Zdravie a výživa -
CHYBAJUCE LATKY U VEGETARIANOV
BIELKOVINY (PROTEÍN)
vajíčka, mliečne výrobky (tvaroh, syr, jogurt), strukoviny, celozrnné obilniny, kukurica, zelenina, orechy
jadrá, semená, sója, fazuľa, šošovica, hrach
ŽELEZO
Podporiť jeho vstrebávanie môžeme: zvýšte prísun vitamínu C, vyhýbajte sa káve, čaju a čokoláde
zelené listové zeleniny, najmä šalát, brokolica, kel, pór, špenát, sušené marhule, broskyne, hrozienka, celozrnné pečivo
strukoviny – červená fazuľa, šošovica, hrach, niektoré druhy zeleniny - petržlen, kaleráb, vajcia, mak, kari korenie, zázvor
VITAMÍN D
D3, ktorý vzniká v koži účinkom slnečného UV žiarenia. V letných mesiacoch asi 20 minút pobytu na slnku, pričom slnko musí byť aspoň 45˚ nad horizontom. Najlepšie medzi 11. a 14. hodinou asi 3x týždenne.Od novembra do februára však v našom miernom pásme nie je dostatok takého slnečného žiarenia, ktoré by poskytlo potrebné množstvo tohto vitamínu.
vaječné žĺtky,huby,droždie, kakao, kokos, mlieko, maslo, vajcia, banány, lucerna siata, avokádo
B12
Vstrebateľnosť B12 okrem mäsa je otázna, možné doplnenie v tabletkách;
kvasnice, pangamin, pikles, vajcia, mlieko, mliečne výrobky, ,syry natto a tempeh, morské riasy, sladkovodné riasy chlorella a spireina, fermentovaná sója - kvalitné prírodné sojové omáčky, obilné klíčky, angelika čínska
v malých množstvách vo fermentovaných rastlinných produktoch napr. kvasenej kapuste, pive
VÁPNIK
Niektoré látky môžu narúšať schopnosť organizmu vápnik efektívne využiť. Z najznámejších sú to potraviny s vysokým obsahom oxalátov (špenát, rebarbora, mandle), fytátov (strukoviny, pšeničné otruby), bielkovín a sodíka (tak treba jesť s odstupom jedno a potom druhé, pár hodín pauza medzi…)
mliečne výrobky, celozrnný chlieb, orechy, mak, tvrdá voda, sušené figy, slivky, marhule, koreniny a bylinky(petržlenová vňať, pažítka, mletá paprika, majorán), nápoje (minerálky, bylinkové čaje)
SODÍK
kuchynská soľ, chlieb, hrach, syry, maslo, mrkva, červená repa, kukuričné plátky
L-KARNITÍN
mliečne výrobky, huby, ovocie, zeleniny, orechy, obiloviny
chýajúce látky v hypermarketovej zelenine
medzi najväčšie ak nie najväčší zdroj vápnika patrí sezam.
určite nie mlične výrobky z mlieka potravinárskeho priemyslu. mlieko je výživovo využiteľné len vtedy keď sa z neho nenarobí ďalších "10" druhov mliečnych výrobkov. mlieko ktoré kupujeme v obchode má zloženie, z ktorého naše telo nevytiahne potrebný vápnik.
čo sa týka bielkovín, tak:
"Podľa tabuliek WHO/FAO bielkoviny sóje, orechov, listovej zeleniny, zemiakov a celého obilného zrna obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.
Nadmerná konzumácia bielkovín môže spôsobiť zdravotné problémy."
"mäsokonzumenti" podľa grafu čo mám v tej prezentácii jedia asi dva krát viac bielkovín, ako je odporúčaná denná dávka. Vegerariáni asi o polovicu viac, ako je odporúčaná denná dávka.
čo sa týka železa:
"Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí jedia veľa mäsa často trpia málokrvnosťou."
viem o jednom prípade, kedy sa dievčina vyliečila z anémie vegetariánskou diétou.
ináč strúhaný kokos, sójová múčka, mak, šošovica, fazuľa, pšenica, hrach, petržleňová vňať, ovsené vločky a raž majú viac železa ako bravčové mäso.
