mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Voľný pokec - 

Všetci sme potomkovia prisťahovalcov

neznámy
neznámy | 23.6.2015 18:35
Potomkovia
Vydané včera Autor: Peter Macsovszky


Všetci sme potomkami prisťahovalcov. Alebo utečencov. Naši predkovia prišli do Karpatskej kotliny – ani nevieme odkiaľ. Mierumilovne sa prisťahovali alebo pred niečím utekali?

Slovania prišli možno zo stredného alebo južného Ruska. Alebo z Iránu a Indie. Rómovia takisto z Indie. Maďari od Uralu alebo z okolia Mongolska.

Židia možno z Nemecka a predtým z Blízkeho východu. Nezáleží na tom. Učili sme sa predsa o sťahovaní národov. Učili sme sa o rôznych vpádoch, morových epidémiách a o opakovanom osídľovaní krajiny. Valasi sem priniesli chov oviec a bryndzu.

Čo si budeme navrávať – mali sme tu rušno. Vlastne neustále. Rimania, Kelti, Avari, Samova ríša, Veľkomoravská ríša, Uhorsko, Československo, Nemci, Rusi. Nielen stredná a východná, ale ani západná Európa nikdy nebola pokojným miestom.

Ešte aj kresťanstvo, ktoré sa chápe ako jeden z pilierov európskej identity, pochádza z Ázie. Nič nie je naše, všetko je prinesené, prenesené, presadené, dočasné. Planéta Zem je jeden veľký hotel. Čomu sa stále čudujeme?

V evanjeliách Ježiš vraví: „Líšky majú svoje nory a nebeské vtáky hniezda, Syn človeka však nemá kde hlavu skloniť.“

Či sa nám to páči, alebo nie, toto je definícia univerzálneho ľudského údelu a takto jadrne je zhrnutá práve v posvätnom texte najsvätejšieho európskeho náboženstva.

Ak utečencov všetkého možného pôvodu, národnosti, vierovyznania, farby, rasy považujeme za hrozbu pre európsku civilizáciu, nie je to náhodou znakom toho, že sme prestali byť nielen Európanmi, ale aj empatickými ľudskými bytosťami?

O tom, že tretí svet – zbedačený okrem iného aj európskym kolonializmom – sa jedného dňa pohne k Európe, sa hovorí minimálne tridsať rokov.

Nikdy nikto s tým nič nespravil. Zdá sa, že prognózy sú na to, aby sa ignorovali. Tí, ktorí mohli niečo podniknúť, prstom nepohli.

Nikdy nepremýšľali a ani dnes nepremýšľajú o dôsledkoch. Zvíťazila bezohľadnosť, ktorú práve tá „humanizmom“ vypchaná Európa zvyčajne vyhadzovala na oči Ázii, Afrike a Amerike.

Jedného dňa to možno budeme my, ktorí budeme musieť utekať. Uvidíme, či nás niekto prichýli.

Čítajte viac: http://komentare.sme.sk/c/7874403/potomkovia.html#ixzz3du4l1wwE
neznámy
neznámy | 23.6.2015 20:40
suhlas:) v tychto dnoch som o tom diskutovala velakrat, ze uz ani nemam chut opat vyjadrovat nazor, som na to prilis unavena, ale: ano
neznámy
neznámy | 23.6.2015 21:17
Načo sa tie zvieratká toľko množia?
neznámy
neznámy | 23.6.2015 21:43
Pippi Dlhá Pančucha povedala namyslenému pánovi:

Vieš, v čom sme si podobní? Obidvaja máme veľké huby... Ale ja nie!
neznámy
neznámy | 23.6.2015 23:12
Máš pravdu, pravdepodobne budeme musieť utekať, ak nie my, tak naše deti. Neviem však, či budeme mať kam utekať.

