mesiac
Sobota, 19.9.2020
Meniny má Konštantín

Zdravie a výživa - 

Červená řepa

LILKA
LILKA | 20.9.2016 17:13
Urodila se mi pěkná řepa, máme ji rádi a děláme si z ní většinou jen salát. Jak připravujete řepu vy.......
Eldria1
Eldria1 » LILKA | 20.9.2016 20:29
väčšinou ako prílohu k jedlu: uvarenú postrúhať úplne na kašu ako keď pripravuješ zemiaky na placky, sladkokyslý nálev, soľ.
Ale mne chutí aj od Antónie Mačingovej ten jej šalát s hráškom. Ten si robím ako hlavné jedlo.
neznámy
neznámy » LILKA | 20.9.2016 23:50
dušená jako soté nebo pečená v alobalu a taky nastrouhaná a smíchaná v těsto jako karbenátky je výborná. když do těsta přidáš obilninu vejce koření je to pak vlastně i hlavní jídlo na cesty například. karbenátky z červené řepy jako příloha nebo s kyselou okurkou. -YUMMIE-
neznámy
neznámy | 20.9.2016 23:54
Oj Boschi, úžasné - jedla jsem zrovna na jedné ezoakci karbanátky z červené řepy. Úžasné. Sliním, jen o tom píšu.
Prosím tě, nemohl bys dát přesný recept???:)
neznámy
neznámy | 21.9.2016 00:02
mám ji někde napsanou dám zítra

našel jsem teď ještě narychlo tu pečenou a chuťově je přímo božská.

Božská řepa

4-6 kousku řepy
extra panenský olivový olej
červený vinný ocet
hrubá sůl, pepř
rozmarýn (není potřeba, přiznávám se že jsem ho dala kvůli fotce, ale jeho chuť k řepě celkem ladila).

1. Předehřeji troubu na 220 °C.
2. Omyju řepu ve studené vodě, odříznu kořínky a šťopky.
3. Pak je společně s rozmarýnem neprodyšně zabalím do pečícího papíru nebo do alobalu a přehnu okraje.
4. Balíček vložím do horké trouby a peču asi hodinu a půl až 2 hodiny, podle jejich velikosti.
5. Jakmile trochu vychladnou, oloupu zčernalou šlupku.
6. Pokrájím na tenké plátky, před podáváním je osolím a opepřím. Poleju olejem a zastříknu vinným octem.
neznámy
neznámy | 21.9.2016 00:06
Díky, zkusím. (Tedy peče se neoloupaná, asi proto tak dlouho?).
Ale buď tak hodný, nezapomeň na ty karbanátky.-FLOWER-
neznámy
neznámy | 21.9.2016 11:23
ten tip jsem dostal na kurzu vaření dr.Ziskové ale né recept jen se zmínila.
zkusil jsem a bylo to super.
základní recept zněl, nastrouhat červenou řepu smíchat s ovesnými vločkami sůl koření (kmín koriandr kumín pepř kurkuma může být kari) cibule česnek vajíčka a troška ghí nebo oleje(slunečnice). místo vajíček se může dát jen mouka z cizrny. ona lepí takže to bude držet pohromaďe a nejsou tam pak živočišné tuky. smaźit na oleji.

Já ale nejím lepek ani z ovsa takže dávám místo vloček mouku z bezlepku což je smě mouk z pohanky jáhel a rýže (někdy střídám i amaranth čirok teff).
pak dávám často mouku z luštěnin nejčastěji cizrna ale i hrách čočka atd je to proteinová vložka navíc luštěniny lepí obzvláště ta cizrna.
Mám rád v těch karbenátkách chuť umami (masová) což se dá dosáhnout česnek cibule + sójovka tamari, miso pasta, troška datlové pasty a tročka čili pasty ta dá pálivost pro lepší stravitelnost. obzvláště když dáš luštěninovou mouku je dobré dát něco mírně pálivého ať to dobře tráví a nenadýmá.
konzistenci ladím přidáváním mouky. je to vždy směs mouk.
v tom základním receptu stačí jen vločky a trocha té cizrnové mouky.
když nedávám cizrnovou pak dám trošku chia semínek nebo vajíčka nebo tapioku pro slepení jinak to nedrží formu a rozpadá se to.
peču obyčejně na plechu na pečícím papíře abych nepřepaloval tuk.
do těsta je dobré dát trochu oleje nebo tuku nejčastěji ghí.
a z koření mám rád i tymián a oregano. pak přidávám semínka dýně nasekaná. celá ne protože ony na povrchu zčernaj při pečení a to není dobré jsou pak spálená.
sekané semínka se zapracují dovnitř a spojí se dobře v hmotu.
samozřejmě troška soli.
možná ten recept má dr.zisková v té nové knize co vydala ale tu nemám možná si ji koupím. anebo taky ne.
http://www.drmartina.cz/obchod.html

