mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Voľný pokec - 

O slobode

neznámy
neznámy » damara | 14.12.2019 17:39
konečně jste začali o vztahu svobod a spravedlností (včetně pravidel, zákonů atd atp) přemýšlet a o to mi šlo
neznámy
neznámy » astonm | 14.12.2019 19:09
Ja na rozdiel od teba vnímam zákonnosť ako realizáciu svetskej spravodlivosti. Bez zákonnosti, stanovenia hraníc, vzniká anarchia.

Pýtaš sa, ako vnímam slobodu. Pre mňa platí to jednoduché a základné: moja sloboda končí tam, kde by narušovala slobodu niekoho iného. Sloboda v sebe zahŕňa aj zodpovednosť, na rozdiel od anarchie. Takže áno, súhlasím, sloboda a spravodlivosť nie sú v antagonizme. Dokonca sa dá povedať, že sloboda bez spravodlivosti ani neexistuje, mám na mysli tieto pojmy v ideálnom zmysle, slobodu aj spravodlivosť samé o sebe.

Myslím, že pre môjho kamaráta architekta bola pri realizácii zakázky najväčšou záťažou príliš veľká miera zodpovednosti, vyplývajúca z príliš veľkej miery slobody. Jeden aby sa z tej slobody zbláznil! :)

Vnútorná sloboda je bez hraníc. Anton Srholec vo väzení na samotke musel dlhé hodiny stáť, nesmel sa ani oprieť o stenu. Ustál to, nezlomili ho a väzenia si odniesol zvyk sedieť bez opierania. čo je iste zdravé pre chrbticu. Je v tom krásna symbolika.

Liberalizmus určite nie je bezbrehý. Liberalizmus vyznáva zásadu, ktorú som spomenula vyššie. Moja sloboda končí tam, kde narúša, ohrozuje slobodu niekoho iného.

Dnes je móda v určitých kruhoch navážať sa do liberalizmu bez toho, aby sa rozumelo, čo to ten liberalizmus vlastne je. Nastoľuje sa tu otázka: Kto sa bojí liberalizmu? A prečo?
neznámy
neznámy | 14.12.2019 20:50
Hlavne tedy se jedna o dve ruzne kategorie.
A obe si lide vykladaji casto az z protichudnych hledisek.
U nas jsou lide co ve jmenu jejich spravedlnosti a prava jsou schopni znovu postavit okolo zeme ostnate draty a pustit do nich opet vysoke napeti. Jako v koncentraku. Aby necitili prikori.
neznámy
neznámy » simetra | 14.12.2019 21:03
Ve spolecenskem meritku svobodu vnimam jako demokracii.
Znamena to rozdat zbrane lidem.
Dnes se mluvi o tom ze lidem se maji zbrane sebrat.
Coz znamena ze na demokracii nejsme jeste pripraveni.
Do svobody musime nejprve dozrat. Bez zakonu se jeste dlouho neobejdeme.
V osobnim meritku je svoboda i spravedlnost samozrejme individualni zalezitost. To ma nastavene kazdy jinak.
V duchovnim vyznamu je to zase vsechno uplne jinak.
milan08
milan08 | 6.2.2020 05:25
to tuto zimu uz tu bplp.
emanuel
emanuel » damara | 7.2.2020 20:37
nepočula som ešte ten citát,ale ja som sa zamyslela a pochopila ho tak,že slobodný asi nie je nikto
neznámy
neznámy | 8.2.2020 10:26
Ďakujem Naparadu za príbeh, pár dní rozmýšľam o jednej nespravodlivosti, nie som na to zvyknutá a skutočne sa cítim ako keby ma v srdci tlačil kameň. Ukázal mi, že by som pravdepodobne mala zmeniť myšlienky a asi skôr ďakovať za to, čo mám.-HEART-
milan08
milan08 » damara | 3.9.2020 12:34
nieco na odlahcenie uz som to raz napisal,pouzijem citat Fedora VICU,co stale trepes o slobode,pokial neysis a niesi ockovany voci korone19,tak ju mas!
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...