mesiac
Piatok, 3.5.2024
Meniny má Galina

Zdravie a výživa - 

VAS STRAVOVACI SMER alebo vasa VYZIVA

neznámy
neznámy » marcie | 19.1.2016 10:10
Áno, veď som napísala, že to platí o celej čeľadi kapustovitých:)
marcie
marcie | 19.1.2016 11:34
ja viem, chcela som len zdôrazniť tú kyslú kapustu, ktorá je inak zdravá, ale ako aj v iných prípadoch, tak v tomto viacnásobne platí, že všetko s mierou ... -PUH-
nikav
nikav | 19.1.2016 11:45
Moja štítna žľaza vykazovala vždy nižšiu produkciu hormónov, takže táto téma sa ma týka, chodím raz ročne na kontrolu. Kapusta mi veľmi chutí, ale už si častejšie doprajem hlávkový šalát, ten patrí do listovej zeleniny. Ľadový šalát je k dispozícii celý rok a mám to s ním jednoduché, niekedy si odkrojím štvrťku hlávky a jednoducho si z nej odhrýzam. Zaujíma ma repkový olej, či je celkom vhodný, preto používam do varenia slnečnicový. Tu je malý prehľad



Zdužnatené stopky súkvetia, ktoré vytvárajú pologuľovitú ružicu s nevyvinutými kvetmi, sú známe ako karfiol. Zeleným sfarbením sa mu podobá brokolica.K pestovaným druhom patrí aj kel hlávkový, kel ružičkový a kaleráb.


Reďkev siata je prastarý druh. Pestuje sa pre zhrubnutú koreňovú hľuzu. Reďkovka vytvára malú vajcovitú až guľovitú hľuzu s červenou kôrou. Reďkovka sa hodnotí ako jedna z najskorších zelenín, ktorá je bohatá na vitamín C.
Chren dedinský je vysoká, trvácna bylina s mohutným trsom veľkých, podlhovastých listov a s veľmi rozkonárenou byľou s bielymi kvetmi.

Semená repky olejky obsahujú viac než 40% polovysychavého oleja. Pestuje sa pre olej, ktorý sa používa ako technický olej v oceliarskom priemysle, pri výrobe kaučuku, mydla a možno ho použiť aj ako pokrmový olej.
neznámy
neznámy | 19.1.2016 11:46
nevím kolik těch goitropních látek tam je v té kapustě možná to nebude tak zlé..hlavně když tady se kapusta jedla vždycky bude tady i adaptace docela slušná.
slyšel jsem hlavně že goitropní jsou v sóji. na tu adaptovaní nejsme vůbec.
marcie
marcie | 19.1.2016 11:49
Dr. Janča uvádza príklad z Kysúc, kde v časoch biedy bola jednou z hlavných obžív kyslá kapusta, že tam veľa ľudí malo "strumu" - zväčšenú štítnu žľazu ...
neznámy
neznámy » marcie | 19.1.2016 12:05
nic proti jančovi. ale ona zrovna takováto studie nic moc neříká.
struma může pocházet z různých důvodů nejznámější je asi málo jódu-dříve se nejodizovalo a strumy byly celkem(relativně) běžné.
proto(a nejen proto) radím jezte ryby. taky s rozumem kvůli těžkým kovům zase. všeho moc škodí a všechno je jedem když se přežene. dneska mám kapustovou. -YUMMIE-
marcie
marcie | 19.1.2016 12:13
tak dobrú chuť, Dr, Janča písal, že kyslá kapusta vytláča jód ... takže tak nejako, presne si to nepamätám, s tými rybami súhlasím, skrátka, všetko s mierou ...
p.s. : na obed mám segedín -PUH-
marcie
marcie » marcie | 19.1.2016 12:14
a prečo sa tvoj smajlík olizuje a môj nie? to je nejaký iný ?
neznámy
neznámy » marcie | 19.1.2016 13:12
protože ty na mně vyplazuješ jazyk -LOL-
nikav
nikav » marcie | 19.1.2016 14:39
Smajlíka musíš hľadať pomalšie, je v polovici druhého riadku. Tiež som ho objavila len nedávno. -YUMMIE-
neznámy
neznámy » nikav | 19.1.2016 17:42
Prepáč Veronka, no nepochopila som, či sa na repkový olej pýtaš. Ak áno, tak k nemu toľko - najškodlivejšou látkou v ňom bola kyselina eruková, ktorá má veľmi negatívny vplyv na činnosť srdca. Asi 30 rokov už existujú repky s označením "zero erucae" a u nás sa sejú iba tieto. Repkový olej patrí ku veľmi kvalitným potravinárskym olejom.
Z tohto pohľadu je najhorším arašidový olej, maslo a výrobky z nich, obsah kyseliny erukovej v nich je stále vysoký.

