Zdravie a výživa -
VAS STRAVOVACI SMER alebo vasa VYZIVA
...a v čem vidím přednost?=rozhodně minimalizování zátěže pro tělo-tzn=podstatný vliv na zdraví,vitalitu- i psychiku a v podstatě i etiku
...velká nevýhoda je časová náročnost...
GMO je totiž takmer nemožné. modifikovaný škrob nájdete v konzervách, v kečupe, v jogurtoch, v pudingu... ďalšia šialenosť, ktorej je dobré sa vyhnúť je aspartam, ale tomu sa už vyhnúť dá, pretože je obyčajne v potravinách, ktoré aj tak do zdravej výživy nepatria... (pozor na žuvačky :))
mimochodom, alkohol až tak zlý nemusí byť, napr. červené víno obsahuje látku -reservatol, ktorý pôsobí preventívne proti alzheimerovi, srdcovým chorobám, rakovine...
Jinak se snažím dělat seznam jídel, po kterých se cítím dobře a po kterých se necítím dobře a podle toho se pak zařídit... Zkouším různé způsoby, ale spíše dávám na vlastní pocit a vnímání těla.
Takže vec, nad ktorou rozmýšľam, je kúpa pekárničky na chlieb.
Mám už pár receptov. Na nejakú hotovú zmes s Tesca, alebo tak, nemám chuť, práve preto, že v tom je zrejme aj to, čo tam nemá byť.
V strave sa vyhýbam údeninám a tiež cukru. Vôbec nie som na sladké a kávu sladím hnedým cukrom.
V kúpených potravinách sa vyhýbam, pokiaľ sa dá, farbivám a konzervantom.
Inak som na všetko zelené tiež ako zajac. :D Takže pijem aj nápoje z mladej pšenice a chlorely. To mi robí dobre.
A zelený čaj. -THUMBSUP-
Zastávám názor, že tělo si řekne co potřebuje, tudíž nejím nic na co nemám zrovna chuť a jelikož je to pokaždé něco jiného, řekla bych že je moje strava hodně rozmanitá. Stejně tak jsem přesvědčená, že zdravé tělo se dokáže vyrovnat naprosto se vším, načež uvedu můj oblíbený citát od alchymysti ze 16. stol. pana Paracelsa:
"Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že jedem býti přestává."
A to je vlastně taková moje stravovací filosofie, k tomu trocha pohybu na čerstvém vzduchu -THUMBSUP-
Poznám ale veľa ľudí, ktorí mávajú absťáky pri sladkom. Proste zúrivú chuť zožrať kus čokolády, alebo čosi podobné.
Moje deti teraz už sladké jedia, ale keď boli malí tak absolútne nie. Prvý syn ochutnal svoju prvú tortu asi keď mal 6 rokov. Inak bola len pre hostí.
Čím to je? Genetika?
a nejsem vůbec žádný šílenec,ale lety pokusů a omylu člověk mnoho věcí pochopí a pokud je člověk trochu hravý-může se i tady rozšiřovat....kamarád-ortodoxní makrobiotik např používá pouze hliněné a dřevěné nádobí,strašně se mi líbilo jíst z dřevěných talířů a misek a-tak jsem se dostala k dlátu a lásce ke dřevu....je to široké téma-a mělo by být o radosti a ne o stresování..
Jsem si vědoma toho, že víc než podružné faktory jako strava, životní podmínky,... mají na zdraví jedince vliv jeho mentální návyky, neboť jsou to právě nemoci duše, co se odráží na fyzickém těle.
A i ta sušená švestka může být jen zdánlivá pomoc, když chybí radost ze života,...