Zdravie a výživa -
VAS STRAVOVACI SMER alebo vasa VYZIVA
Zdužnatené stopky súkvetia, ktoré vytvárajú pologuľovitú ružicu s nevyvinutými kvetmi, sú známe ako karfiol. Zeleným sfarbením sa mu podobá brokolica.K pestovaným druhom patrí aj kel hlávkový, kel ružičkový a kaleráb.
Reďkev siata je prastarý druh. Pestuje sa pre zhrubnutú koreňovú hľuzu. Reďkovka vytvára malú vajcovitú až guľovitú hľuzu s červenou kôrou. Reďkovka sa hodnotí ako jedna z najskorších zelenín, ktorá je bohatá na vitamín C.
Chren dedinský je vysoká, trvácna bylina s mohutným trsom veľkých, podlhovastých listov a s veľmi rozkonárenou byľou s bielymi kvetmi.
Semená repky olejky obsahujú viac než 40% polovysychavého oleja. Pestuje sa pre olej, ktorý sa používa ako technický olej v oceliarskom priemysle, pri výrobe kaučuku, mydla a možno ho použiť aj ako pokrmový olej.
struma může pocházet z různých důvodů nejznámější je asi málo jódu-dříve se nejodizovalo a strumy byly celkem(relativně) běžné.
proto(a nejen proto) radím jezte ryby. taky s rozumem kvůli těžkým kovům zase. všeho moc škodí a všechno je jedem když se přežene. dneska mám kapustovou. -YUMMIE-
Z tohto pohľadu je najhorším arašidový olej, maslo a výrobky z nich, obsah kyseliny erukovej v nich je stále vysoký.
Šaláty a reďkovka patria k najskorším jarným zeleninám a podľa toho majú aj obsah látok potrebný pre očistu tráviaceho traktu - najmä horčiny, chlorofyl, reďkovka navyše sinigrín a iné.
Čo sa týka stravovacieho smeru, tak sa snažím papať zdravé veci a teda ak sa dá, tak doma vypestované. Vyhýbam sa chemikáliám ako čert kríža :D Či už je to v potravinách, alebo v nápojoch.
Spomínala sa tu aj čokoláda a chuť na sladké..... no ja som s tým nikdy nemala problém. Milujem síce čokoládu, ale vždy si dám len tak na chuť. Možno aj preto,že papám veľa ovocia cez deň a tam mám dostatok cukru. Okrem toho cukor či už biely, abo hnedý dávam len do pečenia, inak ho neužívam a ani stéviu. Kávu si rada sladím, no tam si dávam domáci med.
Aj večer, keď som hladná tak si dám jablko, hoci niektorí tvrdia, že ovocie večer nie. Ale mne je to jedno :D Kedysi som na večer zjedla pukance alebo slané tyčinky. Teraz si večerný hlad nahrádzam buď spomínaným jablkom, alebo syrom mozarela. Jednoducho bielkoviny alebo zelenina.
http://cit.vfu.cz/toxpotr/soubory/prednasky%202013/pred4bToxickelatkyrostlinnehopuv.pdf