mesiac
Štvrtok, 18.4.2024
Meniny má Valér

Zdravie a výživa - 

VAS STRAVOVACI SMER alebo vasa VYZIVA

neznámy
neznámy | 19.4.2012 23:31
kedze teraz sa dost zaujimam o vyzivu, tak ma zaujima, ze aky stravovaci smer uprednostnujete a aj preco? v com vidite jeho prednosti pred ostatnymi smermi? respektive ak ziadny smer nedodrzujete, tak akym potravinam sa vyslovene vyhybate? co povazujete za vrchol zla (ak si odmyslime alkohol a maso)? diky za nazory-PUH-
neznámy
neznámy | 19.4.2012 23:39
Nevím jestli vrchol zla,ale za mne...cukr.Naštěstí se i syn naučil obejít se bez něj.
Kilo nám vydrží i čtyři měsíce...záleží na počtu návštěv kafařů.:)
Na druhé straně zavařuji s cukrem,nepoužívám náhražky.
neznámy
neznámy | 20.4.2012 00:00
Žádný, vyloženě -vyhraněný stravovací směr nemám,ale mj i protože mám celkem vážné zdravotní problémy/trávicí systém/tak jsem se už před mnoha lety, snažila hledat jiné cesty,než tradiční stravování...celkem dlouho mě velmi oslovoval Michio Kushi =jeho stravovací i životní fylozofie/makrobiotika/,ale po čase jsem v tom propracovaném systému nacházela trhlinky /pro evropana/-nějak se to přirozeně promělnilo ...dnes jsem na tom tak,že se mimo ryb-více méně vyhýbám masu,bílému cukru a podobným "z)prochemizovaným produktům"-procentuelně dávám přednost tepelně neupravovaným jídlům a čerstvé zelenině,zachovala jsem si určitá"pravidla "markobiotiky=např uprava soli,fermentované plodina a pod......např chleba si peču sama,tvaroh,sýry-pokud už,tak si dělám sama,velký podíl v jídle mají ořechy,klíčky téměř ze všeho,saláty a pod...ono to všechno má návaznost i např na vlastní pěstování ovoce,zeleniny,bylin-zajímám se o permakultury/ i se snažím--YAWNEE-mít svou permakulturní zahrádku,ale ne že by se vždy dařilo-WINKIE-/.

...a v čem vidím přednost?=rozhodně minimalizování zátěže pro tělo-tzn=podstatný vliv na zdraví,vitalitu- i psychiku a v podstatě i etiku