Každá civilizácia v histórii mala vždy svoj začiatok, rozkvet a koniec. My bohužiaľ nebudeme výnimkou.
neznámy
neznámy | 23.6.2015 23:17
Hrozbou sa nazývajú preto, lebo robia to čo robia. (https://www.youtube.com/watch?v=pKH2mfSa26s) Európa prijímala ľudí aj pred tým a nikto ich nenazýval hrozbou, až teraz keď je evidentné akú majú vo všeobecnosti povahu. S tým zasahovaním v zahraničí to je presne tak. Západ sa už veľmi dlho a rád chvastá aký je tolerantný a empatický. No je to naopak, tak ako to už pri chvastaní býva :-).
neznámy
neznámy | 24.6.2015 05:33
No.... a načo sa tie zvieratká toľko množia?
neznámy
neznámy | 24.6.2015 08:48
No... a Pippi Dlhá Pančucha povedala namyslenému pánovi:

Vieš, v čom sme si podobní? Obidvaja máme veľké huby... Ale ja nie!
neznámy
neznámy | 24.6.2015 08:49
Je to ich nátura, nezamýšľajú sa nad tým. A zrejme to tak pre niečo je.
neznámy
neznámy | 24.6.2015 11:48
Veľmi zaujímavý článok a dosť poučný. Európa si myslí, že má patent na rozum !!!

Je zaujímavé, že aj pôvodní európania nie sú vlastne európania .....

"DNA odhalila novú pravdu o obyvateľoch Európy: Objavili tajomnú skupinu našich predkov!"

http://www.topky.sk/cl/13/1425003/DNA-odhalila-novu-pravdu-o-obyvateloch-Europy--Objavili-tajomnu-skupinu-nasich-predkov-
neznámy
neznámy | 24.6.2015 12:06
Neviem či je také dôležité, alebo podstatné akú máme DNA.
Kto verí na reinkarnáciu, nezakladá si na tom akú má DNA a kto boli jeho predkovia. V minulom živote som mohla byť akejkoľvek rasy, vierovyznania a v spojení zase s inou DNA líniou predkov.
Formujúca sila, ktorá vytvára odlišnosti medzi národmi a rasami je v zákone príťažlivosti, kvôli ktorému sa niekam začleníme. Potreba nadobudnúť skúsenosť.
A potom je tu ešte Genius loci, duch miesta, ktorý formuje nejakú skupinu, národ, alebo rasu.
neznámy
neznámy | 24.6.2015 14:58
vynikajuco napisany clanok...len autor nechtiac na jednu dolezitu vec poukazal, naco sa casto zabuda... ano, je pravda, ze europa bola vzdy miestom bojov a vojen... kde pricinou bolo casto miesanie narodnosti a nabozenstviev... a tiez je fakt, ze od druhej svetovej vojny europa nikdy nezazila take kludne a pokojne obdobie ako teraz... a aj co boli nedavno obcianske vojny, tak to takmer vzdy medzi odlisnymi kulturami v nej...spomenme kosovo, bosna, ci cyprus... vsetko medzi moslimami a krestanmi... to iste blizky vychod, kde je zastupene moslimske nabozenstvo a vedla neho ine nabozenstvo... libanon, izrael, teraz syria, ci irak... v afrike napriklad nigeria... v azii zas pozname velku nevrazivost medzi indiou a pakistanom...
je pravda, ze europa nam z duchovneho hladiska nepatri (z duchovneho hladiska nam vlastne nic nepatri:)) a tiez ze sme pomohli postihnute krajiny vydrancovat... ale je tiez pravda, ze clovek najviac tuzi po pokoji a bezkonfliktnosti a snazi sa spravit vsetko, aby ten pokoj a mier dosiahli... z historie vieme, ze po x-krat multikulturalizmus zlyhal...tak podla mna treba byt obzvlast opatrny, ked ho chceme do europy aplikovat opat... -PUH-
neznámy
neznámy | 24.6.2015 16:24
A zrejme aj pre to isté ich tu nechcem.
neznámy
neznámy | 24.6.2015 16:52
Len bohužiaľ, to pokojné obdobie sa zrejme končí. Naakumulovalo sa príliš veľa napätia, problémov, agresie. Nehovoriac o tom, že morálne hodnoty sú v rozklade. To je podhubie, z ktorého vznikajú konflikty a vojny. Nevieme, o nás čaká, ale najskôr nič veselé. Je prirodzené, že ľudia na neistotu a strach reagujú zvýšenou agresivitou, radikalizmom. Mne osobne dnešná atmosféra pripomína obdobie pred vypuknutím 2.svetovej vojny, len všetko je ešte omnoho komplikovanejšie.

