mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Ľudská duša - 

ZLO NEEXISTUJE

neznámy
neznámy | 5.12.2010 20:06
Mareček, len píš aj to čo ma z miery vyvádza, moja snaha vyhovoriť ti to, (vanda ma predbehla), ma donútila rozmýšľať v nedeľu podvečer.
Vanda, hnev sa tiež pokúšam zvládať a práve láska mi v tom veľmi pomohla. Preto som to chcela porovnať. Veď práve láska očisťuje.:)
neznámy
neznámy | 5.12.2010 20:41
ale ani ludia sa nerodia do rovnakych podmienok.tomu ze je niekto schopny pachat zlo,zse musi predchadzat len zlo,ktore bolo spachane na nom.
neznámy
neznámy | 6.12.2010 00:47
zlo, ktore bolo na niekom spachane neospravedlnuje zlo, ktore tento jedinec dalej predava ako stafetu... vtedy sa jedna o prenos medzi neuvedomenymi neuvedomovanim si toho, co sa prave deje...zda sa mi, ze to to v sucastnosti viac zneuziva na zavadzanie skutocnosti a ospravedlnovanie skutocnej zodpovednosti za svoje ciny.....verim tomu, ze mnoho ludi sa snazi udrziavat svoje deti v takejto umelej vaticke prostrednictvom moci a penazi...avsak pre samotneho cloveka je dolezity rast, ktory moze byt bolestny...ak sa vyhybame bolesti, vyhybame sa rastu...nezalezi kym sme a kde sme sa narodili, zalezi len na nas samotnych, ci chceme nieco so sebou robit alebo lezat vo vaticke cely zivot, alebo sa vyzivat v neresti..volba je nasa, aj cesta:)
neznámy
neznámy | 6.12.2010 13:51
no ano,aleaj tak si myslim ze zlo sa neda zastavit tym ze ho odsudime.mozno skor tym ze ho pochopime,prijmeme a odpustime.ja v tom co napisal marek vidim pokus o pochopenie.nechcem mudrovat,ale to co pises ty sice je rozumne,ale je to pre mna viac rozdelujuce a take bez sucitu....sory asi by sa nasiel aj lepsi vyraz,len mi nenapada momentalne,mozno rozumies co tym chcem povedat....
neznámy
neznámy | 6.12.2010 13:55
a ako si myslel to ze niekto dokaze prezit len so zlom v sebe?existuje vobec na zemi clovek co nema v sebe nijake zlo?
neznámy
neznámy | 6.12.2010 16:10
Marek tým zrejme nemyslel človeka, ale nejaký organizmus, ktorý k svojmu životu potrebuje tmu a chlad. Svetlo a teplo taký organizmus neprežije.
Ale neprináleží mi vysvetľovať za druhého.
Ale na tú druhú otázku asi poznám odpoveď. Človek, ktorý nemá v sebe nijaké zlo neexistuje. Pretože to by už nebol človekom. :)
neznámy
neznámy | 6.12.2010 17:53
Dnes som nejaká vymrznutá, sa mi zastavili z toho mozgové závity. :D
Už ani ja neviem ako to Marek myslel. Mňa zase zarazilo, že zlo je geneticky dané. Genetika s tým nemá nič spoločné.
neznámy
neznámy | 6.12.2010 19:45
tiež si to myslím, ale neviem to vyjadriť a nie je to počasím:D
čím je to? prečo aj keď nechceme, tak sa nám to stáva?-WALL-
neznámy
neznámy | 6.12.2010 20:06
no ani podla mna to s genetikou nesuvisi.ale je tazke definovat zlo.myslite ze keby neexistovali ludia existovalo by zlo?
neznámy
neznámy | 6.12.2010 20:41
Ale ved bozska laska je vsadepritomna a preto je logicke ze je v kazdom znas. Je to len uhol pohladu ako sa na dobro alebo zlo pozerame. Co je pre ineho dobre moze byt pre druheho zle,alebo naopak. Cize logicky zlo neexistuje.
neznámy
neznámy | 6.12.2010 21:26
To je zaujímavá otázka. Asi nie. Nemal by kto definovať pojmy.:)
neznámy
neznámy | 6.12.2010 21:28
no ale podla tohoto potom ani dobro.tiez uhol pohladu.
neznámy
neznámy | 6.12.2010 21:39
Premenlivosť pohľadu na to, či je niečo dobré alebo zlé, ktorá závisí od uhľa pohľadu, spadá k Prótagorovmu relativizmu a nedostatky jeho pohľadu vyvrátil už Aristoteles. V súčasnosti boli dobre vysvetlené na nacistickej ideológii, ktorá mala taktiež svoje vlastné normy dobra a zla a netolerujeme ju. Ani nacizmus sa sám na seba nepozeral ako na zlý, hoci takmer všetci vieme, že od dobra mal priďaleko.
