mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Láska a vzťahy - 

Majetníctvo

neznámy
neznámy | 26.3.2011 19:03
Čítal som tento článok http://www.kontakt50.sk/vztahy-rodina-laska/zrela-sexualita/98-guru-bohatych-udi

A zaujalo ma to, najmä teda táto pasáž, citujem:

...ľudia museli pozorovať svojich partnerov pri pohlavnom styku s cudzím človekom, aby sa „oslobodili od pocitu vlastníctva“.

Myslíte, že to môže skutočne fungovať a pomôcť pri pocite majetníctva?
Máte niekto skúsenosť s takým niečím?
neznámy
neznámy | 26.3.2011 23:39
Citát:


"Neustále kontroluji: Zda to dělám pro sebe, nebo v zájmu ostatních? Což činím ve vztahu ke každému a ve všech směrech. Neustále rozeznávám, jaké jsou moje myšlenky a výpočty: “Nenávidím ho, ale musím se nad to povznést, protože moje nenávist pochází z mého ega, mojí vůle užívat si. Když ale vystoupám nad své ego v záměru odevzdání, pak začnu tuto osobu milovat a jednat pro její dobro. I když to v mé vůli užívat si bude evokovat negativní pocity, ve svém záměru budu cítit, že jsem dosáhl svatosti a odevzdání.” Tato rozpoznávání se dějí neustále.

Pokuste se užívat si skutečnost, že zašlapáváte své ego. Jeden by si mohl myslet, že je to masochismus, psychická porucha. Ale to není porucha, protože zároveň jste spojeni s vaší budoucí vnitřní kvalitou odevzdání, což je dobré. Ztotožňujete se s touto novou kvalitou.

To neznamená, že se vám líbí utrpení. Ne! Líbí se vám být uvnitř této nové kvality odevzdání, a proto se pokusíte vystoupat nad vůli užívat si. I když uvnitř trpíte, stále si užíváte v kvalitě odevzdání. A po provedení rozpoznávání, náhle cítíte, “Není absolutně žádný důvod, proč bych měl trpět! Naopak, obrátil jsem svou vůli užívat si na vůli odevzdávat, a to mi umožnilo vystoupat ještě výš!”
neznámy
neznámy | 28.3.2011 12:13
nuž niekto k svojmu "duchovnému povýšeniu" potrebuje asi riadne orgie -LOL-
ale vyskúšať to prakticky asi trošku duševne vyzretejšiemu človeku neprinesie moc plnohodnotný pocit. skôr pocit, že niečo stratil.