...velká nevýhoda je časová náročnost...
neznámy
neznámy | 20.4.2012 00:19
Tak co se tyce stravovani, tak si myslim ze opravdu zalezi na jedincovi. Kazdy je staveny jinak, ale pokud citi, ze mu neco nedela dobre, nebo to z nejakeho osobniho rozhodnuti chce zmenit, tak je to dobre. Trosku smutne je, ze se dnes jiz vse zacina nahrazovat umele vyrobenym jidlem. To same plati o ovoci a zelenine. Kdo ma sve vlastni zdroje, ma vyhrano. My kupujeme, ale vyhradne organic, z vlastnich malych farem. Ovoce a zelenina v obchodech, co se dovazi hlavne ze spanelska a vzdy se prezentuje jako "to nejlepsi", ani nevidi hlinu a denni svetlo. Hodne o tom je v dokumentu "NAS DOMOV 2009". Kdo videl, tak vi o cem to je. Jinak ja i moje rodina se snazime jist co nejzdraveji. Pouzivame hodne bylinky. Pravidelne chodim spasat pampelisky, sedmikrasky, jetel a podobne. Takze to nekdy vypada jako bych byl kralik :-) Cetl sem kdysi knihu od Dr. Henriho Bielera, v potrave je lek. Suprova vec. Nevim jestli nekdo znate.
neznámy
neznámy | 20.4.2012 01:32
uff, tak odkedy som sa začala zaujímať o to čo jem, tak som v celku zúfalá... vyhnúť sa
GMO je totiž takmer nemožné. modifikovaný škrob nájdete v konzervách, v kečupe, v jogurtoch, v pudingu... ďalšia šialenosť, ktorej je dobré sa vyhnúť je aspartam, ale tomu sa už vyhnúť dá, pretože je obyčajne v potravinách, ktoré aj tak do zdravej výživy nepatria... (pozor na žuvačky :))
mimochodom, alkohol až tak zlý nemusí byť, napr. červené víno obsahuje látku -reservatol, ktorý pôsobí preventívne proti alzheimerovi, srdcovým chorobám, rakovine...
neznámy
neznámy | 20.4.2012 06:13
Sedem rokov som bola vegetarián,doslova pekné obdobie v mojom živote.Strava mi vyhovovala,naučila som sa používať bylinky ako koreniny,zostali mi dosť dobré stravovacie návyky s tohto odbdobia.Ryžu používam len Naturalku,ku všetkému si dávam ako prílohu zeleninu,korením bylinkami a cukor nepoužívam.Polievky zahusťujem len ovsenými vločkami a dodnes ako náhradu za mäso varím sójové mäso,viem ho na sto spôsobov a chutne.Dnes občas pre nedostatok času varím aj kuacie mäso,inak žiadne....Vegetariánstvo mi vyhovovalo,nemala som svoje obvyklé problémy s váhou,mala som ovela viac energie,čo som videla pri šlapaní na horách,bola som oproti dnešku nezničitelná.Žiadne problémy s pleťou a tak isto som nebývala ani chorá.Až neskôr po tomto období som čítala o krvných skupinách a strave,ktorá im pasuje,som A a pre nich je vhodná bezmäsitá a zeleninová,neviem či náhodou,ale u mňa je to pravda.Jednoznačne mi nesvedčí alkohol,trávim ho horšie a dlhšie ako kdokoľvek iný........cukor síce vo varení nepoužívam,ale zato milujem čokolády,ktorej vplyv radšej nehodnotím,lebo sa jej neviem vzdať aj keď momentálne ju jem v rozumnejšej miere ako v minulosti-THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 20.4.2012 09:10
Momentálně v tomto směru hledám, právě se věnuju "výzkumu":D ajurvédy, jaký vliv má na mě atd. Jako typická VATA potřebuju režim takže se snažím sestavit jídelníček tak, abych se cítila dobře. Z astrohlediska se musím starat o střeva (Venuše v konj. s Marsem na hrotě T-kvadratury) a žaludek (poškozená Luna), takže si musím fakt dávat pozor co jím. Vyhýbám se alkoholu a vepři a hovězímu:D (to si nejde odmyslet-PUH-) ale taky mi nedělá moc dobře sladké a kafe. Jinač piju hodně vody a bylinkových čajů a osvědčilo se mi nejjíst po 18h (zjistila jsem, že mám pak ráno více energie). Co se týče například pročištění a odkyselení těla pak je dobrý Basenpulver (v každé dm drogérii). A doplněk stravy, který často používám jsou minerály od Energy a Chlorella.
Jinak se snažím dělat seznam jídel, po kterých se cítím dobře a po kterých se necítím dobře a podle toho se pak zařídit... Zkouším různé způsoby, ale spíše dávám na vlastní pocit a vnímání těla.
neznámy
neznámy | 20.4.2012 09:29
To je celkem"legrace",když začneš zjištovat přídavná složení ve valné většině potravin,to jen lezou oči z důlků-WINKIE-...mám velký problém s trávením pšenice a zjistila jsem,že je přidávaná do 80% všeho/obdobně jako mléčné složky/-dokonce jsem koupila 100% žitný chléba a dočetla jsem se,že je v něm 30% pšenice-YAWNEE-,pekař mi řekl,že nelze upéct čistě žitný chléb-WALL-....tak jsem zavzpomínala na vyprávění babičky,kterak si mleli žito na chléb/bo v té době se krajově pšenice vůbec nepěstovala/....a na svůj žitný chleba -který mi kynul v míse...
neznámy
neznámy | 20.4.2012 09:42
Uplně jsem zapomněla napsat,že si pravidelně dělám smoothie,v létě,kdy je větší rozmanitost ovoce a zeleniny jsem na něm klidně i několik dní-dokonce bych řekla,že by na něm šlo v plné energii a zdraví žít velmi dlouho,ale žel bohu jsem gurmánský býček a jednotvárnost v jídle/at je jakkolik hodnotné/ mi dělá problém,ale je taky potřeba napsat,že je k mixování potřeba velmi kvalitní a výkonný mixér-jakmile by se zahřál-hodnoty složek se velmi snižují....
neznámy
neznámy | 20.4.2012 09:44
Ja sa o pár mesiacov sťahujem zo sídliska, kde mám Billu rovno pod nosom a ďalšie obchody tiež, do domu, od ktorého je najbližší obchod vzdialený 1 km.
Takže vec, nad ktorou rozmýšľam, je kúpa pekárničky na chlieb.
Mám už pár receptov. Na nejakú hotovú zmes s Tesca, alebo tak, nemám chuť, práve preto, že v tom je zrejme aj to, čo tam nemá byť.
V strave sa vyhýbam údeninám a tiež cukru. Vôbec nie som na sladké a kávu sladím hnedým cukrom.
V kúpených potravinách sa vyhýbam, pokiaľ sa dá, farbivám a konzervantom.
Inak som na všetko zelené tiež ako zajac. :D Takže pijem aj nápoje z mladej pšenice a chlorely. To mi robí dobre.
A zelený čaj. -THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 20.4.2012 10:00
JO a jak se tu píše o těch ěčkách... mám v peněžence alespoň tyhle http://www.emulgatory.cz/nebezpecna-ecka. Výrobci jsou fikaní a občas tam prostě nenapíšou to éčko, ale většinou napíšou alespň název podle kterého to taky najdu...problém je, že si taky myslím, že v některých výrobcích se ani neuvádí celé složení...
neznámy
neznámy | 20.4.2012 10:29
Žádným zvláštním stravovacím směrem se neubírám. Jím všechno, myslím tedy co se týče základních potravin.
Zastávám názor, že tělo si řekne co potřebuje, tudíž nejím nic na co nemám zrovna chuť a jelikož je to pokaždé něco jiného, řekla bych že je moje strava hodně rozmanitá. Stejně tak jsem přesvědčená, že zdravé tělo se dokáže vyrovnat naprosto se vším, načež uvedu můj oblíbený citát od alchymysti ze 16. stol. pana Paracelsa:

"Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že jedem býti přestává."

A to je vlastně taková moje stravovací filosofie, k tomu trocha pohybu na čerstvém vzduchu -THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 20.4.2012 10:34
Podle mne je pro tělo daleko nejhorší ten neustálý stres z přemýšlení a řešení, jestli to co jím je zrovna to nejlepší, nejvíc bio, nejčistější bez éček,... není tam nic napsný, ale co když přeci, co teď...-CONFUSED- -CONFUSED-
neznámy
neznámy | 20.4.2012 11:01
Já Ti budu trochu oponovat=mladé tělo tělo se dokáže vyrovnat s mnohým,ale pokud mu člověk dnes a denně nakládá,a ono tělo pomaloučku začne stárnout-rezistence se značně snižuje.....pravda je,že si tělo řekne ,co potřebuje,ale otázkou je,jestli jeho nositel je schopen mu správně porozumět-protože ,když např tělo potřebuje"nakopnout"-vyšle info a člověk začne mít chut na sladké=přirozená reakce,ale pak je otázkou,jak na tuto potřebu "odpoví"-jestli cukrovou tyčinkou/která ten efekt samozřejmě zdánlivě splní/-nebo např mu dopřeje sušenou švestku,rýži a pod...
neznámy
neznámy | 20.4.2012 11:13
Mňa by zaujímali práve tie chute. Neviem prečo, ale ja som vysadená na slané. Ak mi fakt na niečo príde chuť, tak je to niečo slané, ale nie zrovna čipsy.
Poznám ale veľa ľudí, ktorí mávajú absťáky pri sladkom. Proste zúrivú chuť zožrať kus čokolády, alebo čosi podobné.
Moje deti teraz už sladké jedia, ale keď boli malí tak absolútne nie. Prvý syn ochutnal svoju prvú tortu asi keď mal 6 rokov. Inak bola len pre hostí.
Čím to je? Genetika?
neznámy
neznámy | 20.4.2012 11:14
No ono je ale také dobré si uvědomit,že jídlem/a celým oním rituálem okolo jídla/člověk přijímá/může přijímat/velmi mnoho energie-nebo se taky krmit "prázdnou hmotou"-....osobně bych řekla,že tady platí zásada-když připravuješ jídlo,dělej to s láskou,a hlavně-dělej to vědomě/tzn zcela se koncentruj na to co děláš/-nebo to raději nedělej vůbec....už samotnou přípravou,naladěním- do jídla dáváš velmi mnoho své energie-jsou třeba lidé od kterých bych si jídlo nevzala,protože vím,že mi po něm bude velmi těžko/ozkoušeno/-ona ta celá téma je trochu složitější...

