mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Ľudská duša - 

Teória ľudskej hlúposti

neznámy
neznámy | 23.9.2015 10:02
Hlúposť nedávala spávať mnohým mysliteľom a viacerí sa zhodli na tom, že je neobyčajne veľká, od bezbrehej hlúposti, čo si ju Konfucius predstavoval väčšiu ako nekonečné more až po nekonečnú hlúposť, čo si Einstein bol viac istý jej nekonečnosťou ako nekonečným vesmírom. Na akú takú obranu hlúposti sa postavil Dostojevskij, keď sa o nej vyjadril ako o priamej a statočnej a v žiadnom prípade nie ľstivej. Naproti tomu jeho rodák Čechov si dovolil uberať sa iným smerom, keď hlúposť označil za vlohu, čiže niečo, čo je vrodené a rovnako rozvíjané na univerzitách ako iné vlohy. Mnohí s hlúposťou bojovali, pričom Werich zisťuje, že fackovaním sa nevylieči, sám liek nepozná, ale odporúča s ňou neustále bojovať. Hlupáci so šťastenou sú to najneznesiteľnejšie pre Cicera, varuje pred ňou aj Pascal, keď tvrdí, že už aj tá najmenšia hlúposť môže človeka zabiť. Naši predkovia boli k hlúposti dosť zhovievaví, keď nám zanechali odkaz, že „zatiaľ, čo múdry mudruje, sprostý vykoná“, ale vidno za tým hodne irónie…ale nedá mi opomenúť aj vžité bratské české o nebezpečnom iniciatívnom blbcovi…

Ľudská blbosť vládne svetu, záleží už len od toho, kto čo považuje za blbosť najväčšiu. :)
neznámy
neznámy | 23.9.2015 10:12
zajímavá úvaha :)
neznámy
neznámy | 23.9.2015 10:14
Ľudská hlúposť je veľmi relatívna záležitosť. Častokrát si hlupák myslí, že ju vidí v druhých.
Nemám rada toto slovo vzhľadom na jednotlivca, lebo tým pádom akoby som sa stavala nad neho ja sama. A ktohovie kto by bol v tom prípade hlupák. :)
Hlúpo sa správame ako celok, ľudstvo, každý máme na tom svoj podiel, že to vypadá tak ako vypadá.
-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 23.9.2015 10:31
A čo ešte taký paradox... najhlúpejšie sa občas správajú tí najrozumnejší. :)
Vutko
Vutko | 23.9.2015 14:00
Keby nebolo blbeho, nebolo by ani múdreho.
Ona
Ona | 23.9.2015 15:07
No netrúfam si povedať, že som sa nikdy nezachovala hlúpo :), dokonca niekedy som bola aj tým "iniciatívnym blbcom" :) ale vždy je dôležité, aby sme sa zo svojho hlúpeho skutku poučili, a viac takéto čosi nezopakovali, prípadne napravili škody ktoré sme svojím hlúpym skutkom spôsobili.
Je to tak trochu aj o pokore a cti. -PUH-
neznámy
neznámy | 23.9.2015 15:21
Každý sa občas zachová hlúpo. Ale podľa toho, čo som vypozorovala, skutočne hlúpi ľudia nemajú schopnosť sebareflexie... :)
neznámy
neznámy | 23.9.2015 19:06
Aneb jak pravil Forest Gamp " pro hlupaka kazdy hloupy":)
neznámy
neznámy | 23.9.2015 19:14
Teoreticky máte všetci pravdu. A mať pravdu je občas trapas. :)
neznámy
neznámy | 29.9.2015 21:10
Aj hlupy sa obcas (hlavne ked mudruje) citi inteligentny -WALL-
neznámy
neznámy | 30.9.2015 09:51
existuje bohaté spektrum hlúposti. nedá sa označiť človek že je celý hlúpy od hlavy až po päty. nejaká jeho časť môže byť veľmi múdra. niekedy dokonca vec, všeobecne uznávaná za hlúposť je len nepochopená múdrosť. tí najmúdreijší hovoria najmenej. prečo? ak počúvame, alebo čítame slová, ktoré nás fascinujú svojou múdrosťou, sú to len naše vlastné pocity a vlastné uvedomenie, ak nie rovno projekcie. v skutočnosti je to niečo k čomu by sme dokázali prísť aj vlastným uvažovaním, pretože je to všetko z našej hlavy, akurát túto vlastnosť ľudia vo všeobecnosti vôbec ale vôbec nevyužívajú. to čo samy uznávame a považujeme za múdrosť je ako počítačová aplikácia, ktorá je kompatibilná s našim operačným systémom. pokiaľ by sme do MS dosu (alebo jak sa to píše) chceli nainštalovať a spustiť program vytvorený pre najnovšie systémy, starý systém by ho nerozpoznal a nevedel by ho použiť. nový program by bol preňho ako neskutočné kvantum bludných znakov.