podľa mňa by v duchovne vyzretom vzťahu mala existovať úcta jeden k druhému. keď by sa mal niekto pozerať očami ako mu manželku, alebo manžela niekto ošukáva za hociktorým rohom, jeho/jej rozum by možno povedal "to je skvelé... a nakoniec ja môžem robiť to isté!", ale ich srdce by si vravelo "do prdele... to som asi nemal skúšať..."
neznámy
neznámy | 28.3.2011 12:39
No pokiaľ je tým, čo človek stratil, žiarlivosť a majetníctvo, tak to asi splnilo účel :)
Uvažovať spôsobom ako si opísal, bude človek, ktorý nemá zvládnuté svoje vlastné túžby a pudy a využije túto udalosť na ospravedlnenie uvoľnenia svojich mravov. Inými slovami, v tom človeku to bolo aj predtým. Nerobil to len preto, lebo sa obával, že by to spravil partner jemu. Alebo to môže nezvládnuť a spraviť to ako pomstu.
Ťažko sa k tomu vyjadrovať, ak nepoznáme všetky okolnosti. Ja som len myslel, že v určitých prípadoch by to zmysel mať mohlo a bolo prínosné.
neznámy
neznámy | 28.3.2011 12:59
myslím, že ľudia dnes vymýšľajú teórie a kopec vecí a pritom si neuvedomujú čo všetko už dávno existuje. moderná psychológia čerpá z pradávnych Patandžalího spisov. písal v iných termínoch v inom jazyku, ale písal na vysokej úrovni. spôsob zbavovania sa pocitu vlastníctva, ktorý si načrtol môže dávať zmysel ak sa na to pozrieme len z jedného pohľadu. lenže ľudské hodnoty zahŕňajú omnoho viac vecí, ktoré treba brať do úvahy. pozri sa na jednotlivé znamenia... každé má svoju pravdu, svoj pohľad na svet, ale ako jednotlivé znamenie, nemá vôbec žiadne z nich pravdu! z hľadiska astrológie pravda nemá 30° jedného znamenia, ale až 360°. z tohto pohľadu sa na to treba pozerať zo všetkých strán. a tak ako v horoskope sú vždy planéty popresúvané na iných miestach u každého z nás, tak naše vnímanie reality môže byť správne z určitého pohľadu... tú zvyšnú časť, ktorú nevidíme, musíme v živote hľadať
neznámy
neznámy | 28.3.2011 16:25
Toto je taká ťažká téma, že už dlhšie rozmýšľam, čo sa dá k tomu povedať.
Tak asi najskôr to, že vzájomná úcta, ktorá spája dvoch ľudí vo vzťahu, tiež nebude to pravé orechové.
Aj keď sú to zrelé osobnosti, musí byť ešte čosi viac. Lebo úctu preukážem aj staršiemu človeku, keď mu otvorím dvere. A v podstate o nič nejde, len že som sa nejako prispôsobila pravidlám spoločnosti.
To robíme denne, rešpektujeme pravidlá spoločnosti. Jednými z nich sú aj pravidlá intímnych vzťahov. Vnášajú systém a poriadok do spoločnosti, aby nejako fungovala. Aby nenastal chaos a bordel. To neznamená ale, že takýto poriadok a systém vo vzťahoch máme aj v svojich hlavách, alebo ešte nižšie. Nemyslím si, že by sa spoločnosť zmenila na šťastnú a vojny by skončili, keby sa sexuálne správanie stalo slobodným ako to chce Osho.
A k tomu majetníctvu. Ak budem mať Ferrari a požičiam ho kamarátovi, budem sa síce báť, že mi ho roztrepe, ale ak nejakej žene požičiam svojho manžela, som si istá že moje pocity budú diametrálne odlišné, aj keby sa mu ani vlások na hlave neskrivil. :D
neznámy
neznámy | 28.3.2011 16:43
No a mňa zaujímajú tie Tvoje pocity.
Aké by boli?
Prečo by boli?
A prečo by boli také?
Ak sa Ti chce, napíš, mám ozaj úprimný záujem o to.
neznámy
neznámy | 28.3.2011 17:05
Vo vzťahu muža a ženy, v sexuálnom, mileneckom vzťahu ide o oveľa viac, ako je len kontakt tiel. Myslím, že tam ide o spôsob vzájomného si odovzdávania energií, ktoré sú len a len tých dvoch. Keď sa vzťah "otvorí" a sprístupní ďalším, tá ich jedinečná energia, ktorou sa stávajú jedinou bytosťou, tá energia sa stratí a neostane nič. Len uspokojovanie.
Ale základ je aby tá energia medzi tými dvomi bola, aby to nebol len vzťah podľa spoločenských pravidiel.
Dnes a asi každej dobe bolo tak, že veľa manželstiev sú iba mŕtve trosky, ktoré fungujú len zotrvačnosťou a podľa spoločenských pravidiel.
Ak jestvuje medzi dvomi ľuďmi láska a prúdi medzi nimi tá jedinečná energia, ktorou sa navzájom posilňujú a posúvajú do predu, mali by držať dvere svojho vzťahu pevne zavreté. Pretože ak sa raz ten obsah vyleje mimo, už sa nemusí dať naliať späť.
Takže preto by boli moje pocity také. ;)
neznámy
neznámy | 28.3.2011 17:13
Ale Ty si nenapísala, neopísala tie pocity. Takže neviem, aké by boli. Možno nechceš, to rešpektujem. Mňa práve tie zaujímali.
Pretože tam nejde o to vpustenie tretieho, nejde tam o uspokojovanie, ide tam podľa mňa o vyvolanie a pochopenie týchto pocitov a nejaké ich spracovanie.
Ak treba niečo držať, aby sa nevylialo, treba vyvíjať neustále úsilie o udržovanie toho, môžu tam vznikať obavy, že sa to raz aj tak z nejakého dôvodu vyleje.
Malo by to držať samo a nedať sa vyliať a je otázka, či to môže držať samo, ak v Tebe či partnerovi potenciálne tie pocity sú, ktoré si neopísala a sú nespracované.
neznámy
neznámy | 28.3.2011 17:15
Inak samozrejme, ako píšeš ešte, ak tam prúdi tá láska a všetko je eňo-ňuňo, takéto praktiky sú zbytočné.
neznámy
neznámy | 28.3.2011 18:16
myslím, že viem presne akého psychologického fenoménu sa dotýkaš ak to môžem tak vulgárne povedať. v tom máš úplnú pravdu. jedna žena chodila za psychologičkou, že nemôže spávať. mala muža ktorý ju bil a aj ju opustil (aspoň myslím). našiel si druhú ženu. po určitom čase chodenia k psychologičke žena povedala, že sa dozvedela, že jej bývalý muž bije aj tú druhú ženu... a odvtedy môže s kľudom spávať :-)

je to podvedomí, možno aj inštinktívny strach, že príde o svojho partnera. že sa mu zapáči na tom druhom niečo čo "ja" nemám a opustí ma.