a nejsem vůbec žádný šílenec,ale lety pokusů a omylu člověk mnoho věcí pochopí a pokud je člověk trochu hravý-může se i tady rozšiřovat....kamarád-ortodoxní makrobiotik např používá pouze hliněné a dřevěné nádobí,strašně se mi líbilo jíst z dřevěných talířů a misek a-tak jsem se dostala k dlátu a lásce ke dřevu....je to široké téma-a mělo by být o radosti a ne o stresování..
neznámy
neznámy | 20.4.2012 11:22
Nejsem v tomto zběhlá a myslím,že ten kdo se tomuto věnuje Ti odpoví fundovaněji...Taky jsem slaný typ-sladké/vyloženě sladké/nemusím-předpokládám,že to hodně souvisí s jinovou a jangovou polaritou-tam kde je vnitřní jin a "venku" se projevuje převážně jang je příklon k slanějšímu....ale bude to mít mnoho dalších souvislostí....tuším,že v tomto se velmi dobře orientuje Astram/všimla jsem si ,že už je tu taky zaregistrovaná/-tak se spíš popř obrat na ni-abych tu neplácala nějaké nesmysly-ROLL-
neznámy
neznámy | 20.4.2012 11:23
Samozřejmě máš na oponenturu nárok, cítíš-li potřebu.-FLOWER-

Jsem si vědoma toho, že víc než podružné faktory jako strava, životní podmínky,... mají na zdraví jedince vliv jeho mentální návyky, neboť jsou to právě nemoci duše, co se odráží na fyzickém těle.

A i ta sušená švestka může být jen zdánlivá pomoc, když chybí radost ze života,...
neznámy
neznámy | 20.4.2012 11:27
ano, toto plati, ak mas imunitu v poriadku a velmi silnu. lenze co ak uz nie si tak mlada a aj imunita zacina pokryvkavat?...urcite tam uz neplati to, ze co si telo zaziada, to je pren dobre. viackrat som cital, ze imunita velmi zalezi na sile a mnozstve zaludocnych kyselin...postupom veku alebo stresom a depresiami, sa tieto kyseliny oslabuju, takze vsetky neziaduce latky (napr. parazity, bakterie) z potravin lahsie prenikaju do tela. preto optimisticky a vzdy dobre naladeny ludia si mozu v stravovani dopriat viac, pretoze absencia stresu a depresii im dava vacsiu sancu, ze dotycnej kyseliny maju dostatok...
neznámy
neznámy | 20.4.2012 11:31
tak napriklad v alternativnych kruhoch je dost rozsirena teoria, ze ludia co mavaju abstaky po sladkom, su zaplesneni a maju rozbujnene v tele kvasinky, ktore sa cukrom zivia...staci par tyzdnov (mesiacov) bez cukru a sacharidov plus s nejakymi fungicidnymi pripravkami a chute na sladke su obvykle minulostou...
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...