mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Ľudská duša - 

ako sa vyrovnat so smrtelnostou

kozorozka
kozorozka | 26.5.2017 08:36
Takto to vnimam aj ja, osobne sa nebojim smrti, ale zomierania.
Ako zdravotnik som videla tie dlhe dni a mesiace, ked sme sa snazili udrzat cloveka pri zivote. A on i tak zomrel.
Bolo hrozne vidiet trapenie v ociach tych chorych, ktori by uz radi sli, no lieky ich drzali pri zivote a ak aj povedali, uz nechcem tu byt, poculi, ale co tak rozpravate, musite zit.
Slo o starych ci tazko a nevyliecitelne chorych ludi, ktori uz chceli a asi aj mali pravo ist na 2 breh.
A kedze sama som vazne ochorela a som skoro bezvladna, desim sa este toho dlheho procesu trapenia sa, odkazanosti na inych, ked aj pohar vody je tazky.
Bezvladnost je to, coho sa ludia boja, neschopnosti byt samostatny. Nie smrti.
Aspon ja to tak vnimam. Ked niekto havaruje a zomrie hned, ani nema cas uvazovat.
No ak niekto chradne roky, telo slabne a on ostava odkazany na inych, to je des.
Sledovat a citit ako zivot bezi akosi povedla a clovek nemoze bezat s nim.
neznámy
neznámy » kozorozka | 26.5.2017 08:46
A to si predstav ľudí, ktorí sú od narodenia odkázaní kvôli fyzickým postihnutiam na iných ľudí vo všetkom, čo tí musia prežívať celý život..
Poznám ich viac, jeden z nich mi povedal, že prešiel klinickou smrťou a odvtedy sa smrti nebojí, naopak sa na ňu teší. Ale rovnako si aj váži život a miluje žiť.