o tej úcte to nie je ako k staršiemu človeku. skôr som mal na mysli hodnotu, ktorú pre nás má ten človek. vzťah tvoria aj veľmi jemné veci, alebo skôr iné. tie by sa pri takom "hrubom" spôsobe zničili. možno lepšie povedané, sex má svoje miesto v 8. dome a nie v 10. ak si z vlastného sexu niekto spraví verejnú zábavu, z vlastnej manželky dievča pre všetkých a z manželstva auto-požičovňu, je to akoby sa sexuálny život preklenul do všetkých oblastí života kde sa stretáva s ľuďmi. V podstate všade kde sa stretne s ľudmi, ktorí šu…li jeho manželku/manžela by bol nejaký sexuálny podtón, alebo myšlienky na túto udalosť v podvedomí. Vznikol by z toho totálny chaos a aj zmätok v samotnom človeku.

O tom by dobre vedelo povedať znamenie panny. To je princíp, ktorý má na starosti poriadok a čistotu. A čistota na fyzickej aj duševnej rovine sa zakladá na poriadku a aj disciplíne (bez vnútornej disciplíny nedosiahneme pocit uspokojenia). Panna je princíp, ktorí vyvažuje zmätok a veci ukladá na správne miesto. Takto napríklad vystrčený nôž v ruke patrí prevažne len do kuchyne. Keby sme chodili napríklad s nožom v ruke v kine, alebo na verejných záchodoch, asi by si o nás ľudia všeličo mysleli.

nakoniec ak by si aplikoval túto metódu, možno by si aj dosiahol pocit slobody a odpútanosti, no keby ti zrazu žena povedala, že odchádza, že si našla vyhovujúcejšieho... ... potom by si mal možnosť otestovať svoju schopnosť odpútanosti

Takže ak niekto aplikuje takú chaotickú metódu na zbavenie sa pocitu vlastníctva, chýba mu vivéka – schopnosť rozlišovať na úrovni vnútorného poznania. To má na starosti 6. čakra – tretie oko

veď to by sme mohli chodiť dlhé trasy po lane v 100 metrovej výške bez akéhokoľvek istenia, aby sme sa dokonale zbavili - odpútali od zeme (všetkého vlastníctva) a nelipli na fyzickom svete. Veď potom by sme sa mali stať dokonale slobodnými, nie?
neznámy
neznámy | 28.3.2011 18:55
veď to by sme mohli chodiť dlhé trasy po lane v 100 metrovej výške bez akéhokoľvek istenia, aby sme sa dokonale zbavili - odpútali od zeme (všetkého vlastníctva) a nelipli na fyzickom svete. Veď potom by sme sa mali stať dokonale slobodnými, nie?

Je možné, že by to fungovalo :)
Neustály pocit blízkosti smrti, ktovie, aký by bol výsledok takej drastickej metódy.

