mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Voľný pokec - 

Celoplošné testovanie

Ailin
Ailin | 24.10.2020 12:14
Ďakujem, že nie som sama optimista. Verím, že keď výjdu na svetlo sveta čísla, ktoré sa získajú pri pretestovaní, a keď si analytici uvedomia, čo znamenajú, tak sa to skončí.
simetra
simetra | 24.10.2020 12:34
Super, priaznivé správy, ďakujem :)
neznámy
neznámy » simetra | 24.10.2020 13:11
Ale je. Z tej situácie by som ich dostal tak, že by som ich do tej situácie ani nedostal. Inak povedané rozmýšľal by som dopredu tak, aby som týchto ľudí nevystavil riziku, na rozdiel od toho ako to tu bolo navrhnuté - dať zamoriť celú populáciu rýchlo a nekontrolovane. Tak ako sa to deje na tých testoch teraz. Tie videá tých radov to pekne ukazujú.
neznámy
neznámy » Ailin | 24.10.2020 13:29
Rád by som bol optimista. Ale myslím si, že to bude naopak. Kvôli nepresnosti testov sa aj tak urobí uzavretie štátu. Vlastne už je. A už sa to tak komunikuje, že sa nemáme tešiť, že máme negatívny test, lebo môžeme byť aj tak pozitívni. To čo sa im hovorilo od začiatku, aby nerobili hlúposti, sa teraz potvrdzuje, testovanie je zbytočné, drahé a kontraproduktívne.
Ailin
Ailin | 24.10.2020 14:01
Áno je pravda, že tieto testy ktoré máme, nám ukážu len ľudí, ktorí sú momentálne infekční. Ak je niekto pozitívny napríklad jeden deň, a ešte sa v ňom vírus nerozmnožil, testy ho neodhalia. Je tam aj riziko že označia chybne jedného človeka zo 100, ktorý vírus nemá. Ak tak označia aj mňa, tak to budem akceptovať a pôjdem do 10 dňovej karantény. Dôležité je , že testy odhalili na Orave za jeden deň 2200 ľudí, ktorí by bez nich absolútne netušili, že sa nemajú k nikomu približovať. Dokáže to spomaliť šírenie, ľudia si pri toľkých počtoch uvedomia, že momentálne ide do tuhého. Že skutočne majú obmedziť kontakty. Že to môže mať ktokoľvek. Aj ten lockdown, ktorý teraz máme, verím, že prinesie výsledky. Ľudia sa už toľko nestretávajú. Prípadne sa neobjímajú a podobne. Súdim to síce podľa seba, ale skúsim si tento týždeň asi písať s kým som bola viac ako 5 minút v jednej miestnosti, prípadne vonku - aj keď asi to nebude s nikým, okrem detí, otca a kolegov v práci. Nejde tu o to, že ten vírus snáď po lockdowne zmizne, (ako si niektorí, naivne na jar mysleli) ide tu o to aby sa spomalil. Musíme sa s ním naučiť žiť. To je jediná cesta. Ľudia budú naďalej zomierať, tak, ako zomierali doteraz, či už s vírusom, či bez. Ide o to aby každý dostal rovnakú šancu na lekársku starostlivosť, ak sa človek dá zachrániť, tak by mal mať nádej, že mu lekári pomôžu.
simetra
simetra | 24.10.2020 14:51
Zrovna v tých radoch vonku nevidím problém. Dodržiavajú odstupy a majú aj rúška. Problém vidím skôr v odberoch v interiéri, kde by sa mali používať germicídne žiariče na dezinfekciu priestoru.

Problém vidím v tom smrkaní do vreckoviek pred odberom. Neviem, či si menia po každom odbere rukavice.

Mňa znepokojuje, že odborníci, ktorí ale nie sú v pandemickej komisii sa vyjadrujú, že toto testovanie Ag testami nie je vhodné. Lebo Ag testy sa odporúčajú na testovanie symptomatických ľudí.

