Zdravie a výživa -
Nebezpečný lepek
V následujícím videu jsou velmi zásadní informace týkající se problematiky trávení lepku.
Lepek je nestravitelný pro všechny lidi a je příčinou mnoha závažných onemocnění.
Netýká se jen celiaků ale i jinak zcela zdravé populace, lepek může přecházet do krevního oběhu s ostatními živinami a způsobuje imunitní reakce vedoucí k poškození imunity. Stojí za celou řadou chorob u kterých se předpokládá že jsou způsobeny poruchou autoimunitního systému.
Lepek spouští ve střevech zánětlivou reakci kvůli zonulinu což je látka která proděravuje střevo. A to úplně každému. Spouští imunitní onemocnění, RS, RA, alzeheimer... Je jen otázkou odolnosti a míry konzumace lepku kdy problém nastane.
Lepek je spojený s narušením funkcí mozku, ničí nervovou soustavu.
Každému prospívá nejíst lepek. Lepek je anti-živina a jeho konzum přináší jen negativa. Je toxický.
Chápu že se jedná o radikální informace a v dnešním světě s "croissants and baguetts pizza nations and hamburger a chléb vezdejší dej nám..." si neumíme život bez lepku představit.
Ale uvedené informace můžu ze své zkušenosti potvrdit v plném rozsahu.
Přechod na bezlepkovou stravu mi trval asi 2 roky. Síla zvyku to neumožní ze dne na den. Obzvláště psychologická atmosféra společnosti nepřipouští takové myšlenky na radikální změny, považte ty zisky kde všude se zpeněžuje pšenice..na každém rohu pekárna. Ale ledy se pomalu dávají do pohybu. Problém lepku je celosvětový. Největší postižení se týkají rozvojových zemí kde je pšenice základní potravinou a náhrada není v dohlednu.
Dávám k zamyšlení.:)
https://www.youtube.com/watch?v=V058G1Nwyxo
Potvrdilo sa mi, čo som tušila a to kešu. Moje milované kešu mi robí zle. -NOSMILE-
Tak som sa vyliečila so závislosti na kešu.
Okrem toho mi vyšli so strednou reakciou ešte mlieko, pšenica a kukurica a so slabou reakciou gluten, čiže lepok.
Už dlhodobo vylučujem práve tie potraviny, ktoré mi vyšli, teda pšenicu a mlieko, pretože sa veľa hovorí o nevhodnosti týchto potravín pre výživu.
U pšenice ide aj o to, že za posledné desaťročia sa pšeničné osivo upravuje pre potravinársky priemysel, aby boli dosahované veľké výnosy a výživné látky v pšenici klesajú, takže je viac škodlivá pre výživu ako užitočná.
Lekár vo videu, ktoré si dal hovorí ale iba o pšenici ako zdroji lepku, pritom ale napríklad ovos obsahuje lepku viac a i tak pre iné priaznivé účinky sa odporúča pre ľudí s celiakiou, alebo intoleranciou.
Myslím, že v súčasnosti je stav niektorých potravín taký, že intolerancia by vyšla zrejme každému minimálne na tú pšenicu.
Ešte dodám, že intolerancia na pšenicu nie je intolerancia na lepok.
Přijatelnější je špalda anebo kamut. To jsou původní druhy pšenice.
U špaldy se připouští kolem 5 procent genetického upravování.
Kamut je zajímavý má zvláštní chuť je to něco úplně jiného než známá pšenice.
Celkem dobře se toleruje i u lidí co jsou jinak na lepek alergičtí. Né u všech.
Oves má lepku více ale není to ten samý lepek co v pšenici celiaci jej obyčejné dobře snášejí. Není tak agresivní. U některýh jedinců je ale lepek z ovsa ještě agresivnější než z pšenice. Vše to dodrbala genetika a nevhodné šlechtění motivovaná honbou za ziskem.
Pšenice se vykupuje podle obsahu lepku, čím více tím větší cena.
Co je to ten food detective?
Ja som si robila ten základný na 59 potravín, intolerancia na nejakú potravinu sa ukáže intenzitou sfarbenia do svetlomodrej až po tmavomodrú.
To kešu mi vyšlo ako tmavomodré, takže som ho vylúčila úplne. Ostatné potraviny nemusím striktne obmedziť, iba sa im vyhýbať pokiaľ to je možné.
Pozri tu.
http://food-detective.sk/intolerancia-potravin/
Hovorilo sa tam o tom, že zem na tých obrovských poliach nemá ornicu, je zdevastovaná, až do hĺbky 80 cm tam nie je žiaden pôdny život. Všetko, čo v tej zemine je, sú umelé hnojivá. Koment k tomu bol taký, že takto pestované potraviny sú hluché a prázdne a produkujú len hmotu, dokážu vyživiť len tučné larvy.
Keď som si čítala nejaké diskusie k intoleranciám na potraviny, dočítala som sa, že najčastejšie intolerancie sú na pšenicu, vajcia, mlieko, lepok a orechy.
Keď sa nad tým zamyslím, intolerancia, teda stav, keď organizmus v nejakej miere odmieta konkrétne potraviny, znamená asi to, že na nevedomej úrovni ak sa to deje vo veľkom, je to kolektívne nevedomie, kto odmieta.
Pšenica je zdegenerovaná, vyrastá na hluchej pôde odtrhnutá od prirodzeného života. Kukurica tiež. Mlieko už nie je mlieko, vajcia od utrápených sliepok tak isto nie sú nosičom zdravej energie.
Možno je to tak, že začíname tento stav hromadne odmietať cez nevedomé pokyny vlastného tela. Preto sa množia intolerancie, alebo alergie na potraviny, či celiakia.
Intolerancia na rozdiel od alergie sa neprejaví hneď po konzumácii, trvá niekedy aj pár dní a to už netušíš, čo všetko si v tom medzičase zjedol a mohlo byť zdrojom problému.
Napríklad ja mám okamžitú reakciu, keď zjem priveľa citrusových plodov, objaví sa mi do pár hodín koprivka, teda je to prejav alergie. Ale intoleranciu na citrusy mi ten test tuším nezaznamenal.
Takže intoleranciu a jej priamu súvislosť s niečim bez testu nemáš šancu poznať pozorovaním.
je tam přes padesát potravin asi do toho půjdu.
https://www.prozdravi.cz/food-detective-samodiagnosticky-test-potravinove-intolerance-1-sada.html?gclid=CODP6PyErtECFVAQ0wodooIIPQ