Voľný pokec -
Anketa - Vianočné cukrovinky
A to je to jediné, co peču :-) Rozhodně se nestresuju s pečením, sladké až tak nemusím, ale na perníčky všeho druhu jsem ujetá...
Jinak mám nejradši normální jídlo, jako salát a rybu, takže tohodle si udělám víc, místo sladkosti...a hodně ovoce a šťáv...
Někdo tady zmínil slané preclíčky, tak asi zkusím nějaký recept z netu...
BADYÁNOVÉ MEDOVÉ PERNÍČKY
500g polohrubé mouky (nebo špaldové)
500g cukru krystal (já dávám třtinový a dávám ho méně)
4-5 vajec podle velikosti
1 lžička sody (nebo vinný kámen)
Mletý badyán (dodává spešl chuť a chutná jinak než typické pernikové koření)
1 lžíce medu
Tuk se tam nepřidává, kdo ale nemá rád křupavé perníčky tak poexperimentujte a přidejte třeba trochu másla místo 1 vejce apod.
Občas na zahuštění a změnu chutí přidávám mleté mandle nebo ořechy.
Tu špaldu doporučuju a jakéhokoliv cukru taky méně (i když u nás doma se to peklo vždycky tahle, já si myslím, že toho cukru tam je zbytečně moc)
Těsto má být dobře uhňácané, nemá lepit. Můžete ho nechat odležet, ale nemusíte.
Pak válíte těsto (tloušťka asi 0,5 cm) a vykrajujete kolečka nebo jiné tvary, podle nálady). Někdy se roztékají tak je dělejte menší a pokládejte na plech dále od sebe...
Dobrou chuť -FLOWER-
PS. Ještě důležitá věc = placičky dělejte raději menší a pokládejte je na plech dál od sebe, mají totiž tu úžasnou vlastnost se roztékat :D Ale jinak chutí výborně ;-)
1kg muky (raznej), 500 g medu, 300 g kryštál. cukru, 1/4 l vody, 2 vajcia, pernikove korenie (podľa chuti), cca 2 kavove lyzicky jedlej sody,...med, cukor, vodu prevarime, horúce zmiešame s mukou, do mierne vychladnuteho pridame vajíčka, korenie, sodu zmiešanu s trochou muky, vypracujeme cesto, nechame odpočívať 5 hod., vyvalkame na hrúbku asi 5 mm, vykrojime, čo len chceme, potrieme vajickom a dáme piect,...sú mäkké (keď sa uskladnia v nádobe s jablkom, suché nebudú).
Robila som doma anketu a o tie lepencove nemá nikto záujem, takze ešte rafaelo gulicky budeme gulat a metrový zakusok...ak nebude koniec sveta, pôjdem na to -LOL-
Dik za recept na badianove pernicky, možno raz vyskúšam :)
Mäkké medovníčky
(tento recept má už skoro 80 rokov ... som ho zdedila :D )
60 dg obyčajnej (nie špeciálnej!) hladkej múky, 15 dg prášk. cukru, 12 dg tekutého medu, 12 dg masla, 4 celé vajcia (menšie), 1 KL sódy bikarbóny;
koreniny: 1KL mletej škorice, asi 12 ks klinčekov, kardamónové zrnká z 3 toboliek - musia byť pekné, čierne, 2 veľké zrnká nového korenia, 1/4 KL anízových, 1/4 KL feniklových semienok, 1/2 hviezdičky badyánu - všetky koreniny meliem rovno do múky, aby ostalo zachované čo najviac aromatických látok, cesto po urobení zabalím do fólie a nechám zrieť v chladničke aj 3 týždne ... ale kto nemá čas, tak stačí aj 24 hod.; len musíte počítať s tým, že chuť nebude ešte dosť rozležaná:)
potom klasicky potriem tvary vajíčkom a úplne horúce, rovno z plechu zabalím do 2 veľkých kusov celofánu (pozor, nie do plastu) a dám do papierovej krabice ... ostanú úplne mäkké. Len tí, čo majú radi sladké medovníky budú sklamaní, lebo sú len máličko sladké; ak chcete sladšie, dajte viac cukru, ale nezvyšujte med, lebo veľmi stvrdnú
Prajem všetkým, čo vy skúšajú, nech sa potom -YUMMIE- :)
Jo, zkoušela jsem je i tak a taky jsem už zkoušela různé koření a je to vždycky výborné, akorát jsem zjistila, že se mi trochu roztékají... pekla jsem je dneska a povedly se... ale musím u receptu ještě doplnit, že je třeba pokládat na plech dále od sebe, ať z toho není jedna velká placka :D
Ked tak vsetci vypekame a varime, casto sa nam stane ze sa popalime - a vtedy je velmi dobre popalene miesto ponorit do obycajnej MUKY - je to neuveritelne. ale skutocne to funguje. Prave dnes som mala moznost to pouzit - skutocne asi na pet minut som si ponorila popalene miesto na ruke do muky a teraz nemam na ruke ani stopu po popalenine. Kto by to bol povedal o obycajnej muke .....
Prajem vam vsetkym, aby ste sa nepopalili, ale ked sa to nahodou stane - vyskusajte - urcite to pomoze.
Inak, ked som este bývala tam, odkial pochádzam, tak sme mávali aj my kapustnicu, ale odkedy bývam trošku južnejšie, tak som sa prispôsobila, a už zopár rokov varíme hríbovicu -YUMMIE-
:)