Čekan hovorí: "Falosne pozitivni sa vypocitavaju zo specificity (ktora tiez ide dole pri plosnom testovani, len nikto nevie povedat presne kolko a ani sa to nezisti, lebo nasa vlada si nepraje pretestovanie pozitnych PCR testom) a falosne negativni zo sensitivity, ktora moze byt cca 50% pri plosnom testovani. To su tak zle cisla, ze mysliet si ze plosne testovanie je dobry napad je na zamyslenie."

a ešte:

"ak by to bola aj validacia Ag testu, cize potvrdit pozitivnych PCR testom a randomizovane vychytat niekolko negativnych a znova potvrdit PCR testom. Takto by to bol naozaj dobry napad. Teraz je to hazard."

Čiže to pilotné testovanie by malo ozaj zmysel, keby sa urobili na tých pozitívnych ľuďoch aj PCR testy. Tak by sme zistili, či má význam celoplošné testovanie alebo nie. Tvrdia odborníci.
neznámy
neznámy » Ailin | 24.10.2020 15:14
Súhlasím s tým spomalením vírusu. Musím k tomu ale povedať, že ten kto je už dostatočne infekčný aby ho zachytil antigénový test, bude zrejme už na sebe aj cítiť, že chorý je, takže sa až tak novú vec nedozvie. Zaujímalo by ma či test reaguje na bielkovinu, ktorá je aj pri chrípke. Lebo v poslednej dobe si myslím, že za zvýšenými počtami pozitívnych a znížením priemerného veku chorého je práve chrípková sezóna a nástup chrípky, na ktorú populácia každý rok v tomto čase chorá býva. Ak mám len chrípku a pôjdem na test budem negatívny? Trochu o tom pochybujem. Chrípka je pokiaľ viem tiež RNA vírus s podobnou štruktúrou, vlastnosťami a prejavmi. Možno má na obale bielkovinu, ktorú test rozoznáva tiež.
Ľudia, ktorí teraz pôjdu do karantény sú odhalení. Bolo by treba dať do karantény aj vzduch - obrovská zásobáreň vírusov všetkého typu, ktorú ľudia zdieľajú či už v karanténe sú alebo nie sú. A počasie je teraz vhodné na to aby v ňom vírusy vydržali dlhšie ako polhodinu. Vzduch sa hýbe, ľudia v karanténe vetrajú, .... . Vírus proste nepozná hranice. Testy a rúška sú hlúposť. V niektorých prípadoch treba používať respirátor, ak som pri niekom s nízkou imunitou, ale z týchto mechanických opatrení nevidím dôvod robiť niečo iné. Skôr sa starať o imunitu.

Dám sem vide na vytvorenie predstavy ako sa kvapôčky šíria v priestore, napríklad tam, kde sa robia testy a ľuďom je nariadené aby si raz zakašľali a vyfúkali nos. Aspoň, že im dajú vreckovku.

https://www.youtube.com/watch?v=H2azcn7MqOU
neznámy
neznámy » simetra | 24.10.2020 15:31
Ani rúško ani odstup nepomôže. Odstup preto nie, lebo sa ten rad hýbe (a vzduch tiež) a postupne sa posúvaš na miesta kde stáli všetci tí ľudia pred tebou - máte spoločný koridor, ktorí zdieľate (aj v interiéri). A rúško nie preto, lebo korona má 100 nanometrov, je 300x menšia ako najjemnejší ľudský vlas. Pozri si rúško a sama zhodnoť, či zachytí 100% vírusu. Ani respirátor by to nedokázal (kvôli medzerám pri nose). Môže len zmierniť množstvo prejdeného vírusu.
V nitrianskej nemocnici vraj otestovali pozitívnych z PCR testu na antigénových testoch a bol pozitívny iba jeden zo šiestich. Automaticky to vytvára chaos, lebo nevieš, či je nepresný PCR test alebo AG test alebo obidva ale nevieš v akej miere :-D. To posledné bude asi najpresnejšie. Dáta sú na nič, a ak si chcela neroznášať vírus prispeješ k opaku. Pri čom roznesieš aj chrípku a ostatné vírusy.
simetra
simetra » Ailin | 24.10.2020 15:31
"COVID-19: ORAVA A BARDEJOV: Nie je pravda, ze Ag test zachytava iba infekcnych. A tiez nie je pravda, ze ktorych nezachyti, nemozu byt infekcni. Toto dnes zacali nevedomky, ale aj nevinne sirit media.
Pri plosnom testovani Ag test zachytava okolo 50% pozitivnych, ktori maju najvacsi potencial byt infekcni. A nezachytava okolo 50% pozitivnych, z ktorych nejaka cast moze byt infekcna. Nie zajtra, ani o 2 dni, ale hned v case testu.
Prosim, sirte tuto vedomost, nech si ludia davaju pozor. Lebo najvyssia miera opatrnosti a co najefektivnejsie dodrzavanie ROR je teraz ovela dolezitejsie nez kedykolvek v minulosti.
Prosim, drzte sa na severe a vychode. Nech vsetko dobre dopadne."


