Voľný pokec -
Anketa - Vianočné cukrovinky
Volakedy som to aj ja tak robila, za jeden den som poupratovala cely byt aj s umyvanim okien. Iba raz ma tak seklo v krizoch, ze som musela za fyzioterapeutom, nech ma ponaprava a odvtedy mam radsej kludnejsie tempo aj pri upratovani aj pri peceni na sviatky. Vecer si zarobim nejake jedno dve cesta a na dalsi vecer ich upeciem a zarobim si ine cesto. Viac si vychutnavam aj tieto cinnosti a viem sa vytesovat uz pri ciastocnom uspechu a ked to dokoncim a podari sa to presne tak, ako som si to naplanovala, tak maximalna spokojnost. Zatial som piekla iba medovnicky, ako som sa pozerala vcera do krabice, tak ich budem musiet piect este raz, lebo uz je skoro prazdna. Takze tento tyzden upeciem este medovnicky a medovnikovu roladu a buduci tyzden este nieco z toho, co si pisala aj ty. Ako som pozerala kalendar, mam cely vikend pred Vianocami, takze casu dost upiec vianocku, biskupsky chlebicek a vianocnu cokoladovu tortu - ta padne ako prva. Mam rada vonu pravej vanilky a struhanej citronovej a pomarancovej kory, ktoru citit v celom byte pri peceni biskupskeho chlebicka a vianocky.
Tak špecificky na Vianoce zvyknem piecť perníky, ale to len pre syna, lebo ich má rád. Nezdobím ich, lebo sa aj tak zjedia, takže snaha o estetiku by bola márnením času. A čas sú peniaze:)
No tento rok idem vyskúšať nový recept na tiramisu, lebo posledne sa mi rozlial, asi som zle šľahala, ale aj tak bol chutný, len trochu mäkký. No a griláž milujem, tak to budem robiť určite, je to rýchle, úsporné a možno dáky jablkový koláč, ten chutí mne.
Kedysi som mala rada kokosové labky, alebo už neviem, ako sa to volalo, moja maminka robila výborné. Takže ak mi vyjde čas, asi by som ešte na toto pohľadala recept.
Inak radšej varím, ako pečiem, takže mimo sviatkov - koláče len jednoduché, pohárikové. Najradšej taký so zákysankou a olejom, vidíš, tak možno aj tento urobím - výborný koláč za pol hodinu.
Ale úplne najviac sa teším na kapustnicu-YUMMIE-
Suroviny: dva kila dutych čokoladovych figurkoch, 2 až 5 litre rumu
Postup: zoberece čokoladovu figurku, odkrucce jej gebuľu, dolejece rum a možece takoj konzumovac.
A potom, že s pečenim na Vianoce je veľo roboty.........
Ps: Tote chudobnejše možu skusic lacnejši variant, ten je bez dutych figurkoch....
Mňa osobne vianočné pečenie veľmi baví a je to pre mňa príprava na Vianoce a robím to veľmi rada... Bez vianočného pečenia by som nemala Vianoce :-)
gaštanové rožteky
150g gaštanového pyré, 4 žĺtky, 4 bielky, 1 vanil. cukor, 1KL prášku do pečiva, 2PL polohrubej múky, 2 PL oleja(najlepšie heliol)
žĺtky vyšľahať s pyré a vanilkou, pridať olej a prisypať múku s kypriacim práškom, nakoniec sneh z bielkov - upiecť tenké cesto; po vychladnutí vykrojiť mesiačiky a pod. a natrieť krémom, vychladiť a poliať čokoládou
krém: 100g gaštanového pyré, 50g tekutého masla vyšľahať do peny, zľahka vmiešať niekoľko PL tuho vyšľahanej šľahačky so stužovačom, ale bez cukru - na ceste to musí dobre stuhnúť!
Maková torta
5 ks žĺtok, 100g masla, 150g krupicového cukru, 6g vanilkového cukru, 150g mletého maku, 5 PL mletých mandlí, trošku škorice a kardamónu(ne špičku noža, aby neprerazil ostatné chute), 1/2 bal prášku do pečiva, tuhý sneh z 5 ks bielok
cukry a maslo vyšľahať a po jednom pridávať žĺtky; mandle, mak a kypriaci prášok zmiešať, prisypávať do žĺtkovej hmoty, nakoniec zľahka vmiešať sneh, piecť vo vymastenej a vysypanej forme najprv pri 170°C 20 min, znížiť teplotu na 150°C na nejakých 10 - 15 min (podľa typu rúry)
vychladnutú 1x prekrojiť a nahrubo natrieť čerešňovým džemom, vrátiť do formy a obtočiť celú tortu papierom na pečenie tak, aby bol vyšší ako okraj formy aspoň o 5 cm
plnka: na tortu vysypať pohár odkôstkovaného čerešňového kompótu; pripraviť 6 plátkov želatiny podľa návodu; vyšľahať 2,5 dl šľahačky s 4g vanilkového cukru s 1 stužovačom, celé vymiešať s 500 g bieleho smotanového jogurtu a so želatinou, naliať na čerešne - netreba sa báť, že je to redšie - nechať stuhnúť aspoň 10 hodín. Potom vybrať z formy a odstrániť papier. Vyzerá veľmi luxusne a je krásna aj na reze a sladkosť ovocia a džemu vyvažuje kyselkavý jogurt.
Príprava vyzerá zložito, no je to jedna z najjednoduchších a najmenej pracných tort a navyše je bez múky! Prajem všetkým dobrú chuť -PUH-