Einsteinovo vysvetlenie dobra a zla je z môjho pohľadu oveľa prijateľnejšie. Napokon, práve Einstein tvrdil, že bez viery by sme boli barbarmi.
neznámy
neznámy | 6.12.2010 21:43
Podľa mňa sú dve základé sily vo všetkom. Tvorenie a ničenie.
Vesmír vznikol ako tvorenie. Všetko v ňom funguje dokonale.
Aj bez nás. A to je asi to dobro, ktoré existuje aj bez nás.
Ak Boh stvoril vesmír, neprišiel ako ničiteľ.
Veď toto funguje aj v tom najobyčajnejšom ľudskom.
Je dobré premýšľať nad všetkým, či to slúži k tvoreniu, alebo ničeniu.
Dávaš poriadne provokatívne otázky. A ja by som si rada prečítala, k čomu zamyslenie viedlo ostatných.
Aj tak sa len hráme, že poznáme odpovede. Ale táto hra ma baví. :D
neznámy
neznámy | 6.12.2010 21:56
aj mna bavi,ved sama sa nad tym s vami zamyslam a sama neviem.tazka,ale zaujimava tema.no pre mna tie dve zakladne sily su skor spajanie a rozdelovanie.dobro a zlo je skor vztah cloveka k nim.suhlasim aj s tym co napisal rudy,ze tieto dva pojmy su hodne relativne.tak nejak sa mi nejak hodi ze ako spajanie moze byt ci uz dobrom alebo zlom v konkretnej situacii,tak aj rozdelovanie moze byt zlom alebo dobrom v inej.a mozno ide o neustale vyvazovanie tychto dvoch zakladnych sil.
neznámy
neznámy | 6.12.2010 23:39
ak bojujeme proti zlu rovnakou zbranou, tak vznika dalsie zlo...jedinou moznostou ako na zlo je laska a to nehovorim, ze laska v sebe obsahuje podporovanie zla...Marek napisal: nepripustime si rozdielnost. niekoho tesi vrazdenie a niekoho sport :), ...laska nepripusta, ze niekoho tesi vrazdenie...ale lieci dusu, ktora je vrazdenim posadnuta...treba si ujasnit pojmy naozaj...aby sme sa neocitli v spolocnosti, v ktorej vrazdenie bude oukej, lebo potom uz fakt nebude nic oukej...iba ak tak podpora brutality, necitlivosti, obmedzenosti, prizemnosti....vies niekolko desiatok milionov ludi zomrelo v mene zla, toho zla, s ktorym ty mas sucit....ci chces mat...
neznámy
neznámy | 6.12.2010 23:42
...prilisnou relativizaciou pravdy sa clovek vyhyba zodpovednosti, co vedie k jeho zakrpateniu a neschopnosti dalej sa rozvijat....
neznámy
neznámy | 6.12.2010 23:56
a ked sme uz pri tom, ze zlo neexistuje, neexistuje ani sucit s nim..kedze neexistuje.. tak vlastne nehovorime o existencii zla, ale nepritomnosti lasky...a to, ze niekde laska nebola pritomna, to povedat mozem, ci nie? alebo je to zase akutny nedostok sucitu?....s nedostatkom lasky?..mala by som mat sucit s dostatkom lasky? ten ho nepotrebuje...ale s nedostatkom mam...nikto nepovedal ze nemam...
neznámy
neznámy | 7.12.2010 10:53
Takto nejako. Pravdu naozaj nie je možné relativizovať.
Vykašlime sa na to, čo si o pojmoch dobra a zla myslí nejaká baktéria, alebo čo si o nich myslí nikto, keď nejestvujeme.
My ľudia sme si pojmy stanovili možno ešte skôr ako sme sa ocitli na tejto zemi ako druh. Vlastne je veľmi trúfalé povedať, že sme to boli my. Len si pamätáme, čo nás naučili.
neznámy
neznámy | 7.12.2010 12:28
Ešte stojí za zamyslenie, čo významné sa odohralo, keď prestal platiť zákon oplácania, teda oko za oko, zub za zub. To bol Starý zákon. Ľudia poznali kategórie dobra a zla, ale nefungoval názor, že zlo je možné zastaviť dobrom.
Dnes sa priveľa ľudí drží starého zákona, hoci už dávno prebehla novelizácia. :)
Stránka:
< 1 2 3 4 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...