myslím, že môže byť veľký rozdiel medzi vnútorným pochopením a uvedomovaním si súvislostí. pochopenie znamená posunutie našich hraníc vedomia. obrovské slová múdrosti nám môžu byť zdieľané, ale ak je to za hranicami nášho chápania, bude to pre nás prt a takú hodnotu tomu aj dáme a zaškatuľkujeme to medzi odpad. preto je často lepšie nerozprávať skutočne múdre veci (ak by sme im náhodou rozumeli).

podľa môjho názoru, mnoho ľudí nie je vôbec hlúpich, iba nevyužívajú veľký potenciál svojho vlastného rozumu už len tým, že ho nepoužívajú. ľudia nemajú vo zvyku zamýšľať sa nad vecami a tým pádom nemajú otvorenú hlavu a táto schopnosť v nich zakrpatieva. podľa mňa je uvažovanie ako šport. dá sa rozvíjať
neznámy
neznámy | 30.9.2015 10:03
Pekne napísané -BOW-
Ja len dodám k poslednej vete, že ľudská hlúposť, alebo múdrosť nie je len záležitosťou uvažovania a rozumu.
Je dosť ľudí, ktorí sú prirodzene múdri aj bez úvah a zložitých teórii, jednoducho len sú a vnímajú správne, hoci zo seba nedostanú múdro znejúce úvahy.
Skladanie písmeniek do slov a viet je iba druh nadania a tvorivého prejavu, nie múdrosť sama o sebe.
Týmto neoponujem ničomu, čo si napísal, len sa mi žiadalo doplniť. :)
neznámy
neznámy | 30.9.2015 10:39
moja trojročná dcéra je oproti svojej staršej, keď tá bola v jej veku ďaleko infantilnejšie dieťa. niekedy neviem či to nerobí aj naschvál. 100x sa spýta jednu vec aby som jej ju potvrdil, žé ááno je to tak. až z nej mám pocit, že má 19 IQ, ale potom príde moment kedy prekvapí. vylezie z nej niečo, povie ti o tebe takú vec, na ktorú samotný ľudský rozum nikdy nepríde. ale ona vie o čom hovorí, ona tie veci vníma intuíciou.

rozdiel medzi rozumom a intuíciou (ženskou) je ten, že rozum myslí, ale intuícia vie. a to je to - rozum, čo je všeobecne považované za objektívne - pravdivé. nemôže byť predsa pravdivé niečo čo je IBA subjektívne ;). to súvisí asi aj s vládou patriarchátu v tomto svete, ktorý ešte vládne
nikav
nikav | 30.9.2015 10:53
Aby som teda nehovorila zbytočne veľa :), predpoklady k múdrosti nám dáva IQ + EQ, naša aktivita vynaložená na ich rozvoj /ako píšeš v závere/ zodpovedným zvládaním životných situácií. Dispozície k múdrosti či "jednoduchosti", rovnako ako všetky talenty,
nám samozrejme naznačuje aj horoskop.
neznámy
neznámy » nikav | 30.9.2015 11:10
To sú tie životné paradoxy, veľa hovoriť o tom, že múdre je hovoriť málo :)
neznámy
neznámy | 30.9.2015 11:21
Detičky sú úprimné, to áno.

Moja svokra už x-krát a x ľuďom rozprávala príhodu jej kolegyne, ktorá sa so synom viezla v autobuse a on si unavený ľahol na jej lono.
Po chvíli sa zodvihol a na celý autobus zakričal..."fuuuuj, mama, smrdí ti pundula!".

A tak :)
neznámy
neznámy | 30.9.2015 12:31
no ty si riadne zaťala -BIGEYE- akurát že ten chlapček namiesto intuície použil čuch a úprimnosť
neznámy
neznámy | 30.9.2015 12:40
Áno, píšem o úprimnosti detí :)
Ja som tú historku počula už toľkokrát, že mi napadla ako prvá, keď si spomenul dieťa a rodiča, som tým navždy už poznačená, no -SAD-
nikav
nikav | 30.9.2015 12:49
Môžeme zvažovať, či pôvodnú tému "zabila", alebo ju korunovala. -ROLL-
milan08
milan08 | 30.9.2015 12:52
hlupost rovna sa,nedostatok vedomosti!
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...