mesiac
Piatok, 17.5.2024
Meniny má Gizela

Zdravie a výživa - 

VAS STRAVOVACI SMER alebo vasa VYZIVA

nikav
nikav | 18.1.2016 12:26
Som za propagáciu kvaky /tuřín/ - je veľmi užitočná pre naše zdravie. V mojej strave je zelenina zastúpená aspoň na 50 % a teraz som sa rozhodla zasiať si ju na jar na záhone.:) Obec Zázrivá na Orave ju má vraj v erbe.

http://dratvova.blog.sme.sk/c/228586/Takmer-zabudnuta-kvaka-dobra-je-aj-zaba-pri-prameni-kvaka.html
neznámy
neznámy » nikav | 18.1.2016 12:31
tak kvaka = tuřín?:)
Jsem zas o něco poučenější, ale jíst ho i tak nebudu....-NOOO-
neznámy
neznámy | 18.1.2016 14:03
Před léty, když se stévie dostala k nám na trh, jsem jí hned zkoušela. To už jsem měla několikaměsíční období neslazení za sebou. Vždycky jsem se po ní cítila nějak divně, jakoby mimo. Takže jsem jí přestala používat.
Nedávno jsem se dozvěděla, že svou chutí zblbne tělo, které ale očekávanou látku nedostane.
neznámy
neznámy | 18.1.2016 15:01
pro cukrovkáře je stévie super.
pro ty co mají glykémii v pořádku klidně sladit čaj cukrem nebo medem nevidím v tom problém v těch 5 gramech cukru do hrnku čaje nebo kávy. u cukru je problém jeho nadměrná konzumace což je přibližně když vezmeme nějakých 450g sacharidů denně z toho cukry 10procent tak zhruba 45 gramů cukru denně je ještě v pohodě, pokud se člověk aspoň trochu hýbe. mozek cukr potřebuje. a bez cukru vzniká v těle acidémie (překyselení) tvorbou ketonů což je celkově nepříznivé.
takže není pravda ani to že cukr překyseluje. spíše naopak.
3 hrnky slazené cukrem jsou pro nediabetiky oukej. a k tomu klidně i zákusek.
neznámy
neznámy » nikav | 18.1.2016 15:05
ale jo vypadá krásně roste nádherně velký výnos...ale chutná jako ponožka. -SAD-
nikav
nikav | 18.1.2016 15:12
Ochutnal si obidvoje? :) Nebudem mať problém tú kvaku nastrúhať ako jablko a náležite ju ochutiť.
Nechaj si zájsť chuť na ponožku a pozri si toto