Kto iný toto hovorí, ak nie Pavol Čekan :)
simetra
simetra | 24.10.2020 15:37
PCR je určite presnejší ako Ag, to netvrdím ja, ale vedci, ktorí sa tomu venujú.


Inak Ty by si ako odporúčal čo? Lebo podľa toho, čo tu píšeš to vyznieva tak, že asi celkový lockdown....keďže nič nie je dobré proti prenosu toho vírusu.
neznámy
neznámy » simetra | 24.10.2020 15:56
Áno, AG má takú presnosť, že je to okolo 50%, čo som čítal. Čiže môžeš výsledky vyťahovať z klobúka a budeš mať rovnakú pravdepodobnosť 50%, že si pozitívna, rovnakú hodnovernosť.

Prácu na prevenčných opatreniach. Zamerať sa na domovy sociálnych služieb, aby bola imunita posilnená všade kde sa dá. Pýtalo by si to krátkodobo viac ľudských a finančných zdrojov ako majú teraz. Umožnil by som príjem všetkých osôb, ktoré si nevedia poradiť sami, aby sa zaradili medzi takto ošetrovaných. Žiadne celoplošné testovanie, žiadne rúška pre bežných ľudí, v domovoch a nemocniciach by sa nosili respirátory ffp3. Žiadne uzatváranie štátu. Uvádzané čísla by dávali dôležitosť na počet skutočných hospitalizovaných, ktorí nie sú v nemocnici len kvôli pozitívnemu testu ale skutočne majú problém, v súčasnosti si musíš číslo hospitalizovaných deliť dvomi. Vieme, že väčšina problematických prípadov je u ľudí s nadváhou a inými chorobami. Dôraz by som kládol na súbor odporúčaní obyvateľstvu ako posilniť svoju imunitu a zmeniť životný štýl, a potom už môžem povedať, ľudia buď to, alebo korona a jej horšie prejavy v organizme. Môžu si vybrať. Ale najprv musím mať ošetrených tých najcitlivejších.

A ešte dodám, že rúško by malo význam vtedy, keď si už očividne chorý, keď kašleš a kýchaš. Zachytí vtedy tie najväčšie a stredné kvapôčky s veľa vírusmi. Taký človek ale patrí domov a nie s rúškom behať na testy alebo do roboty. Rúško má teda význam tam kde sa používa, napríklad aby Ti chirurg "nenapľul" do otvorenej brušnej dutiny keď Ťa operuje. Lebo má prirodzene v ústach bacily. Alebo pri podobných príležitostiach.

https://www.youtube.com/watch?v=ay14TVF1D40
simetra
simetra | 24.10.2020 16:29
No a nechce sa Ti napísať niečo viac k tomu, čo píšeš? :)

"To pravdepodobne znamená, že ako krajina máme šťastie, alebo že máme tak skvelých odborníkov (vrátane Matovičovej vlády - ja som ho nevolila, ale vidím ich značný prínos, to je na inú diskusiu)"
Ailin
Ailin » simetra | 24.10.2020 17:11
Nuž médiá to šíria inak ako som sa dočítala v slovách Pavla Čekana. Hovoria, že AG testy zachytia len 1/3 teda 33% pozitívnych a 2/3 sa vracajú s negatívnym výsledkom domov, ale pritom sú pozitívni. Takže médiá sú ešte oveľa pesimistickejšie ako Pavol Čekan, ktorý im prisúdil 50% presnosť. Preto sa aj po teste máme správať ako keby sme boli nakazení a infekční až do druhého testu, ktorý by nám mal potvrdiť výsledok. Takto som to pochopila ja z médií. Na druhej strane ktovie aké médiá sleduje on. A ako to tam vysvetľovali.

