mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Ľudská duša - 

Empatia

neznámy
neznámy | 6.2.2016 16:36
Ako je to teda s tou empatiou...
neznámy
neznámy | 6.2.2016 16:37
..co na to Wikipedie? Ta ví všechno!-WINKIE-
neznámy
neznámy | 6.2.2016 16:41
neznámy
neznámy | 6.2.2016 17:29
Je to hezké, jenže když se do toho ponoříš, zjistíš, že je to o slovíčkách : "empatie propojuje, soucit rozděluje ..empatie je o cítění s lidmi .." -NOSMILE-
My lidé jsme velmi vynalézaví a vcítěním se je možné odhalit manipulaci, kdy rozhodně není na místě mlčet. A taky nejsme roboti - kdo není schopen empatie, není o to míň člověkem :)
neznámy
neznámy | 6.2.2016 17:37
Video som si pozrela, samu ma prekvapila definicia empatie a sucitu, som si myslela, ze maju ten isty vyznem.

Wikipedia k sucitu uvadza:


Stefan Zweig tvrdí, že súcit je dvojaký. Jeden slabošský a sentimentálny, ktorý je vlastne iba netrpezlivosťou srdca, aby sa čo najrýchlejšie zbavilo trápneho dojatia nad cudzím nešťastím, súcit, ktorý vôbec nie je spolucítením, ale iba inštinktívnou obranou vlastnej duše pred cudzím utrpením. A druhý - jedine ten má zmysel - nesentimentálny, ale tvorivý súcit, ktorý vie, čo chce, a je rozhodnutý trpezlivo a účastne vydržať všetko až do svojich posledných síl, ba i nad ne.

Tento druhy - nesentimentalny, tvorivy sucit si ja vysvetlujem ako empatiu.

Je dolezite zostupit do tej ciernej diery, kde si vyzdvihneme toho druheho, ale rovnako dolezite je, vystupit spolu opat na denne svetlo.
neznámy
neznámy | 6.2.2016 18:25
ano vciťováním obyčejně máme za cíl druhého manipulovat.
(z našeho úhlu pohledu pozitivně či negativně anebo např.páchat dobro).
myslím si že soucit nepostrádá empatii a to zda se necháme vtáhnout do problému je otázka jak situaci vyhodnotíme. city to jsou mocné zbraně. jako kulomet, kalašnikov..
neznámy
neznámy | 6.2.2016 18:27
S touto definíciou súhlasím od začiatku až do poslednej vety.
neznámy
neznámy | 6.2.2016 18:30
vcítěním se je možné odhalit manipulaci
.
.
.
ano vciťováním obyčejně máme za cíl druhého manipulovat


..... asi to nebude podobné, co myslíš :)
neznámy
neznámy | 6.2.2016 18:43
Manipulacia ma v suvislostou s empatiou ani nenapadla, v mojom ponimani je empatia spojena so schopnostou bezistnej pomoci bez postrannych umyslov.
neznámy
neznámy | 6.2.2016 18:48
ale notak. odhalit manipulaci, manipulovat, to je jen otázka rozdělení rolí oběť a pachatel.
což je v oblasti vciťování problém. to je jednolitá voda, v oblasti citů neoddělíš "kdo" to dělá manipulativně a kdo to myslí dobře. když do někoho vciťuješ pak se prostě vezeš..
neznámy
neznámy | 6.2.2016 18:51
ano a ja len zas za seba, že keďže sme v živle voda (cit) tak ja som práve vo vode v praxi zažila jak je ten výstup na hladinu s "topiacim sa" náročný, to ma skoro uškrtila jak sa ma držala, ale dali sme to - spolu :)

Empatia je jeden z najzložitejších mechanizmov ľudskej psychiky ..........
malé dieťa kľudne odtrhne muche krídla, že čo bude robiť, alebo rozvrtá paličkou mravenisko videla som dieťa čo mravenisko rozkopalo, že čo sa stane

no a od toho sú blízki, rodičia, starí rodičia alebo hocikto kto dieťa v takej chvíli upozorní, dieťa sa empatii učí
neznámy
neznámy | 6.2.2016 19:00
Suhlasim, empatii sa ucime a predchadza tomu vacsinou lekcia pokory, "spracovanej" pokory.

Este na margo ten manipulacie, na tu mam velmi citlive radary, zavetrim ju okamzite, a potom sa spravam asi tak, ako ta krava vo videu, ze zeriem sendvic a provokativne sa opytam, ako sa dotycny ma a ako dlho tam este bude :-)
neznámy
neznámy | 6.2.2016 19:32
No prostě empatické dítě utrhlo mouše křídla, protože je bezpečnější chodit pěšky než létat. No a aby moucha mohla bezpečně projít, tak dítě pro jistoti zlikvidovalo militantní mraveniště!!-WINKIE-
neznámy
neznámy | 6.2.2016 19:33
Este dodam, ze na baze empatie je postavena ( alespon by mala byt ) psychoterapia. Terapeut sa naladi na pacientove emocie, ale nekupu sa spolocne v emocnom bahne, ale je tu zachovany urcity odstup a spolocne sa predieraju na svetlo. Howgh -FLOWER-
neznámy
neznámy | 6.2.2016 19:39
Tak. -FLOWER-

k tým radarom poviem za seba tak, že manipuluje sebaľútosť nie ten človek a sebaľútosť je volanie je to strhávanie pozornosti a otázka je - prečo sa ten človek cíti ako sa cíti a to sa dá jedine odkomunikovať a je potrebná dovera
neznámy
neznámy | 6.2.2016 19:40
-PUH-
neznámy
neznámy | 6.2.2016 19:49
Šak toto ... zistit, preco sa clovek zle citi ... moze niekomu trvat desatrocia a ani nemusi vediet o tom, ze niekoho svojimi citmi manipuluje. To iste plati o manipulovanom.
neznámy
neznámy | 6.2.2016 19:54
Možná je důležitá "autoidentifikace" Jako třeba poznám že mám rýmu, tak poznám že mám sebelítost. No a místo z nosu mi teče z očí. Na rozdíl od rýmy není u muže sebelítost smrtelná nemoc.-NOSMILE-

sebelítost se dobře prožívá u hudby Petra Hapky...

https://www.youtube.com/watch?v=wyxeESXBJcs
neznámy
neznámy | 6.2.2016 20:01
hej no, videla som to v rodine moja stará mama sa v tom utápala a strhávala na seba pozornosť jak je ona chorá a každú chvíľku zomrie, no a odišla vo veku 89 :)

ja komunikáciu ponúknem a jak še nědá ta še nědá, ja si idem po svojom ....
neznámy
neznámy | 6.2.2016 20:04
Pre mna bola/este stale je autoidentifikacia strasna makacka. Mam severny uzol rovno na ascendente, mozno preto. Mam pocit, ze az poslednu dobu sa tak nejak chytam :-)

Vypocula som si, ale sebalutost som zrovna necitila, skor take plynutie casu ako rieka ked tecie.
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...