mesiac
Nedeľa, 5.5.2024
Meniny má Lesana

Astrológia a horoskopy - 

existuje pravda?

neznámy
neznámy | 4.9.2014 11:29
Fero, kde si? Fero je Buddha...:D
granko
granko | 4.9.2014 12:33
zaujímavé je položiť si otázku:

ako je možné, že existujú lži? nie prečo ľudia klamú, to by bolo o motivácii.. principiálne, ako je možné, oni sami /väčšinou/ vedia kedy klamú? a keď nevedia, teda hovoria v zhode so svojím poznaním a vlastne neklamú a zároveň je evidentné, že sa nejaké ich tvrdenie nezakladá na všeobecne príjímanej predstave o spornej veci, ako je možné neklamať a zároveň nehovoriť pravdu? pretože skúsenosť ukazuje, že možné to je..

niekto, napríklad malé dieťa, si myslí, že pes sa volá mačka a mačka pes, dajme tomu, že si to v hlave prehodilo alebo ho o tom chybne informovali.. užíva toto pomenovanie nesprávne ale zároveň vo svojej podstate pravdivo.. pretože.. pravda nebude ani tak otázka presnosti poznania a pomenovania vonkajšej reality - tá je stále v pohybe nezávisle od pozorovateľa ale! morálnou kategóriou súvisiacou so svedomím..

a druhý opačný príklad, ktorý sa týka skôr potvrdenia najprv individuálnej predstavy, o faktoch, pravde, z historie:

dr. ignaz semmelweis bol pôrodníkom v polovici 19. stor v starom rakúsku, na svojom pracovisku si dlhodobým pozorovaním všimol, že existuje príčinná súvislosť, medzi prenosom chorôb v nemocnici a tým, že si lekári neumývali po pitvách ruky.. manipulovali s telami v suteréne, potom vyšli na poschodie aby sa postarali o ženy pri pôrodoch a vôbec si neuvedomovali, že tak roznášajú patologické organizmi.. ale semmelweis si túto súvislosť uvedomoval.. upozorňoval ich: viete, mali by ste si pred zákrokom umývať ruky.. vysmiali ho.. napísal o svojom objave, poznaní, vedecké články ale odporné časopisy ich odmietli uverejniť, vysmiali ho.. po mnoho rokov snahy a boja s "odbornou verejnosťou", akademickými kruhmi o presadenie si takej triviálnej a dnes samozrejmej záležitosti, bol zavretý do blázinca a prehlásený za mentálne postihnutého, kde aj zomrel.. až mnoho rokov po jeho smrti, pasteur prišiel s teoriou mikrobiologickej nákazy a potvrdil tak vlastne semmelweisove presvedčenie i laboratornymi výsledkami..

oba príklady majú spoločné, že obaja ľudia, konali v zhode so svojím svedomím, a vonkajšie okolnosti potom potvrdili alebo vyvrátili všeobecnú platnosť, presnosť pomenovania reality.. avšak nie fakt zhody so svojím svedomím ako taký..
milan08
milan08 | 5.9.2014 10:30
a kam ponahlas uz mas zivotne poslanie splnene?mna poslali dolu,chod si dokoncit svoje poslanie.dockas sa alebo i mozno nie,ked zacnu tvoje bunky renegerovat,omladzovat ta.
neznámy
neznámy » granko | 5.9.2014 11:07
ad předposlední odstavec:

?????-WALL-

Budiž alespoň útěchou, že pravda si alespoň nějakou cestu najde vždycky ^^

----

V asociaci na tento případ je pravda spíš opakem iluze nikoliv lži. Lež je úmyslné zakrývání pravdy. Iluze je otazníkem, který mlží odpovědi-pravdu.

Chaosem, pokud budu brát pravdu jako konstantu a danost.

Pravda je něco jako souhlas. Tečka za větou. Teď už nic nenaděláš, teď už jen jsi, jaký jsi. Konec květnatým iluzím, žádné zdlouhavé vysvětlivky, holé nic.

Idealisticky se domnívám, že ta pravda existuje, leč neexistuje člověk, který by dobrovolně k tomu nic došel ^^
neznámy
neznámy » granko | 5.9.2014 11:25
'oba príklady majú spoločné, že obaja ľudia, konali v zhode so svojím svedomím, a vonkajšie okolnosti potom potvrdili alebo vyvrátili všeobecnú platnosť, presnosť pomenovania reality.. avšak nie fakt zhody so svojím svedomím ako taký..'

Neprotirecis si tu?
'
neznámy
neznámy » granko | 5.9.2014 12:27
Pravda,lez...priklad:

Stojime spolu pred velikym kamenem.

Ja ti reknu: pred nami je veliky kamen.............PRAVDA
Ty odpovis:pred nami zadny kamen nelezi........LEZ


Z tohoto jednoducheho prikladu mi vychazi ze LEZ neexistuje a PRAVDA existuje.