čo sa týka vápnika, tam predsa nemôže byť problém. Mäso nie je dobrým zdrojom vápnika. Napríklad bravčové mäso má asi 21 mg/100g, ale mak má 1400 mg/100g, kravské mlieko asi 125 mg/100g, pažitka 325 mg/100g atď. ... Tam ide samozrejme aj o využiteľnosť vápnika, tuky napomáhajú jeho vstrebávanie, preto sa odporúča piť mlieko, nie že by malo viac vápnika.
k ostatným veciam v tej prezentácii nič nemám ...
toto mi niečo hovorí. občas sa napíše, alebo povie v médiách o nejakej jednoduchej zelenine o jej účinkoch na zdravie človeka o jej výživových hodnotách a ľudia začnú mať dojem aká je to úžasná plodina/rastlina. potom sa to zopakuje s inou zeleninou, alebo ovocím a zase - fantastická rastlina. a keby sme šli takto ďalej, s prekvapením by sme zistili, že každá plodina, ktorá sa už dávno pestuje je určená na konzumáciu a je pre telo niečim prospešná. no a nakoniec človek zistí, že v tom mäse nie je skoro nič.
U bílkovin je podstatná kombinace potravin, aby se vytvořily chybějící aminokyseliny, viz. třeba tento článek..
http://www.jimejinak.cz/2013/01/je-vegetarianstvi-zdrave/
Jinak k výčtu potravin, krom masa nejím ani mléčné výrobky, vejce a tropické ovoce a konečně jsem zdravá...! Některé výzkumy jsou čistě prodejním tahem.
Nejlepší je, se od nějakých výzkumů úplně odprostit, když si člověk pročistí chutě, nemá problém s tím, aby věděl, co zrovna jeho tělo potřebuje. Pátrej po tom, co tělu může chybět, až to nastane, takhle se zbytečně omezuješ a nemusí Ti to přinést jenom užitek. ;)
A ještě jedna věc, když už píšu o potřebě těla - potřeba silně jin nebo jang potravin, může ukazovat na psychickou nerovnováhu - všechno se vším souvisí, nemusí to být jen řeč "těla". Proto si tolik lidí obhajuje potřebu jíst maso.
PS: ja som ovolaktovegetarian, maso mi od detstva nechutilo a dalo by sa povedat, ze asi ani nechybalo,kedze som bola aj som zatial zdrava...ale v poslednej dobe nemam problem zjest trochu sunky na pizzy/i?? -CONFUSED-, pripadne rybu....bielkoviny vôbec nie su problem a WHO odporuca takuto stravu za prijatelnu aj pre male deti...takze pohoda...o cistom vegetarianstve (absolutne ziadne zivocisne bielkoviny,teda ani vajce ani mlieko sa stale polemizuje a ja polemizujem tiez, vlastne si myslim,ze je to prastene a nielen pre deti, ale aj pre dospelých...zbytocna robota v snahe preratavat ktoru aminokyselinu si z coho ziskat, aby som mal vsetkych osem, mineraly detto...ale ak to niekoho bavi, tak nech sa paci...a este hlavne ak na to ma :DD taka strava nie je lacna zalezitost...a kupovat este aj BIO -CONFUSED- to si radsej uvarim to vajce :P
ja osobne nemam rada, ak niekto vydava svoj styl stravovania za automaticky najsamlepsi pre vsetkych...poznam takých ludi a ked sa v tom az prilis vrtaju, tak su strasne otravni -ROFL-
takze tak.-BYE-
jediné čo je univerzálne pre každého je očista. každá choroba, al. zdravotný problém je disharmónia/ nevyváženosť/ neporiadok/ nečistota v tele. na to je často zbytočne zdĺhavá a drahá cesta konzumáciou nejakého očistného výživového doplnku. zaručene najlepším očistným prostriedkom je NIČ. postupným vytrvalým očisťovaním človek prestáva mať problém nie len so zdravím, ale aj so stravou. vitariánstvo nie je extrém. extrém je ak človek s nepripraveným organizmom začne tvrdú očistu.
ja som napríklad pred niekoľkými dňami na lačný žalúdok do seba naložil riadnu porciu čistých čerešní. po tom so sa z toho pototo, ale to bolo len raz! bral som to ako očistu hrubého čreva čerešňami. potom som sa mohol ládovať čerstvým ovocím na prázdny žalúdok koľko som chcel, cítil som sa perfektne. bola to strava prirodzená pre ľudské telo
čo sa týka BIO, tak stačí jesť menšie dávky normálneho jedla a malo by to byť pre zdravie to isté (ak nie aj lepšie pri dnešnom bio)