Zdravie a výživa -
VAS STRAVOVACI SMER alebo vasa VYZIVA
http://dratvova.blog.sme.sk/c/228586/Takmer-zabudnuta-kvaka-dobra-je-aj-zaba-pri-prameni-kvaka.html
Nedávno jsem se dozvěděla, že svou chutí zblbne tělo, které ale očekávanou látku nedostane.
pro ty co mají glykémii v pořádku klidně sladit čaj cukrem nebo medem nevidím v tom problém v těch 5 gramech cukru do hrnku čaje nebo kávy. u cukru je problém jeho nadměrná konzumace což je přibližně když vezmeme nějakých 450g sacharidů denně z toho cukry 10procent tak zhruba 45 gramů cukru denně je ještě v pohodě, pokud se člověk aspoň trochu hýbe. mozek cukr potřebuje. a bez cukru vzniká v těle acidémie (překyselení) tvorbou ketonů což je celkově nepříznivé.
takže není pravda ani to že cukr překyseluje. spíše naopak.
3 hrnky slazené cukrem jsou pro nediabetiky oukej. a k tomu klidně i zákusek.
Nechaj si zájsť chuť na ponožku a pozri si toto
http://www.rybazilina.sk/zdravie/22-kvaka-zdrava-zelenina-nasich-starych-mam/
nenašel jsem způsob jak ji ochutit.
ale jsem pro staré odrůdy zelenin všemi deseti.
znáš mehrkohl? je to zelí-plevel. můžeš ho mít celoročně nesklízí se a neseje. jenom ulamuješ lupeňe a chutnají skvěle. ve francii jsou smažené květy mehrkolu delikatesa. chutná fakt dobře. křupavé. lahodné. mňam.
http://www.natur-um-huettenfeld.de/html/echter_meerkohl_x.html
Súčasné odrody sú šľachtené na nižší obsah, ale i tak by pri konzumácii mali byť opatrnejší ľudia, ktorí nemajú štítnu žľazu v poriadku.
Výživová hodnota kvaky i okrúhlice je podobná ako pri kapustovej zelenine. Obidve obsahujú mimoriadne množstvo vápnika (vyše 200 mg na 100 g), preto sa spolu so zelerovou šťavou odporúčajú pri liečbe osteoporózy a zlomenín. Ďalej obsahujú vitamín C, betakarotén, draslík a iné dieteticky cenné látky. Z nich je potrebné spomenúť najmä sírne éterické oleje a silice, ktoré majú schopnosť podporiť vylučovanie väčšieho množstva žalúdočných štiav a priaznivo pôsobia pri žalúdočných, cievnych a žlčových chorobách. Pokusy na zvieratách dokázali aj prítomnosť látok, ktoré blokujú rozvoj rakoviny. Najúčinnejšia je konzumácia v surovom stave. Zvlášť buľvy okrúhlice majú kvalitnú jemnú dužinu vhodnú na surové šaláty v kombinácii s rôznymi druhmi zeleniny. Z ďalších možných spôsobov využitia oboch zelenín je príprava polievok, prívarkov na spôsob zemiakov na kyslo, alebo sa môže pripraviť ako rýchlokvasená zelenina podobne ako kapusta /zelí/.