Aj ja sa obávam.... Ale najnebezpečnejšie temno je temno v nás.
neznámy
neznámy | 24.6.2015 17:24
Mňa by stále zaujímalo, prečo sa toľko množia......
neznámy
neznámy | 24.6.2015 17:33
Tiež si myslím, že pokojné obdobie sa končí. Aj keď by som to, čo sa doteraz dialo zrovna nenazvala pokojným obdobím. Ten zdanlivý pokoj (po 2.svetovej) vznikol na základe útlaku a využívania - či už v kontexte vzťahu mocností k niektorým krajinám, alebo v kontexte jedinca napríklad v našej "demokratickej" spoločnosti.

Veľa ľudí má tohto systému už plné zuby, nervy, stres z práce, nemožnosť otvoriť si ústa, aby o ňu neprišli, vydieranie v štýle, že sme všetci nahraditeľní... Hypotéky na krku mladých, novodobý škripec, odchody do zahraničia, útek pred vlastnou krajinou, práca v novodobom otroctve pre "vyspelejšie" krajiny, kde vysokoškolák dosiahne titul umývača riadu a lepiča fólií na CD-čka, prípadne utieranie zadkov rakúšanom, ktorí majú niekoľkonásobne vyššie platy, ako ľudia u nás - to sú ozaj lukratívne joby.

Stovky zbytočných vysokoškolských diplomov, ktoré sa tu rozdávajú, sú tiež len "reklamný" ťah, ako z dobrezamýšľajúcich rodičov vytiahnuť čo najviac peňazí; pritom je dopredu jasné, že málokto z nich sa uplatní na trhu práce spôsobom, ktorý by ho napĺňal.

V tejto spoločnosti je málokto skutočne spokojný so systémom, zdravotníctvom, školstvom atď. atď... a ešte (zatiaľ) sa úspešne darí presviedčať davy, že toto je presne to, čo sami chceli, že toto je demokracia a všetci máme právo výberu. V skutočnosti máme veľmi obmedzené možnosti, sme tlačení systémom do takých rolí, o ktorých by sa našim starým rodičom ani nesnívalo. A voláme to demokracia.

Dávam tomu tak 9 rokov, keď sa Pluto dostane do Vodnára, Urán do Býka vo vzájomnom trigone, v sextilovom trojuholníku na Neptún v Rybách..a verím, že to bude mať veľký dopad na tento chorý systém. Uvidíme akým spôsobom..
neznámy
neznámy | 24.6.2015 17:47
no ale zatial nic lepsie sme tu podla mna nemali...komunizmus???? alebo byt paholkom v uhorsku???? system je chory, to je pravda, ale podla mna tu nikdy nebude raj na zemi... clovek proste je na zemi preto, aby sa niecomu naucil, zdokonalil a to sa inak neda ako cez bolest a obetu...
podla mna ak sa ma nieco radikalne stat, tak to v obdobi okolo konjunkcie jupiter, saturn a pluto v kozorozcovi... pluto vo vodnarovi, uran na konci byka a v sextile na neptun, tak to skor vidim na pokrizovy stav, kedy moze nastat budovanie novej spolocnosti, rozmach, kvitnutie...
neznámy
neznámy | 24.6.2015 17:50
hej, hlavne posledne mesiace sa vela veci vyostrili pocnuc od vojny na ukrajine a blizkym vychode, az po problematiku utecencov a grecka...
pohybujeme sa na velmi tenkom lade...
neznámy
neznámy | 24.6.2015 18:10
Zdokonaliť sa nemá len jedinec, zdokonaliť sa má aj národ, spoločnosť, svet.

Tento sextilový trojuholník vnímam ako celkovú transformáciu spoločnosti (pluto/vodnár), zmena vnútorných/vonkajších hodnôt a majetkového usporiadania (urán/býk - to bolo aj za 2.svetovej) a neptún v rybách, k tomu niet čo dodať, je to ten istý archetyp.

Či sa to udeje ako pokrízový stav, alebo nejakým iným spôsobom, to môžeme len hádať, dôležitejšie je, čo by to malo priniesť... A snáď prinesie.
neznámy
neznámy | 24.6.2015 19:54
Verím na reinkarnáciu.
No a neviem o tom, že by som si mohla vybrať telo, do ktorého idem.
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...