Ja reknu: kamen je lehky........NAZOR (moje PRAVDA)
Ty reknes:kamen je tezky........NAZOR (tvoje PRAVDA)

....ja mam jerab na kameny a ty ne....
neznámy
neznámy | 6.9.2014 00:39
Stvrtu vetu nazves lzi a potom prehlasis, ze lez neexistuje -ROLL--CONFUSED-
neznámy
neznámy | 6.9.2014 10:27
to je pravda. -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 6.9.2014 17:54
Si sa zablokoval...
neznámy
neznámy | 6.9.2014 18:04
mně to už netrápí a když to jemu pomůže... -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 6.9.2014 18:10
Logicke...:)-NOSMILE--WINKIE-
nikav
nikav | 9.9.2014 21:08
"Realizace Pravdy u kohokoliv na světě má dopad na celou přírodu. Je to tím, že Pravda
je jednotná, jediná a univerzální. Mudrc proto nemusí záměrně Pravdu šířit, pomáhá všem a všemu už tím, že prostě JE."-THUMBSUP- Eduard Tomáš
neznámy
neznámy | 10.9.2014 12:59
Názor nie je pravda, názor je názor :-P. Názor je nástroj ako sa ku pravde dopracovať :-). To je môj názor :-D:-D.
neznámy
neznámy | 10.9.2014 13:02
Názor môže byť pravdivý ale nemôže byť pravdou, pravda je oveľa väčšia :-)-YES-.
neznámy
neznámy | 10.9.2014 13:05
-YES-
neznámy
neznámy | 10.9.2014 13:08
Súhlasím, objektívna pravda existuje nezávisle od názoru pozorovateľa. Je jej jedno, kto má na čo aký názor. Ona proste Je.
neznámy
neznámy | 10.9.2014 13:18
Ano je to Tvůj názor. -NOSMILE-
granko
granko | 10.9.2014 13:49
všetko poznanie mimo morálneho je dočasné.. a dokonca i to morálne ak je rýdzim a nie fanatizmom, sprevádza pochybnosť..

poznávanie sveta - či seba na základe kauzality, hľadanie odpovedí na otázku ako to bolo, je, bude.. bude vždy premenlivé ak bude skutočné, nakolko živý, premenlivý je sám život.. vždy sa človek môže dozvedieť niečo čo mu úplne môže zmeniť pohľad na celkový obraz skúmanej veci.. nemôže iba vtedy keď už o to nestojí, keď si myslí, že on už vie.. nádrž sa naplnila.. voda stojí.. dravou riekou by malo byť poznávanie!

ja chápem pravdu ako mrkvu na palici pre múdre somáre.. človek vidí jasne obrys a túži po sviežej chuti.. hľadajúci nech sa pripraví na dlhý pochod, popri rieke až k oceánu zabudnutia..
granko
granko | 10.9.2014 13:50
ok odpoviem: pred nami žiadny kameň nie je

dajme tomu, že som slepý a žiadny kameň nevidím a dokiaľ do neho nenerazím, nepadne mi na hlavu, nedotknem sa ho; dopúšťam sa lži...?

nehovorím pravdu /v tomto prípade senzorickú evidenciu, ktorú potvrdzuje Tvoj zrak/ a zároveň neklamem.. problém je v jazyku a v jeho schopnosti popisovať realitu okolo či v sebe - táto schopnosť nebude nikdy úplná.. a ani istá /čo sa dá dokázať aj matematicky, funkciou/ matematický opis fyzickej reality už je lepší, presnejší, dá sa verifikovať, je objektivizovateľný, prenosný.. ale.. presným metodologickým postupom napríklad v rámci výrokovej logiky, môžme dôjsť k absurdným paradoxom, ktoré nemajú oporu v ľudskej skúsenosti, reálne neexistujú, hoci matematicky, výrokovo, logicky, sedia..

a druhý príklad sa týka opäť skôr neklamania oboch v rámci popisu subjektívnych pocitov, ako nejakej objektivizovateľnej hodnoty..
neznámy
neznámy » granko | 10.9.2014 16:36
Zverolipsa tvrdi, ze lez neexistuje, potom co si protirecil...
Aj slepy i hluchy moze klamat..ved a klameme a podvadzame navzajom, a este horsie veci sa deju.
Niekto, tusim Baraka, tvrdil, ze neexistuje hriech...zabit cloveka kvoli peniazom, sexu, drogam, ziarlivosti, uchylnosti pre mna hriech je...i klamstvo na ukor niekoho. Azase sme pri svedomi...kazdy ho ma inak nastavene no s urcitymi vynimkami suhlasim s deviatimi prikazaniami.
Matiku by som sem neplietla...mna napr "rozculovalo "tvrdenie": tato velicina je dana...a postupujeme podla nej, ako keby bola pravdiva..a na zaklade i tohoto vychadzaju nepravdy i tie paradoxy. Logicky poda matiky vsetko sedi...ale je tomu skutocne tak?
Stránka:
< 4 5 6 7 8 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...