Šaláty a reďkovka patria k najskorším jarným zeleninám a podľa toho majú aj obsah látok potrebný pre očistu tráviaceho traktu - najmä horčiny, chlorofyl, reďkovka navyše sinigrín a iné.
neznámy
neznámy » marcie | 19.1.2016 17:44
No, ja mám zasa rada práve kvaku, o ktorej písala nika a úplne od decka a tiež som sa jej musela vzdať.:)
vevuska
vevuska | 19.1.2016 20:46
v poslednom období som bola prinútená papať viac zeleniny, aj napriek tomu, že keď som bola menšia, tak som jedla všetko, teda aj mäso. Ale teraz mäso nemôžem, bo mi to telo neprijíma a ani po tom nejak netúžim. Takže asi 3 roky som čistý vegetarián :D
Čo sa týka stravovacieho smeru, tak sa snažím papať zdravé veci a teda ak sa dá, tak doma vypestované. Vyhýbam sa chemikáliám ako čert kríža :D Či už je to v potravinách, alebo v nápojoch.
Spomínala sa tu aj čokoláda a chuť na sladké..... no ja som s tým nikdy nemala problém. Milujem síce čokoládu, ale vždy si dám len tak na chuť. Možno aj preto,že papám veľa ovocia cez deň a tam mám dostatok cukru. Okrem toho cukor či už biely, abo hnedý dávam len do pečenia, inak ho neužívam a ani stéviu. Kávu si rada sladím, no tam si dávam domáci med.
Aj večer, keď som hladná tak si dám jablko, hoci niektorí tvrdia, že ovocie večer nie. Ale mne je to jedno :D Kedysi som na večer zjedla pukance alebo slané tyčinky. Teraz si večerný hlad nahrádzam buď spomínaným jablkom, alebo syrom mozarela. Jednoducho bielkoviny alebo zelenina.
nikav
nikav | 20.1.2016 12:10
Je sympatická tvoja všímavosť a ochota.:) Dík, práve v takého usmernenie som dúfala.
marcie
marcie » nikav | 20.1.2016 12:30
ďakujem, už som ho našla ...:)-YUMMIE--FLOWER-
neznámy
neznámy » vevuska | 20.1.2016 14:08
pukance -LOL--LOL- já si snad pořídim slovník

tipuju,podle tyčinek,že by to mohl být popcorn???
vevuska
vevuska | 20.1.2016 14:21
áno :D to je popcorn .... alebo laicky povedané popukaná kukurica -LOL--LOL-
neznámy
neznámy » vevuska | 20.1.2016 14:26
-NOOO-
pukance to je něco úplně jiného.
pukance jsou degradovaná vajíčka. -SAD-
to nejez -NOOO-
vevuska
vevuska | 20.1.2016 15:04
ok.... opravujem sa... je to popcorn ... teda z kukurice :) degradované vajíčka nejem.
neznámy
neznámy | 20.1.2016 15:22
Kdyby to někoho zajímalo,tak tady v tý práci je takový souhrn silně účinných látek v zelenině ;)

http://cit.vfu.cz/toxpotr/soubory/prednasky%202013/pred4bToxickelatkyrostlinnehopuv.pdf
Stránka:
< 4 5 6 7 8 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...