Ale inak rozumne píšeš. Ja netrvám na tom, aby sa to ozaj aplikovalo a že je to dobré. Je však fakt, že už len tá predstava vyvoláva nepríjemné pocity, ako ZuzanaK napísala, a mne sa zdá, že väčšina ľudí sa tým odmieta zaoberať a nejako to riešiť, pretože to riešiť nechcú. A aj preto sa možno dosť veľa ľudí drží v tomto smere späť - sú verní, lebo chcú, aby ich partner bol verný im, taká nepísaná dohoda. Tým neobhajujem promiskuitu, je to o tom vnútornom pocite, nastavení.
Mám partnera, je mi s ním dobre, milujem ho, ale zároveň nemôžem žiadať, aby bolo jemu stále dobre so mnou a musím byť vnútorne vyrovnaný s možnosťou, že on sa rozhodne byť s niekým iným. V takom prípade by som sa nemal cítiť urazený, dotknutý, podvedený, ale mal by som ho nechať v pokoji ísť za tým, čo si myslí, že je pre neho lepšie.
To sú len také reči, pán Boh každému posiela do cesty to, čo mu práve treba a mne bolo asi treba tu takto popísať.
neznámy
neznámy | 28.3.2011 19:32
no pri tejto teme mi napada iba to, ze delba o partnera mi pripada nanajvys nechutna a zvratena a zhyzdena...nejedna sa o pocity majetnictva, ale celkovo o pocit ludskej dostojnosti, mala by som pocit, ze oberam partnera o jeho ludsku dostojnost, ak by som ho o nieco take ziadala, takisto by to bolo aj naopak...
myslim, ze sme uz prekonali uroven zvieratiek a clovek je clovekom
so vsetkymi zdedenymi a ziskanymi schopnostami a medzi tie patria aj jemnohmotnejsie ludske pocity, partnersky vztah sa tychto pocitov dotyka v ich najpravejsom zmysle...udrziavat vztah partnerov je ako udrziavat ohen, je potrebne, aby horel, no nie, aby sposobil poziar...
moznost vycibrovat svoju ludskost a snahu byt viac clovekom, zda sa, ze je mozne dosiahnut uplne inymi cestami, pevne tomu verim :)
neznámy
neznámy | 29.3.2011 21:34
no,ja som chorobne neziarliva,ne ze by som to chcela skusat,ale sama by som rada vedela ake by som mala pocity,kedze samotna predstava so mnou nerobi vobec nic.
neznámy
neznámy | 29.3.2011 22:48
Chorobne nežiarlivá :)
To je veľmi zaujímavé, Tvoje pocity by zaujímali aj mňa.
Pri cvičnej predstave takej situácie necítiš nič?
neznámy
neznámy | 29.3.2011 23:51
Riešenie je jednoduche, ale cesta k nemu dlhá, niekedy cele generácie. Arvut.

Poznávať seba skrze partnera je darom, kto ho pošpiní zvrátenosťou, padá do nešťastia a stratí čas.

Položiť pevný zaklad partnerstva, bez majetníctva, prinášajuceho úrodu znamená uvedomiť si, že dvojica pri svojom stretnutí je vlastne trojicou a po svojom splynutí stáva sa trojicou. Ako hore tak aj dole. Rodí sa dieťa. Dieťa navonok ako nova bytosť a dieťa v Duchu u každého z rodičov. To je tajomstvo vzťahu.

Všetko ostatné, všetko trápenie, konflikty, nezhody sú cestou k náprave, aby dieťa v Duchu mohlo prísť na svet....
neznámy
neznámy | 30.3.2011 14:50
ako vravim.nic.
neznámy
neznámy | 30.3.2011 14:58
ja neviem,ja to mam odjakziva.vsetci vzdy tvrdili ze to je nedostatkom lasky a ze ked sa zamilujem,tak budem tvrdit nieco ine.ale za cely zivot sa to vobec nemeni. mozem byt zalubena alebo lubit ako chcem,ja necitim ziarlivost.neviem ci to mam natolko potlacene alebo co,ale je to trochu problem.totiz tym ze ja tie pocity vobec nepoznam,nemam ani trochu pochopenia pre ziarlivost partnera.akoze tak ze vlastne ziarlivost by mi mala lichotit alebo podobne lebo je to znakom lasky,to ja vobec neviem uznat,mne je to vzdy len velmi neprijemne a vzdy ma akekolvek ziarlivostne prejavy len strasne sklamu a vo mne to naopak vzdy vyvola len pocit ze dotycny ma nemiluje,ked ma take pocity.vravim,som v tomto akosik vadna...
neznámy
neznámy | 30.3.2011 15:24
jo a este jedna vec,co sa tyka tej metody zbavenia sa majetnickosti,podla mna by to nefungovalo.myslim si ze tu vobec nejde o sex.jeho dolezitost sa v tomto smere podla mna precenuje.ak si predstavim,ze povedzme takato metoda by pomohla niekomu zbavit sa pocitu majetnictva vo vztahu k mne,v mojich ociach by vyzeral ako pablb,ktory,ked uz chcel zo mna nieco vlastnit,tak si mohol aspon vybrat nieco co je na mne fakt cenne a nie zrovna p..u.tu ma kazda.
neznámy
neznámy | 30.3.2011 17:47
no vidis, a podla osha, je to na zene to najcennejsie, co sa da vlastnit-LOL-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...