jinak i na netu je spousta receptů karbenátků z červené řepy.
ta ze svatojánku je velmi dobrá její recepty jsou zaručené
http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/2016/08/repne-karbanatky.html

trošku octa tam taky dávám. ocet do 1 lžíce denně je dobrý pro zdraví výborné prebiotikum a i ta kyselá chuť je v těch karbenátkách super ona se tam rozloží a není znát jen celkově ochutí..
Vodnářka
Vodnářka | 21.9.2016 11:36
dík, jdu na to....;)
neznámy
neznámy » LILKA | 21.9.2016 11:41
Syrovou oloupu, nakrájím na malé kostky. Na přepuštěném másle osmahnu cibulku, přidám řepu, sušené houby, syrové arašídy (lehce podrtím i s červenou slupkou), nějaké to koření dle chuti a dusím do poloměkka. Před dokončením česnek. Nastrouhaný sýr na závěr.

Nejlépe s rýží nebo rýžovými nudlemi.

Obměny - přidat na kostky brambory a vařit společně se směsí. Případně kostky cukety, dýně.

Je to zdravá mňamka.
Jediný úlet si dovolím velkou lžíci majonézy (tu můžu ke všemu) :)

Když dělám salát, vařím pár minut neoloupanou v tlakáči. Zachová si barvu a snad i vitamíny.
marcie
marcie | 21.9.2016 13:38
prečo slnečnicový olej? pokiaľ sa dobre pamätám, doporučoval si ako menšie zlo repkový olej ... -PUH-
neznámy
neznámy » marcie | 21.9.2016 13:50
každá doba má své :)
kdysi se odmítalo klasické máslo, jedině rostlinné tuky -YES-
pak rostlinné tuky ne, pro změnu oleje
napřed že olivový ano, pak olivový ne
prý slunečnicový
jednou sádlo ano, pak zase sádlo ne

řídím se citem, intuicí

ta mě přivedla k Ghí a nemůžu si vynachválit
řízky jsou neskutečně dobré, nepřepalují se, nic není cítit
LILKA
LILKA » Eldria1 | 21.9.2016 13:56
Salát od paní Mačingové si děláme, je výtečný, budu ho dělat dnes na večeři -YUMMIE-:)
LILKA
LILKA | 21.9.2016 13:58
Děkuji za receptík vyzkouším-FLOWER-:)
LILKA
LILKA | 21.9.2016 14:01
Teda to vypadá hodně dobře, zajímavé ingredience-THUMBSUP--YUMMIE--FLOWER-
neznámy
neznámy » marcie | 21.9.2016 14:05
no ano ale ten i onen nezabije.
řepkový má jen tu výhodu že má dost omega 3. když si dáš lněné občas tak to taky doženeš.
na smažení je slunečnicový ok. řepkový méně ten pak oxiduje ty jeho omega 3 což je pak zlé. řepkový se hodí více jako lisovany´za studena do salátů na studeno. nesmažit nevařit.
neznámy
neznámy » LILKA | 21.9.2016 15:31
Náhodná akce, která vznikla v duchu - co dům dal. Takové jsou nejlepší.
Vyzkoušené, oblíbené.

Nemám ráda diktáty ani omezení, vezmi čistý hrnec - kde je pořád brát -BIGEYE-
neznámy
neznámy | 21.9.2016 15:49
co dům dal - to využívam tiež, neostávajú žiadne zvyšky, všetko sa spotrebuje, často sa vykúzli z mála veľmi chutná mňamka...škola starých mám :)
neznámy
neznámy | 22.9.2016 01:26
Díky, zkusím to dnes na poledne, bude návštěva, jestli to bude výbuch, no uvidíme... Mám pocit, že ten ezočlověk, který karbanátky prodával, v nich měl i kousky řepy, minimum koření, jen aby podtrhovalo červenořepnost...
Ale ty jsi sem Boschi dával pěkné recepty i na sladkosti, -FLOWER-napadlo mne, nahradit vanilkové rohlíčky pracny atd. projednou něčím podobným. Ještě máš nějakou inspiraci?
Johanna
Johanna | 22.9.2016 08:30
ďakujem za recept , skúsim :)
neznámy
neznámy » LILKA | 22.9.2016 08:53
Teraz si robievam toto. Urodila sa mi krásna tučná mrkvička aj repa, len jabĺčka vlastné nemám. -NOOO-
Inak je to vážne chutné, hovorím tomu Bloody Mary. :D

http://www.zdravieastyl.sk/prirodna-medicina/262-cervena-repa-mrkva-jablko-zazracny-napoj
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...