Čo z toho vyplýva? Antigénové testy by mali odhaliť človeka, ktorý má veľkú nálož vírusu. To že neodhalia všetkých, len niektorých je síce problém, ale je to určite lepšie ako keby neodhalili nič.

Miera pozitivity z testovaných je na Orave 3,6%, ak by sme to rátali, že by to bola len 1/3 tak by nám skutočné číslo vyskočilo na minimálne 10 % zamorenosť. Ale ak je pravda, že je to 1 test z 6, tak tá zamorenosť na Orave je oveľa vyššia.

A nie je pravda, že ľudia, ktorí majú vysokú dávku vírusu sa cítia zle. Čo som sa pýtala svojich známych, ktorí ho prekonali alebo niekoho poznajú s korona vírusom, tak sa väčšina cítila úplne normálne a nič im nebolo, to bola najväčšia skupina osôb. Potom: Jedného bolelo telo. Jeden mal zvýšenú teplotu. A jeden bol na tom veľmi zle a bol na pľúcnej ventilácii, ale dostal sa z toho. Preto keď som čítala ten titulok v novinách, že ešte nikoho z pľúcnej ventilácie nezachránili, hneď mi to bolo podozrivé, lebo som vedela, že ho z nemocnice prepustili a normálne sa vyliečil. Takže s médiami to je tak.
Ailin
Ailin | 24.10.2020 17:30
Súhlasím s tým, že by mali byť seniori a ohrozené skupiny chránené a nosiť respirátory FFP3. Ale to hovorím už niekoľko mesiacov. Ostatní, ktorým nič nehrozí by si tým prešli, ani by nevedeli ako.Tie domovy sociálnych služieb, tí ľudia sú zväčša na tom veľmi zle. Veľa ich tam len leží a musia mať celkovú opateru, ako môžu im k tým dvadsiatim, tridsiatim liekom denne, ktoré berú, ešte pridávať vitamín c, ale každý človek raz umrie.

K tým radom pri testovaní... Ak sa pozrieme do obchodov, je to tam hlava na hlave a samý senior, ak by to bolo tak nákazlivé, tak by už polovička seniorov pomrela. Takže myslím, že jeden rad vonku s odstupom 2 metre nie je oveľa rizikovejší ako nátresk ľudí v Tescu alebo Kauflande v piatok, keď vyhlásili, že bude zákaz vychádzania. Ja som to síce zmeškala a išla som nakúpiť dnes, ale jedna predavačka mi to popísala a ospravedlňovala sa, že ešte nemajú všetko vyložené, lebo ľudia všetko vykúpili.

A toho, že sa zbavíme rúšok to by si prial asi každý, tak snáď v ďaľšom roku, už nebudú povinné. Dúfajme, že aspoň vonku nie. Tam to je skutočne na hlavu.
simetra
simetra » Ailin | 24.10.2020 18:47
Z čoho konkrétne ste nadobudli so smajlíkom pocit, že sa klientom v DSS-kách nepodávajú vitamíny?
simetra
simetra » Ailin | 24.10.2020 19:07
Aké média sleduje vedec Čekan? Človek, ktorý vyvinul PCR test? :) No, určite nečerpá z denníka N :)

Znova citujem jeho slová:

"je niekolko randomizovanych validacnych studii na Ag testy, kde boli aj symptomaticki, asymptomaticki a uplne zdravi jedinci. Citlivost bola medzi 30 az 70% pri tomto type Ag testov. Zoberme teda priemer 50%. Ak mate 100 tisic pretestovanych ludi a zachytite 5 tisic ludi, ktori su pozitivni, tak pri sensitivite 50% by realita mala byt 10 tisic pozitivnych ludi v 100 tisicovej populacii (ale este jeden parameter to zmeni, vid dole). Ale podme k tym infekcnym. My vieme iba predpokladat, kedy je clovek infekcny alebo nie. Infekcnost nie je priamo umerna viralnej nalozi, ale je spojena aj s mobilitou. Mobilita je ovela vyssia pri bezpriznakovych ludi s nizsou viralnou nalozou ako pri tych symptomatickych s vyssou viralnou nalozou. Antigenovy test, podla validacnych studii, ma aj jemny zachyt tych, ktori maju nizsiu viralnu naloz, ktori nemusia byt infekcni. Takze, to po prve, preco nie vsetci pozitivni Ag testami su aj infekcni. Zial, ich pocet nevie urcit nateraz nikto na svete. Ale po druhe, z tych pozitivnych Ag testami su aj falosne pozitivni. Pri Ag testoch sa hovori, ze specificita je 99%. To znamena, ze pri 100 tisicoch testov, 1000 ludi je falosne pozitivnych. To znamena, ze ked sme zachytili 5000 tisic, tak 1000 ludi su falosne pozitivni. Ti ani nahodou nemozu byt infekcni! Takzer realita pri Ag testoch je taka: pri 100 tisic testoch, ak zachytime 5 tisic pozitivnych testov, tak 4000 tisic je true pozitivnych, 1000 falosne pozitivnych a 4000 tisic falosne negativnych. Z tych 4000 tisic true pozitivnych je odhadom okolo 80-90% infekcnych, pri tych 4000 falosne negativnych je odhadom 10-20% infekcnych. Pisem odhadom, lebo to presne nevie nikto urcit bez izolacnych experimentov. Suma sumarum, nie je pravda, ze dnes vsetci pozitivni Ag testami su infekcni a ti negativni neinfekcni."
neznámy
neznámy » Ailin | 24.10.2020 19:21
Súhlasím.

Súhlasím tiež :-). Len potom treba otvorene povedať, že tá choroba nie je nákazlivá a nebezpečná viac ako nová chrípka a nepreháňať v médiách aby sa nevytvárala panika a strach. Vidím na ľuďoch v okolí ako im to škodí. Niektorí si idú do vlasov. Šiel som včera autobusom do vzdialeného mesta a premávka bola o držku, veľa ľudí sa z rôznych príčin pohlo deň pred zákazom vychádzania. V obchode si to ani neviem predstaviť.

Snáď áno. Aj skôr. Len kto dovtedy spasí ekonomiku, neviem. Snáď sa to nebude riešiť ďalšími hlúpymi opatreniami.
Magnician
Magnician » martinbd | 24.10.2020 19:44
-FLOWER-:)
Ailin
Ailin » simetra | 24.10.2020 20:36
Myslím, že sa im podáva to, čo im lekár predpíše. Verím, že aj vitamíny. Len neviem u nich ešte určiť, čo by im pomohlo k lepšej imunite. Šport asi nie. Ale pobyt na čerstvom vzduchu áno, a o to boli v tých jarných mesiacoch ochudobnení. Možno pocit šťastia keď vidia, že ich niekto blízky príde navštíviť, ale o to sú tiež ochudobnení. Často som rozmýšľala v tejto dobe, ak by som už bola odkázaná úplne na pomoc iných, či by som radšej bola, aby ma moja rodina navštívila, a bola by som aspoň chvíľu s nimi, alebo by som sa bála, že by ma navštívili, lebo by som chcela žiť v samote o niekoľko mesiacov alebo rokov viac. Teraz, keď sa to tak vezme, tak tí ľudia majú z toho doživotné výčitky, keď nechtiac nakazia starších ľudí Covidom a tí potom zomrú.
neznámy
neznámy » simetra | 25.10.2020 00:17
Sestra pracuje v DSS, pýtal som sa. Zvyknú ich zaočkovať, ale vitamíny im nedávajú. Nesmú im ani dávať niečo čo nemajú predpísané.
Stránka:
< 6 7 8 9 10 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...