Prajem Ti veľa síl a ľudí okolo Teba, ktorí Ťa budú stále milovať.
neznámy
neznámy » kozorozka | 26.5.2017 08:53
V posledných rokoch sa rieši v spoločnosti téma eutanázie. Ale vôbec sa nerieši téma núteného udržiavania života, čo je podľa mňa násilie na už úplne bezbranných ľuďoch.
Ťažko chorý, starý a bezbranný človek sa už nepostaví a neodíde, aby tomuto násiliu unikol. Už sa nevie brániť.
A tak sa vynakladajú ďalšie prostriedky a úsilie na "udržanie života".
Právo na prirodzenú smrť nie je eutanázia, ale mám pocit, že sa to dáva do jedného vreca.
kozorozka
kozorozka | 26.5.2017 09:17
Ano, spaja sa to, lebo zakony su tak postavene, ze cloveka musia ozivovat a udrziavat pri zivote. Casto sa spociatku zda, ze je koniec a za ludi dycha pristroj, ale stavaju sa aj zazraky a clovek, ktory vyzeral, ze to uz nikdy nerozchodi, je casom zivy a normalne zijuci clovek. A preto sa vzdy a vzdy vynaklada to iste usilie ozivivat, vydrzat, lebo ..co ak.
Videla som zomierat ludi mladych, mamy deti a otcov rodin. Videla som ludi, ktorych k nam prijali este rozpravajucich, ktori neskor boli na pristrojoch, ale pri vedomi.
Oci chceli tolko povedat a ten clovek nemohol nic a bolo uz jasne, ze casom pride bezvedomie a casom zlyhanie organizmu.
Nikto sa toho cloveka, tej pani, vtedy uz nepytal, ci to tak chce, ved nemoze hovorit a zakony nedovolia jej nepomahat. Ale bola to skutocna pomoc?
Jej dg bola smrtelna, ta pani to vedela, ale musela "vydrzat", cele dlhe tyzdne na pristrojoch.
Az kym to telo po takom trapeni vzdalo i napriek liecbe a pristrojom.
kozorozka
kozorozka » kozorozka | 26.5.2017 09:20
A vdaka tymto "zazitkom" sa desim zomierania, nie smrti. Takehoto zomierania, ked je jasne, ze koniec je nezvratny a prisiel by skor, nez to dovolia lekari a zakony.
neznámy
neznámy » kozorozka | 26.5.2017 09:30
No a ešte sa tomu hovorí, že pomoc človeku. Podľa mňa je to neľudské.
Ailime
Ailime » kozorozka | 26.5.2017 13:48
Vystihla si presne aj moje pocity, tiež som pracovala v domovoch dôchodcov aj nemocnici a dodnes ma desia spomienky na umierajúcich a umieranie...
Keď chorá babka, ktorá mala vyše 90 rokov sa ešte povinne musela oživovať, tak kde je potom tá preferovaná pieta ?
vevuska
vevuska | 26.5.2017 22:19
Ako napísala Suea.... kto to zažil už sa nebojí. Ani menej. Lebo pozná ten pocit volnosti, aj keď samotné umieranie môže byť bolestivé a dlhé.
kozorozka
kozorozka » Ailime | 27.5.2017 10:23
Myslim si, ze by sa mali zakony upravit tak, aby mal kazdy clovek pravo odist vtedy, ak chce a uz ma. Ako pises, aby 90 r starenka, ktora uz nevidi, nepocuje, je odkazana na opateru, plienky, krmenie nebola ozivovana, ale aby priroda dokonala to, co zacala, aby sme tychto ludi s uctou nechali odist a nebusli im do hrudnika a umelo do nich nevdychovali kyslik, ked telo uz skutocne odchadza.
Skor by sme mali tych ludi s pokorou chytit za ruku a dat im pokojne zbohom, aby aspon posledny vydych bol bez stresu, lebo toho ma clovek pocas zivota az az. -NOOO--HEART-
Ailime
Ailime » kozorozka | 27.5.2017 11:44
Plne s Tebou súhlasím, nutný je návrat do čias, keď sa mohlo dôstojne a prirodzene umierať v kruhu svojej milovanej rodiny... -YES--HEART--FLOWER-
vevuska
vevuska » Ailime | 28.5.2017 00:22
súhlasím aj ja. :) Pre všetkých by to bolo príjemnejšie umieranie, keď je doma s rodinou, ako keď je v nemocnici v cudzom prostredí. Duša je potom zmätená.
Ailime
Ailime » vevuska | 28.5.2017 14:16
Môžeme len snívať, realita je iná, dnešný mladý ľudia sú pod veľkým tlakom, stresom, nestíhajú ani vlastný rodinný život a nie ešte starostlivosť o starších členov rodiny...
neznámy
neznámy » kozorozka | 28.5.2017 17:32
Áno ,lieky na všetko možné, aj nemožné starým ľuďom ,čo už chcú dávno odísť ,predlžujú ich trápenie...
neznámy
neznámy | 28.5.2017 17:39
Nie je sa čoho báť :) tam sme doma ,tu iba na návšteve :)
vevuska
vevuska » Ailime | 28.5.2017 21:25
bohužiaľ. Ak nejakú vlastnú rodinu vôbec budú časom chcieť. A dnešné deti sú nacapené len na mobiloch, hrách z počítačov a podobné veci. Vzťah dieťaťa a rodiča ako poznáme sa vytráca.
Ailime
Ailime » vevuska | 30.5.2017 10:03
Ťažko povedať, mne sa skôr zdá, že sa posunula hranica detstva a mladosti, oveľa neskôr začínajú vnímať pocit zodpovednosti, neskôr sa ženia, vydávajú, majú deti, ale to nie je zlé, naberú skúsenosti zo života, možno ich to lepšie stabilizuje...
neznámy
neznámy | 31.5.2017 09:38
Áno, presne tak, niet sa čoho báť:)
v nedeľu som bola s jedným mojim kamošom na jeho novej motorke, pekelne silný stroj, ani som netušila že taká aj existuje a tá rýchlosť:) Povedal mi, vieš...si prvá žena ktorú na nej veziem a vôbec nerád vozím iných, mám trocha aj strach, nerád by som, keby sa nám niečo prihodilo...lebo také veci sa nie aj z vlastných chýb dejú...
Povedala som mu: " No a?...tak by sme sa zabili...:)
Tá rýchlosť bola neuveriteľne krásna...asi som sa zamilovala-HEART--FLOWER-...zaujímavé na tom je, že máme obaja mars vo vodnárovi:)
vevuska
vevuska | 31.5.2017 23:08
:)-FLOWER-
lak
lak | 1.6.2017 00:11
:) -COFFEE-

myslis, ze mars vo vodnarovi sa menej boji? :)
nikav
nikav » lak | 1.6.2017 11:00
V každom prípade rýchlosť miluje "nasmrť". ;)
Stránka:
2 3 4 5 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...