mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Voľný pokec - 

Dobrý skutok

neznámy
neznámy | 28.5.2014 01:49
Myslíte si , že keď niekomu pomôžete akýmkoľvek spôsobom, alebo to nemusí byť ani konkrátny človek, proste niečo , čo je dobré pre spoločnosť nejakým spôsobom,
že sa vám to vráti?
martinbd
martinbd | 28.5.2014 06:46
Našiel zopár veršov z Dhammapady na túto tému:

"Ten, kto koná dobre sa raduje tu, raduje sa aj potom, raduje sa v oboch svetoch. Raduje sa a jasá spomínajúc na svoje čisté skutky."

"Ten, kto koná zlo trpí tu, trpí potom, trpí v oboch svetoch. Myšlienka „Zlo som vykonal“ ho mučí a on trpí ešte viac, keď príde do ríše žiaľu."

"Ten, kto koná dobro má potešenie tu, má potešenie potom, má potešenie v oboch svetoch. Myšlienka „ Dobro som vykonal“ ho teší a jeho potešenie stúpa ešte viac, keď príde do ríše blaha."

zdroj: http://www.sati.sk/buddhizmus/dhammapada/
milan08
milan08 | 28.5.2014 08:40
dobry skutok? dobre premyslie ci ho urobite,mam zatial negativne skusenosti.
nikav
nikav | 28.5.2014 10:13
Dobré je byť dobrým človekom a potom je preňho šírenie dobra samozrejmé, ako vzduch:) čo dýcha. Dobro je aj úsmev, čo darujete cudziemu človeku, aj keď vám ho niekedy nevráti. Ale robiť dobre skutky kvôli zásluhám, vedie k duchovnej pýche.-FLOWER-
neznámy
neznámy | 28.5.2014 10:53
Vráti. A nemusí len mne. Hlavne, že sa vráti. :)
vandalka
vandalka | 28.5.2014 11:42
Prave minuly tyzden som mala vlastnu uvahu o dobrych skutkoch a pocitu z nich.
Asi vo stvrtok, ked som sla z prace, uz som bola kusok od domu - bola som akasi zadumana, polosmutna - som minala lavicku a v trave vedla nej hodenu umelu 2l flasu od piva. Bez rozmyslu som sa po nu zohla, vzala ju a hodila do odpadu pred nasim domom. Uz po ceste sa moja zadumciva nalada menila na lepsiu a lepsiu, az som sa uplne usmievala a bola akasi spokojna :) Mala som proste dobry pocit, ze umela hmota skonci v separovanom odpade a nebude spatit travnik a ze som tomu tiez prispela :)
A takychto drobnosti robime denne x, len ich casto ani nevnimame, ked ich koname :) A urcite sa to vracia..a to okamzite v podobe dobreho pocitu -FLOWER-
neznámy
neznámy » milan08 | 28.5.2014 12:45
udělal si dobrý skutek, rozesmál si mě :D A není to poprvé!

K otázce mě napadá výrok Ježíše - cokoli jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.
neznámy
neznámy | 28.5.2014 12:53
Milan asi spíš uznává výrok,že každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán:D
lak
lak | 28.5.2014 15:39
vrati sa to, ale nesmie sa to robit nasilu.. :)
neznámy
neznámy | 28.5.2014 18:53
ahoj urcite sa vrati dokonca aj cez generacie ja napr. pomozem niekomu a o par rokov rto niekto urobi mojej dcere, sak sa to aj tak hovori ze nech boh pozehna vase deti tak nejak...;)
Saffiyah
Saffiyah » nikav | 29.5.2014 21:57
Úsměv se mi vrátí vždy a vždy to zahřeje -FLOWER-
nikav
nikav » Saffiyah | 29.5.2014 22:56
Mám aj inú skúsenosť, keď jeho pohľad akoby mal v sebe otázku - Čo ty so mnou chceš? Myslím, že sú to príliš nešťastní ľudia, vyhasnutí, či rezignovaní. -HEART- Sama som mala v živote obdobie, keď som sa pred zrkadlom učila usmievať sa.
neznámy
neznámy | 31.5.2014 13:22
Já mysím že konat dobrý skutek s myšlenkou na odměnu není dobrým skutkem, ale kalkulem, obchodem. Pak mi přijde ta otázka o návratnosti irelevantní.
Dobrý skutek je ten, který je bez očekávání co z toho budu mít. Takže, někdy se to vrátí a někdy ne. To je ale přece jedno, ne? ;)
neznámy
neznámy | 31.5.2014 17:38
Myslím si, že urobiť dobrý skutok je celkom príjemná vec, ale očakávať hneď zato odmenu sa nedá. Ona sa nejakým spôsobom dostaví sama.
Niekde v Bilblii sa píše, že Ježiš hovorí: čo ste jednému z najmenších urobili, mne ste urobili - tak verím, že niekto sa zhora díva, či robíme dobre alebo zle.
Keby si ľudia viac pomáhali - bol by celkove svet krajší.
Napr. pri voľbe prezidenta asi zavážili dobré skutky, ktorými sa snažil p. Kiska pomáhať svojou nadáciou, aj keď to bolo viac-menej len sprostredkovanie pomoci,
aj jemu bola zhora sprostredkovaná pomoc pri víťazstve.
neznámy
neznámy | 1.6.2014 08:06
tak to je vzácný postoj
u nás si zvolíme prezidenta (krále) a pak se mu smějeme. ale očekáváme od něj že nám bude plnit přání jako děda mráz. protože nemáme srovnané sebevědomí (pocit já jsem, slunce, znamení lva) a proto to tak vypadá.
v politice je to stejné jako v horoskopu. lidé se staví do stínu, neumí se projevit, jsou zakřiknutí, a jsou nespokojení s tím co se děje, s politikou a politiky kterým vše dávají za vinu. takže ano lidé mají takového prezidenta jakého si zaslouží.
neznámy
neznámy | 4.6.2014 07:17
Vždy sa ti vráti to čo dáš von či dobré či zlé,preto by mal človek zvažovat čo vydáva von.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...