http://www.rybazilina.sk/zdravie/22-kvaka-zdrava-zelenina-nasich-starych-mam/
neznámy
neznámy » nikav | 18.1.2016 15:23
jak obidvoje. kvaka je kvaka. staří ji dávali dobytku. ani jim nechutnala.
nenašel jsem způsob jak ji ochutit.
ale jsem pro staré odrůdy zelenin všemi deseti.
znáš mehrkohl? je to zelí-plevel. můžeš ho mít celoročně nesklízí se a neseje. jenom ulamuješ lupeňe a chutnají skvěle. ve francii jsou smažené květy mehrkolu delikatesa. chutná fakt dobře. křupavé. lahodné. mňam.
http://www.natur-um-huettenfeld.de/html/echter_meerkohl_x.html
neznámy
neznámy » nikav | 18.1.2016 16:36
Kvaka a hlavne jej žltá forma je mimoriadne lahodná zelenina, no treba dávať pozor, aby sa nejedávala často a vo vyšších množstvách, pretože spolu s brokolicou obsahujú vyššie množstvo látky (najvyššie z čeľade kapustovitých) - volá sa goitrín a spôsobuje poškodenie štítnej žľazy.
Súčasné odrody sú šľachtené na nižší obsah, ale i tak by pri konzumácii mali byť opatrnejší ľudia, ktorí nemajú štítnu žľazu v poriadku.
neznámy
neznámy | 18.1.2016 16:46
to je dobrý vědět -THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 18.1.2016 17:47
takže jednu kvaku jsi už snědla další si dáš až za rok zase.
nikav
nikav | 18.1.2016 19:52
Spomínal si chuť ponožky.:)Ten morský kel /kapusta/ vo Francúzsku určite nepestujú ale zbierajú na morských pobrežiach, keďže potrebuje slanú pôdu. Nehnevaj sa na tých, čo majú iné chute ako ty. Veď máte také porekadlo "jeden holky, jiný vdolky".-YUMMIE-
nikav
nikav | 18.1.2016 19:52
Spomínal si chuť ponožky.:)Ten morský kel /kapusta/ vo Francúzsku určite nepestujú ale zbierajú na morských pobrežiach, keďže potrebuje slanú pôdu. Nehnevaj sa na tých, čo majú iné chute ako ty. Veď máte také porekadlo "jeden holky, jiný vdolky".-YUMMIE-
neznámy
neznámy » nikav | 18.1.2016 20:14
jasné ať si dají :)
já si dám kel..ale nepěstuju ho ve slané půdě roste normálně na zahradě docela dobře loni jsem rozsadil tak mám už dvě rostlinky a letos zase udělám odkopek.-YUMMIE-
nikav
nikav | 18.1.2016 20:45
Lepšie by ti možno sadla okrúhlica, výživnosťou sú si veľmi podobné, rovnako ako aj ich latinský názov. Sú to vlastne liečivé plodiny.

Výživová hodnota kvaky i okrúhlice je podobná ako pri kapustovej zelenine. Obidve obsahujú mimoriadne množstvo vápnika (vyše 200 mg na 100 g), preto sa spolu so zelerovou šťavou odporúčajú pri liečbe osteoporózy a zlomenín. Ďalej obsahujú vitamín C, betakarotén, draslík a iné dieteticky cenné látky. Z nich je potrebné spomenúť najmä sírne éterické oleje a silice, ktoré majú schopnosť podporiť vylučovanie väčšieho množstva žalúdočných štiav a priaznivo pôsobia pri žalúdočných, cievnych a žlčových chorobách. Pokusy na zvieratách dokázali aj prítomnosť látok, ktoré blokujú rozvoj rakoviny. Najúčinnejšia je konzumácia v surovom stave. Zvlášť buľvy okrúhlice majú kvalitnú jemnú dužinu vhodnú na surové šaláty v kombinácii s rôznymi druhmi zeleniny. Z ďalších možných spôsobov využitia oboch zelenín je príprava polievok, prívarkov na spôsob zemiakov na kyslo, alebo sa môže pripraviť ako rýchlokvasená zelenina podobne ako kapusta /zelí/.
neznámy
neznámy | 18.1.2016 21:12
...ale nehodláš mi vytvořit celej jídelníček na rok dopředu???-COOL-
nikav
nikav | 18.1.2016 21:45
Kde si to vlastne zohnal? Veď je to "unter Naturschutz". -WINKIE-

"Essbar, steht aber unter Naturschutz und darf nicht geerntet werden. Früher wurde er als Nahrung und Viehfutter verwendet."
neznámy
neznámy » nikav | 18.1.2016 22:16
ale dá se koupit v jednom německém zahradnictví není levná ale prodávají ji normálně přes parcel servis.
ten tuřín si musím asi znova nasadit když to čtu co jsi tady o něm zveřejnila..
neznámy
neznámy » nikav | 18.1.2016 22:19
on se fakt dobře pěstuje. ten tuřín.
neznámy
neznámy | 19.1.2016 00:19
som rada ,,že si to sem napísala,,,,,budem o tom uvažovať,,ja sa často cítim divne,,,,-SAD-
marcie
marcie | 19.1.2016 07:59
to isté platí o kyslej kapuste, na vyššiu konzumáciu by si mali dávať pozor ľudia s problémami so štítnou žľazou - tak uvádza Dr. Janča ...
Stránka:
< 3 4 5 6 7 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...