)
neznámy
neznámy » simetra | 25.10.2020 12:24
V žiadnom zariadení nemôžu podávať nič, čo by pacient nemal predpísané alebo by to sám nechcel. Takže DSS môže maximálne tak vitamíny ponúknuť a informovaný človek ich prijať. Otázne je, či pri tejto neinformovanosti to tí dedkovia a babičky vôbec vedia, že im treba vitamín a ako ho brať.
Ailin
Ailin | 25.10.2020 12:28
Pevne verím, že to skončí do mesiaca, do dvoch, keď uvidia výsledky týchto testov, ktoré sa urobia celoplošne na 5 miliónoch ľuďoch, verím, že si to prepočítajú, koľkí tým prechádzajú, že si vypočítajú koľkí tým pravdepodobne už prešli a koľkí majú, alebo mali komplikácie.
Gitus
Gitus | 25.10.2020 13:18
Tak podla teba je to podobne chripke. To je fajn ze si to ako odbornik na infektologiu virologiu a imunologiu zhodnotil.
Myslim ze pojdem bez ochranych pomocok na nase covid oddelenie im to oznamit. A potom si pokojne odpracujem smenu na onkologii.. .a mozno pojdem aj do domova dochodcov pozriet svojho 92 rocneho dedka.

Boze ludia. Za kazdu cenu potrebujete proti niekomu niecomu bojovat, burit sa... Je mi to velmi luto, co sa to stalo s nami, s ludmi.
Co je lepsie?
Stat s ludmi, ktorí budu mat po korone vazne nasledky (a budu potrebovat dalsiu starostlivost) alebo aj pomru(nebudu odvadzat do štátu uz ziadne peniaze)
Alebo stat ktory sa znazi ako tak uchrániť svojich obyvateľov??
neznámy
neznámy » Gitus | 25.10.2020 13:28
Toto mi už pripomína tých ľudí okolo v panike, ktorých vídavam občas. Tento spôsob komunikácie a extrémna argumentácia bez pochopenia prečítaného. Ak by si mala chrípku, tak ťa na to oddelenie tiež nepustia, a už vôbec nie bez ochrany. Takže argument nulový.

Toto som vysvetľoval ja vám pred dvomi rokmi :-) keď ste sa búrili. Toto ale nie je o búrení, toto je o vlastnom názore a o tom, že nie som povinný robiť hlúposti len preto, že si druhí myslia, že by som mal. Búrenie vyzerá inak, stačí si spomenúť.

Posledný odsek je od veci. Toto totiž nie je o tom, že by niekto z nás nestál pri ľuďoch ale o tom, že si myslíme niečo iné o tom, čo je pre nich prospešné. Ja si myslím, že imunita, ty si myslíš, že testy a rúška. Čiže je to debata o spôsobe ochrany nie o tom, že im netreba pomôcť. Treba čítať s porozumením.
Gitus
Gitus | 25.10.2020 14:36
Ked je tu virus, tak tazko teraz v dss mozes robiť osvetu o imunite. Alebo u onkologickych pacientov. To je smiesne.
A je smiesne ze ty mne vycitas sposob komunikacie. Ten tvoj ironicky smajlík v odpovedi je co?
Proste potrebujes sa na fore vyburit, tak sa bur.
Ja budem zodpovedna aj k sebe aj ludom okolo a nebudem zbytocne hrotit konflikty a stvat ludi proti sebe.
Cas všetko ukaze.
Stránka:
< 7 8 9 10 11 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...